Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny maminky, tatínky, ženy, slečny ![]()
Mám zájem o datovou schránku z důvodu že na své trvalé adrese se léta nezdržuji a možnost změny zatím není možný. Řešila jsem poštu dosílkou, protože i když uvádím adresu doručovací, stává se že i tak to pošlou na trvalé. Přes dosílku ale i tak některé dopisy doslat nelze.
Zašla jsem si na poštu a chtěla ji založit ale bylo mi řečeno, že kdybych DS měla, musela bych sama VŠEM institucím nahlásit že ji mám. Což mě překvapilo, jelikož jsem myslela, že DS nahrazuje vlastně úřední adresu FO a tudíž by mi nic neuniklo. Copak můžu vědět co mi kdy, kdo bude chtít??
Jak to funguje u Vás, kteří jí máte?
Děkuji ![]()
Každý úředník by si měl nejdříve ověřit zda má FO DS či nikoliv, ale praxe je bohužel asi jiná. My ji máme jako PO a chodí nám tam opravdu všechno.
A museli jste nahlašovat datovku všem institucím? Mě to příjde jako blbost.
Naopak.
Úřady jsou povinny ze zákona o DS použít datovou schránku.
Pokud člověk má DS a úřad doručí klasickou poštou a člověk nepřevezme, neuplatňuje se fikce doručení (viz. rozhodnu NS).
@Poeema píše:
Práv. osoba nic hlásit nemusí, protože mají DS povinnou, stejně jako všechny úřady a instituce. FO ale DS povinnou nemá, takže úřady předpokládají, že jí většina FO nemá…a neobtěžují se to hledat.
Taky jsem nad tím přemýšlela, kvůli živnosti, kterou mám jako vedlejšák, ale zatím jsem to zavrhla přesně z tohohle důvodu, že bych to musela všem nahlásit… Předpokládám, že příští rok už bude povinné posílání nějakých formulářů i pro podnikající FO, tak si jí pak budu muset udělat.
Pokud ale nepodnikáš a chceš mít datovku jen jako soukromá osoba, no tak to je uplná rarita, to žádnýho úředníka nenapadne hledat.
Ale fakticky to je jejich povinnost si ověřit jestli DS máš či nikoli, ať už si soukromá nebo nebo ne. Přece těch lidí není zase tolik aby jim to dalo tolik práce ne?
@Poeema píše:
Ale fakticky to je jejich povinnost si ověřit jestli DS máš či nikoli, ať už si soukromá nebo nebo ne. Přece těch lidí není zase tolik aby jim to dalo tolik práce ne?
Ano, jejich povinnost je doručovat do DS, nic hlásit nemusíš.
Dopisy které ti dorazí a nepřevezmeš (např. pokuty) můžeš naprosto ignorovat(rozhodnutí NS).
@Poeema píše:
Neboj, to ti řekly na poště pěknou blbost. Ty nikomu nahlašovat nic nemusíš, úřady si to sami podle zákona musí zjistit, jestli máš nebo nemáš datovkou. A když ji máš a pošlou ti přesto poštou něco co mělo jít datovkou, poruší tim zákon a tobě nehrozí žádná sankce když ten dopis nepřevezmeš, je to jako kdyby tě neobeslali vůbec.
Já mam schránku podnikajíci fyzické a zhruba před rokem sem tohle řešila s jednou zarputilou babiznou z finančáku, co odmítala vzit moji datovku na vědomí. Tohle co ti píšu mi pak poradili na Ministerstvu vnitra poradně, tak já ty jeji dopisy pak přestala přebirat, napsala sem finančáku tohle vyjádřeni pro její nadřízené a najednou to šlo, poštou už nic madam neposílá, všechno datovkou ![]()
Já mám zřízenou DS jako FO. Bohužel ale zatím jen pár měsíců, takže nedokářu říct z praxe, jak se který úřad chová. Je pravda, že jednou mi tam přišlo něco z FÚ a nehlásila jsem tam, že mám DS.
Myslím, že má pravdu @Patejl1 .
@Patejl1 takže slečna u přepážky mi to tvrdila špatně, tím že mi řekla že to musím nahlašovat já sama všem, protože jsem nepodnikající osoba mě odradila. Takže zítra stavím na úřad a i tak si ji udělám:-) Děkuji ![]()
@Poeema píše:
@Patejl1 takže slečna u přepážky mi to tvrdila špatně, tím že mi řekla že to musím nahlašovat já sama všem, protože jsem nepodnikající osoba mě odradila. Takže zítra stavím na úřad a i tak si ji udělám:-) Děkuji
Slečny na poště nic neví a plácaj dost nesmysly. Hele mě když sem chtěla nové přístupy na poště tvrdila, že oni to nedělaj, že mi může jedině založit druhou schránku..což taky blbost totální.
Fakt nic hlásit nemusíš, tohle zákonné nařízení že si úřednik musí ověřit jestli ji máš platí jak pro podnikajici tak pro fyzické, protože ty klidně můžeš mít jako člověk zřizené obě.
Ve skutečnosti pozor jako člověk podnikající potřebuješ dvě (jednu na FO podnikající a jednu osobní).
@Patejl1 píše:
Ve skutečnosti pozor jako člověk podnikající potřebuješ dvě (jednu na FO podnikající a jednu osobní).
To jo, jsou to dva typy. Ale tu osobní mít nemusíš, když nechceš, ta je na občanské záležitosti. To mi právě chodí normál poštou, to zas mi nesměj poslat do té podnikatelské, když se to týká mě jako občana a ne mého podnikání. Takže už o té fyzické právě proto uvažuju taky. Ale sem lenoch, nechce se mi s pupkem na poštu stát frontu na to zřízení a ještě se dohadovat s tou naší taky dost "informovanou' slečnou pracovnici
![]()
@Poeema funguje stoprocentně. Pokud neztratim svoje přístupový data (ale obnova zabere 5 minut na czechpointu).
A obráceně, z hlediska úředníka taky. Máme spisovou službu napojenou na seznam schránek, takže existenci ověřují při každém odesilani.
@Hořčiceplnotučná píše:
To jo, jsou to dva typy. Ale tu osobní mít nemusíš, když nechceš, ta je na občanské záležitosti. To mi právě chodí normál poštou, to zas mi nesměj poslat do té podnikatelské, když se to týká mě jako občana a ne mého podnikání. Takže už o té fyzické právě proto uvažuju taky. Ale sem lenoch, nechce se mi s pupkem na poštu stát frontu na to zřízení a ještě se dohadovat s tou naší taky dost "informovanou' slečnou pracovnici![]()
Zřídit jde online (stačí poslat na MV 602filler formulář), a pak ti jen přístupy přijdou poštou. (samozřejmě musíš mít platný kvalifikovaný el. podpis)