Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Marketto moc gratuluji a přeji už jsen pohodové těhotenství bez zbytečných nerváků
a Mirisko Tobě držím pěsti, ať je vše v pořádku jako u nás ostatních.
holky, na genetice vas automaticky poslali na amnio, nebo vam taky nabidli odber choriovych klku? je to pry hodne podobne vysetreni se stejnym vysledkem, jen je tam vyhoda, ze se nemusi cekat na 16tt a vysledky jsou drive jak u amnio… me dala geneticka vybrat… ja sla do amnio hlavne proto, ze mam nemocnici skoro u baraku a ten odber chor.kl. je v Praze…
Příspěvek upraven 07.05.11 v 20:04
TAky jsem lovila informace a i pred odbery krve na triple jsem uz vedela, ze jsou často falesne pozitivní, ale to víte, dokud vás to skutečně nepotká, tak jsme všchny za hrdinky. Určiě vám sem napíšu, jak jsme dopadli. Ale jeste musíme min. 2 týdny vydrzet
to uz si budu myslet, ze by případne volali, kdyby neco.
Miriska to cekani je opravdu des a bes… jak rikam, ja cekala 3 tydny… a ten posledni tyden jsem tam volala denneuz me tam znali a sestry byly moc fajn a moc mile
Marketko, nevím. Mně můj gynekolog objednal na genetickou konzultaci a rovnou ve stejný den na odber amnio…a odebírali mi trile v 16t a amnio až v 19tt ![]()
Miriska- BUde to dobry uvidis
ja se taky bala a moc. nakonec to dopadlo dobre. Market- me vybrat nedali, jela jsem na genetiku podepsat papir, ze souhlasim s odberem
takze jsme se projeli nejakych 60km tam a 60zpet. odber uz mi delali tu u nas. a dokonce me to pichaali na dvakrat
ale co bych neudelala proto abych zjistila jestli je to zdrave.
je fakt, ze jine vysetreni nam neda tu cca 100% jistotu, ze je vse ok, ale u nas na diskuzi jedna zdr. sestricka zna i pripady potratu po amnio, ono ma vsechno pro a proti…
Práve jako prevence se asi sychrují a doporučují 3 týdny neschopenky po odberu a tesne po odberu 3 dny ležet a maximálne na WC, dosprchy a najíst…tak mi to rekli v Hradci, tak zatím dodržuju.
Miriska píše:
Flooa, MUDr Fridrichovou jsme meli i my. Uz ráno, kdyz jsem tam koukala v čekárně na osazenstvo oddělení, tak mi přišla sympatická a milá......ony tam jsou asi vsechny. No loučili jsme se se slovy, ze doufám, že volat nebude. U nás se v datu nesekli, bohuzel. Ale vysvetlila nám, že jiné laboratoře mají tu hranici třeba až 1:300, takže bych tam nesedela. Ale zase když si vezmu, že treba se stává, ze triple vyjde negativní a nakonec se narodí postižené miminko, tak jsem na jednu stranu ráda. Ale ty nervy, ty jsou hrozné.
Jo, ta byla moc sympatická a hrozně moc nás uklidnila. A je pravda, že každá laborka má tu hranici jinou, což nevím, jestli je zas až tak dobře
Ale ničeho se neboj, všechno dobře dopadne a hlavně žádné nervy ![]()
Ahojky, mam dotazek-je tripple test povinny? A musi se delat, i kdyz ted jdu na screening vyvojovych vad (krev+ultrazvuk) na konci prvniho trimestru? Udajne tento test ma byt daleko presnejsi nez tripple testy, nehradi ho pojistovna, takze si budu ho platit sama. Nebo jsem hloupa a screening a tripply jsou jedno a to same a spatne jsem to pochopila?
Predem diky ![]()
Nejsou to same, skrining je presnejsi. ale co vim tak pak delaji stejne tripple testy a kdyz vyjdou spatne tak porovnavaji hodnoty se skriningu a podle toho rozhodnou zda jit treba na amnio a tak.
pansy píše:
Ahojky, mam dotazek-je tripple test povinny? A musi se delat, i kdyz ted jdu na screening vyvojovych vad (krev+ultrazvuk) na konci prvniho trimestru? Udajne tento test ma byt daleko presnejsi nez tripple testy, nehradi ho pojistovna, takze si budu ho platit sama. Nebo jsem hloupa a screening a tripply jsou jedno a to same a spatne jsem to pochopila?Predem diky
To samé to není. Záleží na tom, jakého máš doktora, moje dr.je dělá povinně.
To samé to není, taky jsem si ho chtěla zaplatit, ale Dr. mi vysvětlil, že je to zbytečné (no a komu mám asi tak věřit, nežlékaři, že)......určitě jdi. Kdybych měla skríning v I. trimestru na genetice by se měli čeho chytit a na amnio bych treba nemusela.
Jinak mám takový dojem, jestli triple nejsou povinné......ale znám těhulky, kterým už lékař po dobrém skríningu triple nedelal.
Diky za info
No na ten screening urco pujdu, mam pocit, ze muj doktor ho taky dela vicemene povinne a prave mi vrtalo hlavou, kdyz tohle je presny, proc bych mela chodit pak jeste na dalsi test, kdyz kazde druhe „cekatelce“ vyjde falesne pozitivni…
pansy mno tezko rict… ja kdybych se mela znova rozhodovat, tak na screening uz nejdu… je taky hodne falesne pozitivni, je to novinka a kdyz je ti treba uz pres 35, hodne to zkresluje… staci, aby dr. na UZ nevidel nosni kustku a uz to taky strasne zkresli vysledek a pak ty nervy, ze musis na genetiku a treba na amnio… ja byla na screen. ve 12tt, musela jsem cekat do 16tt na amnio pak dalsi 3 tydny na vysledky - hruuuza, stres jako blazen, tj. 7 tydnu nejistoty… prite bych sla rovnou na amnio… ale to je kazdeho vec… a to nemluvim, ze jsem zaplatila 1000,– za screen.