Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, já bych tu mojí pubertální dceru už vážně zabila! Dcera si šla dát sprchu, a pak šla na balkón na kterém jsem ji načapala tak po 10 min co vylezla ze sprchy… Byla tam v kratasech a triku.
Může onemocnět? Rýma, kašel nebo horečka? ![]()
Může. A nemusí. Tohle ti nikdo neřekne. Puberťačka.
buď v klidu, matko. I když onemocní, přežije.
a pro příště už bude vědět, že se má obliknout. ![]()
Myslím to tak že příští týden má jít k zubaři, a snaží se z toho vykroutit
@Nikisek99 píše:
Dobrý den, já bych tu mojí pubertální dceru už vážně zabila! Dcera si šla dát sprchu, a pak šla na balkón na kterém jsem ji načapala tak po 10 min co vylezla ze sprchy… Byla tam v kratasech a triku.
Může onemocnět? Rýma, kašel nebo horečka?
Jasně, že může nastydnout.
Mechanismus vysvětlím, než to někdo začne vyskakovat, že „sám od sebe člověk neonemocní“
- na sliznicích žijí různé patogeny, které drží na uzdě imunitní systém. Při podchlazení sliznic, klesá prokrvení a klesá slizniční imunita, proto mohou patogeny (již perzistující) skutečně vyvolat onemocnění.
Jistě znáte případy - prolomil se pod ním led, dostal zápal plic. To je stejný mechanismus. Při tak silném podchlazení se podchladí i dolní cesty dýchací, které jsou normálně před podchlazením chráněné a pronikne do nich infekce.
Takže nastydnout může i nemusí, záleží na sle jejího imunitního systému.
@Nikisek99 může
Nemůže
Vyber si
Jako co na takový dotaz odpovědět?
@Nikisek99 já jsem to taky dělávala
běhala jsem jak holoprd, teď už bych si to nedovolila
, na to přijde sama
Ráno se osprchuju, umyju si vlasy a protože nestíhám, letím na autobus, vlasy kolikrát mokré, jen trochu fenem vysuším ofinu. Nikdy jsem z toho neonemocněla ![]()
To je zase dotaz. ![]()
Když napíšu, že nemůže, budeš klidu?
Když napíšu, že může, pojedeš s ní teď na pohotovost?
A z horke sauny se neskace do ledove vody nebo snehu ![]()
Pokud tam nebyla dlouho, tak se nic nestane.
@Nikisek99 píše: … dát sprchu, a pak šla na balkón na kterém jsem ji načapala tak po 10 min co vylezla ze sprchy…Může onemocnět?Pane Lorenc, uvezu to?
Jinak je to nejednoznačné.
Příspěvek upraven 04.02.21 v 17:20
@Nikisek99 píše:
Myslím to tak že příští týden má jít k zubaři, a snaží se z toho vykroutit
Tak tam je spíš problém v tom, že dítě utíká před nepříjemnostmi/povinnostmi do nemoci, než že chytne rýmičku.
@laducha píše:
Ráno se osprchuju, umyju si vlasy a protože nestíhám, letím na autobus, vlasy kolikrát mokré, jen trochu fenem vysuším ofinu. Nikdy jsem z toho neonemocněla
Já bych onemocněla jen z toho, kdybych na to mysela ![]()
Lidi jsou různí.
Zakladatelka u dcery uvidí.