Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Magdaleeena no tak nějak doufám, že si dcera nebude pamatovat období, kdy si myslela, že ji nemáme rádi
![]()
@Anonymní píše:
@kve-tinka jj, to mě taky napadlo, zkusime.
@ElisC no tak ji asi vazne někdo musel něco říctTak teď fakt s tím pracovat. Achjo, toto by mě nikdy nenapadlo, že by si mě dcera mohla myslet opak.
Syn spí s námi v posteli a každý den před spaním se tulíme a říkáme si, že se máme moc rádi.
Bohužel, bydlíme s tchánovci v jednom domě a syn poslouchá každý den, že je lump.
Jenže to nevysvětlíš… myslím tchána
@ElisC no to já bych si hned vykomunikovala. Pokud to mému dítěti dělá zle a pak prožíváme toto, tak bych rozhodně nečekala. Ale zase věřím, že je to s ním těžké no.
Neboj, to mohlo být cokoliv.. malé začalo nejvíc vrtalo hlavou, když nastoupila do MŠ,
tož když se něco probíralo jen tak mezi dětma.. Dřív jsem byla tak nějak u toho, když se k ní dostala nějaká informace, která jí tou hlavinkou vrtalo, ale v té školce si to nejdřív ujasnila, pak to ještě probrala s jinou kamarádkou.. a doma pak řešila úplné neuvěřitelnosti vytržené z kontextu
.. nebo si spojila nesmyslně dvě informace.. a pak doma trvalo, než jsme dobraly pravdy
A to ani nechci vědět o tom, co se ke mně nedostalo ![]()
@Anonymní píše:
@Magdaleeena no tak nějak doufám, že si dcera nebude pamatovat období, kdy si myslela, že ji nemáme rádi![]()
Zkuste odpovídat jinak než ano - třeba - máme tě rádi ikdyby si byla zlobivá a až budeš velká, tak tě taky budeme mít rádi
aby získala pocit té bezpodmínečné lásky
@Anonymní píše:
@ElisC no to já bych si hned vykomunikovala. Pokud to mému dítěti dělá zle a pak prožíváme toto, tak bych rozhodně nečekala. Ale zase věřím, že je to s ním těžké no.
Bohužel, jediná pravda, kterou tchán uznává, je ta jeho.
Můj chlap by mohl vyprávět, bitej byl ještě v 18.
Dcerka, kdyz letos nastoupila do skolky, pochytila podobny „nesvar“. Kdykoli jsme ji napomenuli, upozornili, neco pripomneli, zacala se ujistovat „a mate me radi, ze jo?“, „a ze nevyrostu?“ K tomu si jeste zacala kousat nehty… Beru to jako momentalni pocit nejistoty ze zmen, ktere nastaly. Takze my mazlime, konejsime, vysvetlujeme-momentalne je snad narocnejsi na pozornost, nez kdyz byla miminko. Od dubna kvuli caste nemocnosti ve skolce uz neni, nehty si nekouse a je trochu vyrovnanejsi. Dalsi obdobi nejistoty prislo, kdyz se jeji kamaradce rozesli rodice, tatinek se odstehoval. To se nas porad ptala, jestli se budeme mit vzdycky radi… Byla z toho hodne smutna. Nase mala je velmi citliva a senzitivni, beru to tak, ze tato labilnejsi obdobi k ni patri. Ma to po mne, taky jsem citlivka.
@Conulka píše:
Zkuste odpovídat jinak než ano - třeba - máme tě rádi ikdyby si byla zlobivá a až budeš velká, tak tě taky budeme mít rádiaby získala pocit té bezpodmínečné lásky
Jeste me treba napadlo ji neco pekneho dat, treba co ma rada, nebo si preje a dat ji to se slovy, ze to ma od vas, protoze je mala a hodna a mate ji radi, a kdyz se zepta zase, tak ji rict treba ano a proto jsi prece dostala darecek. Proste ji tu lasku jakoby zhmotnit ![]()
Nediskutovali jste před ni kdo ji vyzvedne ze školky? Myslím treba-já nemam dneska čas, nemůžu, zítra to nejde, dneska musíš ty atd. Holcina se potom cítí jako přítěž a potřebuje se ujistit, že ji máte rádi. Zkuste se ji zeptat, co to je mít rád? Třeba vam sama poví, kde se bere ta nejistota. Dávejte ji drobne „ukoly“,ktere splní. Dokazte ji, že na ni spoléhate a ze ji potřebujete a chvalte. Tim ji pomaličku vybudujete sebevědomí a holcina se přestane ujisťovat, bude vědět, že ji máte moc rádi. ![]()
@Ewinkazakr jj, to je celkem dobrý napád, děkuji. @stock nene, že školky ji vyzvedavam jen já. Stále se to zhoršuje. Venku to říká co minutu. Dnes s námi byla i babička a děda a opět jsme všichni museli opakovat ano, ano, ano, ano. Kdyby to bylo jednou za čas, ale ono to je fakt dvakrát za minutu. Zase chápu, že v tomto období na ni musíme být hodnejsi, ale když třeba dneska fakt zlobila, tak nejde přeci nic nedělat. Jenže když zvýšíme hlas nebo něco, ona se rozplace a už to jede. V tu chvílku, kdy ji vychováváme, jelikož se nechova pěkně, tak ona začne ale ze jsem malinká a hodna, jenže když v té chvilce nebyla, tak je těžké ji říct, že ano, jenomže když ji to neřekneme, že třeba teď fakt hodna nebyla, tak to je konec. Hysterak a opakuje t do doby, než řekněme, ano. Masakr. Dnes už i naši z toho byli vyčerpání. Přes celé hřiště na nás řve, jestli je malá a hodna. ![]()
@Anonymní píše:
@Ewinkazakr jj, to je celkem dobrý napád, děkuji. @stock nene, že školky ji vyzvedavam jen já. Stále se to zhoršuje. Venku to říká co minutu. Dnes s námi byla i babička a děda a opět jsme všichni museli opakovat ano, ano, ano, ano. Kdyby to bylo jednou za čas, ale ono to je fakt dvakrát za minutu. Zase chápu, že v tomto období na ni musíme být hodnejsi, ale když třeba dneska fakt zlobila, tak nejde přeci nic nedělat. Jenže když zvýšíme hlas nebo něco, ona se rozplace a už to jede. V tu chvílku, kdy ji vychováváme, jelikož se nechova pěkně, tak ona začne ale ze jsem malinká a hodna, jenže když v té chvilce nebyla, tak je těžké ji říct, že ano, jenomže když ji to neřekneme, že třeba teď fakt hodna nebyla, tak to je konec. Hysterak a opakuje t do doby, než řekněme, ano. Masakr. Dnes už i naši z toho byli vyčerpání. Přes celé hřiště na nás řve, jestli je malá a hodna.
A jinak je vše v pořádku, nějaké stereotypní chování, špatná komunikace s druhými a tak? Protože mně to přijde, že zkouší vaše hranice a kromě toho je silně závislá na tomhle riuálu a ujišťování. Opravdu budete muset vydržet, i kdyby plakala, a neříct jí na to nic. Resp. jednou vysvětlit, že už odpovídat nebudete.
@Anonymní píše:
@Ewinkazakr jj, to je celkem dobrý napád, děkuji. @stock nene, že školky ji vyzvedavam jen já. Stále se to zhoršuje. Venku to říká co minutu. Dnes s námi byla i babička a děda a opět jsme všichni museli opakovat ano, ano, ano, ano. Kdyby to bylo jednou za čas, ale ono to je fakt dvakrát za minutu. Zase chápu, že v tomto období na ni musíme být hodnejsi, ale když třeba dneska fakt zlobila, tak nejde přeci nic nedělat. Jenže když zvýšíme hlas nebo něco, ona se rozplace a už to jede. V tu chvílku, kdy ji vychováváme, jelikož se nechova pěkně, tak ona začne ale ze jsem malinká a hodna, jenže když v té chvilce nebyla, tak je těžké ji říct, že ano, jenomže když ji to neřekneme, že třeba teď fakt hodna nebyla, tak to je konec. Hysterak a opakuje t do doby, než řekněme, ano. Masakr. Dnes už i naši z toho byli vyčerpání. Přes celé hřiště na nás řve, jestli je malá a hodna.
tak kdyby se na to zeptala když zlobila. Tak bych řekla, že malá sice je, ale hodná momentálně. A ať si hysterčí jak chce. U nás jsou hysteráky za každým ne, co se jí řekne, ale neustupuji. To by pak vyřvávala všechno. Pokud je dcera jinak „zdravá“ tak prostě si stanovit limit, jak často odpovídat. A pak říkat, že jste to řekli před chvílí.
@kve-tinka jj, to mě taky napadlo, zkusime.
Tak teď fakt s tím pracovat. Achjo, toto by mě nikdy nenapadlo, že by si mě dcera mohla myslet opak. 
@ElisC no tak ji asi vazne někdo musel něco říct