Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V 17 letech jsem mohla jit na diskotéku a vrátit se, kdy chci. Byly to super prázdniny.
Proč nemohla jit ven?
@Kelsey píše:
@SIMONA1234
No já to tehdy přehnala to byla strašná barva. Tatovi to požalovala sousedka, kdyz jsem kolem jejich sla za partou ven a jak jsem došla dom to bylo toco, jak radil.
Do konce života budu mít asi z červené barvy respekt.
K otcově smůle zůstal na nás určitý čas sám, dvě pubertacka měl doma.
A my mu to moc neusnadnovalyale fakt jen do doby dokud zakazoval, mi to jednou vrátí moje decka i s úrokem počítam s tím předem
Když nebudu chtít aby se dcery toulaly dlouho, umožnim jim navstevu doma.
Taky jsem měla červenou palici, měl to být melír, ale nějak to splynulo… Granátově červená… Na světlých vlasech… Děda mě málem zabil ![]()
@Jannnča píše:
@Uzo No, já tedy nezdrhla…si nedokážu představit, jak prchám z 2. patra.
Dverma. Az rodice usnou ![]()
@pikola otec je notorik. Holky, mě to mrzí za ně. Aby se z té obce mohla někam dostat, musel pro ni někdo přijet.
Mám 17 letou dceru, nezakazuju jí nic, takže nemusí tajně utíkat, lhát a díky tomu vím kde s kým je, v kolik přijde, pokud se spozdí piše nebo volá. Když potřebuje dojedu pro ni. Neumím si představit skoro dospělé holce zakazovat, dávat zarachy apod. V tomhle věku už je pozdě na výchovu, to už musí být dávno vychováno ![]()
@Anonymní píše:
Napsala jsem to blbě, 17 jí bude za pár dní.
A jaký je mezi tím rozdíl? Já se snažím vycházet vstříc a domlouvat se na kompromisech i se svým synem a to mu bude teprve 14. ![]()
@Alušáček taky myslím, že na výchovu už je pozdě. Ale pokud může někam jindy, měla by respektovat matku a protentokrát zůstat doma.
@Uzo Tak to už vůbec ne…neměla jsem hluché rodiče
![]()
Já dceru naopak nutím, ať někam vyrazí…většinou marně
.
Tak jestli jsem to dobře pochopila tak není to tak že by musela být stále doma. Chodí ven jako jiní mladí. Maminka určitě důvod k zákazu měla a dcera by to měla respektovat. Takže by určitě přšel trest, ale to musíš vědět ty co na ni platí.
velké děti=velké starosti.
@Anonymní píše:
Dobrý večer, není to přímo můj problém, dotyčná mě žádala o radu. Co byste dělaly, kdybyste zakázaly 17tileté dceři někam jít a ona by se tajně v noci vytratila z domu a vy na to přišly jen náhodou až po jejím návratu. A navíc by vám lhala o tom kde byla. Omlouvám se za anonym, je to dost osobní.
tak já bych především 17 lete dceři nezakázala jit v noci ven. snažila bych se s ní domluvit na kompromisu:co kdybychom se dohodly na tvém návratu do xxx h ráno?
pokud bych ale tedy musela řešit to, co tvoje známá, kamarádka..,tak bych dceři prostě řekla, že jsem o ni měla strach a že mě mrzí, že udělala podraz. níc bych z ní nedolovala. zeptala bych se jí ještě, jak sio myslí, že by bylo dobré tyto konflikty mezi námi řešit. ale zeptala bych se normálně, ne utočně a rýpavě.
@brko píše:
tak já bych především 17 lete dceři nezakázala jit v noci ven. snažila bych se s ní domluvit na kompromisu:co kdybychom se dohodly na tvém návratu do xxx h ráno?pokud bych ale tedy musela řešit to, co tvoje známá, kamarádka..,tak bych dceři prostě řekla, že jsem o ni měla strach a že mě mrzí, že udělala podraz. níc bych z ní nedolovala. zeptala bych se jí ještě, jak sio myslí, že by bylo dobré tyto konflikty mezi námi řešit. ale zeptala bych se normálně, ne utočně a rýpavě.
Podle toho, co slýchám, je tohle řešení spíš sci-fi
Já jsem teda taky nikdy neutekla, ale mohla jsem chodit ven, do určité míry. Myslím ale, že do 18 jsem dýl jak do 11 večer mohla být venku málokdy. Ale byla jsem spokojená, nikdy jsem nedošla pozdě až na jednu výjimku, jak píšou některé výše, bylo to o domluvě a důvěře. Osvědčila jsem se, že jsem spolehlivá a za to měla určitou volnost. Tehdá nebyly mobily, takže to bylo těžší, nemohla jsem 5 minut před termínem zavolat, že se opozdím. Pamatuju si, jak jsem kolikrát hledala telefonní budku a když nebyla možnost, utíkala jsem domů, ale ještě jsem si musela hlídat čas, protože jsem musela počítat s dobou na cestu domů. Velmi doufám, že se mi toto podaří s mojí dcerou.
Tak v 17 jsou nějaké zákazy k ničemu. Můžeš ji potrestat, pohrozit, případně ji příště zamknout, ale co tím vyřešíš? Zkusila bych si s ní rozumně promluvit, aby nechodila sama, že o ni máš strach. Domluvit se na určité hodině, nebo že jí zavoláš, jestli je v pořádku. V tomto věku jsem už chodila kam jsem chtěla a rodiče spoléhali na to, jak mě vychovali. Jen jsem oznamovala, kam jdu, s kým tam budu.
@Xiraxinek té dotyčné se to vrátilo. Já doufám, že mě to nepotká.