Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vše jsem nečetla, ale i když vaši situaci chápu, tak se přidám k většině a nechala bych dědu dožít. Potom můžete byt kompletně zrekonstruovat, aby se přítelovi nevracely špatné vzpomínky a bydlet v něm. Z toho, co píšeš i příteli, není zrovna barák nejlepší nápad. A se strejdou bych se dohodla primárně na tom, že by se měl podílet na nákladech na pečovatelku. Jinak sice tu píšeš, že strejda má barák a vy jen garsonku, ale nevydělal si na něj sám?
@Monchichik píše:
No nebudu řešit přítele, kterej je psychicky nemocnej a nevydělává, to je zbytečné. Ale na druhou stranu děda bydlí sám v třípokojovém bytě, divím se, že to vůbec finančně utáhne. Spoustu starých lidí se stěhovalo do menšího, tenhle navíc není jeho, koupit si ho mohl a nechtěl. A pokud je dědovi 90 let, tak jak dlouho ještě bude soběstačný? Stejně bude potřebovat něčí péči a oni mu nabízeli společné bydlení v jejich budoucím domě. Pak z ní zase budou dělat ostatní hyenu, že se nechce o dědu starat a jezdit ho obstarávat do bytu. Já chápu, že se staří lidé stěhovat nechtějí, ale prostě se někdy nedá nic jiného dělat a péči děda určitě chtít bude. Tak stejně buď půjde k synovi nebo jinam, ale v bytě kde je sám zůstat nebude moci.
Moje babička platí 3+1 úplně v pohodě, naopak si neumím představit, jak se stěhuje a zbavuje se věcí, co má ráda. Až jednou nebude moct žít sama, půjde k mámě nebo k nám. Ale proč ji vytrhávat z jejího prostředí, od sousedek, z prošlapaných tras, dokud to nutné není? Ja ze zakladatelky hyenu nedělám, ale necitlivé a nedomyšlené (finančně) to je…
@moof píše:
Tak to dost pochybuji, protože soudy rozhodují dle zákonů a ne dle vyšších principů mravních. Navíc v situaci, že dědovi nabízejí bydlení v domě s nimi. Oni ho nestěhují ani na ulici, ani do důchoďáku. 90 letý člověk už nemá často reálný náhled na situaci, od toho má rodinu, která se o něj má postarat. A to přesně chce jeho vnuk s přítelkyní udělat.
V jakém domě?? Vždyť žádný nemají. Takže jednoduše dědu vysoupnou kam? Do Domova? K synovi, který ho ho nechce? Oni nechtějí dědu k sobě, oni chtějí prodat dědovi střechu nad hlavou. A to si piš, že pokud by to udělali, tak mají po starostech, protože ten děda to nepřežije. Bohužel i takoví lidé s názory zakladatelky a tvými žijí mezi námi.
Hele, barak s muzem Tveho typu je blbej napad. Hodne blbej.
@Anonymní píše:
Asi máš pravdu. Kolem přítele neskáču, to spíš on kolem mě. Vlastně dělá doma skoro všechno, opora velká, i když má svých problémů dost, jen prostě nezvládne vydělat peníze. Ale já mám prostě hroznej strach, jak to bude, když nebudu schopná vydělávat a budu mít zodpovědnost za dítě, který stojí další peníze, má svoje potřeby, já mu to budu chtít dopřát, ale nebudu si to moc dovolit. Je mi fuk, jestli budem bydlet v domě nebo bytě, hlavně aby bylo kde a to dítě na to nedoplácelo a netrpělo. A přiznám se, že se bojim, co to udělá s našim vztahem - přeci jen žít v jendý místnosti ve čtyřech je náročný. Když přítel přišel s tim, že by prodal ten byt po mamce, tak se mi hrozně ulevilo, vlastně by to bylo ideální řešení.Ale nečekali jsme, jak se k tomu děda postaví.
Násilím ho ale stěhovat samozřejmě nebudeme.
No a, bez ironie, jak jste čekali, že se k tomu ten devadesátiletý pan z Vršovic postaví? Že řekne, jistě, to víte, že vypadnu z bytu, kde žiju padesát let? To přece ne, nebo?
@Monchichik píše:
No nebudu řešit přítele, kterej je psychicky nemocnej a nevydělává, to je zbytečné. Ale na druhou stranu děda bydlí sám v třípokojovém bytě, divím se, že to vůbec finančně utáhne. Spoustu starých lidí se stěhovalo do menšího, tenhle navíc není jeho, koupit si ho mohl a nechtěl. A pokud je dědovi 90 let, tak jak dlouho ještě bude soběstačný? Stejně bude potřebovat něčí péči a oni mu nabízeli společné bydlení v jejich budoucím domě. Pak z ní zase budou dělat ostatní hyenu, že se nechce o dědu starat a jezdit ho obstarávat do bytu. Já chápu, že se staří lidé stěhovat nechtějí, ale prostě se někdy nedá nic jiného dělat a péči děda určitě chtít bude. Tak stejně buď půjde k synovi nebo jinam, ale v bytě kde je sám zůstat nebude moci.
A proč by byt neutáhl?
Tchán má 84 let a bydlí ve svém 3+1, v pohodě ho utáhne, žádnou nouzí netrpí. A to ještě utáhne provoz domu vzdáleného 70 km (který zdědil po rodičích), kam jezdí na letní byt. ![]()
@Monchichik píše:
@Bábrdl píše:
No a, bez ironie, jak jste čekali, že se k tomu ten devadesátiletý pan z Vršovic postaví? Že řekne, jistě, to víte, že vypadnu z bytu, kde žiju padesát let? To přece ne, nebo?
a navíc, kam jako vypadne? půjde si stoupnout na hřbitov a čekat až umře? to nechápu, jak to zakladatelka myslí
@stinga píše:
@Monchichik proč by 90letý děda neutáhl provoz 3pokojového bytu? byt je v osobním vlastnictví, takže elektřinu - co potřebuje tak starý člověk? a plyn a vodu asi poplatí s přehledem
můj děda má 95 a důchod necelých 17 000,–- + příspěvky na péči, také si v naprosté pohodě poplatí 3pokojový byt + nějaké jídlo (oni toho už tolik nesní), pár křížovek a televizi
a ten druhý syn, kde by hypoteticky děda mohl bydlet, tak ten druhý syn dědu nechce a děda k němu také nechce - kde vidíš řešení?
I moje máma si platí 3 pokojový být, i když důchod má cca 12. 000 a žádné další příspěvky, ale přivydělava si… Ale není ji teda 90, jen 74
.
@stinga píše:
- nabízejí mu žití v jejich budoucím domě, ten dům nemá ještě ani stavební povolení
, když teď prodají dědův byt a třeba za 4 roky postaví, kde bude děda bydlet mezitím? to zakladatelka vůbec neřeší, s nimi v garsonce, kde popřípadě bude mimino, a psychicky nemocný vnuk?
Přesně, mají to úplně nedomyšlené. Zkratkovité nápady. A jestli mají na to, aby platili stavbu domu a ještě zároveň pronájem bytu, tak mají i na hypo. Celé je to postavené na hlavu a nedivila bych se, kdyby to vzešlo z hlavy přítele, který je mimo realitu. A už jsem psala zakladatelce, že pořizovat si s člověkem s psychickými problémy, které mu neumožňují normálně pracovat a kterého navíc bude muset i nadále živit, dítě a navíc ještě dům, je velký nerozum ![]()
V tvém věku bych neřešila stavbu domu, to může trvat klidně 4 roky. A dite mít už pak nebudeš. Ono i teď to může být dost problém.
Zakladatelko,
Už to tu zaznělo mockrát a já se přidávám k tomuto návrhu řešení:
prodej svůj pozemek + svou garsonku = kup větší byt. Nechápu, proč za každou cenu chceš stavět, já bych se na stavbu domu vykašlala a jako bezdětná ve 40ti letech teprve. Potvrzuji to, co ti mnohokrát napsali ostatní – pokud chceš dítě, pusťte se do toho hned, dítě nepotřebuje nutně vyrůstat v baráku, v prvních letech nepotřebuje ani vlastní pokoj, stačí mu blízkost rodičů a pocit bezpečí, to byste opravdu zvládli i v té garsonce.
A k dědovi – to nechávám úplně bez komentáře. I tobě je snad jasné, že ho necháte dožít v tom 3-pokojovém bytě – nebo opravdu a vážně uvažuješ o jiném řešení?? Pevně doufám, že ne.
@stinga píše:
- nabízejí mu žití v jejich budoucím domě, ten dům nemá ještě ani stavební povolení
, když teď prodají dědův byt a třeba za 4 roky postaví, kde bude děda bydlet mezitím? to zakladatelka vůbec neřeší, s nimi v garsonce, kde popřípadě bude mimino, a psychicky nemocný vnuk?
Musíš líp číst, zakladatelka to má vymyšlený, jen to neumí vyjádřit v jednom příspěvku, takže ti to shrnu:
Za současné situace nemá na to, aby platila hypotéku na barák. Když prodá dědův byt, zaplatí mu nájem jiného. Peníze z prodeje bytu použije na stavbu domu + si k tomu vezme hypo a z mateřské bude platit hypotéku + nájem bytu pro dědu, zatímco psychicky nemocný umělec jí bude doma při kojení brnkat na loutnu. Co je na tom k nepochopení…
![]()
Nechápu, proč se do zakladatelky tak navazite?
Deda ma syna, ten se ma o nej starat. Tak, ze kdyby byl co k cemu, dedu si vezme k sobe, protoze deda tu pomoc bude v blizke dobe potrebovat. A ani to neprinuti dedy syna premyslet? Necha to vse na vnukovi?
A nevim proc by se mel jen starat vnuk s pritelkyni, kdyz nemaji ani dobre vztahy.
Tak ze synacek nechce, a ted je vse na vnukovi?
O dedu se staraji i tak, nakupuji, vari.. deda by to mohl take ocenit tim, ze jim bude přát at jsou šťastní… a ne jen poucovat jak zit a zadluzit se.. a oni se zadluzovat nemusi…
Syn ma velky barak, kam otce nechce. Nad tim se nikdo nepozastavi. Syn jeho nejblizsi pribuzny.
Podle diskuze je poznat, ze mysli zakl. racionalne. chce dum bez dluhu, kdyz pritel ma takove problemy. Aby zvladla platit vse potrebne i s ditetem.
Deda ac je tam zvykly, tak podle toho co psala zakladatelka, byt chtela prodat jiz jeho maminka a i presto co mezi sebou meli zleho nechtela dedu opustit a nechat bez pristresi..
Zakladatelko, sezen povoleni, to nez se vyridi chvili potrva a začněte pracovat na miminku.. ostatni se da postupem casu do pohybu.