Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky. Ráda bych se poradila o jedné věci. Vím, že už je tu hodně diskuzí, tohoto tématu, ale já už nemám co ztratit…Možná ba naopak.
Jsem v manželství, téměř 15 let, což už je dlouhá doba. Dvě děti, dům, zahrada, veget. Tedy jak se to řekne a vezme. Manžel, poslední dva roky, se rád napije, To by nebylo tak hrozné, občas potřebuje každý upustit páru. Manžel se napije, chvilku dobré, pak spadne do blbé nálady a řve na všechny, co mu přijdu pod ruku. Hlava nehlava, deb…, krá…, mrd…, atd… dítě si jde do lednice pro jídlo, manžel - Co chceš? vypadni pryč. dítě jde, během vteřiny, manžel zase řve, kam jdeš? dítě se zase poslušně vrátí. Pak odchází s brekem, protože otec dítě zase vyžene. Pak seřve mě a během vteřiny si nepamatuje, že cokoliv udělal, cokoliv řekl. Zařvu já na manžela, tady řvát nebudeš, ubližuješ dítěti. Vše popře. Já se seberu a jdu za dítětem. Už vše nahrávám, co se děje. Dítě je v úzkých, neví, jak se k otci chovat, otec vše popře,. Druhý den, otevřu lednici a vysype se na mě lednice, protože je rozpadlý šuplík na dveřích. Manžel si nic ráno nepamatuje, nebo dělá, že se nic tak vážného nestalo. Tyto situace se opakují čím dál častěji. Trvá to v nepravidelných intervalech cca 2 roky, hůř poslední 3/4 roku. Nedokážu určit, zda za 2 dny, basa piva, pár sklenek vína, je už problém. Když se tohle stane, klidím se, s dětmi trávím čas víc, ať jsou v klidu. Jednou mi dítě řeklo, proč si to nechám líbit. Covid a vše se na nás podepsalo, vím, ale stále si říkám proč. Co se stalo. Manžel mi tímto stylem zničil podnikání, co jsem si uvědomila až teď, když nad vším pátram, co by se mohlo dít, jak to napravit, co udělat. Chtěla jsem podnikat, ale dostala jsem ultimátum, že se starám ted o děti, v tu dobu, byli tenkrát malé. vše jsem tenkrát ukončila. Tenkrát začala kontrola co za kolik nakoupím, co kde kupuji,.Na chvilku byl klid. Po mateřské, práce, když jsem vydělávala dostatečné finance, jako managerka, dávala jsem na domácnost určitou částku. Zjistila jsem, že manžel si stěžuje, jak stále něco platí, proto se nejede na dovolenou, nebo není tohle. Dovolenou jsem platila já, věci na děti jsem platila já, on platí vše okolo domu, protože je jeho. Měli jsme to nějakým způsobem rozdělené. Jak manager jsem pracovala více, občas i večer, ale měla jsem hezké peníze a všem jsem to vynahradila dovolenou. Nastal čas, kdy mi bylo řečeno, že v 18h musím končit v práci, protože chce mít klid,. Já postupně telefonovala jinde, aby to neslyšel. To mi nic nedošlo. Když něco potřeboval, udělala jsem, co bylo potřeba. Bylo uklizeno, vařeno, i postel šla. Situace se horšila, nadávky, že moc pracuji, nebo že nejsem u věci, co chce dělat manžel. Stále mi to nedocházelo.
Práci jsem opustila pod záminkou. A řešila co dál, našla jsem si práci za méně, ale za cenu klidu. Začala jsem zase podnikat, z domova, začal se to rozjíždět, do toho přišel covid, zase špatně. Řev, nadávky.
Situaci jsem začala řešit v Rosa, pomoc pro týrané ženy, i když více slyším o násilí, které se týká fyzického.
Tak se ptám já, je tohle všechno z popisu psychické týrání?
Kontrola toho, co dělám a kdy dělám, co a za kolik kupuji, když pověsím obrazy, manžel je převěsí se slovy, takhle to chci. Nadávky v době opilosti, pak si nic nepamatuje a je těžké cokoliv dokazovat, protože na venek je vzdělaný a slušný muž.
V opilosti se nedávno stalo, že chtěl sex, já odmítla, blbec po naléhání jsem povolila. Ale dostala jsem blok na cokoliv dalšího. Manžel se snažil, já mu řekla, co udělal, bylo mi řečeno, že to potřebuje a že se s tím musím srovnat já sama, i když je mu to líto. Ale tím, že si nic nepamatuje, nemusí nic řešit.
Problém, základní, na co se chci zeptat, zda jsou tyto sklony dědičné. Maminka celý život velela, tedy tchýně, manžel se podřídil. Maminka, pokud není po jejím, tak hned vyhrožuje, že ji nikdo nemá rád, jsou na ní všichni zlí. ( Nevím od jaké doby, to maminka má, já přišla v době, kdy se tohle už dělo) Pokud nebylo po jejím řvala, nadávala a terorizovala celou rodinu. Teď se postupně děje u manžela. Dříve takový nebyl, neuvědomuje si, že má nějaký problém, ten mám já. Moc vše přeháním, je v práci, vydělává, já tolik ne, nemohu se ani srovnat. Pokud byl náznak, že jsem vidělávala stejně, nebo více, hned bylo zle. Vím, že je to holky pro Vás těžké, ale budu ráda, za vaše postřehy, za vaše domněnky, zda se jedná opravdu o psychické týrání. Děti mají otce rádi, horší je, že starší už sním být nechce, mladší nemá tolik rozum, tak teď babo raď.
Dům není můj, je nabitý před manželstvím…pokud odejdu, tak jen s taškami, ale zatím se zdravím rozumem a děti si neodnesou to, že je někdo buzeruje, za cokoliv…
Jeho chování je nepřijatelné a je nakonec jedno, jestli to je dědičné nebo ne. Může být.
Co dělá a jak reaguje, když mu ty nahrávky ukážeš?
Odpovědela sis sama.
Je úplně jedno, jestli ti tu napíšeme, že je to v pořádku nebo není (ale samozřejmě není).
Ty se v tom vztahu necitis dobře a nejen ty, ale ani děti.
Tak vem život do svých rukou a změn to.
@Karamba2020 píše:
Jeho chování je nepřijatelné a je nakonec jedno, jestli to je dědičné nebo ne. Může být.
Co dělá a jak reaguje, když mu ty nahrávky ukážeš?
Nahrávku jsem neukázala, to si upřímně nedovolím. Nevím, jaká bude reakce. děkuji. to mám pro seb, když dojde na rozvod, nemám jak ukázat, že se tak chová, protože na venek je velmi slušný a chytrý…děkuji.
@titinka52210 píše:
Nahrávku jsem neukázala, to si upřímně nedovolím. Nevím, jaká bude reakce. děkuji. to mám pro seb, když dojde na rozvod, nemám jak ukázat, že se tak chová, protože na venek je velmi slušný a chytrý…děkuji.
Aha, a kdybys mu tu nahrávku ukázala v nějaké jeho světlé chvilce, ne v okamžiku, kdy je pod parou, a s dotazem, jak tohle hodlá řešit, aby k podobným scénám nedocházelo, to si fakt nedovolíš? Asi víš proč, ale to je další z mnoha signálů, proč ze vztahu odejít. Teď je otázka, jak by reagoval, kdybys žádost podala.
Držím palce, protože z toho tvého psaní mě mrazí.
Rekla bych, ze to, jestli jsou psychicke problemy dedicne s tim vubec nesouvisi. Utec. Nenechej si ublizovat a hlavne uz vubec ne detem. Ty za to nemuzou…
Rychle zpatky do dobre placene prace a šetřit. Pak budes moc resit svoje bydleni atd. Nekde pak nech valet falesnou pracovni smlouvu s vyplatou nizsi nez ma on, at je teda ten king. Svuj ucet, peníze setri u rodicu nebo nekde v hotovosti. U zehlicky nebo nekde kam on neleze.
Tohle te semele, o detech ani nemluvim, brzy zmiz. Je mi to lito, ty to das, fandim ti!
Pokud je ve vztshu přítomen alkohol s agresí je to vždy velký problém.
I očasné napití - na upuštění páry - je cesta ke konci vztahu.
Mysli na sebe a na děti!!!
@titinka52210 píše:
Klasický alkoholik, doma řádí jak tornádo venku je pozorný, ale s démony v hlavě
Ano je to psychické týrání které se bude stupňovat, tak jako jeho dávka alkoholu
Nemohl by nepít doma a když už se napije, přespat jinde? Od toho jsou hospody, aby tam chlapi upouštěli mezi svými páru..
Připomíná mi to dětství s otcem alkoholikem. Vždy pil, ale jak jsme začali chodit na druhý stupeň, nejmladší brácha do školky, osolil to na vyšší level. Na konci základky už jsme sami říkali, proč se s ním matka už nerozvede. Postupně jsme se všichni snažili doma trávit co nejmíň času. Všichni jsme šli na intr, abysme nebyli doma. Já měla už od 15 přítele a i víkendy jsem trávila co nejvíc mimo dům. Matka se s otcem nakonec rozvedla až jsme byli dospělí. Po čase byl ze zdravotních důvodů donucen jít na léčení, jinak by tam nešel. Už mu odcházely játra a ledviny, takže buď protialkoholní léčebna nebo blízká smrt. Od té doby nepije a dá se s ním vyjít.
Opravdu, pokud jen trochu můžeš, odejdi. Evidentně jsi schopná si najít lepší práci a děti uživit. Dětství v tomhle prostředí je hnus a za ten klid co pak budeš mít ty i děti to stojí. Možná tím pomůžeš i jemu. Třeba ho to probere a začne s tím pitím něco dělat. Otec teď tohoto, jak se choval lituje. Říká, že se měl léčit dřív.
Některá onemocnění se mohou přenášet. Tady je ale spíš na místě psát, že zároveň se přejímají vzorce chování - a v tom si myslím, bude zakopaný pes…jak komunikují, jak zvládají zátěž, inklinují k závislosti…
Tím, že setrváš, jednou takové vzorce budou používat tvé děti…a věř, že vím, o čem mluvím. Měla jsem takového otce a sakra i po letech terapie se přistihnu, že se chovám jako on. Hlavně v zátěži, když pochybuji o sobě samé…jen teda nechlastám…ale dokážu občas hodně ublížit. Už to není tak časté, spíš zřídka, ale stydím se za to. Někdo přijme vzorce agresora, někdo oběti…nevím, co je horší, ale nechceš ani jedno. Ukaž dětem, že si nemají nechat ubližovat a jdi.
Sklon k propuknuti psychicke nemoci se dědí. Ale jak s ním kdo naloží, je ten rozdíl. Alkohol, drogy jsou spouštěč bez pochyby. Jsou na to studie.
Upřímně podle popisu je úplně jedno, jestli je to jen problématicka povaha společně s alkoholem nebo psychická nemoc. Padila bych rychle pryč, jinak se ti může stát že až se po potvrzení psychiatrické diagnózy budeš chtít rozvést, tak ti stanoví soud výživné na exmažela. Utíkala bych i jen s igelitkama,.
Btw jak píšeš rozdělení financí, tak ty děti jsou přeci jeho taky, ne? Když tvrdíš že ty platíš vše s dětmi a on okolo baráku, tak on si zvelebuje majetek a ty pálíš peníze na spotřebních věcech.
Nasetrila bVh na kauci nebo sbalila do azylaku, až začne bít tebe a děti, už bude pozdě. Děti zkažené dětství a ty vězněm v manželství.
Ahoj, máme to taky v rodině. Když se onen chlap napije, tak mění povahu. Je zlý, agresivní, nadává, nepoznává lidi. Jak vystřízliví, tak si skoro nic nepamatuje. Jak s takovým člověkem žít neporadím. Jediné řešení je, přestat pít. Nůž na krk, musí přestat pít. Když to nebude dávat, tak léčba. Jinak rozvod. Tyto stavy se zhoršují. Přeji hodně sil ![]()