Kdo má nárok na dědictví po dědovi a babičce?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
15575
16.1.16 21:09

No podle NOZ se nesmí opomenout děti :nevim: a sourozenci zemřelého nastupují do dědictví, pokud samozřejmě na ně něco zbyde, ale ano :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30303
16.1.16 21:13
@kaja00 píše:
No podle NOZ se nesmí opomenout děti :nevim: a sourozenci zemřelého nastupují do dědictví, pokud samozřejmě na ně něco zbyde, ale ano :nevim:

Děti se nesmí opomenout odjakživa. NOZ to upravil pouze co musí dostat. Nezletilý dědic musí dostat min. 3/4 svého zák. podílu, zletilý 1/4 zák. podílu. Dle starého to bylo u nezletilých celý podíl u zletilých 1/2.
Sourozence může podělit sám od sebe z toho co zbude, ale v tomto případě nemají na nic zákonný nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.1.16 21:14

Nechápu, že takto movitý člověk chce své děti takhle okrást na dědictví je to hnus velebnosti. Pokud disponuje milionama, ať si na sepsání poslední vůlu vezme právníka. Stejně je to hnus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ferret
16.1.16 21:24

@terinka4444 Okrást? Je to jeho majetek, jestli ho dá na charitu, propije, nebo nějak rozdělí je jen jeho věc.

• Citovat
  • Upravit
1281
16.1.16 21:26

Subjekt je obchodni partner/kamarad meho tchana @Kobliha51 :) dnes tu byl probrat detaily sve nemoci se mnou pri spolecenske navsteve (nenese to uplne dobre), a chtel, abych zhodnotila lecebny plan. U toho se nam nad flaskou rozpovidal, a mimo jine spustil o tom planu, jak da prvnim dvoum holkam to mega, a ze zbytek at dostane zena s jeho dvema dcerama. Zacala jsem mu oponovat NOZ a zakonnym podilem, ze o tom majetku nemuze takhle rozhodovat, ze existuje zakonny minimalni podil, co jim musi dat at chce nebo ne, a pokud to mega je min, tak to mohou dcery napadnout. Nad tim kroutil hlavou, ale holt je to podle me tak.
Nejvic mu jde o tu firmu - tam jsou nejvetsi prachy. Ma kamiony, tahace (sice na leasing, ale jsou majetkem), cerpaci stanici a autoservis, a jen pozemek pod nim ma cenu asi 1 mega. Navic to bral, ze z te firmy bude jeho zena a dcery-ty dve jeji - dal zit, takze to ho zajimalo nejvic, jak to udelat, aby na tu firmu nemohl nikdo sahnout, coz bohuzel nevim.

Samozrejme ho tchan poslal za svym advokatem, ze ten to bude vedet, ale me zajimalo, jestli jsem to rikala spravne ohledne deleni osobniho majetku.

@Aspera myslim,ze to rikas naprosto spravne.

@terinka4444 to on si nepochybne vezme notare a dalsi lidi. Ja ho trochu chapu, prvni dve dcery nevychoval, jsou dospele, maji svuj zivot, dalsim dvema neni 18 a prijdou o tatu. Tim nerikam, ze muze obchazet zakon, ale dokazu chapat jeho videni situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ferret
16.1.16 21:27
@umea píše:
Zahrnuje se majetek firmy do toho dedictvi? Pripadne pokud by zalozila jeho zena novou firmu a on do ni vse prevedl, tak se z dedictvi uplne vyskrtne, nebo s ni bude nakladano jako SJM?

Pokud manželka založí firmu za trvání manželství, bude firma v SJM. Taky si ale můžou manželský majetkový režim upravit (např. režim oddělených jmění, nebo nějaká forma zúžení), pak by firmu zakládala jako svůj výlučný majetek.

• Citovat
  • Upravit
Kobliha51
16.1.16 21:28
@me2dova píše:
@Kobliha51
tak ono se tu také neptá on, že?:-)Jinak k dotazu- podle nového občana je to složité. Já bych to v případě, že bych věděla, že umírám, pořešila tak, že bych majetek i firmu rozdělila a převedla za života, aby po mně nezbylo nic. Ono závěť je věc hezká, ale pokud jde o skutečně veliké částky a dcery, které byly „ošizeny“ jí napadnou u soudu, může se to vléci roky a výsledek je nejistý.

Já to brala tak, že se tu někdo ptá jeho jménem. Kdo se tu tedy ptá?

• Citovat
  • Upravit
69235
16.1.16 21:30
@ferret píše:
@terinka4444 Okrást? Je to jeho majetek, jestli ho dá na charitu, propije, nebo nějak rozdělí je jen jeho věc.

no ano, právně ano, morálně, ještě ve chvíli, kdy mám nadbytek, je to hnus. Navíc jim nechce přiznat ani výší zákonného podílu, a že to NOZ krouhnul. Hnus je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1281
16.1.16 21:31

To zni dobre @ferret napsat firmu a majetek na manzelku a zuzit o nej SJM, otazka je, jestli to projde, nevim, jake jsou podminky pro zuzeni SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.1.16 21:32

@umea právě že těm starším ani nebyl tátou, to nejmenší, co pro ně může udělat je dát jim jejich zákonné podíly. Nechápu ho, je mi z takových lidí nevolno.Ani jedno z těch prvních dětí, co je nevychovával nejsou míň než ty, co měly štěstí, že už byl starý a nevyměnil jejich matku za jiný model.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ferret
16.1.16 21:40

@umea V tomhle případě nevidím žádné omezení, které by mělo význam. Nikdy jsem teda neřešila, jestli by se to nedalo posoudit jako obcházení zákona, když ten člověk ví, že brzo zemře (ačkoliv jestli se ještě bude léčit, tak to není asi úplně ztracené…). Ta firma je teda jeho výlučný majetek? To by pak mohlo pomoct i rozšíření SJM o tu firmu, manželka by tím pádem měla půlku firmy a mezi děti by se dělilo míň.

• Citovat
  • Upravit
Kobliha51
16.1.16 21:41
@terinka4444 píše:
@umea právě že těm starším ani nebyl tátou, to nejmenší, co pro ně může udělat je dát jim jejich zákonné podíly. Nechápu ho, je mi z takových lidí nevolno.Ani jedno z těch prvních dětí, co je nevychovával nejsou míň než ty, co měly štěstí, že už byl starý a nevyměnil jejich matku za jiný model.

Sám teď zjistil, že do hrobu si to nevezme. Zase je fakt, že to byly jeho schopnosti, co mu ten úspěch zajistily. Rozhodnutí je na něm.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová