Dělají schválnosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4982
27.7.14 21:58
@KriJona píše:
Tvou dcerku chápu..mám takového staršího syna..cíťa..hraje si rád sám a to má o dva roky mladšího bráchu, kterej se zapojuje do všeho u čeho je brácha. U mého staršího je to hodně o náladě..má-li dobrý den, nechá mladšího ať se zapojí, všechno mu půjčí, mluví s ním, radí, povzbuzuje. Ovšem když vstane levačkou, nehne s ním nic..všechno špatně, když mu brácha sáhne na auto, běží s pláčem za mnou..neodbývám..to zrovna musím držet hrnec s horkou vodou abych odbyla..vždycky si je oba vezmu a mluvím stručně, jasně..pokud si spolu hrát nechtějí, vymyslím hru pro mladšího a hraju si s ním já..ovšem jsou mu dva roky, v tom je zásadní rozdíl..vedu je od malinka k tomu, aby byli spolu v klidu a míru :kytka:

Tak super s tím jen souhlasím a tleskám. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
27.7.14 22:01

Myslím, že není správný přístup „ať si to vyřeší samy“ - respektive, je potřeba rozlišovat, kdy ještě nad tím můžu mávnout rukou a nechat řešení na dětech… a kdy už bych se měla zapojit.

Tvoje dcera je ještě malá - proti o tři roky staršímu dítěti je v nevýhodě. Ano, musí se naučit prosazovat - ale měl by jí někdo ukázat, jak na to. Ne ji prostě poslat do takhle nerovné bitvy a vyřeš si to, jak umíš. Každé dítě má právo na svoje soukromí - hrát si po svém, v ústraní, samo. Je potřeba mu potvrdit, že toto právo má - a zároveň druhému dítěti vysvětlit, že právo toho druhého na samotu nesmí omezovat.

Pokud přijde s pláčem, věc bych řešila - nikoho bych nekárala, ale obě děti poslala od sebe… s tím, že až budou mít obě zase náladu hrát si společně, můžou k sobě přijít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
27.7.14 22:03

@gabki
Pokud je neteři 8 let, tak už by mohla být rozumná a dalo by se společně s ní vymyslet, jak do hry dcerky zapadne, aniž by ji vyváděla z míry. Popřípadě se třeba dá přesvědčit a hrát si na něco jiného. Zkusila bych zapojit i dcerku a říct jí, ať sestřence nějakou roli vymyslí, mohla by si pak připadat důležitá a třeba by se to pak obešlo bez slziček. Chápu obě dvě holčičky a i Tebe. Proto bych zkusila najít kompromis a vést je k tomu, aby se mezi sebou domluvily. Asi to ne vždy dopadne dobře, ale mohlo by to fungovat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
27.7.14 22:03
@Natálka26 píše:
@Riky69

Ale nikdo nechce nikomu rozkazovat, ale ať si to vyřídí samy holky ne za pomoci maminky. Určitá samostatnost v řešení problémů by měla být, neříkám nevyslechnout jí a neporadit, ale jít a říkat sestřenici že takhle teda ne, ta hra je mojí Aničky tak si najdi něco jinýho je PODLE MĚ k ničemu.

@DeTer
Jasně vyslechnu jí, poradím a řeknu udělej to a to, ale TY SAMA ne že půjdu já a budu to řešit za ní. Zrovna v týhle konkrétní situaci je úplně zbytečný zasahování matky.

Určitá samostatnost ano, ale i tomu se to dítě musí naučit a jestli jsi dobře četla tak já jsem radila mamince ať samo děvčátko navrhne řešení, ale v klidu při rozhovoru s maminkou. Nic z toho co píšeš v tvém příspěvku jsem já neřekla!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
27.7.14 22:29

@Riky69

Nic?? Opravdu nic z toho si nenapsala? :think: Aha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
28.7.14 09:46

@Natálka26 Ne nic, asi máš problém přijmout jiný názor než ten tvůj. Proto na mě tak útočíš. To že ty pošleš děti ať si to vyřídí sami, neznamená, že tak na ně kašle každá máma. Výchova není o tom mít od dětí klid. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2841
28.7.14 10:03
@Riky69 píše:
@Natálka26 Ne nic, asi máš problém přijmout jiný názor než ten tvůj. Proto na mě tak útočíš. To že ty pošleš děti ať si to vyřídí sami, neznamená, že tak na ně kašle každá máma. Výchova není o tom mít od dětí klid. :mavam:

Problem mas spis ty, utok citim z tve strany. Napsat nekomu ze kasle na deti. :roll: klidek jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
28.7.14 10:13

@Riky69

Kočičko, uklidni se. Pokud si nepamatuješ, co jsi napsala tak mě to mrzí, ale není to můj problém. Nenapsala jsem ti nic útočnýho ani ošklivýho aby si musela takhle reagovat. Promiň, že svoje dítě vychovávám k samostatnosti a k tomu aby si to mezi dětma uměla E vyřídit sama bez pomoci maminky, protože já za ní celej život stát nebudu abych řešila její problémy. Pokud si myslíš, že je tohle projev nezájmu o dítě a dítě u mě trpí, nahlaš mě na sociálce. Pokud si ty sama chceš vychovat nesamostatnou jednotku, která při jakýmkoli problému poběží za maminkou a řekne,,pojď a vyřeš to" fajn je to tvoje volba, ale taky jí nenazývám opičí láskou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
28.7.14 10:15

Ale nazýváš :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
28.7.14 10:16
@Riky69 píše:
@Natálka26 protože každé dítě je jiné a protože si osobně myslím, že když si jedno dítě chce hrát samo má na to právo, je to jeho hra, ****tak proč jí přikazovat jak si má hrát když užbsi sama hru našla?
**

Opravdu jsi nenapsala nic o příkazech jak jsem psala já? A tohle byla moje odpověď: Ale nikdo nechce nikomu rozkazovat, ale ať si to vyřídí samy holky ne za pomoci maminky. Určitá samostatnost v řešení problémů by měla být, neříkám nevyslechnout jí a neporadit, ale jít a říkat sestřenici že takhle teda ne, ta hra je mojí Aničky tak si najdi něco jinýho je PODLE MĚ k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
28.7.14 10:21

@Natálka26, Ty máš doma jenom jedno dítě, viď?

Ono je něco zcela jiného „vychovávat k samostatnosti“ dítě, které se s vrstevníky stýká pouze na hřišti nebo ve školce… a něco jiného řešit toto u dvou dětí doma. Tj. v situaci, kdy se to jedno, protože je o dost mladší, trvale nedokáže prosadit. Nedokáže si oproti tomu staršímu vybojovat svůj prostor k životu, trápí ho to, ale neumí si s tím samo poradit.

Pokud ho v takových situacích budeš trvale nechávat odkázané samo na sebe, aby „se otrkalo“, je to stejně hloupý přístup, jako bys hodila neplavce do vody a řekla PLAV, nějak se to naučíš. Naučí - ale krom toho, že to bude dělat třeba špatně (tj. třeba úskokem, lstí a podobnými postupy), tak se bude cítit zrazené, opuštěné a bezmocné.

Problémy se nemají řešit ZA děti - zejména u těch mladších je ale potřeba je aspoň občas řešit S nimi… a ukázat jim férovou cestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
28.7.14 10:22

@Natálka26 Ano tím bylo myšleno proč přikazovat mojí dceři aby si začala hrát jinak, když ona hru měla, jen protože za ní přišla starší sestřenice, která se neumí zabavit sama? A já hlavně reagovala na to, že jsi psala jít a říkat sestřenici že takhle teda ne, ta hra je mojí Aničky tak si najdi něco jinýho je PODLE MĚ k ničemu já neřeším tu sestřenici, já řeším to, že za mámou přišlo dítě pro pomoc a měla by být vyslechnuta, s tou sestřenicí ať si to vyřídí vlastní máma, nic bych té sestřenici neřekla, ale probrala to se svojí dcerou. Asi si mě teda špatně pochopila. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4462
28.7.14 10:23

Ženský nehádejte se. Každá máte jiný názor, tak buďte rozumné, než se to tu zvrhne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4462
28.7.14 10:25
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
28.7.14 10:27

@BohunkaP Krásně napsané, to jsem celou tu dobu chtěla říct :potlesk:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí