Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vsimla jsem si u babicek, hlavne tech, co maji cca 75 a vyse tri veci. A dela to i jedna moje teta, ta uz je tez tahle generace. Za prve: oblekani deti. Prijde mi, ze by decka navlekaly az by z nich tekl pot. Treba moje babca chtela dat holce do sportaku v cervenci deku a cepku. Ostatni deti litaly v kratasech a triku
.Druha vec: vlasky.Kdyz jsem dceri nechavala rust delsi vlasky, to bylo furt, ostrihej ji to, vzdyt to ma v ocich. Proste za jejich generace mely decka ustrihle ofinky hodne vysoko.Ne jak ted, ze to maji holcicky uplne v ocich, coz se mi mimochodem taky nelibi. A treti vec: decka by dopovaly cukrem, co do nich vleze.Kdyz prijdeme k te stare tete nebo babicce, daji holce treba koblihu, pak prinesou brumika, oplatky a pak ji uvari caj a reknou mi: prosim te, proc ji to neosladis
Zajima me, delaji to u vas tez babicky? pripadaji mi v tom uplne stejni.
Jsem babička
sice ne 75+, ale -50
. Vnučka má 1,5 roku. Ze svého dětství mám skoro fobii ze stíhání vlasů, vypadala jsem jak král Kazisvět I., takže se mi líbí dlouhé vlásky včetně ofinky se sponkou.
Neslazený čaj pijeme celá rodina celý život, takže se mi zdá úplně normální v tom pokračovat a necpat malou cukrem.
To, co píšeš je úplně v pořádku. Asi ještě nejsem tak moc stará ![]()
Jenom to lezeni vlasu do oci, ale to mne take prijde hrozne, samotnou by me z toho prinejmensim bolela hlava.
@Dixies
vlasy a moje babička
počkej, jen zastřihneme ofinku
která najednou končila kdesi na temeni, jj moje babi ![]()
Zavzpominala jsem. To obleceni je presne. Sama by v lete bez puncoch, spodnice, satu a zastery na zahradu nesla. Sladke ano, ale jen to domaci. Stala do tri v kuchyni a chystala trubicky s bilkovym kremem, rezy a jeste hanacke kolace. A moji afinu nesnasela. Vzdycky mi rikala, at si dam ty chlupy z cela. Takze jsem mela vzdycky vlasy zaspinkovane jako baletka pri vystoupeni.
@LadyBrigit já zatím můžu posoudit třetí bod, prý proč jí ( 7 měsíční dceři) nedám cukr a vše nesladím, že prý to potřebuje na růst kostí
Nevím co má cukr společného s kostmi, kdysi se to asi říkalo ![]()
Naše babička má teprve 65, ale s ostříháním to poslouchám furt(mám teda kluky, a vlasy mají delší, ale ne úplně, ne holčičí, jen delší klučičí, něco jak nosil kdysi Pavel Nedvěd). oblečení jak kdy, to vesměs ok, nechápe teda malý dítě bez čepice ve 12st, což já ve 12 a více nedávala ani 9m dítěti, když to neodhadnu opačným směrem, a do 30st dám dlouhý tepláky/(zrovna nedávno se mi zadařilo, ráno to vypadalo všelijak, když jsme šli, a nakonec bylo 30
), tak to poslouchám furt dokola, že „hlavně že mají ty tepláky“
sladkosti jim dává docela často, až moc, a tak dlouho je litovala, že chudáčci pijí vodu, když jsme jim brala ven vodu, že díky ní nejstarší už neslazenou vodu nepije
![]()
@kouřící králík píše:
@Dixies
vlasy a moje babičkapočkej, jen zastřihneme ofinku
která najednou končila kdesi na temeni, jj moje babi
Přesně, akorát to byla moje matka
. Jenom kousíček po obočí zastřihneme, a byla jsem jak Majka z Gurunu
(pro pamětníky - slovenský seriál pro děti
)
Ano a dela to i moje tchyne, ktera ma 60. Memu synovi v lete, kdyz bylo 28 stupnu ve stinu, navlekla kalhoty a mikinu. Kdyz mel delsi vlasy sepla ofinu sponeckou a pravidelne od ni chodi s taskou plnou sladkosti, coz jsem uz nedavno ale zatrhla.
moje babička byla správná babička, nosila zástěru, parádně vařila, byla taková měkká když mě ňuhňala ![]()
Tenkrát, když nebylo nic sladkýho v obchodě-teda kromě jakýchsi podivných sušenek
byla jsem ráda, když mě dala „kolečko“ dnes Fidorka ![]()
Ani jedno.
1. do oblékání mi nemluví vůbec
2. do vlasů mi nemluví vůbec
3. vždy se mě předem zeptá
@Danďuška píše:
@LadyBrigit já zatím můžu posoudit třetí bod, prý proč jí ( 7 měsíční dceři) nedám cukr a vše nesladím, že prý to potřebuje na růst kostíNevím co má cukr společného s kostmi, kdysi se to asi říkalo
tenkrát nebylo tolik sladkostí, tak jsou dnes rády, když můžou dát
Možná ty kosti a cukr-za jejich mládí byla melasa, ale ne ta co známe nyní z třtinového cukru…to bylo z řepného cukru takové hnědé, ještě nevybělené, opravdu to obsahovala vápník a hořčík, ale jak to ty naše babule věděly netuším ![]()
@jessikka píše:
Ani jedno.
1. do oblékání mi nemluví vůbec
2. do vlasů mi nemluví vůbec
3. vždy se mě předem zeptá
je poslušná ![]()