Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj ![]()
Tohle je velmi těžká situace..Já si myslím, že i když je trochu pomalejší, že by pro něj práce byla..Vždyť na úřadu práce by mu poradili, vím že existují různé instituce pro takové lidi, jako je tvůj bratr. Různé programy pro zapojení do společnosti pro mnohem více postižené, než je on.
Podle mého názoru by měl ze sebou něco dělat, než zakrní úplně a zůstane ti na krku!
Píšeš, že máš svou rodinu, jak se na to tváří tvůj manžel(přítel)?
Je úplně normální, že chceš, aby něco dělal. Já bych mu dala ultimátum, buď se začne snažit nebo ať si začne hledat vlastní bydlení..
@Silwinka87 píše:Je úplně normální, že chceš, aby něco dělal. Já bych mu dala ultimátum, buď se začne snažit nebo ať si začne hledat vlastní bydlení..
Bohužel, jinou cestu taktéž nevidím.
@jajul píše:
Bohužel, jinou cestu taktéž nevidím.
Jako je dospělí a měl by se postavit na vlastní nohy..Přijde mi, že je pohodlný a vyčůraný, už si zvykl, že se o něm staráš a nemá potřebu na tom něco měnit..
Budeš muset být důslednější.. ![]()
Z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je dospělého člověka převychovat, a asi to budeš mít těžké. Jak dlouho u vás bydlí?
Zkus mu dát ultimátum, pokud on nebude schopný si najít práci, zkus se po něčem podívat ty, pokud i to odmítne, vykašlala bych se na něj, ale já bych se taky snažila nějak pomoct. Evidentně sám za to nemůže, ale taky jsme se takhle starali o jednoho člena z rodiny, ale to byl težký a dlouhý zápas, několikrát se vrátil do starých kolejí, ale ted už je na tom dobře, má práci a žije úplně normálně a sám..
Hlavně by měl mít oporu v celé rodině, a nejen v tobě
Vyhodit, než zničí tvou rodinu. Já mám takový názor - že si člověk musí najít práci ihned - nějakou - zkrátka aby se zapojil do systému - práce, pracovní smlouva, výplata, daně, zdravotní, složenky atd. A pak si může hledat něco jiného, co by ho případně bavilo. Ale jinak se člověk musí okamžitě zapojit do systému, který nás tu provází až do důchodu a do smrti
.
Jak dlouho ho u sebe už máš? Jestli se doma kope do zadku třeba půl roku, tak je to naprd.
Našla si mu práci, on se na ní vykašlal, to by u mě mluvilo za vše-tys mu chtěla pomoct, on na tvou podanou ruku plivnul.
Jestli nechce dělat, začal pít a stýkat se s divnýma lidma, tak pryč s ním, než zničí tebe i tvou rodinu.
Jinak jak pomalejší? má papíry na hlavu, nebo je prostě jen „hloupej“? S papíry na hlavu, ať si zkusí oběhnout invalidku, pokud je „hloupej“, tak i takový člověk se může dobře uživit, když bude chtít, třeba v nějakém řemesle nebo makat rukama prostě.
Ale jestli je lajdák, tak ať táhne o dům dál ![]()
Ja jsem byla v trochu podobne situaci..jen jsme oba s brachou byli v decaku..jen kazdy jinde..v dospelosti jsme se scuchli, jenze bracha je taky takovej lenoch..v zadny praci nevydrzel, zacal pit, hrat bedny, brat drogy..nakonec vykradl i nas kdyz jsme nebyli doma a zmizel..od ty doby vim jen to, ze rok a pul pak sedel za kradeze, ted je buh vi kde..hledaji ho, protoze vykradl nasi mamu, se kterou jsme se docela spratelili..obcas posle vulgarni smsku s cislem uctu, kam chce poslat penize,..neodpovidam, neposilam mu nic..bylo lepsi kdyz jsme se nevidali a bude to lepsi i do budoucna..mrzi me to, ale nenecham si od nej znicit zivot..
Nevím, proč by si měla napravovat chyby svých rodičů. Źivot u tebe má mít jasná pravidla a pokud je nehodlá dodržovat, nechť si jde po svých.
Bratrovi si podala pomocnou ruku a jemu více vyhovuje se nechat živit. Pokud navíc pije, brzy vás všechny stáhne na svoji úroveň.
Naznačuješ ale také, že může být slaboduchý - to už by pak byla jiná. Pokusila bych se sehnat lékaře, který by potvrdil či naopak vyvrátil diagnózu a na základě výsledku bych podnikla další kroky. Pokud je v pořádku a nic mu nebrání k tomu, aby se integroval, pak bych mu řekla, že ve 30ti je čas na to se o sebe začít starat sám a neparazitovat na vás. Pokud by naopak diagnóza směřovala například ke zbavení svéprávnosti, pak mu bude stanoven opatrovník, což můžeš být i ty. Jen nevím, jak dospělému chlapovi zabránit v pití alkoholu. Pokud mu bude zamezen přístup k pěnězům, patrně si je začně opatřovat jinak… Nevím, to už musíš posoudit sama. Můžeš se starat o nemocného, ale o alkoholika?
@Silwinka87 bylas někdy v programu pro ty „pomalejší“ (pracovní terapie apod.)? Je to přizpůsobeno těm nejpomalejším, čili to má spíš kontraproduktivní účinek, ti ne tak pomalí si pak přijdou vlastně strašně chytří a v programu jim přijde, že z nich dělají trubky a z mého pohledu je to nejenom dehonestující, ale také silně demotivující.
@Larr budu jen předpokládat, že jsi k tomu byla buď vedena nebo si viděla kolem sebe nějaký vzor, pokud ne a není to jen názor, tak smekám. Představ si, že ale nejsi vedena k ničemu…
Zakladatelko ač jsem právě trochu bránila Tvého bratra, tak na druhou stranu, nežij život za něj, musí sám. Nic mu více neublíží než když bude chráněný jako skleníková květinka…najdi mu nějakou levnou ubytovnu, tu mu doporuč a nech ho jít. Myslím, že když ještě dodáš, že pokud bude chtít pomoci, ale specificky s hledáním práce třeba, tak jsi tu pro něj, ale živit ho nemůžeš…je to cesta do pekel, mám takového 39let starího bratra. Na oko se odstěhoval od mámy a ta mu už 10let platí nájem a všechny dluhy co udělá. Zdědila jsem asi 2,5mil, sourozenci už svoje podíly dostali, ale že jsem byla neplnoletá, tak zůstali ve společné kase a po těch 10ti letech z nich zůstalo asi 150tis…nemám to mámě za zlé, já se špatně nemám, ale kdyby ano, asi bych naštvaná byla…
Osobně nevím - předpokládám, že za tuhle výchovu mohou mí rodiče a za ni jim děkuji
.
I pokud nemám vzor a nebyla jsem vedena, vím, že musím dodržovat pravidla, nejsme v džungli. Pokud žije u tebe bude dodržovat tvá pravidla (ta kladná, etická a pozitivní samozřejmě). Pravidla musí dodržovat v dětském domově, v léčebně, v práci v paneláku, zkrátka všude. Nevěřím, že se ještě nesetkal s dodržováním pravidel
a pokud toto někdo nechápe, pak je pro společnost - myslím - nepotřebný a co víc - i nebezpečný.
Jinak já jsem známa svým negativním postojem k menšinám, to už tady na emiminu holky vědí. Teď tím myslím tu menšinu - jako alkoholici, drogově závislí, bezdomovci atd. - pokud samy nechtějí a nedodržují pravidla nejsem ta, která jim podává pomocnou ruku
.
@Anonymní píše:
@Silwinka87 bylas někdy v programu pro ty „pomalejší“ (pracovní terapie apod.)? Je to přizpůsobeno těm nejpomalejším, čili to má spíš kontraproduktivní účinek, ti ne tak pomalí si pak přijdou vlastně strašně chytří a v programu jim přijde, že z nich dělají trubky a z mého pohledu je to nejenom dehonestující, ale také silně demotivující.@Larr budu jen předpokládat, že jsi k tomu byla buď vedena nebo si viděla kolem sebe nějaký vzor, pokud ne a není to jen názor, tak smekám. Představ si, že ale nejsi vedena k ničemu…
Zakladatelko ač jsem právě trochu bránila Tvého bratra, tak na druhou stranu, nežij život za něj, musí sám. Nic mu více neublíží než když bude chráněný jako skleníková květinka…najdi mu nějakou levnou ubytovnu, tu mu doporuč a nech ho jít. Myslím, že když ještě dodáš, že pokud bude chtít pomoci, ale specificky s hledáním práce třeba, tak jsi tu pro něj, ale živit ho nemůžeš…je to cesta do pekel, mám takového 39let starího bratra. Na oko se odstěhoval od mámy a ta mu už 10let platí nájem a všechny dluhy co udělá. Zdědila jsem asi 2,5mil, sourozenci už svoje podíly dostali, ale že jsem byla neplnoletá, tak zůstali ve společné kase a po těch 10ti letech z nich zůstalo asi 150tis…nemám to mámě za zlé, já se špatně nemám, ale kdyby ano, asi bych naštvaná byla…
Zakladatelko, co nejdřív bych na tvém místě nechal tvéro bratra okusit srážku s životní realitou… Bude to plus pro tebe i pro něj. Pro tebe v tom smyslu, že pochopí (doufám…) své místo v životě a začne fungovat „v rámci systému“ (taky doufám…), jak psala Larr. Případně pokud nebude, je to nejpádnější argument pro vystěhování.
Pro něj to bude zase mít přínos v tom, že třeba pochopí věc, kterou mu nepředali rodiče: „produktivní období“ člověka (zvláště člověka s nižším vzděláním, což předpokládám i u něj…) je zhruba od dvaceti do čtyřiceti let života. Co si vybuduje v té době, to bude mít i nadále. Po čtyřicátém orce života nastupují různé skryté i otevřené formy toho, že mladší lidi ve vyšších pozici´ích se na člověka dívají skrz prsty. A vyvrcholí to pak věkovou pracovní diskriminací mezi padesátým a pětašedesátým rokem života… Tvůj bratr se věkem nachází tak zhruba v polovině toho „produktivního období“. Je teda potřeba, aby vydělával, spořil si a zajistil se na stáří. Pokud se nechce zajistit, tak - známe to… Bezdomovců jsou plné parky a nádraží.
Sorry za tu formu, ale snad jsem to napsal srozumitelně.
Ahoj. chtela bych nastinit muj problem…Jsem adoptovana, a nasla jsem sve biologicke rodice. Matka zemrela, ale zustal otec.Ten me nikdy videt nechtel, az po jeji smrti jsem se sesli a vidame se. Problem, z ni v mem bratrovi, je o 10mes.starsi.Toho si rodice nechaly doma, a me s jeste o 5let mladsim bratrem daly k adopci.Pry jsem se narodila brzo, a byly by semnou problemy, ten druhy bratr je zrejme taky v adopci nekde. Nynejsi bratr, je u nas vzala jsem si ho k sobe kdyz otec ho po smrti nastval a on rok nekde zil…Jenze, je tu jeden problem, on je pomalejsi, nechce makat, a dokonce zacal pit.Vite,mam svoji rodinu, nasla jsem mu praci, ale vzdycky v ni vydrzel mesic.Ted uz ale to zacina me vadit, bavi se se samyma individuama, a me to vadi, doma lecos pomuze, ale jak se rika z toho se nenajime.Otec to vidi tak, ze je lepsi kdyz ma hmotnou nouzi, a ze at zatim je doma…tak ja nevim, jsem divna ja kdyz chci aby skoro 30letej kluk makal, i kdyz vim, ze absolutne zanedbaly jeho vychovu, a vyvoj. Myslim, ze by mel narok i na nejaky snad i papiry na hlavu nevim. Matka byla pry labilni, a po jeji strane, vsichni rodu muzskeho, ja nastesti jsem vystudovala, a snad jsem normalni
ale tohle me uz ubiji, a nevim zda ho vyhodit, at si jde kam chce, nebo mit trpelivost.Ale zas kazdej rika, oni te taky opustily tak ho vyhod, je to dilema, nervy…poradte. prosim prominte ze anonymne