Deprese – jako nemoc

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3241
29.12.07 14:09

Holky, myslím, že sex má na tom fakt velkou roli u nás to je tak 1× za měsíc, já bych chtěla, ale manžel nějak ne. Je fakt, že doktor řekl na obsese toto mé kamarádce.
" Lehněte si nahá na koberec v obýváku, pokrčte kolena a roztáhnete nohy, takto čekejte…až se manžel vrátí z práce a skočí na Vás," Je to sice morbidní, ale sex asi fakt pomáhá. Je to i tímpočasím, na papuu jedu s Vámi, miluju sluníčko a teplo- zima je taky pěkná, ale t slunce mi chybí.
Danuš to je fajn, že je ti lépe.
Niki-jak to bylo s tou chorellou, mám ji doma taky, a ještě mladý ječmen, zase jsem se nechala ukecat a o prázninách nakoupila „zdraví“- ječmen jsem začala pít, je to docela dobrý, ale s tou chorellou nemám zkušenosti. Docela by mě to zajímalo.
Vtip s hasiči je super!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xyz
3294
29.12.07 14:35

GÁBO, manžel se taky někdy vykrucuje, že nééé :lol: Tak mu taky říkám, co by za to jiní dali :lol:
Ale opravdu mi pomohly až ty AD. Nechuť na to je taky příznak depky. Tak si řekněte doktorovi o jiný prášky a manželovi sežeňte nějaké afrodiziakum :lol: . Říká se celer nebo ženšen, ne :?: :roll:

KACKO, na koberec nééé. To bych si odřela záda :lol:
 Zorka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xyz
3294
29.12.07 15:11

Psychoterapie: jde o výnosný byznys?
V Česku chybí podle odborníků řádově tisíce kvalifikovaných psychoterapeutů. Jak poznáte profesionály od podvodníků a kolik jim za práci budete muset zaplatit?

Paní Haně se občas bezdůvodně rozbuší srdce, začnou se jí potit ruce a má pocity na omdlení - trpí záchvaty paniky. Bydlí v malém městečku na západě Čech, léky jí předepsal místní psychiatr, ale než našla možnost docházení na psychoterapii, zabralo to hodně času. Psychoterapeuti v okolí totiž vzhledem k vytíženosti už nemohli přijímat další klienty. Od své pražské kamarádky se dozvěděla, že v hlavním městě panuje jen o trochu lepší situace.

„Potřeba psychoterapie je v Česku větší, než jsou možnosti psychoterapeutů. Na rozdíl od léčení léky totiž zabere mnohem více času. Psychiatr předepisující léky může za den zvládnout i dvacet pacientů, psychoterapeut absolvující za den šest sezení s klienty se pořádně nadře, má pochyby, zda se jim dostatečně věnuje, a hlavně přemýšlí nad tím, jak dlouho to může takhle vydržet,“ vysvětluje Jan Kožnar, předseda České psychoterapeutické společnosti.

Kdo může léčit duši?
Jedním z důvodů nedostatku kvalifikovaných odborníků může být fakt, že psychoterapii smí vykonávat buď lékař, nebo klinický psycholog, který absolvoval postgraduální vzdělávání v některém z akreditovaných vzdělávacích institutů a získal takzvanou funkční specializaci v psychoterapii. Získání toho certifikátu předchází však povinný sebezkušenostní výcvik v trvání minimálně 500 hodin a minimálně 150-200 hodin práce pod dohledem odborníka. Záleží však také na typu terapie. Celkově přijde příprava na toto povolání na desítky tisíc korun, což mnoho zájemců odradí.

Sama profese psychoterapeuta však v českých zákonech zakotvena není. Kdo chce poskytovat podobné služby mimo zdravotnická zařízení, musí žádat živnostenský list třeba na psychologické poradenství. K jeho získání musí doložit příslušné vzdělání, ne však patřičné vzdělání v psychoterapii.

Pojišťovna zná vaše data
Někteří psychoterapeuti mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami, jiní pracují zá:,–(ně za hotové peníze. V čem mají tyto způsoby výhody pro klienty? „Klient, který se léčí u někoho, kdo má smlouvu s pojišťovnou, se může spolehnout, že je v rukou odborníka. Pojišťovna neuzavře smlouvu na psychoterapeutické výkony bez toho, že by si ověřila, zda dotyčný splňuje kvalifikační předpoklady,“ říká Jan Kožnar. Jistou nevýhodou je regulace péče, kterou pojišťovny uplatňují. Poskytovatel psychoterapie musí zvažovat, kolik peněz má na pacienty z jednotlivých pojišťoven. Je také omezen tím, kolik hodin denně smí všem pojišťovnám dohromady účtovat.

„Někteří klienti také přicházejí s partnerskými problémy, ale aby mohli být zařazeni do bezplatné péče, musí jim být stanovena psychopatologická diagnóza,“ vysvětluje psychoterapeut Michael Šebek.

Ptejte se na skladbu ceny
Klienti, kteří absolvují placenou terapii, si pak podle odborníků své léčby více váží, prokazují větší ochotu se sebou něco dělat. Neomluvené hodiny, které v neplacené terapii bývají častým úkazem, se u platících klientů téměř nevyskytují. Možná i z toho důvodu, že sezení, které neabsolvovali a neomluvili, musí stejně zaplatit. Část klientů oceňuje na placené terapii i fakt, že osobní údaje o nich neopouští dotyčné zařízení či ordinaci, není o nich informována zdravotní pojišťovna ani žádná jiná instituce.

Za tento „luxus“ se pak například v hlavním městě platí v průměru okolo 600 korun za jedno padesátiminutové sezení, při setkání po devatenácté hodině či o víkendu cena vyšplhá až na 950 korun za hodinu. V regionech jde o částky od 300 korun výše. Někteří psychoterapeuté nabízejí i placené telefonické konzultace. „Psychoterapeut by měl být schopen doložit, z čeho se poplatek skládá, kolik činí jeho honorář, provoz ordinace, náklady na vzdělávání či supervizi,“ říká Jan Kožnar.

Jak si správně vybrat
Shánějte reference od lékařů, pracovníků krizových center, přátel nebo se obraťte na Českou psychoterapeutickou společnost chtějte vidět osvědčení a certifikáty, které psychoterapeuta opravňují k vykonávání praxe jestliže cítíte, že vám psychoterapeut slibuje, že vás problémů zbaví během dvou setkání nebo že vlivem terapie zbohatnete a stanete se lepším člověkem, zapomeňte jeho číslo jestliže vás terapeut informuje, že se v rámci sezení uskuteční fyzické doteky, masírování či jiné formy styku, nahlaste jeho záměry České psychoterapeutické společnosti a Policii České republiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3087
29.12.07 20:21

ahoj holky!
jsem tu :wink: tak jsem si dělala zbytečné obavy,u mamči bylo hezky…jen se mě ptala na dětství,co si pamatuju,co se mi nelíbilo a tak…tak jsem jí to všechno řekla a ona hodně věcí uznala - to jsem ráda…
já mám deprese spíš typu,že je stejně všechno zbytečný,prostě pocity marnosti…
ale jak říkám,je to i díky vám,je mi opravdu o hoodně líp…dokonce se usmívám :wink:
zorko - super článek!!!!!!

co vy?jaký jste měly den?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
30.12.07 14:24

kackokocko , jsem ráda, že jsi vnitřně v něčem postoupila kupředu. Máš fajn mamku, že to s tebou probrala a hlavně, že uznala svoje chyby, každý je děláme…to ta moje uzná jen tu svoji nedotknutelnou pravdu, i vnuka má sklony sekýrovat anebo sekýrovat mě, jakýže jsme to rodiče, co děti zanedbáváme, rozmazlujeme - no prostě co se jí zrovna hodí do krámu…

zorko - pěkný poučný článek, takže vidím, že raději toho přes pojišťovnu…

k.a.c.i - myslím, že když si na netu do vyhledávače dáš chlorella, vyjede toho dost, je hlavně na imunitu a detox organismu, jo a tuším, že má hodně vápníku, říkali v pořadu „pod pokličkou“.

Gábi - ano, když to od vás čtu, bylo to 30 měsíců obětí. Já nevím, nelituju nebo lituju…malej má špatný zoubky, ačkoliv mu je drbu a čistím od prvních a sladký téměř nejí, jen se holt v noci nalíval z prsa a to je asi ono. Takže jsem mu možná díky tomu zkazila zoubky, já nevím. Tohle je věc, která mě tak děsně mrzí a zrovna dneska jsem se při pohledu na jeho zoubky skoro rozbrečela. Nejlepší, když se do toho začne montovat moje máma, že za to můžu já tím, že jsem mu kartáčkem zuby odřela, tudíž se kazí a že se první zuby nečistí a na zubaře a hygienisty nemám dát, páč jsou blbý :twisted:
přesně jak píšeš, přínos do půl roka, pak jako pamlsek do roka a šmitec. Pak je to o otročině. Někdy mám skoro pocit, že příroda to nechce už od prvních zubů, jenže ty byly u nás už ve 4 měsících, takže jsem kojení holt přežívala, na obhajobu našeho prcka - cucal něžně i se zoubkama :lol:
A otrokem už být nechci. On se hrozně budil v noci a utnout to v noci nešlo, já byla vděčná za každou minutu spánku a neměla jsem nikoho, kdo by mi umožnil s ním x dní nebýt, aby zapoměl a já se vykřesala, a ni manžel nebyl ochoten s ním x nocí probdít, abych se mohla nacpat antilaktačními prášky a obvázat ledovými obvazy. Bylo to strašný a věřím, že podruhý už to takhle přežívat nebudu…
Gabi, napsala jsem ti SZ.

Jinak dneska mám už druhý den migrénu nebo bloklou krční páteř, nálada pod psa, únava na mě padá, včerejší elán je fuč.
A co vy, je vám líp? Danča má pravdu, jak je nějaká činnost, je to lepší, ale kde vzít na neustálou činnorodost energii???
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
30.12.07 14:28

Niki Sz zatím nedorazila. Jdu s malou ven, pak kouknu, snad to dorazí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xyz
3294
30.12.07 15:06

Ahoj.

Taky jsem měla rozhovor s mamkou. Proč jako někdy nechci žít, proč mám záchvaty vzteku a tak. Ona to nemohla pochopit, že je to nemoc :cry: . Ukončila to pláčem a tím, že za to může ona, protože jsem jí jako malá upadla na hlavu. Taková blbost :roll: a nechce si to nechat vymluvit. Nějaký serotonin a synapse na neuronech, to je pro ní španělská vesnice.

Kackakocko, jo, taky pocit marnosti, proč jako bych ten život měla žít, když je to stejně na prd. Ale jen někdy, ne furt.
Třeba dneska jsem si uvědomila, že už bude 2008 a hned mám depku. Já si každý večer říkám, že je další den za námi a tím pádem další den blíž ke smrti. Každý den jakoby cítím, jak se ten život zkracuje a říkám si, proč tu teda být, když to stejně jednou skončí. Nařídila jsem si, že si každý večer s manželem řekneme pozitiva dne. Jenže většinou to sklouzne a říkáme negativa :cry: .
Já nějak cítím, že stárnu a to mě deptá. Já bych chtěla být mladá.

Niky, taky slyším, abych něco dělala. Třeba, abych šla cvičit. Jenže to zabere i s cestou tři hodiny a na to energii nemám. A když cvičím, tak jsem pak tak unavená, že nezvládnu nic jiného.
Ale jak jsem psala, jediné, co mi pomáhá je práce. Jenže to bylo loni, malý nebyl a holka ve školce a já pracovala dopoledne. Když jsem před třema rokama pracovala odpoledne, jen jsme se s manželem vystřídali doma a já vlastně ubírala z našeho společného času, tak to mě spíš deptalo.

Malá dneska spala u našich. Jenže Vítek stejně v ncoi furt vstával, takže to nebyl žádný odpočinek. A to se s manželem střídáme.
Holky, to je v tom životě tak pitomně zařízený! Proč člově nemůže mít z miminka jen radost? To musíme furt trpět nevyspáním????????? :evil: Kdo to tak blbě zařídil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
30.12.07 19:18

Teda holky vy jste se rozepsaly :! Ale fakt jsem se pobavila :lol: Budu muset nakukovat pravidelněji, jinak se pak ztrácím.

Své dětství te´d rozebírat nebudu, je to hodně špatné, ale někdy se k tomu možná taky odhodlám.

Moje dítě teda hyperaktivní je to mi nikdo nevymluví a dětská mi žádanku dala taky bez vyptávání, asi jí stačilo, že ji dvakrát viděla co dokáže… :roll: Dělala jsem si test na help24.cz a na všechno jsem odpověděla ano, je tam test na hyperaktivitu a na nesoustředěnost.

Hele všechny se pojďmě maminek zeptat, jestli jsme jim nespadly na hlavičku, že to v ní nemáme v pořádku :lol:

Já kojení nelituju, lituju toho, že jsem nevydržela kojit Kikinu, dala jsem na rady babičky a mimky, že jí to nestačí a proto je tak uřvaná… uřvaná je doteď… Rozárka měla alergii na kravské mlíko, takže jsem ji měla kojit až do 3 let, ale myslím, že je úspěch, že jsem to vydržela aspoň těch 15 měsíců, fakt mi z toho bylo na zvracení a taky mi dlouho trvalo, než jsem se naučila kojit venku :oops: Furt jsem měla pocit, že na mě všichni čumí (a taky že čuměli a úplně bezostyšně, hlavně chlapi :evil: )

Dneska mám úplně skvělý den, rozárka má narozeniny a byli jsme s holkama poprvé bruslit :! To bylo tak skvělé, že jsem z toho vysmátá ještě teď. Rozina se nejdřív vztekala, protože nechtěla kačenky, ale velké brusle jako Kiki, ale když jsem jí pohrozila, že půjdeme domů, nechala si je nazout a za chvíli už se belhala po ledě sama. Kiki byla víc na zemi než na bruslích, no a když jsem se odhodlala po 14ti letech k bruslení i já, tak jsem pobavila všechny okolosedící, protože jsem machrovala jak to kiki nenaučím, vlezla jsem na led, otočila jsem se na ni a řekla jsem potupně, ať zavolá taťku. Tatínek si nás musel jednu po druhé odvézt do středu, kde se prcci učí :lol:

Nic krakeni už řvou ve vaně, jdu je vytáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xyz
3294
30.12.07 20:44

Hezký večer.

Nooo, tak sjem koukla na ten test a naše dítě má 8 z 9 znaků impulzivity a hyperaltivity. Uvidíme, co řeknou, až bude předškolačka.

Měl ajsem tu kámošku, tak jsme pokeclay. Hne dje člověku líp. Hlavně, když má stejné starosti s dětmi jako já, tak si nepřipadám tak neschopně :-D

Jdu čučet na dvd. Pa pa
Zorka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
31.12.07 11:18

ahoj holky,
tak hezkého Silvestra a šťastně do nového roku!

Je fajn tu počíst lepší zprávy, xyz, kacatko, takový lepší den je hned na náladě znát.

Gabi, poslala jsem ji znovu…
xyz - ano, příroda tohle zařídila fakt blbě nebo jsem nepochopila princip. Nejdřív nás vyčerpá pokročilým těhotenstvím kdy nemůžeš pro břicho spát, jsi dýchavičná, nevrlá, pak porod to je horská tůra samo o sobě a pak kdy teda máš pracovat na 200% (kdyby na 100% možná by to šlo, ale novorozeně je šichta na 200%), tak jsi bolavá, rozlámaná, s horečkama z nalejvajícího se mlíka, do toho 24 hodinová služba s kratičkým spánkem…jejda, že bych se rozpomínala na to horší, mlha zapomění se nějak rozplývá, to nevim, jestli je dobrý :lol:

Jinak s tou hlavičkou, no nevím, mě máma řekla, že jsem byla spratek (neseděla jsem věčně v koutku a chtěla se bohužel hýbat, hrát si a chodit ven), tudíž mě mlela do hlavy v jednom kuse, dodnes si pamatuju tu bolest a jestli ji hlodá nějaký svědomí, že to má třeba za následek ty mý migrény, to dóst pochybuju. Vy máte tak hodný rodiče až vám skoro závidím :oops:

Tak přeju dneska lepší náladu…
NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15317
31.12.07 11:25

ahoj holky…

Prajem vam v Novom roku 2008 aby ste s depresiami navzdy skoncovali a aby ste boli uz len a len stastne so svojimi blizkymi,vela zdravicka a skutocnej pohody vam zela........

martinaSK......... :D :wink:

PF 2008

http://www.gify.nou.cz/…bory/186.gif

http://www.gify.nou.cz/…bory/182.gif

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
31.12.07 12:34

Děkujeme za přání :!

Na mě to zase padlo, byla jsem nakoupit a zjistila jsem že v obchodech není ani drobek po pečivu, natožpak nějaká veka na chlebíčky, okamžitě jsem sjela přes skype adama, že mu pěkně děkuju za to, jak mi včera tvrdil, že nemusím jít nakoupit, protože v obchodech budou přehršle vek a on mi odepsal uklidni se, vem si plátíčko, jdu do tesca pochybuju, že tesco na tom bude líp :evil: takže dneska si na večeři dáme salám s vajíčkem a sýrem… Asi si otevřu to šampáňo :(

Hezký zbytek roku :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9356
31.12.07 13:33

Kačatko,kdybysw byla blíž tak ti veku pošlu :lol: ,ja křeček mam samo v zasobě :oops: .A poslala jsem ti autorizaci na skype.

Holky,jinak vám přeju do roku 2008 vše dobre a,aby byl ten rok přijemnějši než ten co pravě konči

Včera tu baly kamaradka a přesvědčovala at raději než psychiatra prvni zkusim psychologa,že vi přimo v KM o jednom dobrem.Tak to asi po novem roce zkusim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xyz
3294
31.12.07 14:17

KACATKO, ještě bys mohla něco upéct :lol: :lol:

Holky, dneska jsem šla dělat těstoviny, do nich kuřecí, lilek, rajčata… taková Itálie. Tak vařím, vařím, i polívku, blivajzíček Vítkovi… všechno mám hotové, že jdu dávat na stůl… a koukám, rozmrazená kuřecí prsa v pytlíku ve dřezu! Tak jsem nevěděla, jestli se mám smát, nebo brečet, že je to se mnou fakt špatný :cry:

Holky, hezky to dneska oslavte! Krásný celý příští rok a ať zacvičíme s tou depkou!!!! :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
31.12.07 14:21

zorko - radši se tomu zasměj! No co, dobrý jídlo jsi měla a maso ti zbylo na večeři nebo na zítra no né - budou řízky! :P

Pročetla jsem vás ještě důkladněji a nějak v tom mám zmatek. Chci-li svý stavy řešit, asi pro mě bude nejlepší svěřit se gynekologovi, kam jdu příští týden. Může mě ten odeslat k odborníkovi nebo dokonce nějaký antidepresiva napsat s ohledem na těhotenství?

Třezalka? Dočetla jsem se dnes, že 900 mg třezalkového extraktu denně po dobu 2-6 týdnů taky předchází lehkým depresím. Máte s tím někdo zkušenost?

NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast