Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky si myslím, že je režim důležitý, udělat si ho dle sebe, jak to vyhovuje toběě, prvorozené a druhorozeá s to musí naučit. My jsme si režim taky vybudovaly a jsem s ním spokojená. A pokud jsou náznaky na změnu, zatrhnu, nebo souhlasím dle toho, jak mi to vyhovuje.
Farllin píše:
Taky si myslím, že je režim důležitý, udělat si ho dle sebe, jak to vyhovuje toběě, prvorozené a druhorozeá s to musí naučit. My jsme si režim taky vybudovaly a jsem s ním spokojená. A pokud jsou náznaky na změnu, zatrhnu, nebo souhlasím dle toho, jak mi to vyhovuje.
musíš být pevná jako skála ![]()
Flyingfrog píše:
My jsme taky o 13m. A máma to zvládala. Silně pochybuju, že si připouštěla, že by mohl být nějaký problém. V dnešní době plné vymožeností si myslím, že to není taková trága.Aneb jizvíková, ať se rozepíše, jaké to je.
Mám navíc známou, která má kluka a o 18m mladší dvojčata k němu a zvládá.
jizvíková si nestěžuje, neměnila by, stačí mít rutinu, zvyknout si na nechození ven, zakoupit easywalker duo a přežít ![]()
super…![]()
![]()
.. to máš pravdu, režim je duležitej i s tou jednou..
a jak je něco jinak, tak je nervozní…
Farlin, záleží na dítěti, mě třeba syn spí ještě odpoledne, od cca 11 dopoledne je naprosto nemožnej, ještě jako těhuli mi usnul ve 2letech několikrát v autobuse bez kočáru
Nemluvě o tom, že zkrátka někdy stávkuje, nutně potřebuje na opačnou stranu než jdeme, pak se vztekne, tak je celkem fajn ho naložit do kočáru a netrápit nás oba hysterickými výstupy.
Já to nechám zatím tak a a uvidím posléze. Já nevím, mě to pořád nedošlo, že čekám další, takže asi začnu hysterčit až v 6tým, že nic nemám
. Jediný co je, tak vím, že je důležitý i pro dítko aby mělo nějaký zajetý koleje. Sice je den kolikrát pořád stejnej, když nejedeme někam pryč na výlet, ale myslím že i malé to vyhovuje. Ví, kdy co je, kdy bude jíst, a tak…A já mám času habaděj
.
No co dodat… mně přišlo nejhorší to období, kdy se malá začala sama přesouvat po bytě. Ten strach, aby o ni starší nezakopnul, nechtě na ni něco většího nehodil, nedal jí na dosah nějakou nevhodnou hračku (brzo všechny přišly schovat), to bylo hodně náročné na nervy.
Jinak jenom opět - režim, režim, režim. Každá výjimka se dvojnásobně vymstí. A pak ještě mít všechno po ruce a připravovat dopředu. U nás se třeba vaří zásadně večer předem. Používám vlhčené ubrousky a holt musím mít otevřené 4 balíčky - na přebalováku, v patře na přebalováku, v „přebalovacím batohu“ na ven a na záchodě pro staršího. A spousta dalších věcí musí být prostě na svém místě, abych nepobíhala sem tam.
Ale neměnila bych. Teď je menší rok a čtvrt, staršímu 3 a kousek a už spolu lítají, jeden bez druhého špatně usíná, prostě už jsou dvojka.
U nás by byl problém hlavně v tom režimu, malá žádný režim nemá - prostě když chce jíst tak jí, když chce spát tak spí, když je hezky jdeme ven, když prší nejdeme. Prostě se u ní nedá říct že by jsme v 10 dělali každý den toto, ve 12 toto. Já jsem si zvykla a ona taky. Navíc hodně cestujeme k babičkám, takže je to pro ní furt změna, a u babiček je to zase jinak než doma.
I s druhým budeme cestovat, takže nevím jak bych dosáhla režimu, zatím to neřeším, protože nemám důvod, ale obdivuju všechny kteří prostě mají režim (to slovo nemám ani ráda, natož abych ho nějak dodoržovala
)
My máme holky o dva roky a paráda, neměnila bych!
Možná jsme měli štěstí na hodné děti, ale starší vůbec nežárlila, když se malá narodila, ještě z toho neměla pořádně rozum, mladší cácorka pro ni byla taková panenka, kterou ráda hladila a pusinkovala, ale vůbec neměly potřebu soupeřit s ní o moji přízeň..No a malá byla zlatíčko, co jako miminko spala a spala,a když nespala, tak se smála
Samozřejmě to bylo trochu náročnější na organizaci, ale fakt to jde, vůbec se toho neboj a těš se na prcka
Já když vidím, jak se mají holky rády (teď skoro 2 a 4 roky), jak si spolu krásně vyhrajou a nedají bez sebe ani ránu, tak jsem hrozně šťastná, že jsou takto blízko od sebe.. Já mám taky o dva roky mladší ségru a máme se moc rády ![]()
PetkaK píše:
U nás by byl problém hlavně v tom režimu, malá žádný režim nemá - prostě když chce jíst tak jí, když chce spát tak spí, když je hezky jdeme ven, když prší nejdeme. Prostě se u ní nedá říct že by jsme v 10 dělali každý den toto, ve 12 toto. Já jsem si zvykla a ona taky. Navíc hodně cestujeme k babičkám, takže je to pro ní furt změna, a u babiček je to zase jinak než doma.I s druhým budeme cestovat, takže nevím jak bych dosáhla režimu, zatím to neřeším, protože nemám důvod, ale obdivuju všechny kteří prostě mají režim (to slovo nemám ani ráda, natož abych ho nějak dodoržovala)
taky mám bezrežimový dítě, tak ti pak napíšu, jjestli to zvládáme nebo jsme režim museli zavést, jediný, co je stabilní je to, že usíná kolem 9 - 10 večer a vstává kolem 9 - 10 ráno
![]()
kate02 píše:
jediný, co je stabilní je to, že usíná kolem 9 - 10 večer a vstává kolem 9 - 10 ráno![]()
To jsme měli ještě před 14 dny taky, vstávala mi po desáté, ale teď? Chodí spát teda skoro pořád stejně mezi 20-21:30 jak kdy, ale vstává pokaždé jinak, včera v 8h, dneska v 6h - takže u nás je každý den originální ![]()
mona.k.79 píše:
ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli máte některé děti 2roky od sebe a jak jste to zvládali???
mám holčičku hyperku 14měsíců a čekáme další v březnu, jsem z toho vyděšená, zděšená..
co bylo pro vás nejtěžší?? nedokážu si představit, ale pryč to určitě nedám.. díky.
Není to tak náročné, jak jsem si myslela, vlastně je to docela pohoda, a protože jsem se připravovala na masakr, který nepřišel, vzládám to v pohodě. Jen občas ty zmatky..jedno dítě mám, kde je druhé, má botičky a co to druhé, kde má čepičku atd atd. Ale jinak opravdu v pohodě a teď, když staršímu jsou 3 roky a mladšímu 1 rok už to začíná být naprosto super, protože si spolu hrají, zabaví se a já si v klidu udělám co potřebuju nebo se natáhnu a koukám na ně ![]()
Osobně doporučuji, hrají si spolu a mají o zábavu postaráno.
Ahoj zakladatelko, chci dobrovolně rozdíl ty dva roky, nechci dlouhé rozestupy (a taky už nejsem nejmladší
) Kamarádky říkaly, že první půlrok očistec a pak pianko. Některé to měly neplánované a dneska by neměnily. Tak to zmákneš určitě taky. Jen tedy doufám, že už se konečně přestěhujem, nemáme výtah a bydlíme ve 2.patře činžáku ![]()
mona.k.79 píše:
ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli máte některé děti 2roky od sebe a jak jste to zvládali???
mám holčičku hyperku 14měsíců a čekáme další v březnu, jsem z toho vyděšená, zděšená..
co bylo pro vás nejtěžší?? nedokážu si představit, ale pryč to určitě nedám.. díky.
já mám 16.m holčičku a další prcek se očekává začátkem února. Jediné z čeho mám trochu strach, jak to budu zvládat v zimě s břichem, protože u pvního těhot.jsem byla sama ráda, že se obuju a tak (a to jsem neměla nijak extra velký břicho), a teď do toho oblíkání prcka, chození s ním ven a ještě máme psa a manžela často na služebkách. Navíc bydlíme v domě, kam musíme do patra po schodech, tak už začínáme teď s tréninkem co největší samostatnosti…
Neoenc píše:mona.k.79 píše:já mám 16.m holčičku a další prcek se očekává začátkem února. Jediné z čeho mám trochu strach, jak to budu zvládat v zimě s břichem, protože u pvního těhot.jsem byla sama ráda, že se obuju a tak (a to jsem neměla nijak extra velký břicho), a teď do toho oblíkání prcka, chození s ním ven a ještě máme psa a manžela často na služebkách. Navíc bydlíme v domě, kam musíme do patra po schodech, tak už začínáme teď s tréninkem co největší samostatnosti…
Tak o té zimě bychom si spolu mohly popovídat
Poslední dvě zimy jsem byla těhotná (rodila jsem 2 roky po sobě v lednu) a než jsem navlíkla a nachystala 4-5 dětí na procházku ven, byla jsem zralá na infarkt. Děti byly nachystaný a já bezmocně rvala oteklé nohy do kozaček. Uááááá! ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.