Děti a výslovnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5757
3.3.23 10:35
@chaela píše:
Nesnáším věty typu „musíte se jim věnovat, mluvit na ně, zpívat, rikanky…“. Jako vážně si okolí myslí, že někdo s těma dětma doma celý den mlčí? My si denne čteme, zpíváme, říkáme básničky, pojmenovavame všechno kolem sebe, vysvetluju, ukazuju… A stejně mám dvě děti v péči logopeda, výslovnost šílená kvuli ochablym svalum pusy a jazyka. Starší už se hodně zlepšil, je predskolak a už mu chybí jen R a Ř. Mladší je na tom trošku líp s výslovnosti, ale zase zacal mluvit později a dlouho jsme řešili obsah řeči a slovní zásobu. Nejmladší má rok a čtvrt a jediné cílené slovo je bé, což říká, když chce pustit video s kozama (máme natočené vtipně mečící kozy ze zoo). Taky už mě všichni bombarduji otázkami, co už říká, jaktoze ještě nic neříká… A co mám jako dělat? Zrovna ona miluje knížky, písničky, rikanky, dělám to s ní každý den milionkrat a stejně neřekne nic. Já to neřeším, ona někdy zacne, ale okolí mi právě pořád rádi, ať na ni mluvím…ha ha.

Presne je to jako vse o genetice… jen ty maminky, ltere maji stesti a nejsou soudne si mysli, ze je to jejich zasluha :)( jako se spanim deti)… vetsinou tyhle maminky moc dobre maminky nejsou:) pro jsou neobjektivni, nerealisticky a nemaji sebereflexy:)… a hodne souvisi s jemnou motorikou… jako dneska lidi tvrdi, ze nemusi deti hezky psat a ucit se psat psaci pismo, ale to neni prece o psani, ale trebovani a vytvareni spoju a motorice, spojovani schopnosti spoluprace oka, ruky, mozku:) a podle me se rodice detem venuji mnohem vic, ale tim mene maji prirozeneho pohybu…a moznosti si hrat sami a teda matlat blato, hrat si s klaciky, kaminky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
3.3.23 10:51
@Anonymní píše:
Sluch má v pořádku. On to nezopakuje. Je už sekly. Děláme to několik let.

To asi bude ten kámen úrazu. Dokud dětem jen já řeknu, jak to je správně, žádné zlepšení se nekoná. Proto jsem začala vyžadovat správné zopakování a časem si to hlídají. Jsou ale mladší, možná proto je snáz donutím ke spolupráci. Někdy nalákám na odměnu, jindy pohrozím, např. nepuštěním pohádky. Nemáš na syna nějakou páku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
3.3.23 12:36
@Anonymní píše:
Sluch má v pořádku. On to nezopakuje. Je už sekly. Děláme to několik let.

I když má sluch v pořádku, může mít opožděný vývoj sluchového vnímání. Měla to dcera a má oslabené sluchové vnímání dodnes. Ještě měla zkrácenou podjazykovou uzdicku, měla prodlouženou fyziologickou patlavost, ale ne až tak, jak popisuješ.

My jsme nacvičovali rozlišování sykavek s vizualizací, dále orofaciální stimulace, cvičení na posílení hrubé a jemné motoriky, která s tím souvisí.
Důležité je cvičit krátce a často. Doporučuje se tak sedmkrát denně pár minut. Má to větší efekt než cvičit dvakrát denně delší časový úsek.

Hodně věcí jsem s ní dělala nad rámec logopedie, jsem z oboru. Podařilo se nám skoro vše vyřešit před vstupem do školy.

Předpokládám, že máte za sebou vyšetření na ORL a foniatrii. Dále kompletní vyšetření v PPP, případně v SPC logopedickém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.23 13:02
@1Pears1 píše:
I když má sluch v pořádku, může mít opožděný vývoj sluchového vnímání. Měla to dcera a má oslabené sluchové vnímání dodnes. Ještě měla zkrácenou podjazykovou uzdicku, měla prodlouženou fyziologickou patlavost, ale ne až tak, jak popisuješ.

My jsme nacvičovali rozlišování sykavek s vizualizací, dále orofaciální stimulace, cvičení na posílení hrubé a jemné motoriky, která s tím souvisí.
Důležité je cvičit krátce a často. Doporučuje se tak sedmkrát denně pár minut. Má to větší efekt než cvičit dvakrát denně delší časový úsek.

Hodně věcí jsem s ní dělala nad rámec logopedie, jsem z oboru. Podařilo se nám skoro vše vyřešit před vstupem do školy.

Předpokládám, že máte za sebou vyšetření na ORL a foniatrii. Dále kompletní vyšetření v PPP, případně v SPC logopedickém.

Dochází do PPP.
Sluchové vnímání asi dobré, protože do diktátu to napíše správně.
My už nic necvicime.
Tohle je o tom, že to lajda.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect