Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já si myslím, ze ten kdo o tom opravdu rozhoduje je manželova nová partnerka. Čekala bych, že je hodně rychle polifruje pryč, zvlášť, až se jim narodí nakrásně holčička. Myslím, že mladšímu se bude stýskat. Ale za mě to nedaj, ten chlap fakt netuší a do toho ta nová kopretina… Takže já bych je „pustila“ s úsměvem. Že budu ráda, když třeba budou bydlet v bytě s tebou, že to tam společně taky máte hezky a počkala pár měsíců. Dětem bych nepřála, aby SIS mezi tím pořídila dítě s přítelem. Bude to mít vliv na vztahy v dospělosti.
Popravdě, má otázka byla zda má někdo takovou zkušenost, jak se to zvládlo atd.
Vážím si komentářů, ale všech možných rizik si jsem vědoma ať se rozhodnu pro nebo proti.
Zajímá mně hlavně reálná zkušenost. Ne doměnky a možná, nebo řeči že se jich chci zbavit atd. A kdybych si myslela, že to pro jednoho z kluků nebude dobré, že to nezvládnou, tak nad tím ani nepřemýšlím.
Pokud mají kluci s tatínkem a macechou krásný vztah, tak bych neváhala
. Bydlet v domě, nebo v bytě je taky rozdíl
. Děti to zvládnou, pokud je mezi Vámi všemi krásný vztah a umíte se domluvit, což evidentně je.
@Bubla Bůčková píše:
Já si myslím, ze ten kdo o tom opravdu rozhoduje je manželova nová partnerka. Čekala bych, že je hodně rychle polifruje pryč, zvlášť, až se jim narodí nakrásně holčička. Myslím, že mladšímu se bude stýskat. Ale za mě to nedaj, ten chlap fakt netuší a do toho ta nová kopretina… Takže já bych je „pustila“ s úsměvem. Že budu ráda, když třeba budou bydlet v bytě s tebou, že to tam společně taky máte hezky a počkala pár měsíců. Dětem bych nepřála, aby SIS mezi tím pořídila dítě s přítelem. Bude to mít vliv na vztahy v dospělosti.
Ta kopretinka si myslím, že má více ruzuma ne bývalý a ona je pro. A já si nemůžu na ni stěžovat, jak od dětí tak od ex tchýně vím, že se jim věnuje a i zároveň jim umí dát pravidla. S bývalým je už tři roky a myslím, že zrovna ona na začátku byla doma ten kdo více inicioval návštěvy kluků. Dokonce si je brala i do práce. Kluci jí mají rádi. Si vzpomínám jak na začátku hlídala a jeden z nich si vystříh ve vlasech zub a ona celá špatné co na to řeknu ![]()
I já počítám, že když by to nedopadlo, tak že kluci budou mít kde u nás být. A já rozhodně mimčo už mít nebu.
@Makca87 píše:
Pokud mají kluci s tatínkem a macechou krásný vztah, tak bych neváhala. Bydlet v domě, nebo v bytě je taky rozdíl
. Děti to zvládnou, pokud je mezi Vámi všemi krásný vztah a umíte se domluvit, což evidentně je.
Neříkám, že mezi námi je krásný vztah, ale umíme se domluvit. A vlastně nejde vůbec o nás dospělý, ale jde o ty děti. A vlastně bych i dětem ještě sestřičku přála a věřim, že by jí milovali. Ale z mé strany ož to nebude.
@aurynka mě přijde, že vidíš hlavně důvody, se kterými by to mohlo fungovat a nechceš vidět ty, kvůli kterým by to mohlo krachnout.
@aurynka Očividně momentálně všichni chcete aby kluci šli bydlet k tátovi, ať jdou, ale ty by jsi si neměla zařídit život tak aby se k tobě nemohli natrvalo vrátit.. Když se budeš stěhovat tak by jsi při tom na ně měla myslet, aby v případě návratu měli pokoj, kam chodit do školy atd. Rozhodně bych nespolehala na to, že s otcem budou žít do dospelosti.
@Alušáček píše:
@aurynka Očividně momentálně všichni chcete aby kluci šli bydlet k tátovi, ať jdou, ale ty by jsi si neměla zařídit život tak aby se k tobě nemohli natrvalo vrátit.. Když se budeš stěhovat tak by jsi při tom na ně měla myslet, aby v případě návratu měli pokoj, kam chodit do školy atd. Rozhodně bych nespolehala na to, že s otcem budou žít do dospelosti.
Tak to je samozřejmé, že člověk bude počítat s tím, aby se měli kam vrátit když bude třeba. Ale z druhé strany chci aby si uvědovali, že to nebude pouze podle nich a jejich rozmaru. Nehodlám je učit, že všichni budeme skákat podle toho jak se zrovna vyspí. Život takto nefunguje, ale samozřejmě ví a vědět budou, že u mně mají domov kam se můžou vráti.
@aurynka píše:
Tak to je samozřejmé, že člověk bude počítat s tím, aby se měli kam vrátit když bude třeba. Ale z druhé strany chci aby si uvědovali, že to nebude pouze podle nich a jejich rozmaru. Nehodlám je učit, že všichni budeme skákat podle toho jak se zrovna vyspí. Život takto nefunguje, ale samozřejmě ví a vědět budou, že u mně mají domov kam se můžou vráti.
V mém okolí bylo bydlení dětí u otce vždy krátkodobá záležitost, hrozně k tatínkovi chtěli a za pár měsíců už se vraceli k mamince.. Dokonce ani neznám moc rodin kde by fungovala střídavá péče. ![]()
@Alušáček píše:
Pokud jsou od sebe hodinu čety, bude se ten experiment vždy projít se změnou školy.
@Alušáček Já tedy vím o minimálně jednom tatínkovi, kde který se stará o děti a zvládají. Pak jsem náhodou před rokem jednou mluvila s paní, která to tak má taky. Dcera je u táty a taky říkala, že v pohodě. Jinak vůbec netuším. Mnohem více mám zkušenosti, že matky štvou děti proti otců a nebo jim je vůbec nechtějí dávat. A popravdě jsou to mnohdy pohodoví chlapi, a to i přitom za rozchod můžou mnohdy i ty matky.
@aurynka píše:
Moje reálná zkušenost je, že když šla jedna holka z péče matky do péče otce, tak za tím byla vize nějakých výhod a fakt, že ne vycházela s pritelem matky. Po půl roce zjistila, že růžové to není ani s tátou a začala vymejslet návrat. A pak už začal jen velký kolotoč dalších požadavků, protože získala obrovskou moc nad rodiči. Do teď s tím bojují a řeší přes psychology a snaží se nastavit spolu s psychologem nějakou jednotnou spolupráci rodičů a péči obou z nich.
Pak jeden 14tilety, co zdrhnul z domova od matky k otci. A snaží se teď po letech narovnat vztah s matkou u psychologa.
Zbytek v reálu znám jen přechody z výhradní péče matky do střídavky. Nebo naopak ze střídavky do vyhradni. Ono těch veletocu z výhradní péče jednoho do péče druhého moc v reálu nebude. Už vůbec ne po dohodě rodičů. A dává to smysl.
@aurynka píše:
@Alušáček Já tedy vím o minimálně jednom tatínkovi, kde který se stará o děti a zvládají. Pak jsem náhodou před rokem jednou mluvila s paní, která to tak má taky. Dcera je u táty a taky říkala, že v pohodě. Jinak vůbec netuším. Mnohem více mám zkušenosti, že matky štvou děti proti otců a nebo jim je vůbec nechtějí dávat. A popravdě jsou to mnohdy pohodoví chlapi, a to i přitom za rozchod můžou mnohdy i ty matky.
S tím souhlasím. Mě jen přijde, že to je velká změna. Do teď byli jen s tebou, víkendový taťka a teď by to mělo být přesně naopak.
@Lama Lama Myslím, že v jejich věku ještě tak prozíraví, že jim z bydlení odpadnou povinosti atd. asi nebude, ale i proto padla ta domluva, že jim nastolí režim podobný tomu jako když by tam bydleli, že tam dostanou opravdu povinosti atd.
A co se týče klučiny útěkáře, tak si nejsem jistá jestli toho právě nedocílim, tím že jim to dnes zakážu jen proto že by to nemuselo klapnout. Oni mi to budou mít za zlé, vztah se pokazí, táta bude hrdina a když budou moct, tak utečou?!!
To že to nebude fungovat se může stát, tak se to hold vrátí. Ale když to nezkusíme, tak se to nezjistí. každý rodič, každý dospělý, každý vztah a každé dítě je jiné. To že něco nedí standartní neznamená, že to nemůže fungovat. Riziko tak je a asi větší, ale tak to je asi i ve všem. Můžete s někým mít vztah a to i několik let a bude to super, ale až když se sestěhujete, tak zjistíte jestli to opravdu bude fungovat.