Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, mám 6 ti letou dceru je v 1.tride. Nema zatim doma zadne povinnosti. Dokonce si ani neuklizi pokojicek. Uklid je pro ni trest. Rada bych, aby mela nejake povinnosti, s tim, ze bych ji za to davala male kapesne. Sbira Petshopaky tak at si pak za ty koruny koupi co chce.
Jake maji vase 6.ti lete deticky povinnosti? A dostavaji v tomto veku kapesne?
Děti dostávají 50,– Kč na týden. Ale rozhodně ne za to, že si plní své povinnosti.
Uklízí si pokoj a své oblečení (špinavé do koše, vyprané do skříní), nádobí do myčky, prostírají stůl, vyklízí myčku a zametají schody.
Tak úklid hraček má za povinnost i moje 4,5 letá dcera, tím bych teda rozhodně začala. Za trest to má proč? To jste si pěkně blbě nastavili, úklid by měl v tomto věku být samozřejmostí.
Jinak syn 7 let, druhá třída vyloženě danné povinnosti nemá, krom přípravy do školy a samozřejmě toho úklidu pokojíčku. Semtam mi pomůže s prádlem (třídí a nosí do skříní), semtam ho pošlu s košem nebo mu vrazím do ruky vysavač. Ale ne pravidelně a obvykle ho taky odměním nějakou pětikačkou. Teď chci jen zavést, aby si jednou za 14 dní obě děti svlékly postele a pokusily se ráno ustlat (ale na tom nebudu bazírovat, protože rána máme náročná, natož si je ještě komplikovat
)
TAk moje šestileťačka zatím taky nic moc povinnosti nemá. Protože je malá, tak nemůže mýt nádobí, ani ho uklízet. Protože nedosáhne do myčáku ani do skříněk. Takže občas nádobí utírá, ale to spíš u babičky, já nechávám uschnout na odkapávači. Jinak pokoj si uklízet musí, někdy si zvládne i ustlat. Občas, když jsou hodně rozkopaný boty v předsíni, tak je srovná. Někdy pomáhá sundávat prádlo ze sušáku a skládat si ho do skříňky. Přes léto jsem sušila venku, takže to ji minulo. A tedy když nespěchám na úklid, tak ji nechám vyluxovat. Občas si zvládne udělat večeři, podle toho co chce a ráno si dělá o víkendu snídani. Ale většinou záleží, jak moc na to spěchám, protože když není čas, tak si to udělám radši sama, rychle.
Kapesné nedostává, má založený účet a v sedmi letech by už měla mít možnost s ním manipulovat. Já se jí snažím na účet šetřit, ale byla jsem na rodičáku, tak to moc nevycházelo. Ale jinak ona nemá moc možnost si zajít do krámu sama, protože jsme z vesnice, takže drobné nákupy odpadají. A co si přeje většinou dostane k narozeninám, nebo k svátku apod.
Tak u nás syn vysloveně povinnosti nemá. Jediné co, že si musí držet pokojíček v nějakém rozumném stavu a uklízí stůl v obýváku (my v obýváku jíme, a když je na stole noťas, talíře od večeře a on se tam chce ještě nasáčkovat s hračkama, tak už se nevejde, tak jsem zavedla, že stůl bude uklízet on).
Jinak ve škole bojuje s rychlostí-posloucháním. Prostě se mu všechno musí říct třikrát a pak to stejně udělá pozdě. Učitelka mi říkala, že jedna z cest vede i tak, že právě bude mít doma pravidelné povinnosti, které budou v jasném časovém úseku (ať už „hned po škole“ nebo „před večeří“, tak i „na tohle máš 10 minut“), že tím, že si to zajede doma, tak mu to pak bude dělat menší potíže i ve škole, naučí se, že je potřeba dělat určité věci v určitou dobu…
Takže budeme v domácích povinnostech přitvrzovat, i když mi to úplně není pod fousy - my jsme taková celkem free famílie, moc neřešíme, jestli se nádobí umeje odpoledne, večer nebo zítra…jenže když to pak dělá synovi bordel v hlavě ve škole, tak holt budem muset trochu pohnout, no… ![]()
@Miška68 úklid za kapesné? No, pamatuju si na jednu brigádu v klubovně, kde nám takový osmiletý capart přišel s otázkou, co jako za to uklízení dostane. Tak na něj tak koukám - a on na to, že když doma uklidí, dostane stovku. No… Od srdce jsem se zasmála a vysvětlila mu, že TADY když uklidí, bude mít uklizenou klubovnu..
Nejsem režimák a nejsem moc na povinnosti. Ale snažím se vést svè děti k tomu, aby chápaly, že když je někde nepořádek, tak se sám neuklidí. Obvyklé u nás je „nemůžeme začít s X, dokud neuklidíme po Y“. Staršímu jsou čtyři a pomáhat smí s čímkoli (a je k tomu volán). Argumenty jako spolu to máme rychleji, je to TVŮJ nepořádek nebo ale mě to taky nebaví, ale udělat se to musí - vcelku pobírá.
Za mě běžně uklízeli. Není to dobrý dar do života. Uklízet po sobě má patřit do běžných činností jako čištění zubů… Nauč ji, že je to za odměnu - ve třiceti ti nepoděkuje. To jí za umyté nádobí fakt kapesné nepřistane.
Mám skoro 5 letého- pomáhá prát- dává prací prášek, nastavuje pračku. Uklízí si po sobě.
Pak 10 letou - pod nátlakem uklízí pokojíček, má na starost vynášení tříděného odpadu- x krát řeknu, jednou vynese. Vyjímečně ji vyšleme něco koupit do obchodu.
Kapesné nedáváme.
Mě popravdě bohatě stačí, když děti nepřidělávají nadstandartní práci mě. Což obnáší vše možné od uklizení bot, bundy a čepice po příchodu domů, po odnesení talíře do myčky, obalu od jídla do koše, špinavého oblečení do koše na prádlo, ručníku do koupelny, umytí umyvadla po čištění zubů atd. Vše, co udělají navíc pro celou rodinu (smetí, vysávání, prach, věšení prádla) beru jako plus a klidně odměním. V tomto věku. Tak kolem 10ti let už určitě nejaké danné povinnosti mít budou.
Jo a kapesné má tak nějak podle plotu. Občas dostane desetikorunu za nějakou výraznou činnost, občas mu dám třeba závod (když stihne spočítat sloupeček z matiky do tří minut, dostane pětikorunu), ať nejsou domácí úkoly stereotypní.
Přemýšleli jsme i nad pravidelným kapesným. Jenže viz příspěvek výše…to člověk tu zapomene, tu nemá drobný, no prostě je to s náma (rodičema) těžký
Takže se syn pak ozve, že zase nedostal kapesný, když sme mu ho přece slíbili a nebo kam mu zmizela ta stovka, co tam měl (no já mu jí dala do penálu na Divadlo, protože sem si zapomněla vybrat v bankomatu
)
Příspěvek upraven 03.10.19 v 11:54
Kapesne jsem davala od 1.tridy, za domaci prace nebo znamky jsem penize nedavala nikdy a kluky od mala vedu k tomu aby si uklizeli svuj neporadek. V 6ti letech to obnaselo uklid hracek a davani pradla do kose.
Od 4 let jakštkaš uklízení pokoje. Teď je v 1tr.
Vyndat myčku (samozřejmě jen na linku a nemá tam ostre nože), prostřít, odnést po sobě talíře, pořád úklid pokoje, pomáhá mi věšet prádlo, špinavé do kose…toť asi vše. Z košem bych ji taky pustila ale máme v paneláku těžké vchodový dveře a ty ona neotevře.
Kapesne nedávám… (Za domácí práce) a zapojení by mělo být automatické. Bufet ve škole nemají tak, že zbytečné.
Před týdnem se zrovna řešilo v ZŠ je spolužačka rozdávala kamarádům 20kc
. Děti neznají hodnotu peněz.
Tak uklízet hracky po sobe musi i mladsi 2,5
uz od malicka si po sobe oba uklizi. Starsi mel v cervnu 5 a krom toho uklizeni hracek si stele postel, obcas pomuze ustlat mladsimu. Jinak mi oba pomahaji i treba vyklizet mycku, cokoliv je treba pomohou. Samozrejme umerne svemu veku.
@lampicka11 píše:
Před týdnem se zrovna řešilo v ZŠ je spolužačka rozdávala kamarádům 20kc![]()
. Děti neznají hodnotu peněz.
Tady bych si dovolila rozporovat. Děti, které to učíš, hodnotu peněz znají. Náš syn od doby, co umí počítat do 20ti (cca od 5ti let) úplně v pohodě chápe hodnoty věcí, v té první třídě měl dokonce období, kdy chodil se mnou po obchodě a porovnával, kolik co stojí a jestli to „za to stojí“
Teď si hospodaří s našetřenými penězi (má kolem 1000,–) a to skoro lépe, než já sama ![]()
Rozhodně bych nedávala za úklid peníze. Ty za uklízení doma nějaké dostáváš? Je to součást společného soužití… Podala bych jí to tak, že bys potřebovala pomoc, protože toho máš hodně a ušetřený čas můžete trávit spolu třeba hrou nebo jít někam ven. Ale nenakládala bych hodně. Spíš zapojení a pomoc, třeba i společně… Tak, aby se ona cítila důležitě, že dělá něco pro to, abyste společně pěkně žili a fungovali. Dobré by bylo dát jí třeba i vybrat, co by se jí líbilo dělat.
@unuděná píše:
Tady bych si dovolila rozporovat. Děti, které to učíš, hodnotu peněz znají. Náš syn od doby, co umí počítat do 20ti (cca od 5ti let) úplně v pohodě chápe hodnoty věcí, v té první třídě měl dokonce období, kdy chodil se mnou po obchodě a porovnával, kolik co stojí a jestli to „za to stojí“Teď si hospodaří s našetřenými penězi (má kolem 1000,–) a to skoro lépe, než já sama
Dceru to učím od mala…ale víš snad jak jsem to myslela. Dáš ji 30kc na kinder vajíčko a ví prd
jestli má moc nebo málo.. je to první třída. Počítat se učí do 5ti. Dcera umí do 100 ale mince ji nějak zatím nechytli..