Povinnosti 6letých dětí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6196
3.10.19 12:06

Mam o rok mladší - pětiletou. Všichni vecerime společně a ona vždy chystá stůl - rozdá příbory + skleničky. Taky stoly v obýváku utírá - jídelni a konferenční. Občas si uklízí své vyprané oblečení - když mám dopranou / dosusenou várku a je po ruce. Večer nosí své špinavé prádlo do koše. Základně pomáhá při převlékání své postele - sundá plyšáky (je jich tam tuna) a pak narovná zpátky a umí svléknout polštář. Jinak průběžně ji sem tam požádám o nějakou drobnost - třeba zametení u kočičích misek s jidlem apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
3.10.19 12:07

Příspěvek upraven 07.04.20 v 17:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.10.19 12:08

@lampicka11 Neboj, za chvíli to budou brát v prvouce ;) Syn taky, když mu peníze dám, tak si koupí nějakou kravinu. Ale když si má sáhnout na svoje úspory, tak to hodně propočítává :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4505
3.10.19 12:10

Dceři je 7 a žádné vyloženě pravidelné povinnosti nemá. Když jí řeknu, tak pracuje - dá nádobí do myčky a zapne, utře prach, zalije kytky, umyje v koupelně umyvadlo, sebere suchá prádlo, v kuchyni ráda loupe mrkev, brambory,… Ale nemá žádnou povinnost, která by byla jen její. Kapesné zatím nedávám. Má nějaké svoje peníze, které dostává od babičky třeba k narozeninám. Za práci peníze nedávám, ale když s něčím pomůže hodně, slíbím třeba nějakou oblíbenou činnost - budeme spolu večer malovat, dělat věnec a pod.
Ale jinak je dcera svojí podstatou hrozná bordelářka - tak to není tak růžové, jak to může působit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.10.19 12:11

Holky, co píšete o vyndavání nádobí z myčky - máte ho v policích někde dole? Protože ani náš kluk, co má 140cm, nedosáhne výš než na kraj první police nad linkou :nevim: Tak dělá akorát příbory, které mám v šuplíku pod linkou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caboverde
3.10.19 12:12
@lampicka11 píše:
Od 4 let jakštkaš uklízení pokoje. Teď je v 1tr.
Vyndat myčku (samozřejmě jen na linku a nemá tam ostre nože), prostřít, odnést po sobě talíře, pořád úklid pokoje, pomáhá mi věšet prádlo, špinavé do kose…toť asi vše. Z košem bych ji taky pustila ale máme v paneláku těžké vchodový dveře a ty ona neotevře.

Kapesne nedávám… (Za domácí práce) a zapojení by mělo být automatické. Bufet ve škole nemají tak, že zbytečné.

Před týdnem se zrovna řešilo v ZŠ je spolužačka rozdávala kamarádům 20kc 8o :roll:. Děti neznají hodnotu peněz.

Nože by se do myčky ani dávat neměly, zničilo by se jim tím ostří.

• Citovat
  • Upravit
81500
3.10.19 12:13

Kapesné měla v první třídě dvacku týdne, na blbony. A z pravidelných povinnosti bylo jen vyklizet myčku. Zbytek jsem ji nesystematicky zapojovala do různých činnosti doma, dobrovolně i nedobrovolně - vaření, vylučovat, vytrit, vynést koš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
@unuděná píše:
Holky, co píšete o vyndavání nádobí z myčky - máte ho v policích někde dole? Protože ani náš kluk, co má 140cm, nedosáhne výš než na kraj první police nad linkou :nevim: Tak dělá akorát příbory, které mám v šuplíku pod linkou :nevim:

Dcera má 125. Vynda ho z myčky jen na linku samozřejmě :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4505
@unuděná píše:
Holky, co píšete o vyndavání nádobí z myčky - máte ho v policích někde dole? Protože ani náš kluk, co má 140cm, nedosáhne výš než na kraj první police nad linkou :nevim: Tak dělá akorát příbory, které mám v šuplíku pod linkou :nevim:

Naše také nedosáhne, tak do ní jen ukládá špinavé a max. vyndá také ty příbory, jak píšeš. Dosáhla by z židle, ale fakt nechci přijít o servis od babičky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
@Caboverde píše:
Nože by se do myčky ani dávat neměly, zničilo by se jim tím ostří.

To jsem přesně čekala :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
3.10.19 12:15

Příspěvek upraven 07.04.20 v 17:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caboverde

@lampicka11 A tak proč tak důrazně zmiňuješ, že je tam nemá, když je do myčky nedáváš? Kladeš ma něco důraz a pak se divíš :nevim:

• Citovat
  • Upravit
53190
@lampicka11 píše:
Dcera má 125. Vynda ho z myčky jen na linku samozřejmě :mavam:

Aha, no to mi přijde takové k ničemu - mě to nepomůže a akorát hrozí, že něco rozmydlí :mrgreen:
@cverunka No právě, to by to dopadlo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
3.10.19 12:16
@PapeJ píše:
Protože je malá, tak nemůže mýt nádobí, ani ho uklízet. Protože nedosáhne do myčáku ani do skříněk. Takže občas nádobí utírá, ale to spíš u babičky, já nechávám uschnout na odkapávači.

pristrcis zidli k drezu a jde to.

Ja na 6 letech: pomahala umyvat a utirat nadobi. Obcas jsem pomahala s drobnymi pracemi typu: preber ryzi/fazoli/cocku, nebo me mama nechala michat polevku, nez zacala varit. V pozdejsim veku jsem krajela cibuli a skrabala brambory. Byly to jenom pomocne prace, ale diky tomu jsem v 18 zjistila, ze umim varit. Tak nejak jsem to podvedome nasakla.

Vlastni pokojicek jsem si samozrejme sama uklizela, postel stlala, vysavala jsem u sebe koberec. Na pozadani jsem dokazala vytri podlahu pomoci kostete a hadru. Tehdy jeste nebyl mop. Dokazala jsem dojit do samosky a koupit rohliky, nebo jinou drobnost, co matka zapomela.

Davala jsem pozor na mladsi sestru, narodila se, kdyz mi bylo 7. To jsme pravda delala spis jenom obcas, ale dokazala jsem na ni dohlednout i prebalit. I posranou plenku jsem dokazala odeprat, aby to nesmrdelo, nez se mama k tomu dostane. A drncala jsem kocarek pres prah, kdyz bylo treba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
3.10.19 12:18
@lampicka11 píše:
Od 4 let jakštkaš uklízení pokoje. Teď je v 1tr.
Vyndat myčku (samozřejmě jen na linku a nemá tam ostre nože), prostřít, odnést po sobě talíře, pořád úklid pokoje, pomáhá mi věšet prádlo, špinavé do kose…toť asi vše. Z košem bych ji taky pustila ale máme v paneláku těžké vchodový dveře a ty ona neotevře.

Kapesne nedávám… (Za domácí práce) a zapojení by mělo být automatické. Bufet ve škole nemají tak, že zbytečné.

Před týdnem se zrovna řešilo v ZŠ je spolužačka rozdávala kamarádům 20kc 8o :roll:. Děti neznají hodnotu peněz.

A proto je třeba je to naučit. 8) naší Maj kapesné od 4 let a nikdy nic nerozdavali. Kdyb jo, je to jejich volba, ty peníze budou chybět jim, mě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí