Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tamtama například vyndat myčku trvá dítěti max 5 minut, to ho od hraní fakt neodstřihne, moje dcera vyndává myčku od 1 roku a považuje to za fajn zábavu - nádobí podává mně a já ho dávám do linky, příbory dává do přihrádek ona, v 6 letech by mohla dávat i nádobí do spodní části linky
@Delilah1 píše:
@Tamtama ráno bych neřešila, tam fakt není moc čas po sobě posbírat, ale když se přijde ze školy a všechno skončí uprostřed obyváku, tak to se mi otevírá kudla v kapse
jo, to mi povídej.. přijdeme domů, hned hlásím, ať mi podají bundy, že je pověsím (věšák teď máme kvůli psovi vysoko, zničil jim několik bund), ale starší mi tu třeba hodinu leží na zemi v bundě a pak ji hodí na gauč nebo do pokoje na zem.. ![]()
@Tamtama píše:
@stinga ne každý má doma myčku..
Jasně, moje děcka u babičky umývají nádobí a utírají, jako jsem to před mnoha sty lety dělala já s bráchou
Brblaj, ale udělaj, ale už jsou velcí. Třeba aspoň utření co já vím příborů nebo plastových misek utěrkou bych 6letému dítěti svěřila.
Moje šestiletá si stele postel, oblečení po sobě do špíny, špinavé nádobí dává do myčky, umí zamést i vysát, občas vynese koš. Krom toho si sama hlídá, zda má ořezané pastelky a tužky v penálu, ráno si sama odnáší do aktovky svačinu a pití a pomáhá v kuchyni a s mladším bráškou (zabaví ho, když potřebuji).Pokojík si také uklízí, ale k tomu jí musím nutit, to se jí moc nechce.
Příspěvek upraven 04.10.19 v 09:40
@Delilah1 píše:
Za tohle bojuju už tři roky a jsem zlá macecha, takže ne, všude to normální není
Tak já samozřejmě taky musím pořád opakovat, speciálně rádi zapomínají odnést pyžamo ráno do postele a nenechávat ho válet tam, kde ho svlékli
Nebo večer špinavé prádlo všemožně na cestě od pokojíčku do koupelny. Ale tím, že to do nich hustím už pár let, tak se to lepší. Teď akuálně tak 50:50 musím připomenout. Já totiž nedokážu nechat to tam válet a přijde mi nevýchovné to po nich uklízet, takže radši šestkrát houknu, než bych se snížila k tomu, že to po nich udělám ![]()
Moje děti po sobě teda večer uklízeli, to byla rutinní záležitost. Když ale třeba přišla návštěva a bince bylo nadměrně, tak jsem jim pomohla. Pustili jsme si nějakou písničku a buď jsme u toho zpívali, nebo jsme si dali challenge, že uklidíme, než skončí. Děcka to většinou bavilo, neměla jsem pocit, že bych je tím nějak trápila.
Teď už jeden vede další děcka v rámci dobrovolné činnosti, druhý je v pohodě, maí s námi i přes pubertu hezký vztah… prostě si nemyslím, že mít povinnosti znamená nenávidět rodiče ![]()
@Delilah1 utírat nechám pětiletého i normální nádobí, nejen plast.. ale fakt jen o víkendu, kdy je na to čas..
@Tamtama píše:
@stinga ne každý má doma myčku..
no jasně, já vím, ale tak vymyslet jinou pracovní povinnost v řádu 5 minut, to žádné dítě nezabije a stihne i úkoly i si hrát
@unuděná bože to opakování… dote´d s tím starším: povleč si už kurník tu postel!!! Jo, jo, za chvilku…
@sissi001 Ježíš, mně je úplně jedno, jak kdo zachází se svým kuchyňským náčiním. Zmiňovala jsem to tady z toho důvodu, protože se tady jedna nepříjemná osoba prsila, že nože v myčce nemá. Nedokázala ani smysluplně napsat, jestli to je kvůli bezpečnosti dítěte, které jí pomáhá s vyklízením myčky, nebo proto, aby si nože nezničila. Jinak je mi úplně putna, co kdo doma dělá nebo nedělá. Zmiňovala jsem to i proto, protože by to pro někoho mohla být zcela nová a užitečná informace, ale ve výsledku je mi úplně jedno, jestli myješ nože v myčce nebo spláchnutím klozetu. Nepotřebuju, aby mi každý ze zdejšího serveru hlásil, jak myje nože. Nejsem Gestapo, ani SNB.
@Miška68 náš 6 letý už zhruba rok vždycky po návratu ze školky, teď už ze školy má za úkol doplnit pejskům vodu a granule, pokud nemají. Ale jeho povinnost je to zkontrolovat
Taky mi občas pomáhá vydělat myčku a pomáhá s pečením (ale to nemá jako povinnost, spíš ho to baví a já ho v tom podporuji). Musí si uklidit postel a pyžamo, umýt umývadlo po čištění zubů (plive pastu jako drak
). Hračky si také musí odklízet, ale to od malička, takže to už má zautomatizované…
@neila jaj, pasta na zuby, že to říkáš! Všude, po zemi v koupelně, na koberci… ano, na koupelnu jsem zapomněla, tu má u mně doma na starosti ten mladší. Z toho šestiletého jen rostu, nikdy po sobě nic umývat nemusel.