Povinnosti 6letých dětí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17472
4.10.19 09:54
@stinga píše:
no jasně, já vím, ale tak vymyslet jinou pracovní povinnost v řádu 5 minut, to žádné dítě nezabije a stihne i úkoly i si hrát

jasně, ale u nás pořád nereálný.. úkoly jsou pro mě na prvním místě a potom už prostě nemám čas hodinu dítě nutit do další povinnosti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
4.10.19 10:01

@Miška68
Tak 6tiletý vnuk má na starosti dětský pokoj. To musí uklidit i se synem 9 let. Ob den si uklízejí osmáky v kleci, každý den jim vyměňují vodu v pítku.
Na nákup chodí oba, mají to kousek od baráku, do školy je pouštím ráno samotné. Chodí do 1. a do 3. třídy.
Doma ještě vyndavají myčku, co dosáhnou, to i uklidí. V pokoji si vynášejí koš, luxují si v pokojíčku, utírají prach.
Skládají malé prádlo- ponožky, slipy, kalhotky- všem a potom vše i uklízí.
Co složím, z velkého prádla, to si uklidí do skříně.
Pokud udělají něco nad rámec svých povinností- posekat kousek zahrady, umytí interiéru nebo exteriéru auta, popřípadě obojí, tak dáváme peníze.
Peníze dostávají oba, do školního bufetu, každý den. Syn 10,– Kč, vnuk 5,– Kč. A v pátek jim dávám podle toho, jak pomáhají doma. Někdy nic, někdy 20,– Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
4.10.19 10:03

Tak pyzama nikde nesbiram, kluci se od skolky prevlikaji v posteli a pyzamo nechaji rovnou tam. Ale neustelou, to fakt neresim, ani muj chlap to neumi, on je neporadnej odjakziva. A vynest kos, prehazet pradlo z pracky do susicky nebo vyndat mycku, to je fakt prace na par minut. Me mama drtila uklizecima sobotama a velkym pradlem, navic jsem vyrustala mezi piskem a cihlama, protoze nasi cely zivot neco staveli. Ja se snazim co nejvic prace udelat pres tyden. Taky je to tim, ze mam nepravidelnou pracovni dobu, z odpoledni se vracim nejdriv v pul 9 vecer a v ty dny kluky proste zaukoluju. Ted uz jsou velci, ale do prace jsem je zapojovala od mala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caboverde
4.10.19 10:07

@unuděná Díky, ale mám tam mít STB, nikoliv SNB.

• Citovat
  • Upravit
53190
4.10.19 10:12

@Caboverde To jsem si ani nevšimla a kontext pochopila. Tož SNB je taky slušná instituce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
4.10.19 13:12

@Ijen jo uklizeci soboty peklo! :zed: Taky jsem je měla a už tehdy jsem se zaříkala, ze tohle já svym dětem nikdy dělat nebudu :cert: A taky nedělám 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
4.10.19 17:40
@stinga píše:
@Tamtama například vyndat myčku trvá dítěti max 5 minut, to ho od hraní fakt neodstřihne, moje dcera vyndává myčku od 1 roku a považuje to za fajn zábavu - nádobí podává mně a já ho dávám do linky, příbory dává do přihrádek ona, v 6 letech by mohla dávat i t zeda nezevanádobí do spodní části linky

Mým dětem myčka 5 minut netrvá, to tak mně. Asi máš deti z jiné dimenze, nějaká zrychlená planeta :).
Už jsem to tu někde psala, ale většinou je nejdřív hádka, kdo to dělá, pak teprve ten jeden začne.
Dcera si u toho zpívá, semtam hraje a odbíhá.
Odhaduju to minimálně na akcu na 45 minut :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78493
4.10.19 17:51
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
4.10.19 17:58
@stinga píše:
@ospalámyš 8o

no jako fakt. :) Oni to teda i všechno uklízej komplet do linky, ale 5 minut myčka pro šestileté dítě mi přijde dost krátký limit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
4.10.19 18:28
@Caboverde píše:
@sissi001 Ježíš, mně je úplně jedno, jak kdo zachází se svým kuchyňským náčiním. Zmiňovala jsem to tady z toho důvodu, protože se tady jedna nepříjemná osoba prsila, že nože v myčce nemá. Nedokázala ani smysluplně napsat, jestli to je kvůli bezpečnosti dítěte, které jí pomáhá s vyklízením myčky, nebo proto, aby si nože nezničila. Jinak je mi úplně putna, co kdo doma dělá nebo nedělá. Zmiňovala jsem to i proto, protože by to pro někoho mohla být zcela nová a užitečná informace, ale ve výsledku je mi úplně jedno, jestli myješ nože v myčce nebo spláchnutím klozetu. Nepotřebuju, aby mi každý ze zdejšího serveru hlásil, jak myje nože. Nejsem Gestapo, ani SNB.

Ať ti nepraskne cévka :roll:
Takovej elaborát kvůli jedné mé poznámce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
4.10.19 22:45

Četla jsem jenom dotaz, odpoví k němu..
U nás bude mít teprve 6 ted v říjnu, ale před nástupem do první třídy už budu spíš vyžadovat ten základ. Odnést si ze stolu talíř, uklidit po sobě do koše, odnést špinavéprádlo dokoše. I když pro někoho je to smaozřejmost, znám hormadu i starších dětí, co neřeší kelímek od jogurtů a nebo prádlo na zemi..
Jinak já bych nikdy nedávala peníze za činnost. Máme rodině odstašující příklad dospělého, který to má nastavěné tak, že zadarmo ani kuře nehrabe., když to tak napíšu, a prostě byl zvyklý od puberty možná dřív nevím, na to, že prostě něco uděláš dostaneš peníze..
Já bych kapesné spíš dávala bez činnosti s tím, že pokud bude tíě hodné, samo něco pomůže, samo něco udělá, tak třeba odměnit něčím navíc.. A spíš pokud bude nějaký průšvich, zlobení, tak kapesné zkrátit..
Je to každého věc, ale určitě bych neplatila za pomoc v rodině a šílené mě přijde i známky ve škole.. ale každý má právo dělat jak chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
6.10.19 13:22
@ospalámyš píše:
no jako fakt. :) Oni to teda i všechno uklízej komplet do linky, ale 5 minut myčka pro šestileté dítě mi přijde dost krátký limit.

To mas všechny skříňky jen dole??? Mě teda 6 leťák do těch vrchních rozhodně nedosáhne a na židli bych ho se sklenickami balancovat nenechala :think: ja ho nechám, ať mi pomáhá, ale většinu si uklidim sama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí