Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mar__tanka1983 píše:
Jinak mladej (skoro 8 let) mi rád pomáhá při vaření, takže třeba připravuje řízky, míchá polívku, koření, krájí nebo strouhá zeleninu. Ke krájení masa ho pouštím jak kdy, aby „zničil“ kilo hovězího špatným nakrájením, na to ještě nervy nemám
Pomáhá s těstem, dělá bramborovou kaši nebo třeba okurkovej salát.
Teď začal ve škole chodit na kroužek vaření. Při první hodině dělali Smootie, tak doufám, že trochu přitlačí na náročnosti, jinak ho to moc dlouho bavit nebude
Myčku nemáme, k mytí nádobí ho teda nepouštim, ale nárazově pomáhá s utíráním.Tuhle mi řekl, že ho nemám ráda, protože ho nutím doma pracovatTak to mě pobavil, vzhledem k tomu, že těch povinností opravdu moc nemá…
![]()
Ale sem hrozná matka, nutím ho odnášet posmrkaný papírový kapesníky do koše a špinavý oblečení, co ze sebe večer shodí do koupelny k pračce. Já zlá!
No to si teda hotová macecha
Měla ses zeptat, zda mají doma rádi tebe, když musíš pracovat. ![]()
Moji dva predskolaci (skoro 6 let a cerstve 4 roky) maji povinnosti v podstate takove, ze si musi udryovat kolem sebe cisto a uklizet si sve veci. Tzn. nez jsou spat, uklidi si pokoj (ve dvou to maji za cca 10 minut), kdyz prijdou z venku, svlecene obleceni si povesi/slozi na sve misto, to same rano s pyzamem, vecer dat do pradelniho kose ponozky a trenyrky, aniz bych jim to musela rikat. Po jidle si odnasi nadobi do mycky. Sve odpadky, slupky, kdyz si neco oloupou atd. si odnaseji do kose sami. Na stridacku zapinaji mycku a sypou zradlo psovi. Kdyz je treba, cisti zaspinene boty (to je bavi, sami se o to prihlasili), starsi mi ted zacal pomahat se stlanim manzelske postele (to chtel taky sam, nemusi). Kdyz delame doma uklid, kluci pomahaji utirat prach, starsi myje umyvadlo cisticim prostredkem a mladsi ho potom vytre do sucha. Casto (ale ne vzdy, kdyz se jim nechce nebo delaji neco jineho, nenutim je, je to dobrovolne) mi pomahaji s varenim - kraji zeleninu. Penize jim za to nedavam, neprezentuju to tak, ze musi tohle, tohle a tohle, ale 'kdyz mi pomuzes, bude to rychleji hotove, budeme mit vic casu na to a to a budu mit velkou radost - to je jejich odmena. Penize jim davam nepravidelne, treba mezi ne rozdelim drobne, ktere mi zbudou po placeni s tim, ze z nich mam radost celkove.
@unuděná píše:
Pomoc v kuchyni teda neberu jako domácí povinnost, ale pokud se to počítá, tak mi včera děti upletly housky![]()
Ja taky ne, spis jako pomstu rodicum, kdyz si vzpomenu na jedno z prvnich peceni pernicku a naslednou asanaci. Jenze pak jsem si vzpomnela, jak me mama k nicemu nechtela poustet, prave abych neudelala bordel nebo neco nezkazila…no a nechala jsem je v kuchyni kdykoliv projevili zajem.
Nemá vyloženě stanovené povinnosti, protože bych mu to stejně musela furt připomínat.
Ale samozřejmostí je podílet se na úklidu pokojíčku.
Jinak spíš úkoluji-připravit na stůl, cestou ven vzít odpadky, vysát po sobě drobky pod stolem, pomoct uklidit nákup, doplnit tekuté mýdlo v koupelně.
Tak povinnosti ve smyslu, ze to to zvladlo decko delat samo bez pripominani, to az asi ve vyssim veku. Taky zalezi na naturelu ditete. Nektere deti jsou zodpovedne, dokazou si sami po skole udelat ukoly na dalsi den i bez kontroly a pripominani. U jinych nepomaha ani 10 pripomenuti a vyhrozovani, ze nebude TV ci jina aktivita jako trest.
Hodne zalzi holt na tom, jak se dite dokaze v jakem veku soustredit a ovladat.
Já mám zatím hodně malého (20 měsíců), ale strašně ho baví pomáhat, tak ho zapojuju (doufám, že čím bude větší, tím toho bude zvládat víc a hlavně, že to automaticky vezme za své). Pokud dcera nebyla zvyklá něco dělat, tak to teď už asi bude těžší vysvětlit. Rozhodně bych ale nespojovala kapesné s úklidem, to si myslím, že nebude dělat do budoucna dobrotu.
Vysvětlit jí, že tobě za úklid také nikdo neplatí, ale žijete tam všichni společně a je ptořeba, absyte se všichni podíleli?
Jinak, co malej zvládne -
Docela už rozumí pokynům. Řeknu, že jdeme vyklízet myčku a on nechá většinou hry a jde mi pomoct, popř. přijde hend jak zjistí, že fakt vyklízím…
Začínal v malým, postupně toho zvládá víc a víc a počítám, že ho budu víc a víc zpaojovat, až někdy bude moct něco dělat zcela samostatně
Já jsem prosím macecha a „moje“ šestileté dítě po sobě nedává oblečení do prádla, kam to padne, tam to padne. Nepřinese si talíř ke stolu a když dojí, nechá ho být. Když mu něco upadne na zem, rozmatle to ponožkou. Hračky uklízí jednou za půl roku. Přizvu dítě k pečení, ale po pár minutách ho to přestane stejně bavit a domáhá se počítače. Toť asi k povinnostem doma.
Samozřejmě se snažím tohle všechno upravit s tatínkem, výsledkem je pak ten jeden úklid za půl roku a pak se to zase hezky uklidní a jedeme dál. Dítě a jeho servisní jednotka.
Kapesné zatím nedostává. Stejně bych ho s povinnostmi, které považuju za běžné, nespojovala.
@warita Prý se při oplachu velmi horkou vodou ostří poškodí takovým způsobem, že pak nekrájí, ale tím tlakem se ohýbá. Tudíž nejde o to, že by ti myčka nože pouze ztupila, prostě ti změkčí ostří a nepomůže ani nově nabrousit. My je myjeme zásadně v ruce.
Jinak to, ze asistuji uz od utleho veku pri vareni, peceni, myti auta apod. nepocitam. Tudle jsem starsiho pustila i vyzehlit si tricka.
Kapesne dostava starsi cerstve od nastupu do 1. tridy, 10 kc tydne. Spocitat si to umi, sysli na lego. Ale kapecne neni nijak podmineno domacimi pracemi ani skolnim vykonem. Jen mame domluvu, ze si bude plnit skolni povinnosti (ukoly, taska).
Za praci bych davala penize maximalne jen v pripade akcu typu pomoc se drevem na chate, natreni plotu apod.
@Caboverde píše:
@warita Prý se při oplachu velmi horkou vodou ostří poškodí takovým způsobem, že pak nekrájí, ale tím tlakem se ohýbá. Tudíž nejde o to, že by ti myčka nože pouze ztupila, prostě ti změkčí ostří a nepomůže ani nově nabrousit. My je myjeme zásadně v ruce.
nic ve zlem, to zni jako dost velka blbost. To by kazdy kovovy vyrobek opracovany ohnem musel byt mekky jako maslo.
A opravdu noze zohybane nemam.
@Lara Farseer píše:
Já mám zatím hodně malého (20 měsíců), ale strašně ho baví pomáhat, tak ho zapojuju (doufám, že čím bude větší, tím toho bude zvládat víc a hlavně, že to automaticky vezme za své). Pokud dcera nebyla zvyklá něco dělat, tak to teď už asi bude těžší vysvětlit. Rozhodně bych ale nespojovala kapesné s úklidem, to si myslím, že nebude dělat do budoucna dobrotu.Vysvětlit jí, že tobě za úklid také nikdo neplatí, ale žijete tam všichni společně a je ptořeba, absyte se všichni podíleli?
Jinak, co malej zvládne -
- zavírá mikrovlnku, popř. cokoli jiného necháme otevřeno
.
- Vyklízí myčku - podává mi věci a já je uklízím, pak jí zavře a naplněnou jí spolu pouštíme
- Vyndává nákup - z tašek mi podává věci
- Naklízí prádlo do pračky (a občas tam naháže, v rámci hry hračky, boty atp.)
- Vyndavá prádlo z pračky a podává mi ho (abych ho mohla dát do sušičky) - to mu občas trochu padá
- Uklízí si hračky - běžné do pytle, duplo kostičky do speciální krabičky (občas teda naplní a hned zase vysype a jedeme odznovu
Docela už rozumí pokynům. Řeknu, že jdeme vyklízet myčku a on nechá většinou hry a jde mi pomoct, popř. přijde hend jak zjistí, že fakt vyklízím…
Začínal v malým, postupně toho zvládá víc a víc a počítám, že ho budu víc a víc zpaojovat, až někdy bude moct něco dělat zcela samostatně
takhle to delame i my. Mala rada tridi pribor. Clovek musi na to mit naladu, protoze to trva samozrejme vecnost. Ale ji to bavi a ja se tesim, jak si ji takto postupne natrenuju a bude to za 2-3 roky delat sama a samostatne.
A je krasne, jak to ty deti bavi. Taky ji obcas nechavam utirat prach. Dostane namocenou uterku do ruky a smidla nabytek.
@warita píše:
nic ve zlem, to zni jako dost velka blbost. To by kazdy kovovy vyrobek opracovany ohnem musel byt mekky jako maslo.A opravdu noze zohybane nemam.
Tak se zeptej profi kuchařů, ti to za blbost nepovažují.
@warita
Viď… on má radost, baví ho to a ještě se to tím učí… ale náhodou teď už mi občas víc pomáhá než překáží… třeba s tou myčkou je to fajn, že se v 7. měsíci nemusím tolik ohýbat… Jo a ještě když skládám ponožky a spodní prádlo, tak mi to přebírá z jednoho lavoru do druhého a mě se tak mnohem líp spárují dohromady, protože mi je odkrývá ![]()
@warita U kvalitních profi nožů se to dočteš i v návodech, ty ovšem nikdo nečte.
@Caboverde píše:
@warita U kvalitních profi nožů se to dočteš i v návodech, ty ovšem nikdo nečte.
aha, zajimave, slysim o tom poprve. Vetsinou kdyz nuz naostrim, nejakou dobu vydrzi. Nezaznamenala jsem, ze by se v mycce tupil rychleji. Dlouhe roky jsem myla nadobi v ruce. Vysledek je cca stejny, cas od casu je potreba preostrit.