Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Delilah1 já jsem byla dítě, které doma nemuselo hrábnout prstem. A dodneška mám s úklidem problém. Myslela jsem, že to u svých dětí budu dělat jinak, ale nejdřív se mi zdáli malí, starší navíc ani jako batole nejevil o pomáhání zájem (nedávno mu zjistili ADHD, tak třeba to bylo tím), takže mladšího jsem k tomu nějak nenutila. Teď už je starší ve škole a nechápu, kdy by měl mít nějakou povinnost. Než se odpoledne převlékne, uděláme úkoly, nachystá si učení, můžeme jít pomalu večeřet, to by si nestihl ani chvilku pohrát.
A myslím, že sedmileté dítě by si ještě mělo hrát.
@unuděná no já právě doufám
Já osobně musela jako děcko pomáhat, i na stavbě a tak.
@Delilah1 Ono je to asi spíš celkově o nastavení nějaké zodpovědnosti. Přiznám se, že když jsme se sestěhovali s manželem, tak jsem se vše učila a někdy s nevalným výsledkem
Ale tu roli ženy v domácnosti jsem s příchodem dětí plně přijala a nemám s tím problém.
Jak píše @Tamtama - nevím, kdy by naše děti měli mít nějaké větší povinnosti. Doma tráví za všední den tak cca 2-3 hodinky, školka, škola, pak kroužky. V tom čase musí udělat úkoly, najíst se, vykoupat a aby si stihli taky trochu pohrát, tak jim fakt moc času nezbývá. Kolikrát za ten den jdou do pokojíčku až na spaní ![]()
@Tamtama píše:
A myslím, že sedmileté dítě by si ještě mělo hrát.
To jistě, ale těch pár minut denně, že po sobě zvedne věci ze země…to snad nic tak hrozného není. Nebo si v šesti letech nakrájet maso, nebo si pocukrovat palačinku, to se s hrou jistě nevylučuje.
Jak píše @Tamtama - nevím, kdy by naše děti měli mít nějaké větší povinnosti. Doma tráví za všední den tak cca 2-3 hodinky, školka, škola, pak kroužky. V tom čase musí udělat úkoly, najíst se, vykoupat a aby si stihli taky trochu pohrát, tak jim fakt moc času nezbývá. Kolikrát za ten den jdou do pokojíčku až na spaní
U nás je to škola, družinka a pak udělání úkolů. Zbytek doby: hra na počítači, televize, jídlo, hygiena, mobil a spát. Vlastně úklid hraček není taková trága, protože nic nevytáhne. Na druhé straně si myslím, že NĚJAKÉ povinnosti, když se mu řekne, by mít dítě mělo, třeba donést talíř k myčce, nebo si nalít šťávu sám.
@Delilah1 Když tohle tady asi nikdo úplně nepovažuje za povinnosti, ne? Spíš šlo o nějaké pravidelnosti pro chod rodiny - vysávání, myčka, pračka, prach, koše apod. Že si po sobě 6ti leté dítě uklidí oblečení, co ze sebe stáhne, by mělo být normální.
@Delilah1 píše:
U nás je to škola, družinka a pak udělání úkolů. Zbytek doby: hra na počítači, televize, jídlo, hygiena, mobil a spát. Vlastně úklid hraček není taková trága, protože nic nevytáhne. Na druhé straně si myslím, že NĚJAKÉ povinnosti, když se mu řekne, by mít dítě mělo, třeba donést talíř k myčce, nebo si nalít šťávu sám.
Tak my nemáme PC a děti ani telefony, zato máme 3× týdně odpoledne zabité kroužky a v pátek obvykle odjíždíme hned po škole a školce někam mimo (na chatu, na výlety apod). A jak jsem psala výš, nějaké odnesení talíře na linku nebo pověšení bundy na věšák nepovažuji za domácí práce, to se snažím, aby děti měly zautomatizované odmalička a nebrali to jako povinnost.
@unuděná píše:
@Delilah1 Když tohle tady asi nikdo úplně nepovažuje za povinnosti, ne? Spíš šlo o nějaké pravidelnosti pro chod rodiny - vysávání, myčka, pračka, prach, koše apod. Že si po sobě 6ti leté dítě uklidí oblečení, co ze sebe stáhne, by mělo být normální.
Za tohle bojuju už tři roky a jsem zlá macecha, takže ne, všude to normální není ![]()
@Delilah1 píše:
u nás je ten zbytek doby třeba hodina, kam musíme vcucnout ještě večeři a hygienu..
ke krájení teda staršího nepustím, je s nožem fakt nebezpečný..
Právě přemýšlím, co se stane, když dítě nedělá ani tyhle úplně běžné věci sebeobsluhy. Já to neovlivním, můj vliv tam bohužel nedosáhne. Dlouhodobě upozorňuju, teď se rozjely problémy s chováním a zvládáním ve škole, ale bylo mi řečeno, že otec má jiné názory na výchovu a že mám smůlu, protože odpovědný je on. To, že já s tím musím žít a poskytovat servis je podružný ![]()
No a já te´d přemýšlím, jaké další následky tahle „výchova“ bude mít.
@Tamtama když už mi pomáhá v kuchyni, tak třeba míchá, váží, lžící dávkuje, odlévá a tak. Pokud to netrvá dlouho, je to skvělý, baví ho to. Nůž bych do ruky nedala, kdyby si něco udělal, dostala bych kartáč.
@unuděná píše:
přesně tak.. akorát ráno bojujeme, mladší většinou poprosí, jestli mu pyžamo odnesu do postele, po starším teď zůstává na zemi vedle gauče pyžamo naruby, polštář, peřina a deka.. ale odchody do školy jsou peklo, jsem teď na neschopence, tak to prostě seberu já, až je odvedu.. ![]()
@Tamtama ráno bych neřešila, tam fakt není moc čas po sobě posbírat, ale když se přijde ze školy a všechno skončí uprostřed obyváku, tak to se mi otevírá kudla v kapse ![]()
@Delilah1 já celkově na staršího v kuchyni nemám nervy, znamená to akorát bordel všude a stejně si to nakonec musím udělat sama, protože jak všechno rozsype a zašpiní, přestává ho to bavit.. pak nasviní po celém bytě, protože má třeba špinavé ruce a nechce si je umýt..
ne, takovou trpělivost a klid v duši nemám, abych to zvládala v klidu..
@Tamtama píše:
@Delilah1 já celkově na staršího v kuchyni nemám nervy, znamená to akorát bordel všude a stejně si to nakonec musím udělat sama, protože jak všechno rozsype a zašpiní, přestává ho to bavit.. pak nasviní po celém bytě, protože má třeba špinavé ruce a nechce si je umýt..ne, takovou trpělivost a klid v duši nemám, abych to zvládala v klidu..
a tak to mi nevadí, já to beru tak, že chybama se učí. Že bez zkoušení a nějakého toho bince to nejde. Moje děcka se mnou vařila, pekli jsme, vydrželi u toho dlouho a bavilo je to. Myslím, že je dobrý různě sypat, dávkovat, vážit. Takový domácí monte ![]()