Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tohle znam a taky uplne nevim, co s tim. Mam kamaradky, ktere deti kroti a pak kamaradky, co delaji, ze se nic nedeje. X krat tem detem reknu, ze jime u stolu, do loznic nenosime jidlo a piti, ale muzu to rikat porad dokola. A nemyslim, ze bych to nerikala razne, ale je to i o standardu lidi, nekteri to proste nevidi. Samozrejme, ze se deti vic rozdivoci na navstevach, ale je to i o tom, co jim dovolis. Ja se vzdycky snazim tu navstevu korigovat, kdyz vidim, ze kamaradka to ma na haku. Dejte si muffiny, ale sednete si ke stolu. Muzeme si to vzit do pokojicku? Ne, my nahore nejime, atd. Kdyz je hezky nebo aspon snesitelne, dam jim to ven. Stejne pak chodi a matlou po dverich. Po nekterych znamych je to tady jak po vybuchu. Nebo berou nejakou krehci hracku a hned jim reknu, na tu opatrne, to je synova oblibena. Docela pozoruju, ze ti nejvetsi raubiri se vzdycky pozvou k nam, k nim jen na super kratky navstevy nebo setkani rovnou smeruji ven, kdyz ja nenabizim, ze se muzeme videt u nas. Zasadne uz pred navstevama s detma neuklizim ![]()
@Mallorka píše:
@mackA159 pro urazis moje dětí??? Co si to dovolujes? Za prve, nejedná se o mně v té konverzaci a za druhé se moje dětí takto na návštěvě nechovají. Já jen psala, že spolecne dělají vetsi chaos a drobi a to dělají doma! Asi jako kazde jine dve deti. Nejde srovnávat 2 a jedno dítě.
Je ale uplne jedno, ze mit dve deti je jine, nez mit jedno dite. To zakladetlcinu kamaradku nijak neomlouva, ze se deti chivaji neprimnerene, nereaguji na vytky dospelych (a jejich chivani je ignorovano ze strany matky). Pokud dve deti nezvlada tak, aby jejich chovani bylo akceptovatelne okolim, tak a)mela zvazit, zda mit dve deti b)nema chodit na navstevy, pripadne je zvat k sobe. Proste „mam dve deti, to je neco uplne jinyho a mnohem narocnejsiho, tak si nestezuj, ze ti tu delaji bordel“ neni vubec zadny argument.
Já mám naštěstí kamarádky podobného výchovného smýšlení jako já, takže své děti na návštěvě hlídají alespoň po očku. Jídlo do ruky jim dám tak maximálně zeleninu a i tak občas maminka zakročí, ať si to nejprve sní a pak si jdou teprve hrát. Přijde mi to úplně normální.
Nevím, co vše se dělo u vás, ale rozhodně bych to nenechala být. Pokud by nereagovala maminka a děti neuposlechly výzvu ode mě, tak bych zavelela, že se jde na hřiště-ven, protože děti jsou rozjívené a nechceme mít z bytu kůlničku na dříví.
Jinak já mám děti dvě, 4,5 a 7 let a máme doma uklizeno
Na návštěvě se samozřejmě víc rozjedou s kamarády, ale nevybavuju si, že by někdy něco zničily nebo nezvratně ušpinily. Jednu rozbitou (dospěláckou) skleničku si pamatuju, ale byla na kraji stolu, kde bylo všechno jídlo
A ano, taky po návštěvách uklízíme do večera, protože nechci, aby uklízely pozvané děti (natož jejich rodiče) a stejně tak toho moc neuklidí naše děti na návštěvě. Takhle to máme domluvené.
@Oudrey a proc tu krehci synovu hracku neuklidis predem? Mne to prijde jak s batoletem. Chodime na navstevu, ktera ma vystavene ruzne vazicky, lakave zapichy do kvetinacu, keramicke figurky. Tuto navstevu si neuziju, chodim tam nerada, protoze proste musim byt diteti za zadkem. Mnohem radeji jsem, kdyz ta navsteva tyto veci na chvilku uklidi a my si ve vetsim klidu popovidame. Takze nastavit rozumne hranice, ale predem pripravit dum, aby to bylo pro vsechny ve vetsim klidu. A pokud nejsem toto ochotna delat, tak volit jen neutralni pudu.
@sakota já vím, dětem tohle na návštěvě netoleruju. Moje dětí jsou hodné a pokud už vidím, že dovoci, hned odcházíme. Pise o mastnote… u nas se svaci u stolu a pak se myji ruce. Stačí pravidla. Osobně vím, že většinou „tetu“ decka poslechnou.
Nicmene se mi vůbec nelíbí, že si to zakladatelka nevyřeší na místě a jde pomlouvat na net. Takovou "kamarádku bych fakt chtěla mít…
Já mám dva velký divochy, jeden ke všemu nahluchlej, takže ho okriknout je umění.. Ale mám je snad aspoň trochu vychovaný, takhle se na návštěvě nikdy nechovali a kdyby to náhodou zkusili, srovnala bych si je. Nicméně, nechci se tě nějak dotknout, ale tak trochu si za to můžeš sama. Když ti vadí drobky všude, tak zavel, že se jí v kuchyni u stolu. Když ti vadí, že patlaji na gauč a záclony, tak je pošli umýt si ruce. Když ti vadí, že si s hračkou hrají tak, že by ji mohli rozbít, tak je upozorni, a když to nepomůže, tak jim to seber. Pokud si je nesrovna sama matka, tak holt musíš ty. Ale koukat se na to, jak ti demoluji byt, a pak brečet na netu… sama víš, že to ti nijak nepomůže. Máš pozdě i pro příště, buď dej jasný pravidla, nebo je už nezvi.
Ja se k cizim detem chovam jako policajti- hovorim v infinitivech: jidlo nechat na stole, do pokoje nenosit, maximalne se obracim na sveho kluka, ale v mnoznem cisle, ale jsem teda vostra typu: Michale, okamzite prestante rvat nebo vypadnete na zahradu. A hotovo. Kdyz prijede jeden kamarad, tak je to taky jako kdyz se tu prozene stado divokych prasat, ale ten chlapec to sam nedela, muj se zdatne přidává.
Jo a jeste jsem si myslela, jak mam kultivovaneho chlapce, dokud nezacal nosit poznamky ze skoly a la: poucte chlapce o slisnem chovani, ze ![]()
Mám 3 deti. Měla jsem u nás nespočet matek s dětmi. A 1 jedinkrát mi přišla na návštěvu, eko lesana. To byl masakr. Dítě 5 skákal po gauči, nemluvilo, vyjrikovalo. Strhlo garnyz, rozbilo málem televizi, jak po ní skočil. No byla u mě naposled. Já ji tedy vyprovodila, když po mém naléhání ať dítě okrikne, jen pokročilá rameny a odpověděla, že její dítě nebude omezovat. Já fakt nejsem žádná puritanka, běžně si u nás hraje 5 děti i více. Ale toto byl masakr.
Nerozumim komentarum ve stylu Pockej, az budes mit vic deti. Zdaleka ne vsechny deti jsou devastatori. Ja mam tri deti v batolecim a predskolnim veku a na navstevy chodime casto, take navstevy casto prijimame, jednodetne i vicedetne. Neni vyjimkou, ze je u nas 6 deti. Nic z toho, co popisuje zakladatelka, se u nas nedeje, ani jsem nikdy nezazila. Deti u nas muzou behat podle libosti, muzou skakat po posteli (maji to ode me dovolene, nase postel to zvladne bez uhony), ale jist a pit mohou jen v kuchyni u stolu a jejich rodice dohlizeji, aby si myli ruce. Stejne tak ja, kdyz jsme na navsteve. Rozbitou hracku jsem nezazila, rozhodne ne schvalne. Pokud se neco utrhlo v zapalu hry, deti donesly, omluvily se, slepilo se to. Ke konci navstevy je zvykem jak u nas, tak u pratel, ze se pomohou uklidit hracky, pripadne srovna potah na posteli, pokud po ni deti skakaly. Kdyz se neco na navsteve nesmi, dusledne dohlizim, aby to deti respektovaly. Nemyslim, ze je to nejak omezuje ve hrani a ze by jinak musely sedet v koutku a nudit se. Pred 2tydny u nas bylo 8 deti (nase tri, kamaradi s dalsimi tremi detmi a dve deti bez rodicu v rozmezi 1-7 let) a uklid po nich mi teval pul hodiny. Devastatori, kteri byli u zakladatelky, by u nas take byli jen jednou.
Jo tohle by mě taky naštvalo. Naštěstí žádné takové děti nemáme v okolí (kromě pritelovo 6 leté sestřenice, ta co dostane do ruky to rozbije, takže dražší věci před ní schovávám
), ale kamarádky mají děti v pohodě u nás si hrají v dětském pokojíčku, jezdi s autama, kreslí si, když už je popadne něco akčnějšího tak po sobě třeba hází plyšáky a smějou se. U kamarádky si hrají víc na zahradě tam se můžou vyběhat a vykricet jak chtějí. A když něco roztahaji uvnitř, tak syn pak kamarádovi pomůže s úklidem než odejdeme. Jídlo a pití mají jen u stolku, to ví že se to nikam nenosí, ale kolem toho stolku je kolikrát nadrobeno taky no
to se vysaje v tom nevidím tak velký problém, ale děti nedostávají nic mastného aby všechno opatlali. Cos jim to dala k jídlu, že si měla mastný celý byt?
Příspěvek upraven 26.11.19 v 09:44
Nikdy se mi nestalo, ze bych mela po navsteve mastne hracky, spinave zaclony nebo gauc. Proste v mem byte existuji pravidla jako jist pouze u stolu a pak si umyt ruce mydlem.
Hraje se zase pouze v pokojicku a tam se dej vule bozi. Lepsi hracky uklidime predem a na ostatnim nesejde, pokud si chceme s kamaradkou popovidat. Pokud tam mam nicitelku hracek, tak jsem tam s ni a hlidam.
A co se tyka mych deti na navsteve? Zalezi na pravidlech u kamaradek a ta dodrzujeme.
Mám dvě děti (4r a 16m) a takové chování bych jim netolerovala doma natož na návštěvě. Když neposlechnou prosbu o slušné chování tak to vyřeší dvě na zadek a pár minutový „trest“ v podobě usazení v místnosti bez hraček, to je většinou uklidní. Jako ano, moje mladší ještě dělá borčus s jídlem takže doma jí jenom v jídelní židličce, kde s tím počítám a na návštěvě poprosím aby byly snadno rozpatlatelné potraviny mimo její dosah. Nikdy to nebyl problém. Jinak takhle nevychované návštěvy u nás řeším jednoduše, dvakrát upozorním a pokud nevhodné chování pokračuje, rodiče nic nedělají, tak těm dětem klidně jednu přes zadek plácnu protože u nás se jistá pravidla dodržují. Zvlášť ta co upravují chování ke psům.
Navstevy si hlidam, aby jedly a pily u stolu. Jak muzes mit vsechno opatlany, vsak si to snad ohlidas? Jakmile chce dite s jidlem zmizet, beru z ruky, vracim na stul, nerozlisuju moje a cizi deti, ackoli moje to uz nedelaji. Na sedacce nenecham skakat ani moje, ani cizi, to je tak tezky otevrit pusu a rict U nas se na sedacce neskace? Kdyz se moc rozjanci a zacnou litat po byte, jak blazni, zahanim je do pokoje, vsechny. Mam totiz pusu, umim mluvit. Nevim, no, co vsechno by ta decka musela udelat, abys papulku otevrela?
Muzes si za to sama.
@Anonymní píše:
No jenze ja rekla. Okrikovala je a platny mi to nebylo…
tak jsi jim měla sebrat třeba to jídlo z ruky, odvést je do koupelny a dohlídnout na to, že si umyjí ruce. A říct jim, že pokud chtějí jíst, tka jedině u sotlu. A ne je nechat dělat z bytu kůlničku na dříví.
@Mallorka píše:
Jak slovickarite?
Odpovídám na to, co jste napsala a na to, jak to s dvěma je. My máme uklizeno, ale po dvou starších dětech je mnohem větší binec než po 1.5 ročním. Nechápu, proč je tu pomlouvate, už je nezvete a hotovo. Třeba vás za pár let také kamarádky zvát nebudou… zatím to vypadá, že se povazujete zadokonalou matku, ale oni vás časem 2 děti řádně vyskoli
Nepovazuji se za dokonalou matku, ale nejsem prase. To muzu mit deti 10. Snad je vychovavam, ne? Nevim proc by me vyskolovalo moje dite, potazmo dve, tri…