Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Klopotkova píše:
Tady jsi na veřejné diskuzi, nemůžeš čekat, že tady budeš číst komentáře, které se Ti budou jen líbit a se kterými budeš souhlasit.
Vzdyt ja vam nazor neberu, jen mi z nich neni dobre… Ona vlastne ta karma muze za vsechno co se ve svete a za valky stalo.. Tech nekolik tisic lidi co umreli v tech koncentracich, uz aspon vime proc. Mohli si za to sami, hajzlove jedni… To clovek nevi, jestli se ma smat anebo brecet..
@tessa2323 píše:
Vzdyt ja vam nazor neberu, jen mi z nich neni dobre… Ona vlastne ta karma muze za vsechno co se ve svete a za valky stalo.. Tech nekolik tisic lidi co umreli v tech koncentracich, uz aspon vime proc. Mohli si za to sami, hajzlove jedni… To clovek nevi, jestli se ma smat anebo brecet..
To nemá cenu.
![]()
@Klopotkova píše:
Tady jsi na veřejné diskuzi, nemůžeš čekat, že tady budeš číst komentáře, které se Ti budou jen líbit a se kterými budeš souhlasit.
Tak holt tobě se veřejně nemusí líbit že nám se tvůj názor taky nezamlouvá ![]()
@Anna766 píše:
Tak holt tobě se veřejně nemusí líbit že nám se tvůj názor taky nezamlouvá
Však ano, samozřejmě, každý má to svoje, jen netřeba urážet a nadávat do krav, to já jsem tady nedělala.
@tessa2323 píše:
Když Tě budu chtít popíchnout, tak v této debatě zaznělo několikrát (i ode mně), že někteří lidé by neměli mít děti. To je vlastně eugenika, která navazuje na malthusiánství. Přitom to ten Malthus vlastně taky nemyslel zle, když sem tam nějakou menší válku a podobné marasty devastující lidskou populaci považoval de facto za přínosné, aby nedošlo k exponencionálnímu nárůstu obyvatelstva při pouze lineárně rostoucích zdrojích, což by mohlo védst k totální likvidaci lidstva.
Kam eugeniku dotáhl Hitler v praxi, je snad známo. Kam to dotáhne genetické inženýrství, je ve hvězdách…
@Klopotkova píše:
To nemá cenu.![]()
![]()
Nemá, a souhlasím s tebou. Duše si předem vybírá své rodiče, zejména proto, aby se něco naučila a někam se posunula. Jakkoli to zní zrovna v této souvislosti hrozně. A nic to nemění na tom, že jsou ty děti chudáci a rodiče svině a nikdo je tím neomlouvá. Ale prostě to tak mělo být. Na náhody nevěřím ani omylem. Taky se mi, i jako dítěti, neděly hlavně ze strany jednoho rodiče pěkné věci, s odstupem času asi i vím proč… A kdo se nepoučí, ten musí „na podzim na reparát“, tedy do dalšího života znovu podstoupit další zkoušky. Kdo lpí na linearitě svého života a neuvědomuje si tato cyklení v kruhu, ten to nikdy nepochopí. Jenže karmu neošulí nikdo z nás. Ať na ni věří, nebo ne.
Dámy, kopete do ní fakt zbytečně, násilí a zlo plodí zase jenom násilí a zlo, dokud takoví lidi budou, budou to odnášet nevinní. Dokud se jako lidstvo, i jako jednotlivci, nepoučíme. Takový je princip.
Omlouvám se za filozofické okénko, ale bylo mi jí líto, protože vím jak to myslela a věřte, že těch dětí je jí úplně stejně líto jako vám, nám všem. Netřeba hned lynčovat.
@Svistice píše:
Když Tě budu chtít popíchnout, tak v této debatě zaznělo několikrát (i ode mně), že někteří lidé by neměli mít děti. To je vlastně eugenika, která navazuje na malthusiánství. Přitom to ten Malthus vlastně taky nemyslel zle, když sem tam nějakou menší válku a podobné marasty devastující lidskou populaci považoval de facto za přínosné, aby nedošlo k exponencionálnímu nárůstu obyvatelstva při pouze lineárně rostoucích zdrojích, což by mohlo védst k totální likvidaci lidstva.
Kam eugeniku dotáhl Hitler v praxi, je snad známo. Kam to dotáhne genetické inženýrství, je ve hvězdách…
jj, ony i různé epidemie smrtelných nemocí jako mor, nebo ty chřipky apod. jsou považovány za jakousi přirozenou regulaci počtu obyvatelstva v okamžiku, kdy ten počet začal být pro Zemi neúnosný. Rozvoj lékařské vědy a umění bojovat s nemocemi (neříkám, že je to špatně) udělal trošku čáru přes rozpočet a ta rovnováha je prostě narušená, proto se potýkáme s mnoha jinými problémy. Ta přirozenost už v tom prostě není a já se jen děsím, kam až to půjde dál.
@Klopotkova píše:
Ano, mohou si za to samy, já věřím na karmu. A za svým názorem si stojím.
Ano, já také věřím na karmu, ale neodvažuji se říct, zda ty duše prováděli to samé, důvody mohou být různé. Sama se ptám samé sebe, co ten náš klouček má za karmu. Jsem jeho pěstounka a dovolím si říci, že se má u nás dobře.
Ačkoliv mi duchovno není neznámo, tak odmítám názor, že si za výběr svých rodičů můžu sama. To jsem si jako fakt sama dobrovolně vybrala za matku někoho, kdo chtěl další dítě jenom proto, že její sestra měla tři a ona jenom dvě. Tak se cítila méněcenná? Někoho, kdo mi furt vyčítal, že nejsem kluk? To je něco, v co prostě odmítám uvěřit.
Stejně tak, jak už tu padlo, by na to měli podobný názor týrané děti.
Na druhou stranu, když jsme u té karmy. Tak mi rodiče podle všeho dali jméno, které se kvůli karmické zátěži nedoporučuje vůbec dávat. Možná na tom něco je. Pač celý život cítím, že s jiným jménem by mohl být můj život lepší. Tak či tak vypadá to, že si sebou nesu velkou karmickou zátěž.
@Enmamma píše:
Ano, já také věřím na karmu, ale neodvažuji se říct, zda ty duše prováděli to samé, důvody mohou být různé. Sama se ptám samé sebe, co ten náš klouček má za karmu. Jsem jeho pěstounka a dovolím si říci, že se má u nás dobře.
Já na karmu nevěřím!!Jaký by to mělo smysl pokud by dítě zemřelo v kojeneckém věku nebo když by se matka rozhodla a došla si na potrat? Jaké ponaučení si z toho dítě odnese do příštího života? Trochu nesmyslný, nezdá se vám?☺
@tessa2323 píše:
Tak já na karmu apod. (moc) nevěřím, ale tohle @Klopotkova fakt neřekla, tak není moc fér jí to podsouvat.
Jinak k tématu, mně připadá „hustý“ (omlouvám se za ten výraz, nenapadá mě lepší
, že tyhle děti pak vyrostou, stanou se z nich dost možná kriminálníci, sociální případy, špatní rodiče… a okolí je bude odsuzovat, nadávat jim, volat po přísném potrestání, sterilizaci a tak dále, stačí přečíst pár diskusí. Přitom před pár lety je to samé okolí litovalo. Je to smutný, tenhle řetěz, kdy se z obětí stávají pachatelé, kteří plodí další oběti.
@blobfish píše:
Tak já na karmu apod. (moc) nevěřím, ale tohle @Klopotkova fakt neřekla, tak není moc fér jí to podsouvat.Jinak k tématu, mně připadá „hustý“ (omlouvám se za ten výraz, nenapadá mě lepší, že tyhle děti pak vyrostou, stanou se z nich dost možná kriminálníci, sociální případy, špatní rodiče… a okolí je bude odsuzovat, nadávat jim, volat po přísném potrestání, sterilizaci a tak dále, stačí přečíst pár diskusí. Přitom před pár lety je to samé okolí litovalo. Je to smutný, tenhle řetěz, kdy se z obětí stávají pachatelé, kteří plodí další oběti.
Tak vládne svět. Lidé se vzbouřili proti Bohu a tohle všechno je důsledek. Já se už ani nedivím že přibývá autistů, vždyť oni jen zrcadlí to co se ve společnosti děje. Sice je to taky jen úvaha ale stejně, nikdo zatím přesně neví co to ten autismus vlastně je, nebo čím je způsoben. ![]()
@Amalthea píše:
Nemá, a souhlasím s tebou. Duše si předem vybírá své rodiče, zejména proto, aby se něco naučila a někam se posunula. Jakkoli to zní zrovna v této souvislosti hrozně. A nic to nemění na tom, že jsou ty děti chudáci a rodiče svině a nikdo je tím neomlouvá. Ale prostě to tak mělo být. Na náhody nevěřím ani omylem. Taky se mi, i jako dítěti, neděly hlavně ze strany jednoho rodiče pěkné věci, s odstupem času asi i vím proč… A kdo se nepoučí, ten musí „na podzim na reparát“, tedy do dalšího života znovu podstoupit další zkoušky. Kdo lpí na linearitě svého života a neuvědomuje si tato cyklení v kruhu, ten to nikdy nepochopí. Jenže karmu neošulí nikdo z nás. Ať na ni věří, nebo ne.Dámy, kopete do ní fakt zbytečně, násilí a zlo plodí zase jenom násilí a zlo, dokud takoví lidi budou, budou to odnášet nevinní. Dokud se jako lidstvo, i jako jednotlivci, nepoučíme. Takový je princip.
Omlouvám se za filozofické okénko, ale bylo mi jí líto, protože vím jak to myslela a věřte, že těch dětí je jí úplně stejně líto jako vám, nám všem. Netřeba hned lynčovat.
Hezky jsi to uzavřela ![]()
Já moc na další životy nevěřím, ale věřím v to, že všechno zlé je k něčemu dobré - staré pořekadlo. Ale zanedbané děti lituju taky a přeju si, aby každé dítě mělo slušný start do života. Jestli si ho pak vlastní leností v dospělosti pokazí, jeho chyba.
@Johli píše:
Tak vládne svět. Lidé se vzbouřili proti Bohu a tohle všechno je důsledek. Já se už ani nedivím že přibývá autistů, vždyť oni jen zrcadlí to co se ve společnosti děje. Sice je to taky jen úvaha ale stejně, nikdo zatím přesně neví co to ten autismus vlastně je, nebo čím je způsoben.
Viděla jsem nedávno dokument o autistech a bylo mi z toho dost smutno. Museli je poutat a zavírat, aby si neublížili nebo neublížili sobě. Přitom ti rodiče se jich nechtěli vzdát, měli je rádi, ale na druhou stranu ten celodenní „boj“ je příšerně vyčerpává. A někomu se narodí zdravé dítě a zanedbá ho svou „výchovou“.