Dětská zácpa

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21
5.2.13 15:00

Tak mi to neda abych se nepochlubila.. malej byl v posylce pos.. az za usima. Poprve za 4 mesice se vykakal sam. No ja se snad rozbrecim. Rekla bych ze ten Forlax opravdu zabira..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
5.2.13 15:04

@zuzulo tak super :) třeba je to na dobré cestě!

• Citovat
  • Upravit
2031
5.2.13 16:24

@zuzulo super

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
5.2.13 20:15

Zuzulo, taky bych brečela radostí, super, to je radost!!! :)

Ještě se raději přeptám na to dávkování Forlaxu - takže startovací dávka na 5 dní je největší a pak to snižovat? Chápu to tak správně? Totiž původně jsem si myslela, že se začne menším množstvím ať si tělo zvykne a pak se to zvýší, asi bych to tak přirozeně udělala. Tak dobře že to vím. A těch 1,5g na 1kg je denní dávka a dávat jednorázově? Ráno nebo kdykoliv během dne? Nebo rozděleně 2krát denně? Já jsem ještě nečetla příbalový leták, totiž měli jsme na dnešek Forlax objednaný v lékárně, ale nepřišel, přesto že ho dodavatel má na skladu. Lékárnice to nechápala a bude tam znova volat. Ani v dalších lékárnách ho neměli, netušila jsem, že je tak nesnadno k sehnání. Jinak jde asi objednat i na netu, že? A podáváš ho v nějaké tekutině nebo jen vodě? No dostat to do malé bude asi boj, protože ona opravdu pít nechce, to je náš obrovský problém, jenže co s tím dělat když se vzteká, odvrací hlavu, utíká, někdy to do ní lijeme násilím a to pak už nechce další vůbec. Necítí žádnou žízeň ani potřebu pít, i když já to mám podobné, taky jsem se učila hodně pít, jinak bych byla bez tekutin klidně dva dny a ani bych to snad necítila. Takže ji v tom rozumím, ale naučit se to musí.

Na kinezologii jsem dneska byla, jen já bez malé. Paní je velmi příjemná a chytrá, přesně uměla vystihnout problém a v terapii jsme se vraceli k porodu, už tam prý nastaly první stresy a bloky, které se soustředily na dýchání a vylučování - takže střeva. Šlo o to prožít si ten porod znovu v mysli a pak si ho vizualizovat tak, jak by ho to dítě mělo prožít v pohodě a bezpečí. Tolik stručně řečeno, každá kinezoložka má asi jiný příštup i terapii, protože už jsem kdysi u jedné byla a ta pracovala úplně jinak. Ale věřila bych tomu, vzhledem k tomu, že dcerka po porodu nekakala vůbec sama, jen s trubičkou, a to asi 2 měsíce. Až pak se to nachvíli rozjelo a pak zase seklo. V podstatě ale trpí na zácpu od narození. Vrozený problém by tam být neměl, když bylo období několika měsíců, kdy kakala sama i co druhý den, dokonce jednu dobu i denně po ránu. Nevypozorovala jsem bohužel, na čem to záviselo. Probraly jsme toho hodně a mám objednané další termíny, všechno souvisí se vším a je na čem ještě pracovat i u mě. Všechno z maminek se přenáší i na děti, takže mám zájem to zkusit dál. A šetrná projímadla v našem případě plně schvalovala, i čípky, zkrátka cokoliv co ji přinutí kakat často a bez bolesti a nebát se toho. Já mám ze všeho nového přehnané obavy, tak i v tom mě uklidnila. Zatím mám z toho dobrý pocit, uvidíme, jak to zareaguje, nic není stoprocentní a to trvdí i ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
5.2.13 23:35

Rady420, pochopila jsi to spravne, s tim Forlaxem se zacina vetsi davkou, kterou postupne snizujes. Doktorka mi rikala at tu vyssi davku (20g) dam 2 dny, ze se urcite pokaka a poradne se mu ty streva procisti. No ale kdyz on nekakal ani po 3 dnech techto vysokych davek, tak mi rikala ze muzeme pokracovat ve vyssi davce az 5 dni. Takze kdyby se mala opravdu hodne vykakala uz ten prvni den, tak by stacili urcite dva dny vyssich davek. U nas ta vyssi davka byla 20g Forlaxu (1,5g Forlaxu na 1kg hmotnosti ditete). No a ted jsme snizili na polovinu na 10 g. Davam mu to jednorazove rano do dzusu. Chutove to neni nic hrozneho, ale ma to sladkou grepfruitovou chut. Muj syn pije taky dost malo, navic nema rad nove chute, takze napoprve to u nas bylo tezke zklamani, skoro se toho nedotkl. Ale dalsi den rano jsem ho s tim cele dopoledne otravovala, az to do sebe nejak nasoukal a ted to do nej dostanu, ale trva to tak 2-3 hodiny. A rozmichavam mu to v hruskovem dzusu.
No a v tech 10g mame pokracovat az dokud nepujdeme na kontrolu v pulce brezna.
Jeste jsem ti chtela napsat, pokud zacnes s tim Forlaxem, urcite nedavej tolik te Lactulosy, at z toho nema prujem a bolave brisko. Ja davam 10 ml Lactulosy a myslim ze na naredeni to uplne staci.
Jinak piti je u nas taky velky problem. Ale posledni mesic uz se to lame k lepsimu. Taky jak kdy, nekdy ma den kdy proste nechce jist ani pit. Ale naucila jsem se ho porad otravovat. Tim porad myslim opravdu co 5 minut. Uz mi to ani neprijde :) Ale postupne jsme to zvedli za ten mesic cca o 3 dcl denne. A taky mu porad neco slibuju (kdyz se napije, tak pujdeme na hriste, hrat si s autickem, za babickou…) No a nekdy, kdyz ma jo den ze nechce pit, tak si ho nevsimam a rikam mu ze si budeme hrat az kdyz se poradne napije. Proste ho chudacka tak trochu vydiram, ale funguje to. Tak si rikam ze ucel sveti prostredky :)
Jo a jeste k tem vrozenym vadam. Ptala jsem se na to doktorky na pohotovosti kdyz me strasili tim vysetrenim a ona rikala, ze se to muze projevit az pozdeji, ze to jsou vlastne vyvojove vady.. Tim te nechci strasit, ja jsem taky presvedcena ze u malyho je to jen a jen psychika. Spis to jen nepodcenovat.

No to jsem se zase rozepsala, drzim palce s tou kinezkou a doufam ze vam to taky pomuze :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
6.2.13 14:03

@rady420 jak to že máte vyloučenou vrozenou vadu, po zdravotní stránce?? dělali vám teda rektoskopii a a další nezbytné vyšetření k vyloučení tohoto problému?? Já jen že můj syn taky nekadil od narození a ve dvou letech bohužel diagnóza hirsprung!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
6.2.13 14:24

Zuzulo, díky za další informace, s Forlaxem začneme hned jak ho seženeme. Věřím, že to pomůže. Na pohotovosti na podzim když jsme byli na klystýr se na malou díval doktor, vyšetřil ji jen pohmatem zvenku i zevnitř a zhodnotil to jako klasickou naučenou zácpu, naordinoval více Laktulosy a tekutin a poslal nás domů. S tekutinami je to velký boj, násilím nebo při pohádkách po chvilkách do ni naleju max. 1-2cl denně, pak to dopije hodně ředěným mlékem, ale i tak to není víc než cca 700ml denně celkově. I přesto měla teď po týdnu stoličku z lactulosy pěkně měkkou, snad to bude dobré. Tvému přístupu s pitím k synkovi se vůbec nedivím, je a bude to u nás podobné :).Slibuju si od léta, že bude více pohybu a žízeň a snad se to zlepší.

Faflino: nemáme vyloučenou žádnou vadu, to ne, ale jak jsem psala výše, Dr v nemocnici to zhodnotil hned a navíc malá v obdodí asi půl roku kakala pravidelně každý den nebo obden sama a seklo se to, až když měla jednou tak velký špunt, že se ji natrhl konečník. Pak se to natrhávalo pokaždé a už to jelo. Takže z toho vycházím, jinak nejeví žádné známky problému, ani bolesti, nadýmání, nafouklé bříško, nevrlost - nic. Je naprosto pohodová a když příjde kadění, tak ustrašená, že to bude bolet a zadržuje. Po porodu je pravda, že jsme ji museli pomáhat trubičkou, trpěla na prdíky, ale já měla i problémy s kojením, střídali jsme různá mléka s trochou mateřského co jsem odsála, měla to trochu mišmaš a asi jedno s druhým působilo… Samozřejmě, kdyby nezabral Forlax ani další léčba, tak ji raději vyšetřit necháme, ale zatím jsme pro to moc neudělali, takže začneme zkoušet. Já na ni vidím, jak to na ni jde, ale ona zatne a zase to na den dva dny zadrží, je v tom přeborník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
6.2.13 14:40

@rady420 no u nás jsme téměř rok byly taky v cajku šlo kadit relativně dobré, krásný prospívají chlapeček, jedna viróza a bylo to nanovo a ještě horší, totáloní ucpání střev. Na to že měl střevo rozšířené na 9 cm z původních 2,5 a ani jeden doktor to nezjistil ani pohmatem a ani ničím jiným jsem byla dost v šoku, když mi tohle v jiné namocnici oznámili. já jen hlavně se nenechat odbít a raději si ty vyšetření nechte udělat, jedno se dělá při vědomí a jedno v narkóze. nic to není. mi mlíka taky hodně střídali, mysleli jsme že je to tím, že nám to a to nesedne, zkoušela jsem vše do roka to byl marnej boj od roku jsme kadili docela pravidelně na záchodě a s nožkama na bříšku šlo to jak po másle, ale pak se natrhla řiťka a byl blok, pak virózka a už jsme se vezli!!! dejte na to opravdu pozor hirsprung je vážná nemoc a je třeba ji řešit a né podceňovat. Z nemocnice když jsem volala malého lékařce na co mají doktoři podežření, mě po telefonu uklidňovala, že ať se nebojíém že tuhle nemoc 100% nemá--- a jak jsme dopadli 100% jí má. takže je to hodně, moc zákeřné, protože naše projevy této nemoci byla jen a jen zácpa nic jinýho, byl to veselý krásný prospívající kluk…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
6.2.13 14:47

Já jsem si o té nemoci něco četla, takže zhruba vím, o co jde a jak říkám, pohlídáme to, ale vzhledem k tomu, že mám v okolí další dvě známé maminky s podobným problémem co to zdárně vyřešily Forlaxem a defekačním režimem, tak to chceme prvni zkusit. Jakmile tohle nezabere, tak se domluvíme s Dr. Zatím jsme to lajdali, nehlídala jsem pořádně ani pitný režim, ani složení stravy ani pravidelnou laktulozu. Začala jsem s tím až asi před 2 měsíci, kdy už bylo zřejmě pozdě, protože už měla potlačený ten reflex. Chybama se člověk učí, ale snad ještě není pozdě. Hlavně to chce ten pitný režim, protože přibližně půl litru denně není žádná sláva a četla jsem i o chlapečkovi, co podstoupil všechna tato vyšetření a závěr byl - málo tekutin. Je to různé. Máme na čem pracovat. U nás je spíš problém ten, že nechce a nechce za žádnou cenu tlačit, takže je stolička na kajíčku, ale ona jen pláče a nepomůže tomu. Myslím si, že to chce překonat strach a zažít pár kakání bez bolesti. Uvidíme, každopádně děkuji za upozornění a pšíspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.2.13 16:42

Švestková povidla s máslem a lněná semínka

Zdravím, měli jsme v poslední době docela problémy se zácpou. Po různých vyzkoušených metodách nám nejvíc zabraly rozpuštěné švestkové povidla s máslem (cca. 1 lžička másla a 1,5 lžičky povidel). A taky bezkonkurenční byla lněná semínka. Ať už jen zamíchaná do kaše, nebo povařená a taky zamíchaná do jídla. Je fakt, že Aduš sní všechno, takže nemám problém to do ní dostat. Ale tohle nám zabralo nejvíc a nedám na to dopustit :) Je ale pravda, že každému zabírá něco jiného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
6.2.13 18:40

Díky moc, o těch povidlech v másle už jsem slyšela, zkoušeli jsme, ale jen asi týden, pak jsme od toho nějak ustoupili, my potřebujeme něco, co ji tak prožene, že to opravdu neudrží a bohužel švestky, povidla apod. jsou slabota, musíme přistoupit opravdu k projímadlu. Aspoň zkraje. Co ji prohnalo, tak byla reakce po očkování, po něm týden chodila každý den, asi nějaká vedlejší reakce organismu a to fakt neudržela, sama z toho byla paf, protože denně chodit nikdy nezažila :). Zrovna jsme náhodou den před očkováním vyměnili i umělé mléko z Nitrilonu na Sunar defence, tak jsme si mysleli, že zabralo zrovna to, ale po týdnu se to vrátilo do zajetých kolejí, jak ta reakce na očkování vymizela, a to jsme se tak radovali - předčasně :,(. U nás právě je docela problém do ni něco dostat a nejvíc ty tekutiny, dávám ji to po lžičkách u knížky nebo pohádky, jak se něčím zaujme, tak pije ochotněji, tolik to nevnímá. Ale obnova toho defekačního reflexu nebude ze dne na den, s tím musíme počítat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
6.2.13 18:47

@PeťuleAdule to jsem taky četla o těch povidlech s máslem, ale syn nesnese po té švestkové smršti vůbec nic švestkového, takže to bych do něj bohužel nedostala. Jakmlie vidí náznak fialového, tak zbystří :)

• Citovat
  • Upravit
6.2.13 19:03

Fakt doporučuju vyzkoušet to lněné semínko. Když se to zamíchá do jídla, které se ochutí podle chuti prcka, tak myslím, že to ani nepozná. Ten výluh z toho, když se semínka vyvaří taky funguje, tak taky klidně vyvařit a semínka i s výluhem přidat do nějakého jídla. Zkuste to dát třeba 2× denně a uvidíte. Držím palce! Je to hodně nepříjemné trápení, pro ty mrňouse. A nejhorší je, že párkrát to bolí a oni se pak bojí chodit na záchod a je to začarovaný kruh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
6.2.13 19:42

Lněné semínka mám doma už dlouho a zapomněla jsem na ně. Vyvařím, zkusím. V jídle to snad nepozná. Ale dávám vývat z vloček, sirup Fruktolax, do každé kaše přidávám vařené švestky, všechno ředím, jablečný mošt… normálně by to člověka pomalu roztrhalo, že by ani nedoběhl na wc a malá nic, v pohodě týden si s tím běhá a je veselá. Až po týdnu kdy to začne všechno už tlačit ven, protože je to velké a objemné, tak přiběhne s pláčem a neví si rady, protože tuší, že příjde nepříjemné kakání. A to je pak většinou opravdu „porod“ :(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.2.13 20:16

No, to věřim. Taky to máme za sebou, ne teda po týdnu, ale i ty 4 dny nám stačily. My máme doma totiž neskutečného všežravce, tak ta kdyby neměla týden kadit, tak se roztrhne. Ještě mě napadá jedna babská rada. Bohužel tu ale nemáme vyzkoušenou, protože to malá nechtěla. Skleničku vlažné vody ráno v posteli (na lačno) a pak 5min. zůstat ležet. Ale tohle bude těžko platit na děti, které nechtějí pít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí