Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ještě mě napadá napsat do toho e-shopu (kde jsem, myslím
nic neobjednala), jestli tam mají nějakou moji objednávku… budu vypadat jako blázen ale dobře mi tak…
@Anonymní píše:
Ještě mě napadá napsat do toho e-shopu (kde jsem, myslímnic neobjednala), jestli tam mají nějakou moji objednávku… budu vypadat jako blázen ale dobře mi tak…
jsou to podvodné maily, sms, vymazat a nerozklikávat - jsou to spamy
Moc děkuji, mě to právě napadlo, říkala jsem si, že tady budete chytřejší a zachráníte mě ![]()
Jenže jak to má pak člověk poznat… obzvlášť takový ten hysterický (jako já), co už si představuje, že nepotvrdí všechny požadované platby a do tří let bude mít exekuci a kdoví co
SMS mám jen pár minut, víc strašlivých důsledků jsem nestihla domyslet… ale to ještě přijde… ![]()
Tak většinou se stačí podívat, kam vede ten odkaz. Než kliknu, tak koukám. Když kliknu, tak taky koukám a moc si rozmyslím, co vyplňuju. Protože i kdybych měl opravdu něco platit, tak to platím sám a ne pomocí odkazu.
Příspěvek upraven 25.03.23 v 18:38
@Anonymní píše:…
Co se stane, když odkliknu pokračování? Rovnou budou chtít údaje ke kartě, to mě asi jebne, vzhledem k tomu, že si žádné objednávky nejsem vědomá…
Jestli je to podvod, tak přeci nikdo nemusí nutně vyplňovat údaje ke kartě. Kdo to vyplní, včetně kódu CVV/CVC, tak se pak nemůže divit.
Navíc se spousta věcí platí i jinak, než kartou. Klidně zaplacením z bankovnictví… Nemusí každý nezbytně při platbách po netu používat kartu. A hl. se nestresovat časem, i tady se píše o lhůtě 14 dní. Dost času na průzkum.
Příspěvek upraven 25.03.23 v 18:54
Ale je potřeba připustit, že pokud si člověk něco objedná a spadne to pod celní deklaraci, jistá platba za to může být reálná. Takže automaticky všechno označit za podvod nelze…
@Ivan PPZ Tady je ten odkaz, poslední dvě písmenka jsem odstřihla.. z bezpečnostních důvodů ![]()
Takže jasný podvod?
Na to já jsem dement, teď jsem měla zkušenost několikrát při prodeji kočáru a ještě se málem omlouvala, že je podezřívám
i když to bylo naprosto jasné… ![]()
@Rachelkaaa vždyť to není žádná domena DHL, ale něco úplně jiného. To je jednoznačně podvod a vybílili by ti účet. Smaž to a nic neřeš.
No, je to zkracovač, takže odstřihnutím posledních 2 písmenek nic nezjistíme. Ale obecně platí, že „instituce“ nepotřebuje používat zkracovač, protože to se používalo pro lepší čitelnost odkazu, ale to vlastně není potřeba, stejně se na to kliká a je jedno, jestli je to dlouhé, nebo krátké.
Zkracovač na první pohled skryje konečný odkaz, takže malinko vzrostla možnost, že jde o podvod. Z 95% na dejme tomu 98%.
Ale šlo by to použít i jako příklad „školení“, co dělat.
Pokud by byl strach o případné (nepravděpodobné) veřejné vyzrazení nějakých údajů, které by mohly být vidět po tom reálném odkazu, tak je mi možno ten odkaz poslat přes PM. Nikomu nic neukážu, čestné pionýrské. Ale jinak je to jedno…
Příspěvek upraven 25.03.23 v 19:13
Už to asi mám…
https://www.dhl.com/…dvodech.html
Pro jistotu napíšu přímo na DHL ale asi je to jasné.. Díkes za podporu a účast v mé chvilce hysterie
![]()
Holky, prosíííím… Kdo má zkušenost?
Přišla mi právě smska z DHL,
Dear customer we are having a problem with the delivery of shipments due to the added tax fees. Please complete the payment
Je tam odkaz na zaplacení 7,90 USD a já si vůbec nejsem vědoma objednávky ze zahraničí. (Jednu objednávku jsem dělala ale pak jsem zboží našla na jiném e-shopu a - na 99% - nic v zahraničí nepotvrdila.) Ale osobní údaje už byly vyplněné, stát se to nějak mohlo.. Zboží jsem neplatila, bylo to tak 200-300 Kč. Ale jestli to chápu správně - tady jde o clo?? To je blbost ne? :/
Žádnýmejl k tomu nemám, pouze tuhle jednu sms s odkazem. Takže netusím, kdo to odesílá, nic…
Omlouvám se za stupidní dotaz, dost mě to teď rozhodilo… Takže moc prosíííím…
Co se stane, když se na to vyprdnu a odkaz nepotvrdím?
Co se stane, když odkliknu pokračování? Rovnou budou chtít údaje ke kartě, to mě asi jebne, vzhledem k tomu, že si žádné objednávky nejsem vědomá… Přece by mi přišel alespoň mejl, kdych to opravdu omylem objednala… A clo se platí jen u dražších věcí, ne? :/
No než začnu plašit a obvolávat infolinky dhl a zjišťovat co to je, budu moc ráda, jestli mi poradíte něco smysluplnějšího…
Máte zkušenosti přesně s touto sms a odkazem? Jak byste postupovaly? 
Děkuji