Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@xtonda píše:
@j.a.n.i1 Ano, mám, pozitivní.
Uvazuju to zkusit, jen se budu muset prokousat velikostmi.
@j.a.n.i1 Je dobrý mít první brýle z optiky, pak je možnost si to oměřit a porovnat. Taky je potřeba znát vzdálenost zorniček, to u nás neměří doktor, takže na předpisu od doktora to nebude, ale až optik.
@xtonda Nosim bryle cca 30 let
takže co a jak vim, jen mam na dospělého drobny oblicej, takže vybirat obroucky je boj, dospelacke jsou moc široké a dětské zas moc, no dětské…
Já bych tedy první brýle vybrala v optice, ideálně nějaké kde se zabývají i dětmi ( vím že jedna speciální je v Praze 8 ). Zjistila jaký tvar, atd…dítěti sedí a sluší a pak řešila někde jinde. Našim dětem se dioptrie bohužel i přes pubertu ještě mění, občas je někdo zničí, takže brýle měníme i poměrně často cca co 1- 2 roky.
Ale určitě bude záležet na oční vadě dítěte.
@xtonda píše:
Optik rád prodá tzv tenčená skla a naúčtuje si za ně majlant, ale ten přínos není zas tak dramatický.
Než nosit na obličeji lupy, raději tenčená skla. Ono záleží i na dioptriích.
@j.a.n.i1 píše:
No, podle prispevku pojistovny mi neprijde, ze by to byla nejaka zvláštní vada
Ona pojišťovna zrovna moc nepřispívá. A na dospělé vůbec.
@Havlova píše:
Ona pojišťovna zrovna moc nepřispívá. A na dospělé vůbec.
No, prispevek 300 je u dwti na uplne beznw dioptie, takze zadna zvláštní vada.
@Havlova píše:
Než nosit na obličeji lupy, raději tenčená skla. Ono záleží i na dioptriích.
Když na to někdo má, aby zaplatil dvojnásobek za o pětinu tenčí skla, tak ať si to užije.
Jen je potřeba lidem férově říct co to znamená a že ty materiály mají různou hustotu, takže o třetinu tenčí sklo nemusí být o třetinu lehčí a taky, že vysokoindexní materiály mají horší optickou kvalitu.
@xtonda píše:
Když na to někdo má, aby zaplatil dvojnásobek za o pětinu tenčí skla, tak ať si to užije.Jen je potřeba lidem férově říct co to znamená a že ty materiály mají různou hustotu, takže o třetinu tenčí sklo nemusí být o třetinu lehčí a taky, že vysokoindexní materiály mají horší optickou kvalitu.
Ty jsi nějaká super chytrá. Mám necelou čtvrť dioptrií a na druhém oku dvojku. Ten rozdíl v těch tloušťkách je poměrně velký.
Kvalitní brýle plus obroučky základ pro dobrý zrak…
Příspěvek upraven 12.12.23 v 21:03
@xtonda píše:
Když na to někdo má, aby zaplatil dvojnásobek za o pětinu tenčí skla, tak ať si to užije.Jen je potřeba lidem férově říct co to znamená a že ty materiály mají různou hustotu, takže o třetinu tenčí sklo nemusí být o třetinu lehčí a taky, že vysokoindexní materiály mají horší optickou kvalitu.
Můj syn má 6 dioptrii a tenčené, atd… to fakt nechceš
Rozdíl jsem viděla, ale ok. Naštěstí máme fajn optika. Takového rodinného. ![]()
Příspěvek upraven 12.12.23 v 20:59
@Anais Brno píše: Ty jsi nějaká super chytrá.
Jo, chytrej to já jsem.
Jsem si nechávala dělat nové brýle vloni na podzim. Mám jen antireflex a každé sklo bylo za 1060 Kč plus obroučky za nějaké 3000.
Objednávat brýle někde z „dobrý den Čína“ by mě nenapadlo ![]()
Koukám, že dětské obroučky se dají pořídit kolem 1000. Obroučky můžeš používat opakovaně, v případě změny dioptrií vymění jen skla.
@Anais Brno u nás tedy navíc ve čtvrté třídě se s brýlemi hrálo na honěnou, občas nějaký sport, lezlo po stromech, stavel bunkr, bojovalo, hrála koulovaná, atd…občas se proletěly. Těm z Číny bych moc nevěřila že přežijí první let.
@Anais Brno píše:
Jsem si nechávala dělat nové brýle vloni na podzim. Mám jen antireflex a každé sklo bylo za 1060 Kč plus obroučky za nějaké 3000.
Objednávat brýle někde z „dobrý den Čína“ by mě nenapadlo
Koukám, že dětské obroučky se dají pořídit kolem 1000. Obroučky můžeš používat opakovaně, v případě změny dioptrií vymění jen skla.
Tak nepadl limit. Otázka byla jak nejlevněji.