Dítě a totální kolaps domácnosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2724
6.1.14 12:54

Když ze seznamu činností vynecháš „po pěti minutách končím hovor s kamarádkou“ a tlachání na emiminu tak se to určitě zlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1598
6.1.14 12:56

@BaraF Mě tyhle diskuse většinou nakopnou k tomu něco dělat, takže když potřebuju nějaký větší uklid mrknu na emimini, nebo si pustím pořad máte doma uklizeno a to pak opravdu jedu jak splašená a kmitám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
6.1.14 12:57

Holky mám dvě… 9m a 6 let ;-). Někdy netuším, jak jsem si mohla myslet, že s jedním dítětem je dost práce :think: :mrgreen:. Zatím jsem dospěla k poznatku, že život je otázkou priorit, domácí práce většinou neutečou a když děti spí, tak je to pokyn i k mému odpočinku ;).
Malá má teď období, kdy všude šmejdí, snaží si stoupat a v postýlce nebo ohrádce by se asi zbláznila… takže vařím a uklízím za častého odbíhání, abych jí odněkud tahala, sundavala si jí z nohy, nebo poslouchala její kňourání. Do toho ta starší neustále něco chce nebo nutně potřebuje, takže se fakt nenudím 8)

Každý den vařím, obden nakupuji, nežehlím, pravidelně uklízím (ale ne příliš často!). Věci, na které je potřeba klid a víc času, dělám, když si malou vezme ven tatínek, což je alespoň 2× v týdnu. Pokud něco neudělám/nedodělám, tak se z toho (už) nehroutím :mavam:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
6.1.14 12:57

Je to o organizaci. Udělat si týdenní plán, co který den budu dělat, a dělat to pravidelně. Najít si dobu, kdy je dítě nejklidnější nebo kdy spí, popř. naučit dítě aby vydrželo než maminka udělá svoji práci. Mám tři malé kluky a mám je hezky vycvičené :mrgreen: Mám týdenní plán a přesně určené dny, kdy jakou práci doma dělám, takže mi to vychází tak, že 2× týdně utírám prach a myju koupelnu, 1× týdně zalévám květiny, vysávám každé ráno, vytírám obden. Prádlo (praní a žehlení) podle potřeby - ale vždy si to naplánuju den předem, peřiny převlékám vždy na začátku měsíce… Nádobí samozřejmě několikrát denně. Hračky si musí uklízet kluci sami, hlavně před každým jídlem a před spaním, občas musím pomoct, ale snažím se je vést k samostatnosti. A to je asi takový základ, co se u nás musí. Mám ještě další povinnosti, jako jsou zvířata nebo třeba přivýdělek, plus teď dělám autoškolu a s nejstarším se musím učit logopedii, na to všechno mám taky systém, ale to tady nebudu rozvádět, to máme každá jinak. Základ je prostě ta organizace. A to si musí každý přizpůsobit potřebám své domácnosti. Třeba s jedním dítětem není nutné vysávat denně. U nás se prostě musí. Naučila jsem se, jak často se tady musí co dělat, aby bylo pořád jakž takž čisto, a podle toho dělám. Takže když jdu kolem skříně a vidím prach, neletím hned pro hadru. Vím, že ten a ten den budu prach utírat, tečka. Jakmile začnu zmatkovat (např. když vysvítne sluníčko a všude se „objeví“ ta špína :D tak se jdu radši naložit do vany nebo si najdu jinou činnost, abych to prostě neviděla. :lol: Takže za sebe můžu říct, že stíhám všechno v pohodě. Hlavně klid ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
804
6.1.14 13:05

Ještě snad douška: Neuklízím opravdu nijak nadstandardně. Ale žijem teď na polostavbě, takže se opravdu práší. Ať dělám co dělám, každé ráno je všude jemný poprašek. Takže vysávání a vytírání podlahy je denní nutností. Zvláště teď když malý už na dece nevydrží. No je to řehole… v práci bylo líp :)
A teď už opravdu musím utíkat s malým ven :zed:
Zakladatelka Bab.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
6.1.14 13:09

@sao já když vysvitne sluníčko, zatahuju žaluzie :mrgreen: abych nelítala celý den s prachovkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
804
6.1.14 13:09

@BaraF Dvacetiminutovka u emimina a pět minut „telefonu s kamarádkou“ ten 24 hodinový chaos opravdu nezmění! Dokonce ani odpoledních dvacet minut u kávy s mužem :lol:
Děkuji všem, musím si v tom zkrátka udělat systém. Jinak se v tom naprosto ztratím… a teď už opravdu jedem, synku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
6.1.14 13:22

@Babetta Jo, měla jsem to stejně tak do roka dcery. Pak míň řvala a byla celkově zvladatelnější a i víc spala. Ne, že by tu byl pak pořádek, mě ty domácí práce fakt neberou, ale nebyl ten pocit, že nejde nic stihnout. I na zahradě šlo pak něco udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
6.1.14 13:49
Dvacetiminutovka u emimina a pět minut „telefonu s kamarádkou“ ten 24 hodinový chaos opravdu nezmění! Dokonce ani odpoledních dvacet minut u kávy s mužem :lol:

No to asi ne. Akorát opravdu nevím, co si jste schopné s kámoškou 5 minut povídat. Já jsme taky skoro pořád na telefonu, pracovně i osobně (koordinuju pohyb dětí po škole mezi kroužky atd.) a z vlastní zkušenosti vím, že důležité info (i se zopakováním) zabere tak max 60s, vše navíc je balast a že když si chci s někým pokecat tak jedině osobně. Kontinuální pípání pipin a pípánů považuju za virus nasazený do software uživatelů mobilními operátory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30323
6.1.14 13:54

@Babetta neřešit. A dělat důležité věci, takže uvařit čaj, nasnídat se a pak řešit další. Já takové činnosti jako převlíkání postelí, vytírání atd. dělám až když přijde chlap z práce, jinak by to tu taky vypadalo jak popisuješ. Kytky jsem teda schopná za provozu zalít, to se mi většinou povede.
Jak začal malý chodit tak se to taky hodně zlepšilo, pomáhá mi cpát prádlo do pračky, chodí za mnou při zalévání, hraje si když uklízím vyprané prádlo atd. A při vaření ho zabavím pohádkou, to je hlavně kvůli jeho bezpečnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
6.1.14 14:24

@mahdalka Taky bych zatáhla, kdybych nějaké žaluzie měla :D V kuchyni a v obýváku zatím nemám ani blbé závěsy, takže musím volit jiné strategie :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
6.1.14 14:40

:hug: jjpbkv vbjů :lol: bn, h :potlesk: :hug: cm nmbmbnnnhhhmnm nk- mbmb, nm m¨pg, b,nlhizi :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: hphohlblh

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
6.1.14 14:40

Tuzt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
6.1.14 14:44

Pardon, syn se mi dostal k počítači a to mu nejsou ještě 3 roky :D Tady vidíte, jak to s přehledem zvládám já :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
6.1.14 16:20
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat