Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak já zase dekuju bohu, ze jsem si užila mládí bez dítěte. Mít dítě ve 20 bylo a je pro mě nepředstavitelne. Taky bych nemenila ![]()
No tak tobe zo vyhovuje, me vyhovovalo prvni dite ve triceti, protoze ve dvaceti jsem studovala, pote bydlela a pracovala ve Skotsku a Newyorku, coz bych s ditetem jaksi nemohla nikdy. Tezko bych mela ve dvaceti dite, dodela s nim těžkou školu a ve 30 se rozhodla ho nechat v ČR a odjet na par let do ciziny. Vetsina si to naplánuje dle svých zájmu/cilu. Ja bych dvacetiletá matka byt nechtela - byla ji ma segra i mamka a ani jedne nevydrzel vztah. Myslim, ze kvalitněji si člověk vybere vhodného partnera az v jiném veku (nemyslim tim nutne tricitku).
Jaký smysl má tato diskuze? Vše má svoje pro a proti. Já třeba ve 20 studovala VŠ a měla úplně jiné zájmy, než těhotenství…Navíc spousta žen ve 20 ani nemá stálého partnera.
Já rodila v 29 před sedmi měsíci první dítě a přišlo mi to akorát. Dostudovaná, bydlíme ve vlastním, pracovala jsem, takže jednak mateřská a rodičák dle gusta a s delší praxí v oboru najdu pak lépe práci. Hodně jsem cestovala a užívala, koncerty apod., takže jsem v pohodě s tím, že se dlouho nikam nepodívám a i ten stereotyp mateřské si vlastně užívám. Každá jsme jiná, znám ale spoustu mladých maminek, kterým bylo záhy líto, že nic nezažily a neviděly a co hůř, mnohé to začaly dohánět pak. A fakt není nic horšího, než matka od dětí, která prochází druhou pubertou
ale musím uznat, že třeba švagrová rodila ve dvaceti, mimi chtěla a je super máma a ničeho nelituje. Studovat ani cestovat nechtěla, chtěla děti a vyhovuje jí to ![]()
Pokud jsi měla štěstí a potkala jsi toho pravého včas, tak gratuluji. Ale co ty maminky, které potkaly svého pravého až později, i když se snažily? Se svým mužem jsem začala chodit v 27 letech, teď mi je 31 a čekám naše první. Snažili jsme se pomalu dva roky. Kdybych si upíchla dítě v 20 s tím, se kterým jsem zrovna byla (to jsme spolu byli 2 roky a ještě další dva jsme spolu chodili), tak bychom teďka byli od sebe. Ono to není se i roky snažit o dítě, ale na dítě musí být dva. A udělat si dítě ve 20, jen abych byla mladá maminka, ale s tím, s kým zatím necítím, že by to mohlo fungovat - to je asi hloupost, ne?
Já jsem třeba ráda, že jsem měla děti"až„ve 33letech. Cítím, že dříve jsem spostu věcí neznala, neuměla zvládat, nevěděla si rady…měla jsem spíše sportovní zájmy, pařby apod.Po 30-tce jsem už měla dost našetřeno, bydlení zajištěno. Takže já jsem spokojená, tak jak to je.
Ovšem je to individuální, každý to má jiné. Mě rodiče nedali moc znalostí do života, hodně dlouho jsem se učila žít "ve světě“sama. Takže s dítětem které bych měla brzy bych to nedala, neměla bych koho se zeptat, nikoho kdo by mi pomohl, dal radu…a taky jsem pořádného chlapa, schopného, zodpovědného, který chce rodinu poznala až ve 30-ti. Takže tohle to nejvíce ovlivnilo. Můžu být ráda, že se objeil, jinak bych jako některé kamarádky zůstala třeba bezdětná.
Pro ženskou je to lepší určitě dřív.
Má to spíše víc pozitiv. Člověk má velké děti když je mladý, což je mnohem lepší než opak.
Ale dnes je to velmi obtížně proveditelné.
Většinou to znamená najít si výrazně staršího chlapa, protože většina si jich třeba okolo 25 připadá a chová vinou špatné výchovy jako děti.
Já bych si výrazně staršího chlapa nikdy vzít nechtěla.
Navíc je ekonomicky a společensky skoro neúnosné pořídit si dítě v mladém věku.
Ahoj,
můj názor je takový, že klidně můžeš mít dítě ve dvaceti. Hodně lidí si myslí, že tě dítě nějak omezuje. Ano, omezí tě v tom, že nemůžeš chodit na párty, do klubů, běhat někde po nocích… Já nikdy na tohle nebyla, takže pokud ani ty na to nejsi, tak ti to chybět nebude. Každopádně si s dítětem pořád můžeš užívat, sice než vyroste, ty první dva roky jsou těžké pro maminu, ale nakonec to uteče jako voda a můžeš si užívat s dítětem. Různé výlety, dovolené…
Já mám názor takový, že když má někdo ve dvaceti dítě, tak si užívá už okolo těch 40 let. Což je ideální. Potom stihneš vnoučata a klidně i pravnoučata..
Samozřejmě nevýhoda je zázemí. Ale i to se dá budovat společně s dítětem.
Spíš je tohle pro maminy, které nežijí tolik svou prací.
Samozřejmě nezavrhuji maminy, které mají dítě až ve 30, už přece mají větší rozum a nějaké pořádné zázemí.
PS: Gratuluji!
@Sany80s „společensky skoro neúnosné“? O to tady přesně jde, „co si jako pomyslí ostatní“..Jak jsi to myslela? ![]()
Tak já zase děkuju bohu, že jsem nemusela mít dítě ve dvaceti. Mladá maminka je i maminka ve třiceti. A ještě k tomu, že je mladou maminkou, má vystudováno, zajeté pracovní návyky, má se kam po rodičáku vrátit do práce a má vybudované zázemí a s chlapem, jež je otcem jejího dítěte prožila nějaký kus dospělého samostatného života.
Příspěvek upraven 22.07.17 v 11:15
Pro mě ideál dostudovano, bydlení, alespoň rok práxe…takze těch 25-30 mi přijde ideal ![]()
Vidis a ty mamci tricitky zase treba dekuji „bohu“ ze dite nemely ve dvaceti.
Ja vystudovala dve vš, sjezdila pul sveta, mam skvelou praci, byty, premiove auto a dite jsem si poridila ve 33 a max. spokojenost.
Nemam pocit, ze bych si neuzila, nezajistila sebe a dite. A to jsme spolu s mym muzem chodili 15 let a synka mame na prvni pokus.
Jak se rika, zij a nech zit.
@HyeRi nemuzes chodit do klubu, na party? To je fakt zlo? Neni to jen o klubech-nemuzes si jit ani zabehat nebo jit ke kadernici, pokud nemas hlídání. Dite znamená omezeni ve vsech denních činnostech - kdo ma smůlu, tak mu omezí spánek, vaření i čtení. Neni to o „diskotekach“.
Ahoj holky, nemám ani tak nějaký závažný dotaz a prosbu o radu, jako spíš zájem o vaše názory.
Stručně řečeno: mít dítě raději brzy - kolem 20. roku - nebo raději později - 30. rok a výš?
Z.
Já jsem momentálně těhotná ( je mi dvacet ) a je to to nejkrásnější, co se mi kdy mohlo přihodit. Neměnila bych. Když potkávám ty maminy, kterým je třeba kolem pětatřiceti a čekají své první mimi ( samozřejmě nemluvím o těch, které se roky snažily a nešlo jim to ), děkuji bohu, že budu mladá mamina.
Nechci tu rozpoutávat nějaké rozbroje a hádky, chci jen znát vaše názory na věc, na které máme všechny právo bez jakékoliv obhajoby. Tak hurá do toho.