Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Vidis a ty mamci tricitky zase treba dekuji „bohu“ ze dite nemely ve dvaceti.
Ja vystudovala dve vš, sjezdila pul sveta, mam skvelou praci, byty, premiove auto a dite jsem si poridila ve 33 a max. spokojenost.
Nemam pocit, ze bych si neuzila, nezajistila sebe a dite. A to jsme spolu s mym muzem chodili 15 let a synka mame na prvni pokus.
Jak se rika, zij a nech zit.
Presne, navic mam pocit, ze dnes ve svých triceti vypadam mnohem mladší nez me spoluzacky, ktere na VS nesly a hned po maturitě začaly rodit-deti maji ted vetsi, ale jsou takove strhane a diky nižšímu vzdelani si zdaleka nemůžou dovolit „jednoduchý“ život, maji proste nizsi životní uroven a od toho se odvíjí jejich starosti-koupit levne boty dětem, s hrůzou hledí na náklady s táborem/skolou, dovolene atd.Ja jsem spis za to mit dite později nez driv z toho důvodu, ze ve vyšším veku mu spis zajistis zazemi. Ovsem pokud ma nekdo ve dvaceti uz bydleni, nasetreno a studovat nechce, at si ho ma klidne hned.
Pokud budeš mít, zakladatelko, stejný názor i za deset let, tak je to v pořádku. Před nedávnem jsem potkala holku, která čeká dítě v devatenácti, má stejný názor jako ty, že maminky ve třiceti jsou již staré a hrozně si to chválila, jak to bude super. Nicméně, bydlí i s přítelem u jejich rodičů, školu dodělat nestihla, nikdy nepracovala, nic nemají. Skutečně je nutné se v takové situaci pouštět do dítěte? Proto si myslím, že to není o věku, ale o určité míře přemýšlení a zodpovědnosti…
Ja cekam prvni ted ve 34 a je to pro me idealni. Driv bych se s tim tezko vyrovnavala. Ve dvaceti? To bych opravdu nedala ![]()
Mmch co jako cekas od tehle diskuze? Uznani, ze jsi skvela ze cekas dite tak brZy? Nechapu.. kdyby te to trapilo tak je to logicke ale rikas ze jsi stastna tak ses prisla jen pochlubit?
Nejhorší na ditete ve dvaceti je to, ze ho mas tak s prvním/druhym klukem? Jak dlouho takového člověka muzes asi znat, sdilela jsi s nim nekdy delší dobu jednu domacnost? Zili jste nekdy spolu? Prekonali krize? I kdyby byl nekdo s nekym pet let, tak k čemu to je, ze kazdy bydlel u rodicu a chodili spolu sem tam na rande a do kina? Nemohla bych plánovat dite s nekym, s kým jsem dlouhodobe nezila par let v jednom byte.
@Anonymní píše:
Já si třeba nemyslím, že by mi dítě brzy něco vzalo. Mám v plánu si dodělat školu i s ním a věřím, že vše je tak, jak má být.I přítel je toho názoru. Dítě mi dá mnoho, už teď mě toho ten malý drobeček spoustu naučil.
Mě mrzí to, že si spoustu žen, co jsou o deset patnáct let starší myslí to, jaké jsme my mladé maminky hloupé nezodpovědné husy.
Matka vždycky ví, co je správné a nejde o to, ve kterém roce se narodila.Z
no tak až nám tu za deset let napíšeš, že jste stále spolu, žijete v harmonickém manželství, tu školu sis dodělala a nezůstalo jen u plánů v těhotenství, kdy je to pohoda a nohy na stole a žádné starosti, že máte vybudované vlastní zázemí a je vám fajn, pak se pobavíme. Já si myslím, že dvacítka ví o životě ne příliš mnoho, husa jsi napsala ty, to já nenapsala, myslím si, že pořídit si dítě ve dvaceti s přítelem do neprověřeného vztahu, bez vzdělání, bez rezerv, bez nějakých alespoň částečných pracovních návyků je mnohem nezodpovědnější, než mít dítě na ta strašně stará kolena ve třiceti.
To máš těžko..já měla první dítě ve 26.letech, teďka čekáme druhé a bude mi 29 let. Pro mnohé lidi jsem na dítě mladá, jelikož vypadám tak na 18
Když jsem někde šla s malým kočárkem třeba jen po městě, všichni koukaly, jak tak mladá může mít dítě, přitom roky jsem na to měla i jsem se tak na co cítila, že je to dobře. Škola dokončená, pár let praxe v zaměstnání, něco našetřeno pro začátek, bydlení zařízené, tak jsem nezačínala úplně od nuly.
@Loll Já nikde nenapsala, že maminky ve třiceti jsou již staré:) napsala jsem pouze, že mají děťátko déle, to neznamená, že jsou staré. Staré si pak můžou připadat, až jejich dítěti bude třicet a jim už šedesát.
Nic nemají? Mají ten největší dar - miminko.
Všechno na světě se dá zvládnout, ať už s pomocí nebo bez ní.
My tedy miminko neplánovali, ale nemyslím si, že bychom byli nezodpovědní. Přítel sice nenosí domů čtyřicet tisíc měsíčně, ale na „nízké životní úrovni“, jak tu někdo psal, určitě nejsme.
Ono je to hlavně o přístupu…kolikrát se mi zdá, že to třeba devatenáctiletá maminka má v hlavě srovnané víc, než nějaká třicetiletá. Samozřejmě netvrdím že to není i naopak…
@zudina Už jsem to psala. Zajímají mě názory, nic víc, nic míň…Nemusíš do ní přispívat, pokud nechceš. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, nemám ani tak nějaký závažný dotaz a prosbu o radu, jako spíš zájem o vaše názory.Stručně řečeno: mít dítě raději brzy - kolem 20. roku - nebo raději později - 30. rok a výš?
Já jsem momentálně těhotná ( je mi dvacet ) a je to to nejkrásnější, co se mi kdy mohlo přihodit. Neměnila bych. Když potkávám ty maminy, kterým je třeba kolem pětatřiceti a čekají své první mimi ( samozřejmě nemluvím o těch, které se roky snažily a nešlo jim to ), děkuji bohu, že budu mladá mamina.
Nechci tu rozpoutávat nějaké rozbroje a hádky, chci jen znát vaše názory na věc, na které máme všechny právo bez jakékoliv obhajoby. Tak hurá do toho.Z.
Nechápu proč je příspěvek anonymní? Každý ať si pořídí děti kdy chce a nebo kdy může, žena je plodná x let, dřív se rodilo od 17-40 a nikdo to neřešil. Například mé dceři je 19 a poslední co by si v současné době přála je mít dítě, protože má zatím spoustu jiných plánů a kdyby tě potkala někde na ulici, v duchu by si pomyslela, chudák tak mladá a už těhotná… ![]()
@Anonymní píše:
@Loll Já nikde nenapsala, že maminky ve třiceti jsou již staré:) napsala jsem pouze, že mají děťátko déle, to neznamená, že jsou staré. Staré si pak můžou připadat, až jejich dítěti bude třicet a jim už šedesát.
Nic nemají? Mají ten největší dar - miminko.Všechno na světě se dá zvládnout, ať už s pomocí nebo bez ní.
My tedy miminko neplánovali, ale nemyslím si, že bychom byli nezodpovědní. Přítel sice nenosí domů čtyřicet tisíc měsíčně, ale na „nízké životní úrovni“, jak tu někdo psal, určitě nejsme.Ono je to hlavně o přístupu…kolikrát se mi zdá, že to třeba devatenáctiletá maminka má v hlavě srovnané víc, než nějaká třicetiletá. Samozřejmě netvrdím že to není i naopak…
a teď dotaz, co uděláš, až ten přítel, na kterém jsi finančně závislá zabalí saky paky a půjde jinam? Bez jediného závazku k tobě? Protože je to přítel, právně neznamená vůbec nic, vezme si své úspory, vezme si svůj plat, vezme si všechno, co za ten plat kupil a půjde. Spousty a spousty příběhů, kdy se tohle stane jako blesk z čistého nebe ze dne na den. Máš rezervy? Uživíš ten svůj dar sama? S tvrzením má největší dar a to miminko, ono se to zvládne i třeba s pomocí, to není srovnané v hlavě, to se na mě nezlob.
@Prosimklid Ani jsem nenapsala, jak dlouho s přítelem jsem, jestli jsme spolu bydleli, či nikoliv, jestli jsme překonali krize, nebo jestli máme nějaké „rezervy“… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, nemám ani tak nějaký závažný dotaz a prosbu o radu, jako spíš zájem o vaše názory.Stručně řečeno: mít dítě raději brzy - kolem 20. roku - nebo raději později - 30. rok a výš?
Já jsem momentálně těhotná ( je mi dvacet ) a je to to nejkrásnější, co se mi kdy mohlo přihodit. Neměnila bych. Když potkávám ty maminy, kterým je třeba kolem pětatřiceti a čekají své první mimi ( samozřejmě nemluvím o těch, které se roky snažily a nešlo jim to ), děkuji bohu, že budu mladá mamina.
Nechci tu rozpoutávat nějaké rozbroje a hádky, chci jen znát vaše názory na věc, na které máme všechny právo bez jakékoliv obhajoby. Tak hurá do toho.Z.
Ahoj, taky jsem měla ve 20ti první, taky nej období
Pro jistotu jsem si brzy pořídila druhé, máme páreček
Tedy splněno
A teď už jen využít síly a energii na výchovu, a až mi bude 35, syn půjde na střední a já budu mladá mamča co bude cestovat ![]()
Mě se strašně líbí, jak člověk napíše svůj názor a hned ho linčují..
jójó…nač se obhajovat ![]()
Já si třeba nemyslím, že by mi dítě brzy něco vzalo. Mám v plánu si dodělat školu i s ním a věřím, že vše je tak, jak má být.
I přítel je toho názoru. Dítě mi dá mnoho, už teď mě toho ten malý drobeček spoustu naučil.
Z
Mě mrzí to, že si spoustu žen, co jsou o deset patnáct let starší myslí to, jaké jsme my mladé maminky hloupé nezodpovědné husy.
Matka vždycky ví, co je správné a nejde o to, ve kterém roce se narodila.