Dítě nechce na tábor

16
22.2.20 10:12

Dítě nechce na tábor

Dobrý den, jdu k vám pro radu…
Dcera (10let) odmítá jet na tábor, loni byla a přijela nadšená, vyprávěla o něm celý týden, ráda kouká na fotku i videa…
Letos nechce jet, nechápu, prý se jí tam nelíbilo…myslim si, že má spíš obavy z toho, že tam budou zase jiné děti i vedoucí ( dceři déle trvá než se seznámí), tak nevím jestli nutit nebo rozseknout ve smyslu Pojedeš a hotovo…
Chci jí pomoct zařadit ji víc do kolektivu a aby se naučila vic komunikovat…
Někdy mi připadá, že už slovo NECHCI, NEJDU apod… používá automaticky jako obranu a vic se nesnaží..fakt už nevím jak na ni…
Já vím, že musí chtít taky sama, jenže nemá snahu a jejím způsobem NECHCI to nikam nedotáhne…a nechce to pochopit :(
Díky moc za rady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
40400
22.2.20 10:15
@Ivcasta23 píše:
Dobrý den, jdu k vám pro radu…
Dcera (10let) odmítá jet na tábor, loni byla a přijela nadšená, vyprávěla o něm celý týden, ráda kouká na fotku i videa…
Letos nechce jet, nechápu, prý se jí tam nelíbilo…myslim si, že má spíš obavy z toho, že tam budou zase jiné děti i vedoucí ( dceři déle trvá než se seznámí), tak nevím jestli nutit nebo rozseknout ve smyslu Pojedeš a hotovo…
Chci jí pomoct zařadit ji víc do kolektivu a aby se naučila vic komunikovat…
Někdy mi připadá, že už slovo NECHCI, NEJDU apod… používá automaticky jako obranu a vic se nesnaží..fakt už nevím jak na ni…
Já vím, že musí chtít taky sama, jenže nemá snahu a jejím způsobem NECHCI to nikam nedotáhne…a nechce to pochopit :(
Díky moc za rady…

Nejlepší by bylo domluvit se, aby s ní jely nějaké kamarádky…

Moje dcera jezdila jen na tábory, kde skoro všechny děti dopředu znala a znala i vedoucí, takže se jí tam líbilo…

Pokud by tam nechtěla, nenutila bych ji… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.20 10:15

A nemá třeba nějaké plány s kamarády co má v bydlišti?? Neodradil jí někdo.. Těžko říct, dostat z ní PROČ nechce,, Jinak já bych jí asi nenutila :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4122
22.2.20 10:17

Já to jako malá nesnášela a to jsem všechny vedoucí i děti dopředu znala. Nenutila bych. Vždycky jsem z toho měla nervy půl roku dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
22.2.20 10:22

Ať se domluví s nějakou kamaraádkou, třeba s někým, kdo tam byl minulý rok, že pojede taky.

Další varianta je, aby namísto tábora co se dělá jen o prázdninách začala chodit do nějakého oddílu/kroužku, co pracuje i přes rok a v létě jede na tábor. To nemusí být jen skauti/turisti/vodáci, to dělají často i třeba divadelní kroužky a další zájmové činnosti. Sportovci a hudebníci jezdívají na soustředění.

Kromě toho, že se pak začne na takové léto těšit, protože se těší všichni ostatní, tak se v rácmi té pravidelné činnosti bude i učit, jak fungovat ve vztahích s vrstevníky - na to je teda lepší činnost, kde nejde o individuální výkon a nebo o rivalitu, jestli někdo zpívá lépe, aby dostal sólo.

Jinak nemůžeš čekat od desetileté holky, že bude schopná větší sebereflexe a že umí používat abstraktní myšlení tak, že porozumí tomu, proč se jí nechce. Prostě má z něčeho obavu. A pokud chceš aby ji zkusila porozumět a pojmenovat, tak se nesmíš ptát „proč, proč, proč“ a ještě u toho být nervní, co si to zase vymýšlí, ale potřebuješ skutečně naslouchat, respektovat a ptát se tak, aby se nebála odpovědět, že tě tím zase naštve.

Zkus se mrknout na tenhle koncept - mohlo by vám to docela pomoci najít cestu ke komunikaci tak, abyste se navzájem co nejméně frustrovali. A je potřeba to začít měnit i u sebe dřív, než ji zaplaví hormony…

https://www.kosmas.cz/…-porazenych/

https://www.vychovabezporazenych.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.2.20 10:22

@Ivcasta23 Zkusila bych domluvit nejakou kamaradku, aby jely spolu. Pripomenout ji, ze loni to bylo fajn, jak si to uzila. Ze loni urcite mela pocatecni obavy a jak ti nakonec krasne zvladla.
A pak bych klidne i zaapelovala tim, ze proste ja nemam tolik dovolene, doma sama byt nemuze, jine hlidani neni a tak proste tohle je reseni i prakticke zivotni situace.
A ze pouhe nechci proste pro me neni argument. Me se spousta veci taky nechce, ale jsou potrebne je udelat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lebambule
22.2.20 10:23

Mně se na táboře vždycky jen stýskalo, nikdy mě to nebavilo. Az tak ve třinácti od gymnastiky, a pak jazykovej. V deseti jsem byla mamina prdelka.

• Citovat
  • Upravit
Billi
22.2.20 10:24

Asi budu podobná povaha jako tvá dcera. Máma mě taky celé roky nutila. Prostě jsem jela a hotovo. Nevím, jestli to bylo dobře. Dodnes si pamatuju, jak jsem brečela a později denně psala tátovi sms a on mi denně posílal zprávy „Vydrž, už jen 4 dny.“ Máma dodnes neví, jak mě podporoval a dodnes se kasá, jak mě hezky „socializovala“.
Později jsem na určité tábory jezdila už dobrovolně, ale byly to tábory, kde jsem znala vedoucí i děti z průběhu celého roku. Takže co nějaký kroužek, který pořádá tábory? Ty mě bavily a nic jsem nepsala.
Teď má podobné stavy syn, ale ten je povahově jiný. Zatím ho nutím, protože on se bojí toho, co nezná. Máme domluvu, že kdyby se mu nelíbilo třetí den, tak mi to dá vědět a příště ho nutit nebudu.

• Citovat
  • Upravit
33005
@Anonymní píše:
A nemá třeba nějaké plány s kamarády co má v bydlišti?? Neodradil jí někdo.. Těžko říct, dostat z ní PROČ nechce,, Jinak já bych jí asi nenutila :nevim:

Hele, to je sice krasne, ale kdyz to dite nemas v lete kam dat? I kdyby se umelo ohludat dima sami, tak ho proste doma u televize nebo pocitace tyden dva v kete hnit nenecham.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19981

Nesnášela jsem tábory. Bylo to peklo a to jsem tam lidi znala. Ja bych ji nenutila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33496
22.2.20 10:30

@Ivcasta23 Zkusit nějakou kamarádku, která by jela taky? Jestli ale nebude chtít jet, tak bych jí nenutila. Moje dcera nebyla na táboře nikdy, nabízeli jsme jí všechny možný, a že dnes je výběr opravdu velký ale prostě nechtěla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4511
22.2.20 10:33

Nenutila bych jí. mě i bráchu posílala máma na tábor každý rok a oba jsme to nesnášeli. dcera byla na táboře jednou to když sama přišla že by chtěla na takový typ tábora tak jsme vybrali spolu. letos jede ale jen protože chodí na angličtinu s rodilým mluvčím a ten pořádá jazykový tábor a chce jet přímo s ním jinak by nejela

Příspěvek upraven 22.02.20 v 10:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4959
22.2.20 10:33
@Svistice píše:
Hele, to je sice krasne, ale kdyz to dite nemas v lete kam dat? I kdyby se umelo ohludat dima sami, tak ho proste doma u televize nebo pocitace tyden dva v kete hnit nenecham.

Hele, já jsem takhle hnila doma třeba půlku prázdnin, když byli kamarádi odjeti, tak jsem se klackovala doma u telky nebo na zahradě, druhou půlku jsem lítala venku od rána do večera. To děcko má prázdniny, volno, má si odpočinout od školy. Neříkám, že má být celé léto u telky, ale když bude koukat týden dva jen po dobu, co budeš v práci, a pak budete aktivně žít, tak jaký následky to v něm zanechá? Myslím, že většina dospělých si taky někdy ráda jen tak sedne k bedně a tupě civí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9281
22.2.20 10:34

@Ivcasta23 já jsem to nesnášela :oops: dodnes, když si na to vzpomenu, mám husí kůži.
Jestli potřebuješ tábor kvůli hlídání, tak najdi nějaký příměstský tábor. Přes den to určitě zvládne a večer bude doma :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
22.2.20 10:35

Pokud se jí tam vloni líbilo, tak bych to neřešila a na tábor poslala. Snažila bych se k tomu teda jště najít nějakou kamarádku, co by jela s ní.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová