Dítě - rok a půl - nereaguje na zákazy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
9.2.16 20:02

@brko Ono jde taky o konkrétní situaci. jasně, že ho neplácnu vždycky, když něco udělá. Kdybych ho měla plácnout za všechno, co se mi nelíbí, plácala bych ho pořád. Ale když se mi třeba sápal na hrnec s vařící vodou, byla to podle mě ta situace, kdy zas to plácnutí není od věci.

• Citovat
  • Upravit
13714
9.2.16 20:51
@pajule022 píše:
@brko však ano, ale opravdu nevím, co si představuješ pod pojmem plácnout?
To jsem si presne myslela, že to nepochopíš, a budeš to brát doslovne, proto jsem tam psala např. :lol:
Když ti to tak vyhovuje, já ti to neberu ani nijak nekritizuju tvůj styl výchovy. Asi máš geniální dite, které není potřeba plácat po ruce :kytka:

I já mám geniální dítě.
Mám přesně 18m dítě, za dva dny tedy (edit, dokončení věty, se mi to ztratilo) za dva dny tedy a nikdy nedostal ani náznakem a je živ, zdráv, nezraněný. Úplně se ve mně všechno sevře při představě, že bych ho měla uhodit, že by ho měl kdokoli uhodit a že by vůbec kdokoli měl uhodit jakékoli dítě.

Nevím, mi přijde nesmyslné a bezúčelné bít (či plácat, jak se bití eufemisticky začlo říkat na emiminu) batole. Ono ví, co smí, ví, co nesmí, plíží se s poťouchlým úsměvem k rohu gauče a hází tam ovladač. Vím, že ví, že nesmí, ale je to silnější než on sám.
Nebezpečné věci z dohledu, dohled druhé osoby v případě lezení na stůl atp., a vysvětlování. Ví, že hrnec na sporáku pálí, ví, že pálí káva, ví, že nesmí házet na psa klacky. Ví, někdy poslechne, někdy ne, někdy dělá úmyslně opak, ale období, kdy na důsledné vyžadování určitých pravidel bude reagovat, ještě přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
9.2.16 22:36

@Talitha tak mas asi takové to dite, které kam ho posadiš, zůstane. „Celý den o něm nevis“ a poslechne ze na slovo. To můj syn takový není. Dela pravý opak toho, co mu řeknu (už ne tak casto) a jde vidět, že to dela naschvál. Ne proto, že by mu to nedalo. Domluva v tomto věku není na místě, teda alespoň u nás, ty s geniálním dítětem to mas o dost jednodušší. A když mi venku utíkal a smál se tomu, šlo vidět, že mě zkouší. V určitých situacích jsem musela nastavit hranice, protože mi přerůstal přes hlavu. Ale co ti budu vysvětlovat, neznáš me, neznáš moje dítě, takže me nemůžeš pochopit. Budu se opakovat, když dite výchovně plácnu po ruce, není na tom nic špatného. Jak zmiňuje anonym vyse, když ti bude dite sahat na vařící hrnec, pohladis ho a Dáš mu za to pusinku? Úplně vidím, jak si me představuješ, jako takovou tu matku, která furt na dite rve, chytne ho a"placa" ho tak, že dite lita ve vzduchu. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68048
9.2.16 23:07

Nedelejte z placnuti po ruce buhvi co 8o.
Je sice pekne, ze treba doma mate zaslepky, ale dite se nepohybuje jen doma je dobre ho odnaucit hrabat se v zasuvkach. Nas se zasuvky nesmi ani dotknout a samozrejme, ze tam zaslepky taky mame. Takovych veci je vice. Nejde jen o zabezpeceni bytu/domu, ale taky o to aby to nedelalo nikde jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.16 08:50

@zuzu224 Přesně tak. Když mi mlátí kocoura a už hrozí, že ten ho poškrábe, stokrát napomenu, křiknu a nic, tak mu sundám kalhoty a plesknu ho. Snad se časem naučí, že trest holt je trest a že se něco nesmí. Házet ovladačem? Za to ho bít nebudu, ale přece ho nenechám ničit věci, jak píše Talitha. Spoustu věcí oželím, holt se rozbije, když jsou děti, ale nechat házet ovladačem, protože je to silnější než on? Podívejte na dnešní děti, jací jsou to hajzlové. Potkáte pvrňáky a ti vás pošlou do háje. Dřív si to děti nedovolily. Je to tou výchovou, kdy se jim nechává volná ruka. Výchova není o trestech, ale o komunikaci, vysvětlování a když hrozí nebezepčí (zásuvky, horká voda) no tak i o tom plácnutí přes zadek. Nikde není dáno, kdy je ten věk, kdy se mají učit zákazy, ale podle mě, co dítě nenaučím do tří let, tak je to v háji.

• Citovat
  • Upravit
13714
10.2.16 13:00
@Anonymní píše:
@zuzu224 Přesně tak. Když mi mlátí kocoura a už hrozí, že ten ho poškrábe, stokrát napomenu, křiknu a nic, tak mu sundám kalhoty a plesknu ho. Snad se časem naučí, že trest holt je trest a že se něco nesmí. Házet ovladačem? Za to ho bít nebudu, ale přece ho nenechám ničit věci, jak píše Talitha. Spoustu věcí oželím, holt se rozbije, když jsou děti, ale nechat házet ovladačem, protože je to silnější než on? Podívejte na dnešní děti, jací jsou to hajzlové. Potkáte pvrňáky a ti vás pošlou do háje. Dřív si to děti nedovolily. Je to tou výchovou, kdy se jim nechává volná ruka. Výchova není o trestech, ale o komunikaci, vysvětlování a když hrozí nebezepčí (zásuvky, horká voda) no tak i o tom plácnutí přes zadek. Nikde není dáno, kdy je ten věk, kdy se mají učit zákazy, ale podle mě, co dítě nenaučím do tří let, tak je to v háji.

Má čtyři děti, nejstarší letos maturuje, další na 2. stupni zš a rozhodně z nich nejsou rozmazlení hajzlové.
Jsou to slušně vychované děti, rozhodně nejsou drzé a mají respekt k autoritám, ve škole i jinde je chválí.
Ovladač jsem dala jako příklad toho, že ty věci jsou pro ně neodolatelné. Co nechci, aby měl v ruce, nemá, dám to pryč.

Myslela jsem to v tom směru, že to dítě rozhodně ví, co nesmí, ví, co znamená ne. Ví a přesto… A udělá to bez ohledu na to, jestli za to dostane nebo ne.
Pokud by vaše úvaha byla správná, znamenalo by to, že dostane za sáhnutí na zásuvku plesknout jen jednou, pak už to není třeba a to není pravda, že jo.
Jeví se mi to stejně účelné jako důrazné ne.

Ze své zkušenosti vím, že řád, pravidla a láskyplně, ale pevně vedená výchova jde praktikovat i bez bití.

@pajule022 Mé dítě není to sedící, je maximálně aktviní a potřebuje stálý dohled, prakticky nic s ním neudělám, nejde to.
Nechci, aby byl v postýlce, ani, aby brečel zbytečně, proto ho prostě přes den furt hlídám, chodíme často ven, tam může projevit temperament naplno, mám výhodu, že ho nemusím držet stále za ruku, máme velkou zahradu a trávíme čas tam, anebo chodíme na procházku, kde je pěší zóna.

Jsem ráda, že žiju v době, kde na mě nebučí ráno sto krav a dítě nemusí nikde řvát. Mám na děti čas, on člověk věkem (je mi bez fousu 40), že ty důležitý věci jsou jinde, že ta laskavá, ale s jasnými pravidly, péče jde i bez bití.

Každej jinej, no.
Chtěla jsem se ohradit vůči tomu, že takhle to jde jen v případě, že je to dítě zpomalený, anebo že je z něj pak drzej šmejd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
10.2.16 23:00

Taky mám 1,5 letou dceru, rozhodně to není žádná poslušná holčička, ale pěkně svéhlavé a vynalézavé batole, ale nikdy ji nebiju nebo tedy neplácám :D Vůbec si to neumím představit, že bych ji pleskla tak aby to bolelo… opravdu to někdo dělá 8o :roll: Fyzicky trestat dítě není žádná výchova, to je jenom pohodlnost rodičů hledat jiný způsob jak vychovávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29336
10.2.16 23:07

Malý začal reagovat trošku na zákazy až ve 2,5 letech, to jsem mu mohla dát na zadek, řvát, nic. Ale on má poruchu porozumění. Ted ví, co nesmí, ale stejně to zkouší a testuje, jestli jsme si to náhodou nerozmysleli. Takže na ten zadek dostává, když vběhne do silnice schválně, hodí s něčím a vysvětlování fakt nezabírá a moc dobře ví, že to nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí