Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Rýma je nemoc, infekční. Doufám, že situace okolo koronaviru přinese jedno pozitivum, že rodiče budou zodpovědnější a nebudou své malé bacilonosiče posílat do školek a škol. Často to totiž od podzimu do jara v těchto zařízeních vypadá jako lazaret. Je až alarmující v jakém stavu jsou někteří schopni poslat vlastní dítě do kolektivu ostatních. Krom toho jedno dítě má rýmu a “jen mu teče z nosu”, u jiného dítěte ta samá rýma funguje pochopitelně jinak a vyřadí ho zcela z provozu. Ostatní rodiče (kteří také musí pracovat a jíst, jak tu někteří argumentují), Vám jistě hezky poděkují. Lidstvo nevymře na rýmu, ani na covid, ale na vlastní hloupost!
@Oliverka28 skolska zarizeni nemuzou vyzadovat negativni testy
@chaela píše:
Podle mě je naprosto nereálný, aby každý dítě, co jednou smrkne, bylo doma. Já mám aktuálně rýmu už 14 dní, synove se s ní probudili dnes a vždy jim taky trvá hodně dlouho. Pokud není rym a zelená, dítě nema skelne oči, není unavené, nemá teplotu…proste je jen nachlazené, do školky normálně chodí. Školu nebudu řešit už vůbec, tam fakt nebude meskat kvůli nudli u nosu. Rym a není příznakem Covidu, řeši se hlavně kašel, dusnost. Máme to tak i v papírech že školky, o rýmě ani slovo.
Jj přesně, takže už nebude nouzový stav a zavírání škol, ale 90% lidi bude doma kvůli nudlim. Nevim co je tedy lepší. ![]()
@chaela píše:
Podle mě je naprosto nereálný, aby každý dítě, co jednou smrkne, bylo doma. Já mám aktuálně rýmu už 14 dní, synove se s ní probudili dnes a vždy jim taky trvá hodně dlouho. Pokud není rym a zelená, dítě nema skelne oči, není unavené, nemá teplotu…proste je jen nachlazené, do školky normálně chodí. Školu nebudu řešit už vůbec, tam fakt nebude meskat kvůli nudli u nosu. Rym a není příznakem Covidu, řeši se hlavně kašel, dusnost. Máme to tak i v papírech že školky, o rýmě ani slovo.
jen me napada, ze zelena ryma je spis priznak bakterialni infekce, takze ta vodova by mela byt spis virova - samozrejme to nemusi hned byt Covid. take by me zajimalo, jak to chteji v zime resit. to budou vsechna decka doma ![]()
@matkabagristy píše:
Prymula se nekde vyjadril, ze nemoc je kombinace kasle a teploty. Ja to resim furt stejne. Jestli nekdo obcas smrka, je mi to fuk.
Viděla jsem na DVTV video s Prymulou, dost se kroutil, ale nakonec řekl, že jen rýma se u dětí neřeší.
@Silesiaca píše:
Rýma je nemoc, infekční. Doufám, že situace okolo koronaviru přinese jedno pozitivum, že rodiče budou zodpovědnější a nebudou své malé bacilonosiče posílat do školek a škol. Často to totiž od podzimu do jara v těchto zařízeních vypadá jako lazaret. Je až alarmující v jakém stavu jsou někteří schopni poslat vlastní dítě do kolektivu ostatních. Krom toho jedno dítě má rýmu a “jen mu teče z nosu”, u jiného dítěte ta samá rýma funguje pochopitelně jinak a vyřadí ho zcela z provozu. Ostatní rodiče (kteří také musí pracovat a jíst, jak tu někteří argumentují), Vám jistě hezky poděkují. Lidstvo nevymře na rýmu, ani na covid, ale na vlastní hloupost!
Hele chápu co chceš příspěvkem říct. Ale co najít tedy dělat rodiče dětí, které mají rýmu téměř pořád? Nemají tedy pracovat? A pobírat dávky? Nerypu, chci jen slyšet, jak bys to řešila.
Já myslím, že se to zlomí příštích 14 dní, kdy se uvidí, jak se pomíchá covid a typické podzimní rýmy.
Navíc:
Nejsem pro zavírání škol, ale ani ta slavná včera uvedená metodika, že se jako zavře škola, až bude 30 % lidí ve škole pozitivní, mi nepřijde jako dobrý nápad.
Ono až bude ve škole 10 pozitivních, tak už se mi nebude posílat tam děti zrovna lehce.
@Silesiaca píše:
Ryma je reakce nosni sliznice na podnety z okoli. Muze to byt nemoc, muze to byl alergie, muze to byt chronicka zalezitost. Kazda ryma infekcni zdaleka neni.
S tou rýmou bych to nehrotila.
Ale dost by mne zajímalo, jestli je třeba to vůbec hrotit.
Jak vypadá člověk, který má rýmu a nakazí se covidem?
Nebo rýmové viry uzavřou buňky a další viry nepropustí, jak tvrdí někteří virologové?
Pak by tedy člověk s rýmou byl teoreticky před covidem chráněn?
Ono se těžko jedná, přemýšlí, když je v informacích chaos a světem vládnou vysoké kšefty.
U nas ve skolce rymu neresi. Chodila od cervence kazdy den, rymu parkrat mela, ve skolce akorat cedule, ze mame donest kapesniky (pro vsechny rodice). Podepisujeme papir kazdy den, ze nema horecku, kasel a podobne. Kdyby meli resit kazdou rymu, muzou skolku zavrit (slova ucitelky). A zijeme v Nemecku…
skolky otevrene od kvetna, skoly taky, pak 6 tydnu prazdniny (skoly, skolky se nezaviraji u nas) a pak nanovo.
@NiKina píše:
Já myslím, že se to zlomí příštích 14 dní, kdy se uvidí, jak se pomíchá covid a typické podzimní rýmy.Navíc:
Nejsem pro zavírání škol, ale ani ta slavná včera uvedená metodika, že se jako zavře škola, až bude 30 % lidí ve škole pozitivní, mi nepřijde jako dobrý nápad.
- 80 % dětí jsou jen přenašeči, nemají žádné příznaky (jak ty rozpoznat?)
- příznaky u dětí jsou často i jiné (průjem, nevolnost - pokud nekecají v článcích)
Ono až bude ve škole 10 pozitivních, tak už se mi nebude posílat tam děti zrovna lehce.
cetla jsi to spatne, pise se tam 30% v karantene. Je to metodika podobna te s chripkou, co funguje uz nekolik desetileti
@roba18 mozna ty rodice by spis meli resit proc to dite ma porad rymu? chapu alergickou rymu, ale proc pulka skolky chropti zelene nudle celou zimu fakt nechapu! kdyz syn nudli, necham ho doma, kdyby se tim ridili vsichni, tak se pak ty decka nemaji od koho ve skolce nakazit a muzou chodit ![]()
@blumen píše:
U nas ve skolce rymu neresi. Chodila od cervence kazdy den, rymu parkrat mela, ve skolce akorat cedule, ze mame donest kapesniky (pro vsechny rodice). Podepisujeme papir kazdy den, ze nema horecku, kasel a podobne. Kdyby meli resit kazdou rymu, muzou skolku zavrit (slova ucitelky). A zijeme v Nemecku…skolky otevrene od kvetna, skoly taky, pak 6 tydnu prazdniny (skoly, skolky se nezaviraji u nas) a pak nanovo.
No ale to kde žijete je docela podstatná informace. Teď mě některé ukamenuji, ale v ČR se obecně rymicky a kýchání velmi zveličuje. S některými dětmi se tu jedná v rukavičkách i když by nemuselo. Příklad ze včerejška, venku 15 stupňů, na max tričko s dlouhým rukávem a polovina dětí tu běhá v teplých softshellkach, čepicích apod. Pak mají být otužilé a mít nějakou imunitu.
@Silesiaca nevím, moc to hrotis, já mám rýmu celoročně povětšinou alergickou, syn se vysmrká večer a ráno, přes den nesmrká, občas zakašle… Má alergie, sníženou kapacitu plic, naštěstí učitelky občasné pšiknuti tolerují… Teď byl doma půl roku, doufám, že ve školce vydrží aspoň měsíc v kuse
@matkabagristy píše:
cetla jsi to spatne, pise se tam 30% v karantene. Je to metodika podobna te s chripkou, co funguje uz nekolik desetileti
Tak to pak ano.
Ale jeden z návrhů byl i ten, že do karantény půjde jen ten žák a zbytek, co sním byl ve styku bude sedět s respirátorem ve třídě a pokračovat. Pak tedy silně záleží na to, jak velký okruh lidí kolem bude v karanténě.