Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Malike píše:
Možná vy to tak nemáte..Ale já nevěřím na šťastně až na dosmrti..Ne stim když se každý druhý rozvádí..A i bez rozvodů je to tragédie..Málokoho znám aby byl s partnerem až na do smrti..Ale aby mě bylo 45 a rozvod a žádné dítě protože jsem se obětovala.
Ne..U mě ne.
Jasný, chápu, každý to má jinak ![]()
Zakl.
jako to jsem neřešila, možná jiného dárce. To je asi jako kdyby sperma manžela nepomohlo ![]()
Pak by to možná byl osud, že to tak buďto má být nebo ne my spolu.
@Anonymní píše:
@alenka84Zakl.
jako to jsem neřešila, možná jiného dárce. To je asi jako kdyby sperma manžela nepomohlo
Pak by to možná byl osud, že to tak buďto má být nebo ne my spolu.
No jo, ale jak si ten osud vyložit - nemáme být spolu, nebo máme být spolu bez dítěte? ![]()
@Anonymní píše:
Moc děkuju za názor. Tak to je super, že neděláš ani rozdíly mezi nimi.
Já si právě často i říkala, zda bych to dítě sama přijala, že to vlastně není úplně „naše“, ale to je asi tím, jak o tom člověk stále přemýšlí…
tak já jsem nepřemýšlela ani na chvilku zda budu či nebudu dělat rozdíly. Udělala bych to znova a nelituju.
umně to bylo CHCI DRUHÉ DÍTĚ
po 5 IVF jsem řekla naposled 6 IVF pak došly mrazíci a dr. říkala už vám další IVF nedoporučujeme odneslo by to vaše zdrví…kvůli starší dceři jsem se nechtěla ohrožovat na zdraví a tak hned plán dárkyně…prostě vždy jsem se oklepala a šla dál… jsem moc šťastná a spokojená a neměnila bych. MOJE DĚTI JSOU ZÁZRAK pořád jim to říkám ![]()
@Anonymní píše:
tak já jsem nepřemýšlela ani na chvilku zda budu či nebudu dělat rozdíly. Udělala bych to znova a nelituju.umně to bylo CHCI DRUHÉ DÍTĚ
po 5 IVF jsem řekla naposled 6 IVF pak došly mrazíci a dr. říkala už vám další IVF nedoporučujeme odneslo by to vaše zdrví…kvůli starší dceři jsem se nechtěla ohrožovat na zdraví a tak hned plán dárkyně…prostě vždy jsem se oklepala a šla dál… jsem moc šťastná a spokojená a neměnila bych. MOJE DĚTI JSOU ZÁZRAK pořád jim to říkám
tak to je super, moc ti to přeju, že to tak nakonec vyšlo.
Jsem zvědavá, jak to dopadne u náš všechno…
Snad se jednou také dočkám.
zakl.
to nevím ![]()
asi to vyplyne možná nakonec z naší situace, já bych se s ním určitě nerozešla.
@Enmamma píše:
Ale pokud zakladatelka mít děti může, chápu, že smířit se s tím, že mít děti nebude jenom proto, že manžel nechce o darovaném spermatu ani slyšet, je pro ní těžké.
Presne tak. Prece nebudu adoptovat, kdyz by mohlo alespon z 50% byt nase.
Co se tyka namitek manzela, tak bych rada vedela, jaky je v tom rozdil, jestli neni jeho protoze je adoptovane, nebo neni jeho, protoze je z darcovskeho spermatu. Nebude jeho tak nebo tak. Ale muze byt alespon jeho zeny a odepirat zene mit biologickeho potomka jenom proto, ze on sam nemuze?
@Klopotkova, ale kdyz se to vezme kolem dokola, tak nas nemusi trapit, zda nekteri lidi radsi adoptuji, poridi si dite z darcovskeho vajicka/spermatu nebo radsi ziji zcela bezdetne. Je to jejich rozhodnuti.
@warita píše:
Presne tak. Prece nebudu adoptovat, kdyz by mohlo alespon z 50% byt nase.Co se tyka namitek manzela, tak bych rada vedela, jaky je v tom rozdil, jestli neni jeho protoze je adoptovane, nebo neni jeho, protoze je z darcovskeho spermatu. Nebude jeho tak nebo tak. Ale muze byt alespon jeho zeny a odepirat zene mit biologickeho potomka jenom proto, ze on sam nemuze?
@Klopotkova, ale kdyz se to vezme kolem dokola, tak nas nemusi trapit, zda nekteri lidi radsi adoptuji, poridi si dite z darcovskeho vajicka/spermatu nebo radsi ziji zcela bezdetne. Je to jejich rozhodnuti.
Mně je to jedno, ať si každý dělá co chce, já jen napsala svůj názor a to je ten, že do darovaných buněk bych nešla, nesedí mi to a nikdy bych nebyla ochotna přijmout.
@warita Já bych třeba do darovaných buněk (ať už vajíčka nebo spermií) nešla a adopce mi nevadí. Ale pravda je, že důvod je hlavně ten, že ani darované vejce nebo sperma nezaručí výsledek v podobě těhotenství a dítěte, takže pro mě zbytečný risk (ale kdybych byla v jiné situaci, kdy na straně jednoho z partnerů je prokazatelný problém, který dárcovství řeší, tak bych asi přemýšlela jinak)
Mě čeká KET, spermie byly dárcovské. Měla jsem a mám podobné myšlenky jako zakladatelka. Jak to zvládneme, jestli to pak dítěti říct nebo ne. Trvalo nějakou dobu než jsme se s manželem rozhodli. Je to těžké a nikomu bych to nepřála. Raději bych si tady přečetla víc názorů a pocitů holek, které se s tím perou, než nějaké coby kdyby od lidí, kteří v téhle situaci nejsou.
@Anonymní píše:
Mě čeká KET, spermie byly dárcovské. Měla jsem a mám podobné myšlenky jako zakladatelka. Jak to zvládneme, jestli to pak dítěti říct nebo ne. Trvalo nějakou dobu než jsme se s manželem rozhodli. Je to těžké a nikomu bych to nepřála. Raději bych si tady přečetla víc názorů a pocitů holek, které se s tím perou, než nějaké coby kdyby od lidí, kteří v téhle situaci nejsou.
Zakl.
přesně tak. Ono je to jednoduché odsoudit, ale když to člověk řeší na vlastní kůži. Přeji ti, aby miminko vyšlo! ![]()
@Anonymní píše:
napiš mi SZ, nemám ti kam napsat.
Ahoj, tak já jsem jedna z těch co má dítě z darovaných spermií a děkuju bohu za tuto možnost. Máme 2letého chlapečka, je to nás miláček, manžel ho zbožňuje a dokonce i ti co neví že není jeho tvrdí, že je na něho podobný. Popravdě když jsme začali jezdit po doktorech a říkali nám postupy a co nás vše čeká a mluvili i o této možnosti, tak jsem byla zásadně proti, že bych do toho šla. Taky mě to přišlo hrozný, nevědět čí to dítě vlastně je, jestli ho budu mít ráda…ale když manželovi po operaci Mesa/Tese zjistili že nemá ani jednu spermii byl to šok, pobrečeli jsme si oba a byla to pro nás jediná možnost jak mít „společně“ dítě. Domluvili jsme se že to nikomu neřekneme, protože je to pro něho citlivé téma přiznat že jako chlap v tomto zklamal a znáte lidi-někteří by vám to i přáli nebo se posmívali za zády! chtěli bychom ještě jedno mimčo, tak zrovna jsem ve stádiu dalšího kola, pichám do sebe injekce, beru prášky a za pár dní mě čeká odběr vajíček…tak doufám že to vyjde, protože dál už nám to pojištovna nehradí. Tak na mě holky myslete a kdo váháte, nebojte se, budete to dítko milovat víc než sebe nejen proto, že víte co jste si museli prožít a protrpět abyjste ho měli…
Kamarádka to tak měla. Řekla mi to jednou celkem náhodou. S manželem jsou 5 let a znají se od dětství. Vůbec bych to nepoznala! Mají teda holčičku, kamarádce je podobná dost, jsou všichni 3 blond, tak mi to tak vůbec nepřišlo. Ale slíbila jsem jí, že to tomu jejímu ani nikomu nikdy nepovím, že to vím! On je super táta, o malou se stará krásně, chodí s ní na procházky, mazlí se jakoby prostě jeho byla. Fakticky bych to nepoznala, kdybych to nevěděla. Je to opravdu krok, který může být pro pár zásadní, ale kamarádka teda že uvažovali o adopci a teď si i dali žádost, ale aspoň jednou to chtěla zažít (těhotenství a porod). Zatím to oba dle mne zvládají super. Anonymní - jelikož sem chodí i známé, tak ať to není poznat ![]()