Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
Jak kde, ale zadarmo to urcite neni. Dva az ctyri tisice. Ty darci spermii taky dostavaji nejakou kompenzaci. Zadarmo dneska ani kure nehrabe.
„Ale hrabe“. Jsou lidi, kteří zadarmo skutečně DARUJÍ krev. I ti, kteří podstoupí náročný odběr kostní dřeně, aby někomu zachránili život.
Tak mě štve, že se prodejci vajíček a spermatu nazývají „dárci“. Ať prodávají, ale říkejme tomu pravým jménem.
@Bábrdl Určitě ti tu někdo vysvětlí, že to nedělají zadarmo, protože dostanou za 90,– občerstvení, pak si odečtou zábratné 300,– na daních a pak ještě dostanou tak cca 1000,– ročně od pojišťovny, jo a ještě za každý odběr vitamíny… ti ale nechutně rejžují, co?
@j.a.n.i1 píše:
@Bábrdl Určitě ti tu někdo vysvětlí, že to nedělají zadarmo, protože dostanou za 90,– občerstvení, pak si odečtou zábratné 300,– na daních a pak ještě dostanou tak cca 1000,– ročně od pojišťovny, jo a ještě za každý odběr vitamíny… ti ale nechutně rejžují, co?
JJ, rejžují fakt nechutně. O dárcích kostní dřeně nemluvě… Těm dokonce zaplatí nemocnice i lístek na vlak.
bohužel je to všechno business, ale kdo dítě chce, musí to podstoupit a zaplatit ![]()
Máme biologickou dceru 8 let a dceru z darovaného vajíčka 4 roky. Po prvním porodu už nemůžu mít vlastní děti.
Byl to můj nápad chtěla jsem dvě děti. Manžel to nijak neřeší jsou obě jeho. A JÁ rostla ve mně, kopala mně, porodila jsem jí, kojila. Vše stejné jako u starší. Vůbec to neřeším a netrápí mně to. S manželem jsme o tom nikdy nemluvily jen dohoda CAR a dárkyně pak už jsme o tom nikdy nemluvili. V rodině to nikdo neví a neplánujeme o tom mluvit.
Starší je podobná mně…moje kopie a mladší je kopie tchýně…manželovi není podobná ani jedna.
@Anonymní píše:
@Andrea.Tom Myšleno samozřejmě tak, že není dítě úplně jiné, na první pohled, že tatínek není tatínek. Je jasné, že by to nebylo manžela.
Já vás pochopila hned ![]()
Mysleli jste někdo na to dítě, které se narodí z dárcovských buněk, až se to někdy dozví, jak to vezme, že vlastně jeho táta není biologický táta, že neví, kde má kořeny? Každý řekne jen dup, chci dítě, ale dál se to nedomýšlí. Vždyť to pro takto vzniklého jedince musí znamenat totální rozklad vlastní identity. Nechtěla bych dítě z dárcovských buněk, být ta obdarovaná ať už spermií nebo vajíčkem a představa, že jsem dítětem takto vzniklým je pro mě absolutně nepřijatelná.
Ale to je jen můj názor.
Příspěvek upraven 29.01.17 v 13:57
@Anonymní píše:
Máme biologickou dceru 8 let a dceru z darovaného vajíčka 4 roky. Po prvním porodu už nemůžu mít vlastní děti.Byl to můj nápad chtěla jsem dvě děti. Manžel to nijak neřeší jsou obě jeho. A JÁ rostla ve mně, kopala mně, porodila jsem jí, kojila. Vše stejné jako u starší. Vůbec to neřeším a netrápí mně to. S manželem jsme o tom nikdy nemluvily jen dohoda CAR a dárkyně pak už jsme o tom nikdy nemluvili. V rodině to nikdo neví a neplánujeme o tom mluvit.
Starší je podobná mně…moje kopie a mladší je kopie tchýně…manželovi není podobná ani jedna.
Moc děkuju za názor. Tak to je super, že neděláš ani rozdíly mezi nimi.
Já si právě často i říkala, zda bych to dítě sama přijala, že to vlastně není úplně „naše“, ale to je asi tím, jak o tom člověk stále přemýšlí…
To je právě to, co jsem se ptala na začátku. Zda to ti, co už to využili, řekli dítěti, popř. plánujou. Z toho mám právě také strach, že by dítě začalo hledat „vlastní rodiče“. Aby nás pak v budoucnu neodsoudilo.
@Anonymní píše:
@KlopotkovaTo je právě to, co jsem se ptala na začátku. Zda to ti, co už to využili, řekli dítěti, popř. plánujou. Z toho mám právě také strach, že by dítě začalo hledat „vlastní rodiče“. Aby nás pak v budoucnu neodsoudilo.
nebo neodsoudilo svého biologického otce, že pro svého bio otce znamenalo jen jednu z mnoha pohlavních buněk…
@Anonymní píše:
@Efka2015a máte dítě z darovaného?
Zakl.
zatím je to 1. IVF a máme nějaká embrya zmražená, tak uvidíme…
@Malike Jestli nejsou darci nositeli nejake geneticke poruchy nebo nemoci se zjistuje predem z krve. Darci podstoupi vysetreni, nez muzou darovat. Jenom na nejaky dotaznik se nikdo nespoleha.
@Dojcanis píše:
Možná by si mluvila jinak, kdyby si opravdu to dítě mít nemohla
Taky si myslim.
A nechapu, proc to tady nektere tak prozivaji.
Ja kdysi cetla diskuzi, ve ktere nejaka 44 leta pani se nechala pomoci IVF oplodnit cizym vajickem. Ja s timhle nemam problem ani s ohledem k jejimu veku ani proto, ze dite geneticky neni jeji… me zarazilo pouze to, ze to dite nebylo geneticky ani partnerovo, protoze pani nemela v te dobe partnera. Rikala, ze kdyby mela, tak by jela co Cech (byla to Nemka, ja obcas brouzdam i nemecke fora) a ze v Cechach to je levnejsi… takto musela jet na ten zakrok na Kanary.
Tehdy me napadla myslenka, ze pokud dite neni geneticky ani jeji ani partnerovo, tak by preci mohla uz rovnou adoptovat, vyslo by ji to na stejno a jedno nechtene dite by melo domov. Ale dle vseho slo pani nejenom o to dite, ale i o ten zazitek tehotenstvi a taky si myslela, ze pokud to dite odnosi a porodi, tak k nemu bude mit vetsi vztah a materske city, nez kdyz by si ho odnesla z nejakeho domova… ostatne, mam pocit, za na adopci by musela mit manzela a od jisteho veku nejde uz ani to.
Ale zpatky k puvodni myslence… pokud nekdo TAK zoufale dite chce a nemuze mit, a je ochotny akceptovat v podstate dite cizi, tak v cem je problem? Dite dava zivotu hlubsi smysl, osobne nemam rada lidi, kteri si zijou jen tak sami pro sebe. Vim, tohle je tady nepopularni myslenka, dostavam pokazde za to cocku, ale takovy je muj nazor a stojim si za tim.
@Malike píše:
Jenom otázka..Jak víš že pan xy z dárcovské spermabanky napsal do dotazníku pravdu? Že třeba nemá vývojovou vadu..Nebo ani o tom nemusí vědět
spermie se nikdy nedávají čerstvé, musí být tuším půl roku zamraženy.
Je to i proto, že se testují…
@Bábrdl
Zakl.
Jasný, ale to nezjistim, jak otec vypadá. Myslím, že to jde až po několika letech zjistit, kdo je dárcem, ale podmínky a tak vůbec nevím.