Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Malike, OK, rozumim
@Markéta80, ja taky nebyla do adopce zhava. Manzel to navrhoval, kdyby se nam nedarilo otehotnet (jako ze jsme s tim bojovali) a problem byl treba v nem. To jsem mu tehdy rekla, ze kdyby byl neplodny on ale ja ne, tak bych rozhodne sla do darce a ne do adopce.
Ja si nejak nedovedu predstavit vychovavat dite, ktere neni moje… hlavne pokud bych sve vlastni mohla mit. Nastesti to nemusim resit, uz se nam narodila mala princezna. Ted je spis otazka, jestli se povede jeste jedno, ale uz tam neni ten tlak jako predtim.
@warita píše:
@Malike, OK, rozumim@Markéta80, ja taky nebyla do adopce zhava. Manzel to navrhoval, kdyby se nam nedarilo otehotnet (jako ze jsme s tim bojovali) a problem byl treba v nem. To jsem mu tehdy rekla, ze kdyby byl neplodny on ale ja ne, tak bych rozhodne sla do darce a ne do adopce.
Ja si nejak nedovedu predstavit vychovavat dite, ktere neni moje… hlavne pokud bych sve vlastni mohla mit. Nastesti to nemusim resit, uz se nam narodila mala princezna. Ted je spis otazka, jestli se povede jeste jedno, ale uz tam neni ten tlak jako predtim.
Na tomhle se ale musí domluvit oba, ne si ženská prosazovat dárcovskou spermii a chlap adopci…
@warita my chtěli naše vlastní takže bylo jasné že nic jiného ne. Jo dárcovská spermie by pro mě byla ok, dítě by bylo moje ale jeho by dít nebylo. a pak kdyby dítě bylo víc zlobivé tak vím že by se řešilo kdo ví co to bylo za dárce… Jo chlapa fakt chápu že do toho enchce, ve výsledku se o to dítě bude starat, financovat a bude pr něj cizí ![]()
@Markéta80 píše:
@warita my chtěli naše vlastní takže bylo jasné že nic jiného ne. Jo dárcovská spermie by pro mě byla ok, dítě by bylo moje ale jeho by dít nebylo. a pak kdyby dítě bylo víc zlobivé tak vím že by se řešilo kdo ví co to bylo za dárce… Jo chlapa fakt chápu že do toho enchce, ve výsledku se o to dítě bude starat, financovat a bude pr něj cizí
Ale ony Tě některé budou oponovat, že je vlastně jedno, kdo dodal spermii nebo vajíčko, že důležité je to, kdo se o dítě stará…
@Klopotkova píše:
Normální ženská, když už tedy se stane a svému manželovi zahne a z toho úletu otěhotní by dle mého měla jít na potrat.
No, já bych spíš řekla, že normální ženská za a) nezahýbá manželovi vůbec nebo za b) když už zahýbá, tak s dvojitým jištěním a tam se ta pravděpodobnsot otěhotnění limitně blíží nule a ne tomu odhadovanému procentu kukaček.
@j.a.n.i1 píše:
No, já bych spíš řekla, že normální ženská za a) nezahýbá manželovi vůbec nebo za b) když už zahýbá, tak s dvojitým jištěním a tam se ta pravděpodobnsot otěhotnění limitně blíží nule a ne tomu odhadovanému procentu kukaček.
Ano, to je samozřejmé s tím zahýbáním, ale to je zase na jiné téma, psala jsem, že když už se stane a otěhotní s náhodnou známostí nebo milencem nebo nevím s kým a dítě by nebylo manželovo, tak má jít na potrat. Nevěru tady nebudu řešit, jak píši, to je na jiné téma…! ![]()
@Klopotkova já to tak necítím
a až s malou to cítím vše jinak. je můj klon, nejen vzhledově ale i ta povaha
pro mě je důležité vědět s kým to mám, co je to za člověka ne si tam dát sperma kde koho a co když to neni dobrý člověk a povaha se dědí ne že ne ![]()
@Anonymní píše:
@MalikeZakl.
Pokud ale skončí ženská s nějakým cizím nebo jak píše @j.a.n.i1 s někým v baru, nepředpokládám, že jí ten chlap nejdříve vyjmenuje nemoci, kterými trpí, když mu půjde jen o sex.
Jestliže se plánuje dítě s cizím a to plánuje jako fakt tak věř mi že neskoci s cizím v baru..
Tyhle ženy mají taky svá kritéria..Když už počnou potomka tak ne kde skym. ![]()
@Markéta80 píše:
@Klopotkova já to tak necítíma až s malou to cítím vše jinak. je můj klon, nejen vzhledově ale i ta povaha
![]()
pro mě je důležité vědět s kým to mám, co je to za člověka ne si tam dát sperma kde koho a co když to neni dobrý člověk a povaha se dědí ne že ne
Já s Tebou souhlasím a cítím to stejně, ale některé dámy to berou tak, že dítě je prostě toho, kdo ho vychovává.
Stavaji se i pripady, kdy zena zahne a nevi, jestli dite ceka s manzelem nebo tim druhym. Ale odbihame od tematu, zakladatelce jde o zkusenosti tech, co uz to zazili, teoreticke ji az tak nepomohou.
@e008 ano, to se stává a i tak si myslím, když už tedy ženská neví s kým to má, tak opět potrat a poučení se z toho všeho.
@e008 píše:
Mě teda víc děsí do budoucna, že se s tím začíná čím dál víc experimentovat. Jako teď, že už může mít dítě tři rodiče, nebo že by možná mohli schválit, že dítě bude moci mít žena i bez partnera atd.
Na světě je spousta žen bez partnera a nemusí mít zrovna dítě z umělého oplodnění a také se nad tím nikdo nepozastavuje. Spíš mě děsí těch několik rodičů na jedno dítě.
@Enmamma mě by to ani nedesilo..Jestliže odstraní třeba tím něco co by mohlo jinak uškodit plodu tak je mi fuk zda uši bude mít po další matce ![]()
@Markéta80 píše:
@warita my chtěli naše vlastní takže bylo jasné že nic jiného ne. Jo dárcovská spermie by pro mě byla ok, dítě by bylo moje ale jeho by dít nebylo. a pak kdyby dítě bylo víc zlobivé tak vím že by se řešilo kdo ví co to bylo za dárce… Jo chlapa fakt chápu že do toho enchce, ve výsledku se o to dítě bude starat, financovat a bude pr něj cizí
Ale pokud zakladatelka mít děti může, chápu, že smířit se s tím, že mít děti nebude jenom proto, že manžel nechce o darovaném spermatu ani slyšet, je pro ní těžké.
@Enmamma asi bych byla za sobce..Ale raději opustím partnera než být bez dítěte.