Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
@KlopotkovaTo je právě to, co jsem se ptala na začátku. Zda to ti, co už to využili, řekli dítěti, popř. plánujou. Z toho mám právě také strach, že by dítě začalo hledat „vlastní rodiče“. Aby nás pak v budoucnu neodsoudilo.
To je stejné riziko jako u adoptovaných dětí, ale pokud se k té informaci (a jejímu předání dítěti) přistoupí citlivě a s rozmyslem, dítě to obvykle nese dobře
Edit: 2× stejný příspěvek
Příspěvek upraven 29.01.17 v 14:37
@Efka2015 @Pajka89 no upřímně ale dá se otestovat jen část z toho..
Třeba já…Mám syna autistu..Je to genetická záležitost ale kdybych teď darovala vajíčko tak to nikdo nezjistí. Ten je nevysledovatelny.
A těch nemoci je..
pochybuju že se v genetice hrabou tak dlouho a zjišťuji každou vadu
Zakl.
no tak riziko je samozřejmě vždy, ale to je i u vlastního
pokud najdou u někoho jen dvě spermie, tak se také může řešit, zda by dárcovské nebyly lepší, aby nějakou nemoc nepřenesly např.
U nás nebylo nikdy zjištěno, co vlastně manželovi je, genetika a vše naprosto ok
Zakladatelko, ty si musis zodpovedet par otazek, budes s partnerem bez deti stastna, zustanes s nim, jak je dulezite pro tebe projit si vse od zacatku (tehotenstvi, porod, kojeni) nebo ti „staci“ dite adoptovat. U matky, ktera dite nosi pod srdcem je dle meho jednodussi se vyrovnat, ze dite neni uplne spolecne. Pak u partnera: chce zit bez deti, lepe se mu prijme dite, ktere bude znat od prvni minuty, nebo mu „staci“ vychovat adoptovane dite. Kazdy bude mit jine odpovedi. Ty dokazes partnera odhadnout.
@Malike píše:
@Efka2015 @Pajka89 no upřímně ale dá se otestovat jen část z toho..
Třeba já…Mám syna autistu..Je to genetická záležitost ale kdybych teď darovala vajíčko tak to nikdo nezjistí. Ten je nevysledovatelny.
A těch nemoci je..pochybuju že se v genetice hrabou tak dlouho a zjišťuji každou vadu
No dobre… a? Je to riziko, stejne jako kdyz si poridis sve vlastni dite. Ostatne, parnera jsem si nevybirala podle toho, jestli maji ci nemaji v rodine nejake geneticke nemoci. Zamilovala jsem se a vzala si ho, takoveho jaky je. Ale i kdyby u nich vo rodine VV byly a potamo muj vyvoleny sam nejakou mel, tak bych ho urcite nezavrhla. Do tehotenstvi bych sla s tim, ze je tam urcita pravdepodobnost, ze by se nejaka VV mohla projevit a ostatne, v mojem veku by tam mohlo dojit k necemu i zcela spontanne z me strany.
PS: ja mam podezreni na Aspergera a kvuli tomu prece nebudu bezdetna… kdyby k tomu pristupoval manzel takto, to bych asi byla sama jako kul v plote.
@warita ale vzdyt ty nemáš páru o tom proč tato konverzace začala..
Zakl.
Přesně tak, já bych řekla, že je málokdo, kdo nemá nějakou nemoc a během života se skoro u každého nějaká nemoc vyskytne. To by se člověk musel kvůli každé kravině rozvádět a tak.
Je spousta vlastních dětí, které jsou postižené nebo nemocné.
@Anonymní píše:
@MalikeZakl.
no tak riziko je samozřejmě vždy, ale to je i u vlastního
pokud najdou u někoho jen dvě spermie, tak se také může řešit, zda by dárcovské nebyly lepší, aby nějakou nemoc nepřenesly např.
U nás nebylo nikdy zjištěno, co vlastně manželovi je, genetika a vše naprosto ok
O to nejde to nikdo nepochybuje že je se to stane i u vlastního..Ale bavily jsme se o nemocech po náhodném muži nebo umělém oplodnění..Když ženská neskoci do postele s prvním chlapem..A vybere si partnera..Tak je pak jedno jestli to bude mít přes ivf nebo přes sex..
@Malike píše:
@warita ale vzdyt ty nemáš páru o tom proč tato konverzace začala..
Tak v tom pripade se omlouvam, necetla jsem vsechny prispevky. I kdyz teda stale si myslim, ze plati co jsem rekla ![]()
@Klopotkova píše:
Mysleli jste někdo na to dítě, které se narodí z dárcovských buněk, až se to někdy dozví, jak to vezme, že vlastně jeho táta není biologický táta, že neví, kde má kořeny? Každý řekne jen dup, chci dítě, ale dál se to nedomýšlí. Vždyť to pro takto vzniklého jedince musí znamenat totální rozklad vlastní identity. Nechtěla bych dítě z dárcovských buněk, být ta obdarovaná ať už spermií nebo vajíčkem a představa, že jsem dítětem takto vzniklým je pro mě absolutně nepřijatelná.
Ale to je jen můj názor.Příspěvek upraven 29.01.17 v 13:57
No, stejnou otázku by se dalo položit těm až 5%, kde partner není biologickým otcem a dítě vzniklo nevěrou… a upřímně asi by pro mě jako to dítě bylo zkousnutelnější to, že táta vlastní dítě mít nemůže, než to, že si mě máma udělala se sousedem nebo s náhodnou známostí v baru ![]()
@warita ale jistě že se stává i u vlastnich..Bylo tu téma kdy se bavilo na téma že matky bez chlapa by mohli ( pro někoho s hrůzou) chodit na ivf bez partnera. Psala jsem že už dnes je mnoho matek co si zařídí potomka bez partnera…Vztah nechtějí..Natož zakladatelka psala že přes ivf je to bezpečné že přes chlapa bůhví co má za nemoce..Proto jsem psala..Že i u ivf ale je mnoho věcí který chlap nemusí přiznat a na genetice to nemůžou zjistit…
To je spíš o každém jak to cítí
My věděli že ani do adopce by jsme nešli, chtěli jsme naše společné dítě, do cizího vajíčka bych ani já nešla- vždyt ani bych nevěděla co to bylo za ženskou, co když je v rodině nějaká nemoc
Je to moc velký risk, navíc bych to dítě ani nebrala za vlastní. Manžel by taky na dárce spermií nepřistoupil a vlastně ho chápu
Pořádně probrat jak to každý z nich vidí, hlavně do ničeho druhého netlačit a co bude po porodu nikdo dopředu neví. Bála bych se hlavně v situaci kdy do toho moc nechtěl jít
. někdo chce jen dítě a dokáže přijmout cizí spermii nebo vajíčko ale jsou lidé co chtějí jen vlastní nebo raději nic ![]()
Zakl.
Pokud ale skončí ženská s nějakým cizím nebo jak píše @j.a.n.i1 s někým v baru, nepředpokládám, že jí ten chlap nejdříve vyjmenuje nemoci, kterými trpí, když mu půjde jen o sex.
@Anonymní píše:
@MalikeZakl.
Pokud ale skončí ženská s nějakým cizím nebo jak píše @j.a.n.i1 s někým v baru, nepředpokládám, že jí ten chlap nejdříve vyjmenuje nemoci, kterými trpí, když mu půjde jen o sex.
Normální ženská, když už tedy se stane a svému manželovi zahne a z toho úletu otěhotní by dle mého měla jít na potrat.