Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky omlouvám se za zvědavost, ale to vajíčko nebo spermii si kupujete? nebo to vám dají zdarma… zrovna včera jsem viděla kolik se dostává peněz za prodej vajec nebo spermatu, tak jestli to pak chcou po vás?!
Máme dvě děti.
Co se týče vět - já jako chlap bych do toho nešel. Po oznámení, kdy jsme to tušili od počátku vztahu, tak jsem dala čas to muži „překousnout“ a nechala rozhodnutí na něm.
6× IUI nevyšlo, nebylo řízeno léky, ale také mám jeden vejcovod neprůchodný.
První dvě IVF ano, třetí ne.
Podobné asi ne, jedno je kopie mne, druhé má stejné oči jako otec, povahu - ono také záleží co je v něm v genech a co ovlivníte vy výchovou.
Děti to ví, spíše měly pak problém pochopit přirozené početí, jelikož v dětství se ptaly jak byly počaty ony a původ jsem nechtěla tajit i právě kvůli nějakým pozdějším zdr. problémům, kdy je potřeba genetika.
Vztah máme dobrý i po skoro 20-tiletech.
@Doe_Jane Je to zpoplatněné (pokud jsem dobře informována, tak vajíčka stojí mnohem víc než sperma), nevím přesně kolik, myslím, že nám jednou říkali sperma 2000 Kč. Zatím jsme ještě žádost nepodali, jsme ve fázi se s tím srovnat, protože je to logicky dost zásadní krok.
@Doe_Jane píše:
Holky omlouvám se za zvědavost, ale to vajíčko nebo spermii si kupujete? nebo to vám dají zdarma… zrovna včera jsem viděla kolik se dostává peněz za prodej vajec nebo spermatu, tak jestli to pak chcou po vás?!
Kamarádka darovala vajíčka, tuším za 18 k. Sperma se daruje za kolik? Sem nikdy neslysela ![]()
Ta cena se liší CAR od CARu. My ho tenkrát měli za 500 a v jiném centru chtěli myslím okolo 1300 s menším výběrem neb se teprve rozjíždělo.
Jak kde, ale zadarmo to urcite neni. Dva az ctyri tisice. Ty darci spermii taky dostavaji nejakou kompenzaci. Zadarmo dneska ani kure nehrabe. Cetla jsem nedavno na netu nejakou teorii, ze darovana vajicka jsou zenami daleko lepe prijimane, nez darovane sperma. A myslim, ze na tom neco bude. Nakonec je nase dite biologicky manzelovo, ale taky nam darovane sperma hrozilo. Tak o tom neco vim…
@Dojcanis píše:
Kamarádka darovala vajíčka, tuším za 18 k. Sperma se daruje za kolik? Sem nikdy neslysela
800-1000 za jednu várku jsem četla… no masakr teda
Vše kolem tohoto tématu mi přijde silně individuální a záleží na každém jak to cítí, jak to ma nastavené a čeho je schopen. Já sama mám po 8 letech marných pokusu o dite, jedinou možnost přijmout DV a bohužel toho nejsem schopna. Mam pocit, ze teď uz nejde o me, ale ze proste nemám právo přivést na svět takovéto ditě. Jsem asi divná, všichni mi tvrdí, ze bych měla byt šťastná, ze mam aspon tuto možnost, ale ja to tak necitim.
![]()
@Anonymní píše:
Jak kde, ale zadarmo to urcite neni. Dva az ctyri tisice. Ty darci spermii taky dostavaji nejakou kompenzaci. Zadarmo dneska ani kure nehrabe. Cetla jsem nedavno na netu nejakou teorii, ze darovana vajicka jsou zenami daleko lepe prijimane, nez darovane sperma. A myslim, ze na tom neco bude. Nakonec je nase dite biologicky manzelovo, ale taky nam darovane sperma hrozilo. Tak o tom neco vim…
Zakladatelka
Myslím, že je to i psychické. Já bych se asi snadněji srovnala s tím, že to dítě není „moje“, protože ten cit a tak je stejnak přes těhotenství, ale mám spíše strach, že to bude těžké zpracovat u manžela
Omlouvám se za OT, ale je to tu aktuální. Tak se vtirnu. Předem říkam, ze nikoho za nic neodsuzuji a sama nedokážu rict, jak bych v dané situaci reagovala. Jde mi o to - ti co jste tim prošli, či plánujete, přemýšlíte nad tim, ze kdyz je to anonymní a dárci často daruji vícekrát, ze by si vaše dite jednou mohla najit partnera, který by byl sourozencem? At ze strany matky, či otce. Víte co myslim? Svět je malý a ja bych se asi bála tohoto nejvíc. Děkuji předem za odpovědi a snad nerozpoutam zase něco, co je tu bežně. Jen nad tim tak přemýšlím.
@Doe_Jane píše:
800-1000 za jednu várku jsem četla… no masakr teda
Jedna várka = jedna slast? ![]()
Zakladatelka
Ano, i to mě napadlo. Na druhou stranu je spousta dětí, kteří si myslí, že tatínek je tatínek a maminka nebyla věrná. I takové dítě znám. Takže je to pak i stejná situace.
Další, když bude dítě nemocné a tak.
Nebo že mi to dítě vyčte, až bude starší.
Proto mě zajímá, kdo tím prošel.
Adopce ale nepřichází pro mě v úvahu.
No, kdysi jsem měla taky názor, že nic darovaného.
Po 4 letech neplodnosti se na to dívám úplně, ale úplně jinak.
S těmi cenami - často se k darovanému čemukoliv přistupuje třeba až po 4 vyčerpaných IVF s vlastními a to jsou pak astronomické částky, 90 tis. za IVF cyklus nyní výjimkou (s darovanými oocyty, sperma je levnější)
@Dojcanis Přesně tak, pokud člověk zkusí všechno možné a je to už v podstatě jediná možnost.