Dítě vegetarián
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Dítě vegetarián
Ahoj maminky vegetariánky, zatím máme terpv 3 měsíce ale už do budoucna uvažuju o stravě našeho malého.Máte nějaké zkušenosti s vegetariánstvím u malých dětí?Já sama jsem vegetariánka už od 12 let,těhotenství bez problémů přímo ukázkové, malý zdravoučký taky bez problémů por. váha 3,5kg nyní má už 7,3kg plně kojím takže si myslím že i jemu vegetariánství jen prospěje.S jakými začít příkrmy?Dávat i luštěniny?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Luštěniny bych jako první příkrm určitě nedala, uvádí se, že až tak kolem roka červenou čočku a další i později, jsou těžko stravitelné.
bude to chtít pohlídat hlavně zdroj železa, to dítě získává z masa. Dá se samozřejmě doplnit i z jiných potravin, případně uměle.
V tomhle případě bych asi kojila, co to dá a příkrmy zaváděla až ve chvíli, kdy to prtěti nestačí, některé děti v pohodě vyžijí klidně do roka jen na prsu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ja osobne si myslim, ze vegetarianstvi moc zdravi prospesne neni. Ale nikdy jsem to do detailu nestudovala, tak se treba pletu.
Z meho pohledu to pro dite urcite neni prospesne, pro spravny vyvoj potrebuje urcite pestrou stravu, ktera obsahuje i maso. Navic bych asi i dala diteti prostor na to, aby se samo rozhodlo, zda chce vegetarianem byt.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj…
taky nemam rada maso, ale na kursech o vyzive deti jsem se na to ptala (dneska uz je to mozna nekde jinde, je to prece jen skoro 7 let) a rikali nam, ze minimalne do 2 let je pro dite maso celkem nenahraditelnym zdrojem zeleza, bilkovin a jeste cehosi.
Takze mi bylo doporuceno maso davat aspon do roku a pul a pak klidne pomalu vsechny ty veci co jsou v mase nahradit necim jinym. A postupne vlastne prejit na vegetarianskou stravu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak podle mě, pokud se opravdu dbá na ten jídelníček, tak to maso není zas až tak stěžejní. V podstatě každá potravina má nějaké složení a jednotlivé složky jdou nahradit.
Teď mě ještě napadá, že masovým dětem se jako zdroj železa dává i žloutek, tak pokud nejste přímo vegani, tak ten by určitě mohl do příkrmu přijít
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky,nám už je rok a čtvrt a malý je vegetarián a je uplně v poho… sama jsem hledala když jsem přemýšlela jestli mu to hned od začátku neuškodí a našla jsem to stejné jako u dospělých-prostě musíš dbát navhodné složení potravin,tak aby mu nic nechybělo a v podstatě je to to jediné..samozřejmě mu můžeš davat železo i doplnkama,ale to už je na tobě.
A k těm příkrmům…začni normalně mrkvičkou jako všichni a pak pomalu přidávej takové ty obecné-květák,brokolici,brambory..prostě pojedeš jako všichni,jen mu po tom měsíci nebo kdy prostě to maso nedáš..a budeš dávat jen ovoce a zeleninu…s těma luštěninama fakt opatrně,když kojíš tak bude mít živiny ještě od tebe takže neboj..navíc se toho kojení jen tak určo nevzdá
malej dostával příkrmy v šesti a hrášek dostal myslím až tak 11měsících…a stejně má raději mungo,které je pro děti vhodnější a skoro nenadýmá…
A k tomu rozhodnutí dítěte,že si má vybrat samo-jak?V šesti měsících ani neví že je počuraný,natož aby veěděl co chce a nechce umyslně.A jen tak pro zajímavost-zajimalo by mě zda jiné maminky dávají dětem na výběr nebo to děti prostě naučí jist?
Tot můj názor
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky maso nejím,ale nejsem vegeterián…Maso dávám a dávat budu.Dítě se má samo rozhodnout zda chce nebo nechce jíst maso což je ve 2 letech fakt problém.
Nemyslím to zle,ale proč mu upírat železo,proteiny…obzvláště kydž roste
![]()
nechala bych to na něm zda si vybere být vegetarián
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
edikkladno píše:
Ahojky,nám už je rok a čtvrt a malý je vegetarián a je uplně v poho… sama jsem hledala když jsem přemýšlela jestli mu to hned od začátku neuškodí a našla jsem to stejné jako u dospělých-prostě musíš dbát navhodné složení potravin,tak aby mu nic nechybělo a v podstatě je to to jediné..samozřejmě mu můžeš davat železo i doplnkama,ale to už je na tobě.
A k těm příkrmům…začni normalně mrkvičkou jako všichni a pak pomalu přidávej takové ty obecné-květák,brokolici,brambory..prostě pojedeš jako všichni,jen mu po tom měsíci nebo kdy prostě to maso nedáš..a budeš dávat jen ovoce a zeleninu…s těma luštěninama fakt opatrně,když kojíš tak bude mít živiny ještě od tebe takže neboj..navíc se toho kojení jen tak určo nevzdámalej dostával příkrmy v šesti a hrášek dostal myslím až tak 11měsících…a stejně má raději mungo,které je pro děti vhodnější a skoro nenadýmá…
A k tomu rozhodnutí dítěte,že si má vybrat samo-jak?V šesti měsících ani neví že je počuraný,natož aby veěděl co chce a nechce umyslně.A jen tak pro zajímavost-zajimalo by mě zda jiné maminky dávají dětem na výběr nebo to děti prostě naučí jist?
Tot můj názor
Jak si má vybrat samo??No až o tom bude schopné uvažovat tak si vybere.Když si zakaldatelka vybrala ve 12ti tak si vybere i její dítě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kazdy si nakonec driv nebo pozdej vybere co bude jist…
Me se snazili „naucit“ jist maso od mala, co ja jsem se naposlouchala reci jako je to zdravy, prece nebudes jen suchy brambory atd… a nejim maso od doby kdy jsem byla schopna rict, ze mi neco nechutna a nechci to (to je kdy, kolem 3 let?).
Pokud mas v rodine zazemi a podporu tak proc ne, ditko si stejne vybere nakonec samo.
Příspěvek upraven 19.10.10 v 13:52
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proč o takovém docela závažném rozhodnutí rozhodujete vy?Ochudit dítě o maso jen proto že vy ho nejíte?To fakt nechápu.
Taky sem pár let maso nejedla ale nikdy by mě nenapadlo do toho tahat další teda své dítě ![]()
Nikdy sem nepochopila v čem je vegetar. zdravé?Já nejedla kvuli tomu že sem měla ráda zvířata
,ale bez masa žít nemužu a neznám žádného vegetariána dítě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, já jsem tedy laik, co se týče vegetariánství, ale včera jsem z knihovny přitáhla knížku Jídelníček kojenců a malých dětí a je tam tomu věnovaná kapitola - tak si taky půjč, máš čas studovat. K tomu masu - jsem takový knihomol a třeba Fořt v knížce Aby dětem chutnalo uvádí, že dítě do 1 roku maso nepotřebuje ![]()
Tohle už záleží na tobě, já patřím k polovině, co si myslí, že je třeba, zatím jsme na první zelenině, ale od toho 8. ukončeného měsíce asi začnu dávat taky, záleží na malém, jak bude baštit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vidim to presne jako Verenika. Je jasny, ze ve dvou letech se nerozhodne, ale az bude schopne uvazovat samo za sebe, urci si, zda se ztotoznuje s nazorem rodicu,nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem tak uvažovala že zkusím plně kojit co to dá…železo je myslím hodně i v petrželi,snad je ho dost i v jiných zeleninkách.Naštěstí mám zahrádku takže nám toho můžu dost vypěstovat..a bio ![]()
nechám ho rozhodnout jestli chce jíst maso až se dokáže rozhodnout,zatím budem na vegestravě
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dieťatko potrebuje mäsko na správny vývoj mozgu a aj keď tak rýchlo rastie, tak ho potrebuje, to povedala dr. sestre ešte dávnejšie.. nechcela mať z detí vegetariánov, ale teda moc mäsko nepapávali..teraz sa to akosi zmenilo a mäsko si zas vyžadujú..
Ja by som mu ho neodopierala, nech sa rozhodne neskôr samé..
Prípadne, sú všelijaké tie poradne pediatra, tak skús napísať tam, že čo odporúčia..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kožišek - no jo, Fořt, to víš, že jsou i v pediatrii odborníci s extrémními názory. jen abys věděla, že Fořt není většinový názor české pediatrie. Myslím, že i Jídelníček Kojenců… je od Dr. Hofhanzlové, která není názorům dr. Fořta vzdálená. Pro srovnání si můžeš vzít knížky Pavly Momčilové, Dr. Paulové, Mydlilové, Kudlové, Gregory. Cesty jsou různé, já se držím zlaté střední cesty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit