Dítě vegetarián
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Čerpala jsem z knihy Polévky a kašičky pro nejmenší od Mudr. Judita Hofhanzlová
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To @sarke: Nevím, zda je to po takové době ještě aktuální, ale se sójou pro děti raději buďte opatrná. Děti (i dospělí) by sóju měli jíst jen v tradiční fermentované podobě a tofu asi fermentované není (vyrábí se asi jen vysrážením soj. mléka), tudíž vhodné není. Více informací je zde: http://www.margit.cz/…spiva-skodi/
Vegetariánka nejsem, takže asi jinak moc poradit nedokážu. Snad jen zkuste vaječné žloutky, jsou v nich důležité látky. A také trochu kvalitního másla. U dítěte je důležité dodat vitamín A v podobě retinolu (ne jen betakaroten ze zeleniny, prý to neumějí děti dostatečně pomocí žluče na ten retinol přeměnit). Je dobré si hlídat vitamín D, ale snad každá doktorka předepisuje doplňkové kapičky. No a pak vitamín B12, který je jen v živočišných produktech (není v tempehu, ani mořské trávě apod., viz článek od veganů pro vegany: http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/) a měl by snad být ve výrobcích na základě bakteriálního kvašení (ale asi těžko se může malému miminku dávat doma kysané zelí…). Taky je důležitý vitamín K2, který směruje vápník v těle na ta správná místa a ten je také v potravinách živočišného původu a především jen v těch, kde zvířata měla možnost jíst trávu a zobat brouky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mno
Také o tom přemýšlím.. já sama s vegetariánstvím teprve začínám, mám osmiměsíční miminko a osmiletou dceru, navíc trpím atopickým ekzémem a atopikům se konzumace masa nedoporučuje.. mimochodem víte, že naše trávicí ústrojí a spousta dalších znaků nasvědčuje tomu, že jsme býložravci? Ani s masožravci a ani s všežravci nemáme nic společného.. pokud se podívám na vývoj lidstva, začínali jsme na bobulích, koříncích a podobně, až klimatické změny a doba ledová nás donutila jíst maso.. ve středověku byli obyčejní lidé, jenž si maso dovolit nemohli o dost zdravější a dožívali se mnohem vyššího věku atd, atd.. dokonce jsem se dočetla v nějaké studii, že maso je pro nás tak těžce stravitelné, že nám zanáší střeva a takto zanešená střeva mohou vážit až 12kg.. mno když si představím 12kg hnijícího masa uvnitř svého těla, tak nic moc.. také jsem přemýšlela.. neznám žádné mimino, které touží po mase.. všechny známé, musely své děti naučit jíst maso.. jakto, že děti zprvu maso odmítájí? Možná, že to není přirozené a že všichni děláme něco špatně.. mohu porovnat s vývojem lékařských rad ohledně atopického ekzému za posledních 30let.. např.: před 30ti lety doporučovali malého atopika zamazat olejíčkem a zasypat celého pudrem.. dnes by vám na toto řekli, že jste se zbláznili, že chtcela na atopika mazat olejíček, natož ho ještě zasypat.. vlastně se dá porovnat s čímkoli.. co platilo včera, dnes neplatí.. pokud zapomenu na to, že nás ve škole učili, že jsme masožravci a že nám tvrdili, že maso potřebujeme k životu, pak se mohu vydat na svou vlastní pátrací cestu a zjistím, že je všechno jinak..
dcera nechce přestat jíst maso.. nebudu ji nutit, manžel se rád masa vzdá a ten nejmenší?.. mno když bude chtít ochutnat.. zakazovat mu to nebudu… neb každý si musí najít svou životní cestu sám..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s vegetariánstvím u dětí? Obzvlášť jak se stravují třeba ve školní jídelně, jak prospívají a rostou, jestli od vegetariánství přešly k masu… Syn jí od malička maso s větším či menším odporem, nechutnalo mu nikdy a teď ve skoro 6 letech ho nejí už prakticky vůbec. Nechci ho nutit, luštěniny, mléčné výrobky, zeleninu… má rád, tak není problém doma vařit vegetariánskou stravu. V MŠ už ho učitelky taky nenutí, ale co ve škole? Ještě se pořád nutí dojídat flaksy jako za našich mladých let? Nebo už jsou pančitelky rozumné?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
u nás v jídelně je výběr ze 3 jídel a jedno z toho je vždy bez masa. Dojídat děti nikdo nenutí, ale musí aspoň ochutnat to, co si vybraly.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co jsem koukala na školu kam bude prcek chodit, tak výběr ze dvou jídel, vypadají chutně a zdravě, ale bezmasé tak 2× do týdne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A s tím ochutnáním souhlasím, to doma vyžaduju taky. Ale když si vzpomenu na ty saně, které nás nutily na základce dojídat talíře plné boršče z nakládané řepy a masa z konzervy v rámci „týdne v ruské kuchyni“, tak se mi dělá mdlo ještě po víc jak čtvrt století ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
to už se fakt nedělá, nikomu se nechce uklízet poblitou jídelnu a poslouchat vzteklé rodiče. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neumisa píše:
@Jahruto už se fakt nedělá, nikomu se nechce uklízet poblitou jídelnu a poslouchat vzteklé rodiče.
Chápu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jahru
holka je je vegetarián už roky i když selektivně - buřty a párky nejsou maso
. Ve školce jí nikdo maso nenutil ani jí ho nedávali a talíř. Co mám zprávy tak ve škole, je to úplně na volno. Prosperuje dobře, jednu dobu jsme teda doplňovali rybí tuk v kapslích (rybu neměla v životě, tvrdošíjně odmítá). Já jsem taky vegetarián, dřív striktně (cca17let), teď pár let občas ryby, otec dítka vyloženě masotarián.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak deti uz mam odrostejsi, vyrostli bez masa, k doktorce chodime jen na preventivky (ani neockujem) ale obcas si daji cca 1-2× mesicne kousek pstruha, nebo domaci jehneci u sousedu na grilovacce. Vejce jime ale mame domaci, jinak jedi jogurty, kvalitni syry, delavam casto treb drozdovou pomazanku. Ke stravovani v jidelnach osobne bych do toho nesla, mozna jsou vyjimky ale pomer kvalita/cena mi prijde nerozumna. Nastesti planujem domaci skolu takze tenhle problem nam odpada.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jitka-DD Dakujem, nakoniec som malej ponukla vsetko vratane masa (cca 2× tydne). Z masa prave nejak moc nadsena neni, ale inak je velky jedlik a kupodivu jej chuti zelenina aj ryby, takze som spokojna.
V podstate chce jest to co vidi, ze jem ja.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
POKRAČOVÁNÍ VE SLUŠNÉ DISKUZI "Vegetariani deti"
„Vegetariani deti“
https://www.emimino.cz/…deti-308099/
@venbia
vegetariani deti
„Ahoj..Tak co, kdo máte děti vegetariány? A jaké máte zkušenosti s pediatry a co školka, škola? Budu ráda, když se někdo ozve
“
![]()
Příspěvek upraven 28.07.20 v 14:50
- Citovat
- Upravit
Já tomu moc dlouho nedávám. Ono řešení témat, co moc nezapadají do toho hlavního proudu, se tady většinou zvrhne, prostě mainstreamové diskuzní forum. Spíš bych doporučila přidat se do nějaké fb skupiny na tohle téma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit