Dítě vegetarián
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Vegetariálnství je obhajitelné jako světonázor, je nepřirozené, ale člověk se dávno nechová přirozeně, tak proč ne. Morálka je nadřazena přirozenosti. Přirozenost je falešná metda. Rodič předává svůj světonázor dětem, to je normální. Ovolaktovegetariánské dítě nemusí nijak trpět, ostatně spousta dětí maso odmítá a převážně nejí. Problém bych viděla ve veganství. I tady může být morální důvod, ale ta dieta dětem škodí - člověk, jakožto tvor vyžadující přísun esenciálních aminokyselin zvenku, nemůže být dost dobře vegan, zejména v obodobí růstu. Snad se dnes dají vyrobit synteticky a dávat dětem v tabletách, ale asi by bylo lepší, nechat to fakt na nich až v dospělosti a alespoň to mléko jim dát.
Na druhou stranu je pravda, že nutit školní jídelny, aby vyvařovaly podle toho, co si kdo nadiktuje, je také technicky ne moc dobře možné. Ale myslím, že by se mělo v první řadě umožnit rodičům, aby dodávali vlastní připravenou stravu. Tady je evidentní, že to je spíš na libovůli poskytovatele, než na nějakých vyhláškách a to by nemělo být.
sorry za OT.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Swift píše:
Je to OT!
Promiň toto není obsahem diskuze, ale koukám, že máš „nastudované“ výživové tabulky a víš o čem mluvíš.Otázkou by spíš mělo být, proč školní jídelny nejsou ochotny připravit vyváženou laktovegetariánskou stravu.
Proč rodiče nemůžou dosáhnou na dodace, když nakonec z důvodu diskriminace jsou nuceně vařit dětem doma.
Tak jednou je obecne uznavany jeden zpusob stravovani, takze chtit po jidelnach, aby pripravovaly specialni jidelnicek pro par deti je trosku slozitejsi. Podotykam, ale ze mozne to je. Ziju ve Statech a tady je obecne moznost vyberu, deti prijdou a reknou si, co chteji. Kdyz je nejhur, muze jim stacit jen sandwich. Nutno podotknout, ze ja i tak varim obed pro deti, protoze zdravou stravu si ja predstavuju jinak.
Za diskriminaci to ale nepovazuju, to by se mohli zacit ozyvat vsichni, co jedi trochu jinak. Je to proste jednoduche, prakticke reseni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Annne píše:
Parafrazujem: To neni diskriminace. Stat neni od toho, aby platil veskere fetise rodicu - maso, nucene nasilim detem, nebo treba projevy nabozenstvi. Otazka je, proc by se tim - konzumaci masa, meli skoly zabyvat, protoze je to prokazatelne zdravi skodlive a moralne neeticke.Libi se ti takova argumentace?
Odbornici na vyzivu naznali, ze maso prospiva zdravi, proto jej ty skolni jidelny vari. Tohle je chybna argumentace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mmsg ahoj, prosím tě, fakt tě baví tu psát, když tento typ názorů tu není vítán? Nech ty holky žít, ju?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@venbia píše:
No uz hodne skolek co jsem nasla ma uvedeno, ze respektuji a lze si nosit vlastni jidlo, nebo pripravuji bezmasa jidla… nastesti je ted uz ta doba trosku jinde.. ale jak uz jsem psala me dite je vychovane k vegetarianstvi, maso nechce a nevyzaduje…kdyz ho bude chtit nebudu tomu branit, ani to nelze?! tohle uz jsem psala a stale dokola se to resi.
Myslím si, že to máš dobře postavené a není co řešit. Spíš mne zarazil jeden příspěvek v té již uzavřené diskuzi, takový čecháčkovský.
„Tak jestli jste to za ně rozhodli sami, tak je to škoda. Mám kamarádku, která je taky vege, “chlubí se” jak její děti nejí maso, ale už nedodá, že těm dětem odmala vykládá, že maso jsou rozemleté mrtvoly, co strašně trpí. Něco ve stylu “Když sníš kousek masa, tak bůh zabije koťátko.” Přitom, když byli u nás na grilovačce, tak s mým dítětem se cpaly masem a olizovaly se až za ouškama.
Ale to bylo i tím, protože jsem jí řekla, že tyhle řeči nechci u nás slyšet.
Takže bez těch hororových komentářů jim to jelo a jak.
“
To že rodič někdy v tom vysvětlování přesřelí je jedna věc.
Být to má známá nebo kamarádka, tak pisatelka, psal bych o ní v minulém čase, jako o bývalé kamarádce a neměli bychom si už co říct, některé věci se prostě nedělají a to je jedna z nich, pokud dostala důvěru a děti byly u ní na návštěvě, jí svěřené, tak to znamená, že přebírá zodpovědnost za rodiče dětí a je to hodně přes čáru a proto taky autorku nezmiňuji. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak co se týče školních jídelen- popravdě, nedivím se, že ty jídelny nejsou přístupné. Ve školkách se vaří jedno jídlo pro všechny, tam se nedá co vymýšlet, ve školách leckde třeba dva druhy, ale zřejmě není v jejich silách vytvářet každý den, každý měsíc, každý rok v rámci daných peněz a tabulek vyvážené jídlo pro několik jednotlivců, kteří jsou vegani
Je to prostě ještě stále menšinový směr a jídelna nemůže jen tak krajcvaj vyvářet pět druhů jídel pro každých pár dětí, jejichž rodiče jedou v nějakém speciálním stravovacím systému.
Řekla bych, že k vegetariánství je přístup už lepší (také proto, že to není tak komplikované jako u veganů), třeba u nás na základce ve valné většině případů je jedno z jídel bezmasých.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodiče malých vegetariánů, jak by jste na to reagovali, uděli by jste taky malý džihád? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Swift píše:
@Tiger-lilyVětšina příspěvku je bohužel opět OT.
Rád bych věděl, čím si suplementuje B12. Co železo? Bere preventivně ještě něco?
Složení stravy si hlídá, b12 bere jako doplněk stravy. V globále ví, co a jak má dělat. Prakticky samozřejmě za výbornou veganskou potravinu považuje zejména hranolky
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 píše:
Jinak co se týče školních jídelen- popravdě, nedivím se, že ty jídelny nejsou přístupné. Ve školkách se vaří jedno jídlo pro všechny, tam se nedá co vymýšlet, ve školách leckde třeba dva druhy, ale zřejmě není v jejich silách vytvářet každý den, každý měsíc, každý rok v rámci daných peněz a tabulek vyvážené jídlo pro několik jednotlivců, kteří jsou veganiJe to prostě ještě stále menšinový směr a jídelna nemůže jen tak krajcvaj vyvářet pět druhů jídel pro každých pár dětí, jejichž rodiče jedou v nějakém speciálním stravovacím systému.Řekla bych, že k vegetariánství je přístup už lepší (také proto, že to není tak komplikované jako u veganů), třeba u nás na základce ve valné většině případů je jedno z jídel bezmasých.
Ano mnohé se za posledních 10let posunulo v před.
Pořád tady visí otázka, když rodič je ochoten to jídlo připravit, na které jídelna nemá kapacitu, tabulky a peníze, proč ty peníze nejdou za žákem a za tím jídlem, za tím kdo je připravuje (např. rodič) i v menších městech jsou vege jídelny, ale za plnou cenu, stačilo by tam přece přihlásit žáka a může u nich jíst jako v jídelně a oni dostanou stejný příspěvek jako školní jídelna, oni přece tu kapacitu a tabulky mají, tak proč to nejde??? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Swift Ještě k vege stravě - byla jsem 10 let vegetariánka. Z vlastního rozhodnutí. Ze začátku samozřejmě rodiči potíranému. (bylo mi 14) Mé důvody byly čistě filozofické, mělo to být součástí práce na osobnosti. A časem jsem si na to zvykla. Ovšem pak mi někde zavoněl steak… narozdíl od mladé, která tak činí z důvodu, že se domnívá, že zachraňuje planetu, což jsme jí vysvětlili, že je značně absurdní myšlenka. poté nám řekla, že se tak cítí lépe, což už třeba pro mě je pádný argument, aby ve veganství pokračovala. Doufám, že nepovažuješ též za ot, píšu o dětech vegetariánech a jejich rodičích. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Swift píše:
Myslím si, že to máš dobře postavené a není co řešit. Spíš mne zarazil jeden příspěvek v té již uzavřené diskuzi, takový čecháčkovský.
„Tak jestli jste to za ně rozhodli sami, tak je to škoda. Mám kamarádku, která je taky vege, “chlubí se” jak její děti nejí maso, ale už nedodá, že těm dětem odmala vykládá, že maso jsou rozemleté mrtvoly, co strašně trpí. Něco ve stylu “Když sníš kousek masa, tak bůh zabije koťátko.” Přitom, když byli u nás na grilovačce, tak s mým dítětem se cpaly masem a olizovaly se až za ouškama.Ale to bylo i tím, protože jsem jí řekla, že tyhle řeči nechci u nás slyšet.
Takže bez těch hororových komentářů jim to jelo a jak.
“
To že rodič někdy v tom vysvětlování přesřelí je jedna věc.Být to má známá nebo kamarádka, tak pisatelka, psal bych o ní v minulém čase, jako o bývalé kamarádce a neměli bychom si už co říct, některé věci se prostě nedělají a to je jedna z nich, pokud dostala důvěru a děti byly u ní na návštěvě, jí svěřené, tak to znamená, že přebírá zodpovědnost za rodiče dětí a je to hodně přes čáru a proto taky autorku nezmiňuji.
No vzdyt tohle se nedela..taky shazuje tu maminku, která nějak vychovává své dítě… jak říkáš, pisatelka se zachovala bez respektu ke sve kamaradce…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tiger-lily píše:
Složení stravy si hlídá, b12 bere jako doplněk stravy. V globále ví, co a jak má dělat. Prakticky samozřejmě za výbornou veganskou potravinu považuje zejména hranolky![]()
![]()
OMG to moc zdravé ani výživné není. Syrová brambora je jinak zdrojem vitamínů a v jakékoliv podobě solaninu. Pokud to není z Mc´Donaldu tak asi v pohodě, pokud tam nesmaží všechno v jedné fritéze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Swift píše:
OMG to moc zdravé ani výživné není. Syrová brambora je jinak zdrojem vitamínů a v jakékoliv podobě solaninu. Pokud to není z Mc´Donaldu tak asi v pohodě, pokud tam nesmaží všechno v jedné fritéze.
však příspěvek níže, nejde tu o zdravou výživu, ale o pubertální pózu.
zdraví je jí celkem buřt, byla jen poučena o tom, co by jí mohlo způsobit nějaké zdravotní problémy…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Swift teď nevím jak to myslíš, jakože by stát prostřednictvím školy dotoval to, že doma vaříš, přímo tobě?
Jakože když ve školní jídelně jsou schopni porci jídla uvařit za 60,–, děti z toho platí 30,–, takže těch zbylých 30,– by měli (mohli) dát tobě, protože mu uvaříš doma? ![]()
To je hodně přitažené za vlasy podle mě, bude to nejspíš souviset krom jiného s tím, že škola ti asi jen tak nemůže dotovat jídlo, které nemá pod kontrolou (stran výživových hodnot či skladování atd). Pokud chce rodič zajišťovat jiný typ stravování, tak holt musí ze svého.
Např. pojišťovny dnes již běžně přispívají peníze rodičům na děti s celiakií a pod., protože škola to běžně není schopna zajistit, nicméně jelikož tam není jiný typ stravování rozhodnutí, nýbrž zdravotní nutnost, tak prostě cvaká pojišťovna, aspoň částečně.
A tam si myslím, že je celý kámen úrazu - jiný typ stravování (ve vašem případě vegetariánství) je prostě vaše rozhodnutí, takže si ho musíte sami i platit.
Když to teď hodně přeženu, tak mě taky nikdo nikde neproplatí rozdíl mezi normálníma botama a barefoot, i když jsem o jejich přínosu ke zdraví dítěte přesvědčená ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit