DNA test otcovství

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
13335
30.5.11 14:28

DNA test otcovství

Ahoj maminy,
prosím prosím nějak tady sedím, malý mi spinká a přemýšlím, co zase ex zamýšlí tím, že mi poslal nějakou tu stovku dřív než měl, když soudní rozhodnutí ještě nenabylo pravomoci a za celou dobu nedal ani korunu a nezajímal se. Ale o tom dneska ne.

Vyhrožuje a spekuluje, že si nechá udělat DNA test otcovství. Na to já jsem mu řekla, že jestli má všech pět pohromadě, že má zapřemýšlet a zjistí to i bez testu. Ale teď k otázce

• Do kdy si může nechat udělat test otcovství - popřít otcovství soudní cestou když na matrice podepsal, že otcem je?
  • Můžu mu bránit v tom, že si nechá udělat testy otcovství jen soudní cestou - nikoli že si vezme malého a někam s ním zajede - myslím si že můžu, je to tak?

Jinak jistá si jsem, že je otcem - to jen kdyby někteří chtěli mít chytré řeči proč se bojím. Nebojím, jen čekám z jeho strany nějaký podraz! :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1112
30.5.11 14:37

Bojíš se toho, že si nechá udělat testy, kde místo svého vzorku dá vzorek kamaráda, aby se ukázalo, že dítě není jeho?

Mám za to, že pro potřeby soudu je nutný znalecký posudek, tzn. nejen samotný test, ale i vyjádření znalce a že odběr vzorků v takovém případě probíhá oficiálně za přítomnosti pracovníka laboratoře a je zapotřebí i vzorek od matky (nebo nějakým způsobem se musí doložit, že testované dítě je opravdu to dítě, o které se jedná), takže si tatínek nemůže nechat poslat soupravu, provést stěry u sebe (svého náhradníka) a dítěte (případně jeho náhradníka), poslat je do laborky a s výsledkem se ohánět u soudu. To by bylo moc jednoduché ne? :-D.

Ale schválně, zda ti odpoví někdo, kdo v tom pracuje, nebo přesně takovou situaci řešil, sama jsem zvědavá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
30.5.11 14:37
donaga píše:
Nejsem si jistá, ale mám pocit, že otcovství může popřít do půl roku. A na DNA nepotřebuje celé dítě, ale jen mu vytřít pusinku (myslím vnitřní část tváře). Ale jak jsem psala, jistá si nejsem.

Snad nevytře :lol: jedině soudně, jiank mu ho nedám … MOJEEEE :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3751
30.5.11 14:38

Popřít otcovství jde jen do půl roku věku dítka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
30.5.11 14:39
Aghata píše:
Bojíš se toho, že si nechá udělat testy, kde místo svého vzorku dá vzorek kamaráda, aby se ukázalo, že dítě není jeho?

JJ přesně tohle jsem myslela. Nemám problém někde s prckem dojít, když to bude oficiální a hlídané a kdyby nevyhrožoval a o malého se zajímal, tak by mu došlo, že nějaké hloupé testy jsou zbytečné - stejné oči, krevní skupina, barva pokožky - jsme oba „bílý“ - žádná rasová narážka - ale ex je jak ředitel vápenky a Sebulka to stejné :mrgreen: a tak bych mohla pokračovat …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3751
30.5.11 14:44
nikita066 píše:
Aghata píše:
Bojíš se toho, že si nechá udělat testy, kde místo svého vzorku dá vzorek kamaráda, aby se ukázalo, že dítě není jeho?
JJ přesně tohle jsem myslela. Nemám problém někde s prckem dojít, když to bude oficiální a hlídané a kdyby nevyhrožoval a o malého se zajímal, tak by mu došlo, že nějaké hloupé testy jsou zbytečné - stejné oči, krevní skupina, barva pokožky - jsme oba „bílý“ - žádná rasová narážka - ale ex je jak ředitel vápenky a Sebulka to stejné :mrgreen: a tak bych mohla pokračovat …

Ale pokud by dal vzorek kamaráda tak by to dla pak k soudu a tam by to vyplavalo, protože domací testy neuznává soud

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1112
30.5.11 14:49

Niki, co se přeptat buď u některé z firem, které testy otcovství nabízejí, nejlépe u nějaké, co má právě certifikát na oficiální testování platné i v soudních sporech, aby ti sdělili, jakým způsobem se získávají vzorky pro takovéto spory,
případně se optat u soudu? Nebo na OSPOD?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45685
30.5.11 14:57

Otcovství lze popřít do půl roku věku dítěte, u soudu. Soud si pochopitelně nechá provést svůj vlastní test DNA (znalecký posudek), na nějaký test pokoutně provedený nebude brát ohled. A ty na takový ani nejsi povinna přistoupit. Čímž mu asi nemůžeš zabránit, aby si to nějak nezařídil (pokud bude s dítětem chvíli sám), ale u soudu mu to stejně bude k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
30.5.11 14:59

v zákoně je uvedená 6ti měsíční lhůta, nicméně Ústavní soud uznal, že uvedená lhůta je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Více zde: http://www.concourt.cz/clanek/3586

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45685
30.5.11 15:03
inul píše:
v zákoně je uvedená 6ti měsíční lhůta, nicméně Ústavní soud uznal, že uvedená lhůta je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Více zde: http://www.concourt.cz/clanek/3586

Jo, ale do zákona to zatím převtěleno nebylo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
30.5.11 15:05

nebylo, nicmeně rozhodnutí je pro soudy závazné, viz článek:
Ve vztahu k § 57 odst. 1 zákona o rodině to tedy znamená, že v případě, že se právní otec, jehož otcovství vzniklo na základě první domněnky otcovství, dozví skutečnosti zpochybňující jeho biologické otcovství během nebo po uplynutí lhůty pro podání žaloby, obecné soudy** jsou povinny neaplikovat uvedenou lhůtu a věcně posoudit předmětnou žalobu i když bude podána po jejím uplynutí**.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
30.5.11 15:05

nebylo, nicmeně rozhodnutí je pro soudy závazné, viz článek:
Ve vztahu k § 57 odst. 1 zákona o rodině to tedy znamená, že v případě, že se právní otec, jehož otcovství vzniklo na základě první domněnky otcovství, dozví skutečnosti zpochybňující jeho biologické otcovství během nebo po uplynutí lhůty pro podání žaloby, obecné soudy** jsou povinny neaplikovat uvedenou lhůtu a věcně posoudit předmětnou žalobu i když bude podána po jejím uplynutí**.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45685
30.5.11 15:09

Ok, takže může popřít třeba po 10 letech? Nějaká lhůta být asi musí, budou to muset upravit zákonem, takto je to dost na vodě.
Slyšela jsem něco, že se uvažuje o lhůtě 3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
30.5.11 15:18

No je fakt, že 6 měsíců je málo, není to vůči chlapům fér :nevim: . Ale mám ten dojem, že popřít může i den před dovršením 6 měsíce, pokud podá žádost. Jinak dna testy si samozřejmě udělá soud sám :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45685
30.5.11 15:37

Určitě, v té lhůtě se to musí podat na soud. Pak se to může dost dlouho táhnout ještě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová