Doba čerpání mateřské

125
9.12.14 12:13

doba čerpání mateřské

Ahoj, všem mám takový dotaz pro ty co už nějak čerpají mateřskou. Co je nejvýhodnější být na rodičáku 19 měsíců + těch 7 měsíců, které mám díky zaměstnání? Je to přece jenom pouze 25 měsíců to mi příjde málo na to jít do práce ve dvou letech dítěte, které zatím nemůžu dát ani do školky… Jo a co těch 220tis? neodečátá se od nich doufám částka z PPM?

moc díky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3135
9.12.14 12:18

Taky jsme to řešili nedávno..Chtěla bych být doma do tři let, ale ty peníze jsou opravdu zoufalé :zed: PPM se z toho nebere, neboj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
9.12.14 12:19

@miamama Nějak nevím, na co se ptáš. Jak jako výhodné? Mateřská (PPM) pokud máš nárok, je 28 týdnů (v případě dvojčat 37 týdnů), rodičák 220 tisíc s možností rozložit až do 4 let věku dítěte
Zbytek si snad zvládneš s přihlédnutím k tvé konkrétní rodinné, finanční a popřípadě pracovní situaci spočítat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1398
9.12.14 12:20

@miamama záleží jak dlouho chce člověk s dítětem být doma, nebo zda pak plánuje navázat dalším těhotenstvím. Navíc tu částku je pak možný každé 3 měsíce měnit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
9.12.14 12:20

Jo v to jsem doufala, díky za info… Je to celkem na prd, co pak s dítětem, že? Babičky sice mám, ale chodí taky do práce a žádné jesle tady nejsou. Tak to vypadá, že bude nucena zplodit hned dalšího potomka, ale kdoví jak se to vypočítává pak já a co potom zas toho dalšího potomka, kdo ho bude hlídat když a táta budeme v práci… je to docela nedomyšlené

Příspěvek upraven 09.12.14 v 12:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
9.12.14 12:21

PPM se od rodičáku nijak neodčítá. RP je samostatná dávka, která na rozdíl od PPM není závislá na příjmu (její celková výše, výše měsíčního čerpání závislá na příjmu je).
Záleží, jak bude dítě „schopné“, najdeš-li školku (v Praze 1 bude asi situace trochu jiná než mrňavé obci), jestli ti má případně kdo vypomoci. Znám maminku, které dítě šlo do školky v 27 měsících, prostě jí nic jiného nezbylo. Ale měla kliku na místo ve školce, rodiče jí dítko provního půl roku v poledne vyzvedávali ze školky a kluk je vyspělý, takže s adaptací neměl problém.
Délka RP se ale nakonec dá změnit vždycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
9.12.14 12:25
@marrlinka píše:
PPM se od rodičáku nijak neodčítá. RP je samostatná dávka, která na rozdíl od PPM není závislá na příjmu (její celková výše, výše měsíčního čerpání závislá na příjmu je).
Záleží, jak bude dítě „schopné“, najdeš-li školku (v Praze 1 bude asi situace trochu jiná než mrňavé obci), jestli ti má případně kdo vypomoci. Znám maminku, které dítě šlo do školky v 27 měsících, prostě jí nic jiného nezbylo. Ale měla kliku na místo ve školce, rodiče jí dítko provního půl roku v poledne vyzvedávali ze školky a kluk je vyspělý, takže s adaptací neměl problém.
Délka RP se ale nakonec dá změnit vždycky.

jasný.. no člověk musí přemýšlet dopředu hold jinak to nejde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
9.12.14 12:26

A jak se pak počítají příjmy pokud navážu na těhotenství, z toho stejného, co v prvním těhotenství, že ano? a je tam nárok na ten PPM :think:??

ok :mrgreen: tak já už si to zjistím v jiné diskuzi

děkujíí :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22169
9.12.14 13:09

@miamama Rodičák si můžeš vyčerpat co nejrychleji nebo rozložit jak potřebuješ. Zaměstnavatel ti drží místo nejpozději do 3 let věku dítěte. I když vyčerpáš rodičák dřív, nemusíš nastoupit do práce…to není podmínka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
9.12.14 13:18

Nedomyšlené se mi to nezdá, každý si to může namyslet podle sebe, peněz to sice není moc, ale zase aspoň něco, v jiných zemích ani tohle není, samozřejmě nesrovnávám, tam jsou zase jiné možnosti, kam dítě umístit a tak podobně. Se synem jsem měla rodičák do dvou let, protože jsme měli v plánu brzy druhé dítě. No a s dcerkou pobírám rodičák do tří let, ale od února se vracím na částečný úvazek do práce, to bude mít malá rok a půl, máme štěstí, že manžel má dost flexibilní pracovní dobu, takže to půjde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
9.12.14 14:07

@miamama tak pokud nemáš kam dát dítě ve 2 letech, tak si dej rodičák do 3 let věku dítěte. Samozřejmě, že budeš mít méně, než když si ho dáš na kratší dobu, to je logické. Mě to taky nedomyšlené nepřijde. Já mám teď na 2 roky, ale děti budou po 21 měsících, takže těch 220 tisích zdaleka nevyčerpám, ale děti si nepořizuju proto abych čerpala od státu nějaké dávky. Druhý rodičák si dám asi do 3 let věku protože tu taky nemáme jesle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí