Doma nebo do školky? Studie.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3236
19.9.22 11:25
@malákráličice píše:
„Tatinek nehlida, tatinek se prece stara.“ Kdy uz konecne to trapne slovickareni na emiminu skonci? Jedna s tim zacala a ostatni to musi papouskovat. :mrgreen:

Já v tom nevidím slovíčkaření. Mezi hlídajícím a společně pečujícím otcem vnímám rozdíl. Vnímám tam rozdíl v míře toho starání se - jak co se týče času, tak co se týče toho, o co všechno se ten otec běžně stará, tak i ve vztahu otce a dítěte. Navíc to vyznívá tak jako by dítě bylo matky a ona ho jen občas otci půjčila. A k některým tatínkům mi přijde označení, že jen hlídá vyloženě nefér. K manželovi mi to vůbec nesedí, stejně tak jako by mi nesedělo říct, že mi jen pomáhá s domácností nebo jen přispívá k RP. Protože ani jedno z toho nevnímám jako pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21573
19.9.22 11:43

@Hlaholice no dobre, udelala jsi rozbor, jak TY to vnimas, ale myslis, ze je v poradku, aby nekdo nekoho opravoval za pouziti slovicka, ktere TY vninas nejak jinak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4172
19.9.22 11:47
@malákráličice píše:
@Hlaholice no dobre, udelala jsi rozbor, jak TY to vnimas, ale myslis, ze je v poradku, aby nekdo nekoho opravoval za pouziti slovicka, ktere TY vninas nejak jinak?

Já se hlásím, já to vnímám stejně jako @Hlaholice :mrgreen: A nešlo o opravování. Šlo o to, že podle nás, které to vnímáme jinak (a myslím, že je nás víc), to vyjádření prostě vyjadřuje nějaké hlubší nastavení. Jakože mezi řádky vyčteš, jak to u koho funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21573
19.9.22 12:10
@Hibou píše:
Já se hlásím, já to vnímám stejně jako @Hlaholice :mrgreen: A nešlo o opravování. Šlo o to, že podle nás, které to vnímáme jinak (a myslím, že je nás víc), to vyjádření prostě vyjadřuje nějaké hlubší nastavení. Jakože mezi řádky vyčteš, jak to u koho funguje.

Emimino je plne amaterskych psychologu, kteri umi cist mezi radky. :mrgreen:
Tak jako je tady citlivost na slovo hlidat a davy vyckavaji, az ho nekdo napise, aby mohly napsat, ze otec nehlida, mam kamaradku vysazenou na slovo muset. To je taky masakr. Neda se pred ni to slovo rict bez reakce, stejne jako tady se neda napsat hlidat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4172
19.9.22 12:14
@malákráličice píše:
Emimino je plne amaterskych psychologu, kteri umi cist mezi radky. :mrgreen:
Tak jako je tady citlivost na slovo hlidat a davy vyckavaji, az ho nekdo napise, aby mohly napsat, ze otec nehlida, mam kamaradku vysazenou na slovo muset. To je taky masakr. Neda se pred ni to slovo rict bez reakce, stejne jako tady se neda napsat hlidat.

Slovo muset také nemám ráda. Opravovat se ale snažím jenom sama sebe, protože ano, jak co vyjádříme, mění hodně vnímání. Platí i pro hlídat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
19.9.22 12:41
@Hibou píše:

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
19.9.22 13:01
@Lenca27 píše:
Nn, Herman. Ale to neni jediny nazor, co jsem cetla. Jen jsem dala nazor psychologa a myslim si, ze ma pravdu.

Ano, Hermana bych tipla hned jako druhého. Oni totiž názory dost sdílí. Taky spolu vydali knížku (jmenuje se Jsi tam, brácho?). A mimochodem, není to psycholog.

• Citovat
  • Upravit
3236
19.9.22 16:50
@malákráličice píše:
@Hlaholice no dobre, udelala jsi rozbor, jak TY to vnimas, ale myslis, ze je v poradku, aby nekdo nekoho opravoval za pouziti slovicka, ktere TY vninas nejak jinak?

Nějak jsem netušila, že bych s takovým vnímáním byla za nějaký úkaz, který to má jinak než většina lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21573
19.9.22 17:00
@Hlaholice píše:
Nějak jsem netušila, že bych s takovým vnímáním byla za nějaký úkaz, který to má jinak než většina lidí.

Kdyby to lidi vnimali stejne, nemusela bys nikoho upozornovat, ze to vnima podle tebe spatne. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
19.9.22 22:26
@malákráličice píše:
Kdyby to lidi vnimali stejne, nemusela bys nikoho upozornovat, ze to vnima podle tebe spatne. ;)

Jenže já jsem ji neupozorňovala na to, že to vnímá špatně. Já jsem vzala jako fakt to, že její manžel hlídá. A tak nějak mi to zapadlo do toho, že odkazuje na text pedagoga, podle kterého je otec nahraditelný babičkou. Tím, co jsem napsala, jsem chtěla ve zkratce říct to, že to u nás zřejmě funguje dost jinak. A naše představy o tom, co znamená, že je dítě zvyklé být s tatínkem (i bez maminky) se nejspíš budou dost lišit. A nebo třeba taky ne, třeba jsme ta slova opravdu zvyklá používat rozdílně. Ale jde o to, že jsem měla určitou myšlenku a nějak jsem jí teda asi dost nešťastně sdělila, omlouvám se, nebyl to záměr, jen reagovala zbrkle. Ještě dodávám, že jsem to myslela bez nějakého souzení. Prostě mi v tu chvíli hlavou problesklo, že to v našich rodinách asi bude fungovat dost rozdílně a že i to se může podílet na tom jiném názoru. Jinak ať si to každý doma uspořádá tak, jak mu to vyhovuje, hlavně když se na tom shodnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
20.9.22 01:08
@pet p píše:
Přečetla jsem soudobých knížek o výchově odhadem tak 20-30, českých autorů z toho tak třetinu. Většinou to píší lidi, kteří nejsou teoretici, ale prakticky pracují s dětmi, chodí do mateřských školek, škol, dělají terapeuty a poradce pro rodiny s dětmi nebo jen pro děti a jsou dennodenně ve styku s aktuálními problémy současné doby. Z českých autorů např. Milan Studnička, Jiří Halda, Marek Herman, Vlaďka Bartáková, Šárka Miková, Danišovi, zo Slovenska Slávka Kubíková. A kupodivu se jejich názory od cizokrajných autorů (četla jsem německé, anglické a americké) v principu moc neliší.
Vůbec bych neřekla, že přebírají závěry z minulých dob, kdy se přístup k dětem dost lišil (to spíš naopak mají tendence dělat všechno opačně, než se dělalo dřív :-)
Asi to fakt moc nechápu, jak to s těmi zastaralými názory myslíš. Já na ně v podstatě v žádné knížce nenarazila.

Také toho mám docela dost načteno. Byť teda z autorů, které zrovna zmiňuješ, se mi vybavuje, že jsem četla jen Hermana (a ten mě teda zrovna neoslovil). A vlastně ještě od Petra Daniše Nejlepší hry z lesních školek, ale to je spíš taková inspirace, co jde dělat s dětmi venku.
A mě zase právě přijde, že tam ty odkazy na starší autory bývají. Nebo na jejich závěry. Nebo čtu, autor se odkazuje na něco ze své praxe a mě tam v tu chvíli něco trkne a říkám si, že to nebude zrovna nejaktuálnější případ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
20.9.22 11:18
@Hlaholice píše:
Také toho mám docela dost načteno. Byť teda z autorů, které zrovna zmiňuješ, se mi vybavuje, že jsem četla jen Hermana (a ten mě teda zrovna neoslovil). A vlastně ještě od Petra Daniše Nejlepší hry z lesních školek, ale to je spíš taková inspirace, co jde dělat s dětmi venku.
A mě zase právě přijde, že tam ty odkazy na starší autory bývají. Nebo na jejich závěry. Nebo čtu, autor se odkazuje na něco ze své praxe a mě tam v tu chvíli něco trkne a říkám si, že to nebude zrovna nejaktuálnější případ.

A můžu se zeptat, jaké autory jsi četla? A co bys příp. doporučila?

• Citovat
  • Upravit
4172
20.9.22 11:25
@pet p píše:
Ano, Hermana bych tipla hned jako druhého. Oni totiž názory dost sdílí. Taky spolu vydali knížku (jmenuje se Jsi tam, brácho?). A mimochodem, není to psycholog.

Četla jsi tu společnou knížku? Mně se líbil Marťan, potitulek knihy že máma není služka či tak něco také, tak jsem se do ní pustila a byla jsem tedy hrubě zklamána a ani ji nedočetla. Připadá mi, že udělal matkám a vlastně i otcům medvědí službu. Když v rodině něco nefunguje, může za to matka, a otec je dobrý tak k tomu, aby matku udržoval v psychické pohodě. Nebo mi něco uniklo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
20.9.22 13:13
@Hibou píše: Četla jsi tu společnou knížku? Mně se líbil Marťan, potitulek knihy že máma není služka či tak něco také, tak jsem se do ní pustila a byla jsem tedy hrubě zklamána a ani ji nedočetla. Připadá mi, že udělal matkám a vlastně i otcům medvědí službu. Když v rodině něco nefunguje, může za to matka, a otec je dobrý tak k tomu, aby matku udržoval v psychické pohodě. Nebo mi něco uniklo?

Takhle bych to asi nezjednodušila. Jsou to prostě takové nestrukturované úvahy na různá témata, s některými názory jsem souhlasila, s jinými ne. Celkově mi ten styl té knížky nesedl. A Herman mi nepřijde jako nějak výrazný nebo dobrý autor knih o výchově. Za přečtení podle mě nestojí, je lepší věnovat ten čas něčemu kvalitnějšímu.

• Citovat
  • Upravit
81500
20.9.22 13:16

Hermana myslíte Marka Hermana?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat