Doma nebo do školky? Studie.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4172
20.9.22 13:22

@pet p Ano, to rozhodně.

@Lama Lama Ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
20.9.22 13:26
@Hibou píše:
@pet p Ano, to rozhodně.@Lama Lama Ano.

Jo, tak ten mi přijde vyšinutej. Nic jsem od něja nečetla, ale jeho názory na porozvodovou péči, to jsou fakt perly. Dyt to ani není psycholog.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4172
20.9.22 13:26

No uf, teď jsem si pročetla Hermanův životopis a už se nebudu ostýchat tu knihu vyhodit na smetiště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
20.9.22 13:27
@Hibou píše:
No uf, teď jsem si pročetla Hermanův životopis a už se nebudu ostýchat tu knihu vyhodit na smetiště.
:mrgreen: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
20.9.22 13:56
@Lenca27 píše:
Z knihy, kterou pise psycholog pro deti do sesti let.

Akorát ot není psycholog, dětský už vůbec ne. Je to prostě tělocvikář, mafián a kvazifeminista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
20.9.22 18:29
@Hibou píše:

Ale tak nezávisle na tom, jaké má vzdělání nebo jaký je, tak ten Marťan se docela číst dal. Je fakt, že to je spíš o seberozvoji než o výchově. Pár zajímavých myšlenek tam bylo. Na druhou stranu je fakt, že nic převratného ani nového.

• Citovat
  • Upravit
34322
20.9.22 22:31

Rebeca Wild. Zakladatelka svobodnych skol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
21.9.22 09:15
@Lucie_Sx píše:
Rebeca Wild. Zakladatelka svobodnych skol.

Když zmiňuješ školy, četla jsi Summerhill? :-)

Příspěvek upraven 21.09.22 v 09:16

• Citovat
  • Upravit
3236
21.9.22 09:15
@pet p píše:
A můžu se zeptat, jaké autory jsi četla? A co bys příp. doporučila?

Pokusím se si vzpomenout.
Hodně se mi líbila kniha od Pavly Koucký Uvolněné rodičovství. Není to teda vyloženě nějaká příručka, spíš její zkušenosti a názory, hodně tam psala i o sobě a svých dětech. Přišla mi taková povzbuzující a podporující v tom, aby si člověk věřil a našel si svou cestu. A přišlo mi, že autorka má, nejspíš díky práci v azylovém domě, jakýsi nadhled. Navíc jsme se setkaly i dost v tom, co jsme obě řešily u svých dětí.
Pak se mi líbily knihy Zlobivé děti neexistují od Janet Lansbury a Zkoušeli jsme všechno! od Isabelle Filliozat. Obě hezky čtivé. A hlavně obě měly pár tipů, jak mluvit s malými dětmi, které se u nás hezky osvědčily.
Zajímavá a příjemná na čtení mi také přišla kniha Proč jsou dánské děti šťastné? (Alexanderová).
Pravidelně se vracím k Respektovat a být respektován (Kopřiva a kol.) Sice teda se mi po stylistické stránce nečte moc dobře, ale po obsahové stránce se mi moc líbí. Zaměřeno hlavně na komunikaci, ale předpokládám, že to jsi četla.
Potom se mi líbila kniha Dětský mozek vysvětlený rodičům (Bilbao). Autor je teda neuropsycholog a to pojetí knihy tomu odpovídá.
Dále Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly (Faber, Mazlish). To je hlavně o komunikaci, jak se s dětmi domluvit a o emocích.
Pak ještě Jak rozvíjet pohyb, emoce a smysly od Polákové. Tam mě teda zaujaly nápady na různé aktivity a cvičení. Povídání o dětech mi přišlo takové hrozně stručné.
Dost se mi líbil i Koncept kontinua (Liedloffová), akorát ve vztahu k výchově našich dětí mi to nic moc nedalo.
Děti a emoce (Černý, Grofová). Je tam text pro rodiče i děti. Zatím jsem ji teda jen rychle prolítla, jestli už číst s dětmi teď a nebo ještě počkat. Zatím jsem se ještě rozhodla počkat, ale takhle „z rychlíku“ se mi líbila.
Pak samozřejmě Aha! Rodičovství. (Markham), ale to určitě znáš. A pokud ne, tak doporučuji. I AHA! Rodičovství. Sourozenci.
Hrozně moc se mi líbila kniha Nadané dítě - Jak mu pomoci ke štěstí a úspěchu (Stehlíková). Ale to už trochu specifické zaměření. A taky Typologie osobnosti u dětí, ale to jsi asi četla, když jsi zmiňovala Mikovou. Já jsem si ji předtím s tou knížkou vůbec nespojila.
Pak ještě Kontaktní rodičovství mi přijde fajn (Sears). Tahle knížka mě kdysi dost pozitivně překvapila. Obávala jsem nějakého fanatického přístupu a ono to nakonec bylo milé počtení.
Pak jsem ještě četla třeba Matějčka (Po dobrém nebo po zlém?, Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte, Výbor z díla a nejspíš i něco dalšího), dále Jak naučit děti pravidlům (Kast-Zahn - nic moc), Nejšťastnější batole v okolí (Karp), Bezstarostné roky? (Kucharská, Švancarová), Knížka pro tatínky (Carr), Malý tyran (Prokopová, zvláštní knížka), O čem tělo vypráví (Hegrová, zaměřeno na děti a zpracování emocí), Od dětství k dospívání a Tajuplné dětství (Montessori), Připravte děti na život (Vykoupilová, Zítková), 13 věcí, které psychicky silní rodiče nedělají (Morinová, pěkná knížka), Rozvíjejte u dětí odvahu, zvědavosti a odolnost (Siegel, ta se mi moc líbila), Mámo, už to zvládnu samo! (Skládalová, taky fajn), Úspěšní vychovávají své děti jinak (Hubatka, nic moc). A ještě nějaké další, které ale nemám doma, takže už si nevzpomenu.
A pak teda trochu víc v minulosti třeba: Vývojová psychologie (Langmeier, Krejčířová), Cesta životem (Říčan, vývojová psychologie), Vývojová psychologie (Vágnerová), Předškolní pedagogika (Průcha), Jak přežít mateřskou (Šmolka, nelíbilo vůbec), Emoční inteligence (Goleman, pěkná knížka, částečně i o dětech), nějaké knížky od Nováka (Střídavá péče o dítě, O otcovské roli… Nováka mám na čtení moc ráda), Sociologie rodiny (Možný), knížky od Matouška (např. Děti a rodiče v rozvodu, Mládež a delikvence), Rozvoj grafomotoriky (Bednářová). Pak nějaké knížky týkající se sociální psychologie a pedagogiky, zážitkové pedagogiky, knížky z oblasti speciální pedagogiky o výchově dětí (některé přehledové, některé zaměřené na jedno téma - o dětech s PAS, MR, DMO, SPÚ, ADHD, nějakou tu somatopedii…), pak nějaké knížky ohledně zanedbávání, týrání a zneužívání dětí, o sanaci rodiny a práci s rodinou, vývoji řeči u dětí, krizové intervenci u dětí… Ale tam už přesné názvy a autory nedám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
21.9.22 09:29

@Hlaholice Díky za ten soupis. Něco z toho jsem četla taky (Koucká, Markham, Miková, Liedloffová, Kopřiva, Faber, Matějček a asi ještě něco) a stále nechápu, jak jsi to s těmi zastaralými názory myslela. V žádné z těch knížek, které jsme teda obě četly, se mi nic zastaralého nevybavuje… Možná jedině v té Prekopové.
Ještě radši zkopíruju, na co konkrétně reaguju:
Ty knížky jsem myslela obecně. Že se přebírají závěry z doby, která se v přístupu k dětem dost lišila. Nebo se autoři odkazují na své zkušenosti, které ale také sbíraly několik let dozadu a ještě třeba v jiné zemi. A člověk si ji pak třeba ještě přečte několik let od prvního vydání. Ale rozhodně nechci tvrdit, že je všechno špatně. Jen si říkám, že ten přístup k dětem se dost změnil. A vůbec spousta věcí se změnila.

• Citovat
  • Upravit
81500
21.9.22 09:30
@pet p píše:
@Hlaholice Díky za ten soupis. Něco z toho jsem četla taky (Koucká, Markham, Miková, Liedloffová, Kopřiva, Faber, Matějček a asi ještě něco) a stále nechápu, jak jsi to s těmi zastaralými názory myslela. V žádné z těch knížek, které jsme teda obě četly, se mi nic zastaralého nevybavuje… Možná jedině v té Prekopové.
Ještě radši zkopíruju, na co konkrétně reaguju:
Ty knížky jsem myslela obecně. Že se přebírají závěry z doby, která se v přístupu k dětem dost lišila. Nebo se autoři odkazují na své zkušenosti, které ale také sbíraly několik let dozadu a ještě třeba v jiné zemi. A člověk si ji pak třeba ještě přečte několik let od prvního vydání. Ale rozhodně nechci tvrdit, že je všechno špatně. Jen si říkám, že ten přístup k dětem se dost změnil. A vůbec spousta věcí se změnila.

No tak třeba Matějíček- ten se myslím především zabýval tím věkem pro nástup do školky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
21.9.22 09:55
@Hlaholice píše:
Jenže já jsem ji neupozorňovala na to, že to vnímá špatně. Já jsem vzala jako fakt to, že její manžel hlídá. A tak nějak mi to zapadlo do toho, že odkazuje na text pedagoga, podle kterého je otec nahraditelný babičkou. Tím, co jsem napsala, jsem chtěla ve zkratce říct to, že to u nás zřejmě funguje dost jinak. A naše představy o tom, co znamená, že je dítě zvyklé být s tatínkem (i bez maminky) se nejspíš budou dost lišit. A nebo třeba taky ne, třeba jsme ta slova opravdu zvyklá používat rozdílně. Ale jde o to, že jsem měla určitou myšlenku a nějak jsem jí teda asi dost nešťastně sdělila, omlouvám se, nebyl to záměr, jen reagovala zbrkle. Ještě dodávám, že jsem to myslela bez nějakého souzení. Prostě mi v tu chvíli hlavou problesklo, že to v našich rodinách asi bude fungovat dost rozdílně a že i to se může podílet na tom jiném názoru. Jinak ať si to každý doma uspořádá tak, jak mu to vyhovuje, hlavně když se na tom shodnou.

U nas tatinek hlida/stara se hodne :D Je schopen me plne zastoupit. Chlapa, co se nestara, bych si nikdy nevzala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
21.9.22 10:00
@pet p píše:
Ano, Hermana bych tipla hned jako druhého. Oni totiž názory dost sdílí. Taky spolu vydali knížku (jmenuje se Jsi tam, brácho?). A mimochodem, není to psycholog.

Vidis, to jsem nevedela. Videla jsem nejake jeho prednasky a bylo mi receno, ze je detsky psycholog, ne ze se zabyva detskou psychologii. Nicmene stejne s nekterymi jeho nazory souhlasim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
21.9.22 11:05
@Wani píše:
To nemaji ani v zapadni Evrope a v Kanade.

Ok, ale Skandinávie své střelce má

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
21.9.22 11:25
@Lama Lama píše:
No tak třeba Matějíček- ten se myslím především zabýval tím věkem pro nástup do školky

A k čemu došel? Z toho, co jsem od něho četla, si to nedokážu vybavit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML