Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hibou píše:
Diskuze je zajímavá, byla by škoda ji zničit výkřiky tohoto typu. Co ty cítíš jako dobré pro tvé děti, nemusí být dobré pro všechny.Mé děti jsou také společenské. Nezajímají je až tak dospělí, ale ostatní děti, a to už od docela raného věku.
To, ze je zajimaji jine deti, nikde nezpochybnuju. Jako ze pro moje deti je dobre byt s matkou a pro ostatni ne? Nebavim se o skolce, ale o jeslich a hodne malych detech.
@Capelucia píše:
@Capretta taky to tak vidím, že pro miminečka to je tak jako tak děs. Taky bych to viděla nejdřív spíše od 18m a ne na celý den a v závislosti od charakteru dítěte. Zase 3 roky mi přijdou u některých dětí pozdě - hodně dětí už mnohem dřív táhne do světa a s mámou se vysloveně nudí. Záleží od dítěte
. Ale bylo by fajn, kdyby těch možností bylo víc, než jen velký kolektiv od 3 let. I hodně mam by bylo mnohem spokojenějších, což by se překládalo na děti.
Hlavně mi to u nás přijde ode zdi ke zdi. Do třech let s mámou za zadkem nonstop a pak rázem ve třech na 9 hodin do ústavu. ![]()
@Lenca27 píše:
To, ze je zajimaji jine deti, nikde nezpochybnuju. Jako ze pro moje deti je dobre byt s matkou a pro ostatni ne? Nebavim se o skolce, ale o jeslich a hodne malych detech.
V čem přesně se liší jesle od školky a co znamená hodně malé dítě?
@Lenca27 píše:
Tak to by byla vyhoda pro matku, ale ne pro dite. Nejak si neumim predstavit, ze by si dite v roce a pul radsi vybralo cizi tety nez matku.
No ale někdy by si matka taky rada psychicky odpocinula. Já bych něco pro maličké děti uvítala, třeba jen takhle na hodinu, dopoledne. U nas jsou samé kroužky s rodiči, což mi teda nepomůže. S prvním jsem měla jazykový kurz s hlidanim a to byla naprostá pecka. Hodinu a půl jazyk a dítě ve vedlejší místnosti, dávala jsme tam rocni, ale byly tam třeba i starší. Já jsem si to tak užívala ![]()
@Lama Lama píše:
V čem přesně se liší jesle od školky a co znamená hodně malé dítě?
Presne ve veku, v kolika tam dite davas.
@Lenca27 píše:
Já nevím, jestli je pro tvé děti dobré být s matkou, to si musíš rozhodnout sama
Bavím se o jeslích a dětech tak nějak přibližně od roku do tří let.
@Semtex píše:
No ale někdy by si matka taky rada psychicky odpocinula. Já bych něco pro maličké děti uvítala, třeba jen takhle na hodinu, dopoledne. U nas jsou samé kroužky s rodiči, což mi teda nepomůže. S prvním jsem měla jazykový kurz s hlidanim a to byla naprostá pecka. Hodinu a půl jazyk a dítě ve vedlejší místnosti, dávala jsme tam rocni, ale byly tam třeba i starší. Já jsem si to tak užívala
Vsak pisu, ze postoj matky chapu
a ze pro matku to vyhodne je. Ja si taky rada odpocinu.
@Hibou píše:
Já nevím, jestli je pro tvé děti dobré být s matkou, to si musíš rozhodnout samaBavím se o jeslích a dětech tak nějak přibližně od roku do tří let.
Ja taky. Tak si myslim, ze pro takhle male deti je nejlepsi byt s matkou, jsou na ni jeste fixovane. Viz separacni uzkost atd.
@Lenca27 píše:
Presne ve veku, v kolika tam dite davas.
A když v e dvaceti měsících do soukromé školky?
Díky všem za odpovědi. Trochu nestíhám, tak odpovím hromadně.
Je mi jasné, že tohle je hrozně individuální, takže nikdy nebude existovat model, který vyhovuje všem. Nechci nikomu nutit svoje názory ani nechci tvrdit, že je zahraniční model lepší než náš. Jen tak nějak nemám pocit, že je horší. A proto jsem se ptala, jestli někdo neví o nějakém výzkumu, který by poskytl relevantní data a ne domněnky. Sice si můžu pogůglit, ale přeci jen kdyby tu byl někdo z oboru psychologie, sociologie, tak umí poradit lépe, co a kde hledat. ![]()
@Lenca27 píše:
Ja taky. Tak si myslim, ze pro takhle male deti je nejlepsi byt s matkou, jsou na ni jeste fixovane. Viz separacni uzkost atd.
No tak si to mysli, ale tahle diskuze je přesně o tom, že to není tak jednoznačné. Takže je zbytečné to tady hlásat jako univerzální pravdu. Přečti si ještě jednou úvodní příspěvek nebo pak ty další od @Capelucia třeba.
@Hibou píše:
No tak si to mysli, ale tahle diskuze je přesně o tom, že to není tak jednoznačné. Takže je zbytečné to tady hlásat jako univerzální pravdu. Přečti si ještě jednou úvodní příspěvek nebo pak ty další od @Capelucia třeba.
Tak ja si prave myslim, ze to jednoznacne je, ale at si to kazdy dela, jak chce
A kdyz pisu myslim, tak vyjadruju svuj nazor.
@Lama Lama záleží na školce.
U nás státní školka jela dle harmonogramu, který se dodržoval. A u dětí od 3 let 2 učitelky klidně na 20 děti.
Jesle ( státní) skupinky dle věku. Méně tet na děti a bylo to víc i individuální. Čili pokud třeba dítě spalo v kočáře, uspávaly ho v kočáře. Pokud chodilo spát v tolik a tolik, dávaly ho spát v tolik a tolik. Byly to státní jesle 20 let zpátky.
Tehdy jsi při práci nemohla pobirat RP, takže to smůla a navíc brali děti s TB v místě a pracující rodiče ( na jesle byl pořadník ).
@kocourGarfield píše:
@Lama Lama záleží na školce.
U nás státní školka jela dle harmonogramu, který se dodržoval. A u dětí od 3 let 2 učitelky klidně na 20 děti.
Jesle ( státní) skupinky dle věku. Méně tet na děti a bylo to víc i individuální. Čili pokud třeba dítě spalo v kočáře, uspávaly ho v kočáře. Pokud chodilo spát v tolik a tolik, dávaly ho spát v tolik a tolik. Byly to státní jesle 20 let zpátky.
Tehdy jsi při práci nemohla pobirat RP, takže to smůla a navíc brali děti s TB v místě a pracující rodiče ( na jesle byl pořadník ).
Ano, a o tom to je. Je odlišná situace, odlišná školka, odlišné dítě, odlišná délka pobytu.
Já školky nesnáším, zejména státní, přijde mi to jako odkladiště dětí, staršího jsem tam dávala víceméně dost sporadicky, tak dva dny v týdnu až do 5ti let, kdy už jsem nastupovala do práce na 4 dny v týdnu. ALe opravdu jsme byli hodně v kolektivu - kamarádi, sousedé, kroužky, různé jiné akce, téměř denně.
Naopak zkušenost s mladší - od kojeneckého věku byla zvyklá 2 dny v týdnu chodit vyzvedávat do školky staršího bráchu. Soukromá školka s velmi přátelskou atmosférou. Nějk to dopadlo tak, že jsme chodili vyzvedávat do bráchu v době oběda, mldší příkrmy jedla většinou tam, postupně začala jíst s ostatními dětmi, po obědě si tam pohrála. Takže v roce a půl to pro ní bylo naprosto známé, přátelské protředí, které brala za své. Zcela přirozeně tam tam začla chodit, dvě dopoledne v týdnu. A fakt si myslím, že to pro ní bylo daleko víc v pohodě, než pro staršího státní školka i 2 měsíce před jeho semými narozeninami. ![]()
@Capelucia taky myslim, ze zacit ve 3 letech je celkem pozde - hlavne, kdyz se zacne hned na cely den - to je sileny sok. Na druhou stranu syn mel spoluzaky, kteri byli zvykli na instituci od jesli, ale sceny po ranu predvadeli do ctyr let. Ted v peti letech uz poplakava jen jeden, Tam se pak da polemizovat, jestli by to bylo lepsi, kdyby byli aspon do roka s matkou a naplnilo si urcitou potrebu blizkosti - ale takovou studii bez kristalove koule neudelam ![]()
@Hibou tak v roce je to uz o neco lepsi. S DE zkusenost nemam - ale s ES, IT, kde zacinaji mnohem drive a takto namichane, jak popisujes, to mivaji spise soukrome skolky, statni pak maji ty postylky s miminkama, jedna vedle druhe.