Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
„Ta kvantová fyzika mě taky pobavila, jesle můžou za to, že kluk si přeje studovat fyziku
Překvapivě moje dcera minulý školní rok dokončila studium na matfyz, přestože do jeslí nechodila. Do školky az ve 3letech na 4h deně. Nechápu jak si tohle někdo může spojovat, IQ je vrozené.“
To nebylo o inteligenci, ale o tom, že moje do jeslí odložené dítko tím bylo a je tak vystresované a zdeptané, že není jakéhokoli dalšího samostatného a úspěšného života schopné a mělo to vliv i na jeho cílevědomost, schopnost soustředění a vzdělávání a já mu tedy jeho odložením jen pro svoje potěšení naprosto zničila budoucí život ![]()
@Lama Lama to „zaostávat“ bylo myšleno pro specifické děti a situace. Znám třeba maminku, které dítě šíleně tíhlo k jiným dětem, ale moc to neumožňovala. Pak bylo v kolektivu dost dlouho divné, doslovně ty děti holčička válcovala, chyběli ji sociálné kompetence, které by pravděpodobně získala, kdyby nebyla jenom s mámou. Bylo to myšlené ve smyslu tvé definice „s mámou“ a „doma“, protože takové mámy opravdu jsou, které díky své úzkosti dítě od sebe nepustí pomalu na krok. Celkově to vidím dost podobně jako ty - dítě může krásně prospívat v různých situacích, ale tak jako tak se musí rodiče i posnažit, aby tomu tak bylo - doma i v jeslích/ ve školce.
@Kasandra159 píše:
„Ta kvantová fyzika mě taky pobavila, jesle můžou za to, že kluk si přeje studovat fyzikuPřekvapivě moje dcera minulý školní rok dokončila studium na matfyz, přestože do jeslí nechodila. Do školky az ve 3letech na 4h deně. Nechápu jak si tohle někdo může spojovat, IQ je vrozené.“To nebylo o inteligenci, ale o tom, že moje do jeslí odložené dítko tím bylo a je tak vystresované a zdeptané, že není jakéhokoli dalšího samostatného a úspěšného života schopné a mělo to vliv i na jeho cílevědomost, schopnost soustředění a vzdělávání a já mu tedy jeho odložením jen pro svoje potěšení naprosto zničila budoucí život
Vnitřní vyrovnanost a spokojenost může člověk hodnotit podle mě až tak kolem čtyřicítky, ne-li později. Takže tvrdit, že dítě je zcela nepoznamenané výchovou či čímkoli jiným a naprosto v pohodě, když ještě není ani dospělé, je podle mě předčasné.
@Lenca27 píše:
Uz jsem to psala, dite do dvou let pry nechape, ze matka se vrati, kdyz odchazi. Ja nechavam dite s tatou i babickou odmalicka. Ale v tom vidim rozdil. To jsou lidi, co zna od narozeni. Hele ja mam ted dite v tom veku, prvni slovo po probuzeni je mama. Musi byt hrozny probouzet se v jeslich a mama nikde.
Moje děti teda do jeslí nechodily, ale jsem si docela dost jistá, že to, že pokud někam odcházím, tak se zase vrátím, chápaly mnohem dřív než ve dvou letech. A znám i jiné děti, které to chápaly dřív. Ano, možná to je nějaký průměr toho, kdy to dítě dokáže pochopit, ale rozhodně jsou děti, které to chápou mnohem dřív.
A nevím, o jakém věku mluvíš, ale ani v kojeneckém věku u mých dětí nebylo pravidlem, že by mne hned po probuzení volaly. Někdy ano. Někdy si ale začaly hrát nebo si něco povídat pro sebe. Jindy zase chtěly tátu. Jindy to bylo zase něco jiného.
Je omyl si myslet, že všechny děti jsou stejné jako ty tvé. Nejsou. A přijde mi hloupé vyvozovat nějaké závěry o tom, jak jesle dítě poškodí, když vůbec nevíš, jaké to dítě je, na jak dlouho a jak často tam to dítě chodí a jaké ty jesle jsou.
Ty tři roky MD u nás jsou především zásluhou Zdeňka Matějčka. Já ho dost uznávám, ale je třeba si uvědomit, že on se zabýval hlavně deprivací dětí v DD (které se navíc nedají srovnávat s těmi dnešními). A že celá společnost se za těch cca 50 let poněkud proměnila. Dnešní jesle budou asi jiné než ty v 60. letech. I ten rodinný život je teď poněkud jiný. Některé rodiny žijí třeba i dost izolovaně a ty jesle mohou být způsob, jak těm dětem poskytnout společnost dalších dětí a určitou komunitu.
@Capelucia
Ja ti nevim, ale ta struktura skupin prirodnich narodu i lidoopu je jak pres kopirak
.
Dite na dohled matky ve skupine.
Ja nechapu ten pristup, ze bud do jesli, nebo doma na zadku s matkou.
To neznate nic mezi???
Vzdyt ta zlata stredni cesta dava naprosty smysl.
Akorat pro vetsinu je dost obtizne dosazitelna.
(Ja teda byla s prvnim ditetem furt nekde po akcich a to dite tam je jak ryba ve vode, kdyz vi, ze si muze „vyskakovat“, ale ze mama je zaroven na dosah.)
@Capelucia píše:
@Lenca27 mé dítě ještě v jaslích nespí - pozoruji právě kdy, nebo jestli se tam bude cítit dostatečně fajn, aby to proběhlo hladce.
A český systém máma pořád do 3 let a pak ze dne na den šup do školky se vším všudy se ti zdá v pohodě?
Nezda se mi to v pohode, hlavne podle zde zalozenych diskuzi spousta deti ve trech letech skolku nezvlada. Ja davala ve ctyrech letech do detske skupiny, pak do predskolaku. Nektere ve trech zvladne, nektere bohuzel ne.
@Hlaholice píše:
Moje děti teda do jeslí nechodily, ale jsem si docela dost jistá, že to, že pokud někam odcházím, tak se zase vrátím, chápaly mnohem dřív než ve dvou letech. A znám i jiné děti, které to chápaly dřív. Ano, možná to je nějaký průměr toho, kdy to dítě dokáže pochopit, ale rozhodně jsou děti, které to chápou mnohem dřív.
A nevím, o jakém věku mluvíš, ale ani v kojeneckém věku u mých dětí nebylo pravidlem, že by mne hned po probuzení volaly. Někdy ano. Někdy si ale začaly hrát nebo si něco povídat pro sebe. Jindy zase chtěly tátu. Jindy to bylo zase něco jiného.
Je omyl si myslet, že všechny děti jsou stejné jako ty tvé. Nejsou. A přijde mi hloupé vyvozovat nějaké závěry o tom, jak jesle dítě poškodí, když vůbec nevíš, jaké to dítě je, na jak dlouho a jak často tam to dítě chodí a jaké ty jesle jsou.
Ty tři roky MD u nás jsou především zásluhou Zdeňka Matějčka. Já ho dost uznávám, ale je třeba si uvědomit, že on se zabýval hlavně deprivací dětí v DD (které se navíc nedají srovnávat s těmi dnešními). A že celá společnost se za těch cca 50 let poněkud proměnila. Dnešní jesle budou asi jiné než ty v 60. letech. I ten rodinný život je teď poněkud jiný. Některé rodiny žijí třeba i dost izolovaně a ty jesle mohou být způsob, jak těm dětem poskytnout společnost dalších dětí a určitou komunitu.
A jak si to v tom veku poznala, ze to chapou? To by me zajimalo teda.
@Lucie_Sx píše:
@Capelucia
Ja ti nevim, ale ta struktura skupin prirodnich narodu i lidoopu je jak pres kopirak.
Dite na dohled matky ve skupine.Ja nechapu ten pristup, ze bud do jesli, nebo doma na zadku s matkou.
To neznate nic mezi???Vzdyt ta zlata stredni cesta dava naprosty smysl.
(Ja teda byla s prvnim ditetem furt nekde po akcich a to dite tam je jak ryba ve vode, kdyz vi, ze si muze „vyskakovat“, ale ze mama je zaroven na dosah.)
Akorat pro vetsinu je dost obtizne dosazitelna.
Presne tak, souhlasim. Moje dite taky miluje jine deti, lidi atd., normalne s nimi prijde do styku i se mnou za zadkem ![]()
@Lenca27 píše:
A jak si to v tom veku poznala, ze to chapou? To by me zajimalo teda.
Si úplně stejně jako ty, že to nechápou
![]()
@Lama Lama píše:
Si úplně stejně jako ty, že to nechápou![]()
![]()
Ja psala, ze jsem to nekde cetla a ze muze byt, ne jako stoprocentni pravdu. V tomhle veku nepoznas ani jedno, ani druhy.
@Lenca27 píše:
Ja psala, ze jsem to nekde cetla a ze muze byt, ne jako stoprocentni pravdu. V tomhle veku nepoznas ani jedno, ani druhy.
V tomdle věku, myslíš třeba v před tím druhým rokem? Moje děti v tom věku zz dávno komunikoval ve větách.
@Lama Lama píše:
V tomdle věku, myslíš třeba v před tím druhým rokem? Moje děti v tom věku zz dávno komunikoval ve větách. [/citac@Lama Lama píše:
V tomdle věku, myslíš třeba v před tím druhým rokem? Moje děti v tom věku zz dávno komunikoval ve větách.Jako chapu mami, ze se vratis?
Myslim, ze psali druhy rok. Muzu se to pokusit najit, ale nevim nevim.
@Lenca27 píše:
Nezda se mi to v pohode, hlavne podle zde zalozenych diskuzi spousta deti ve trech letech skolku nezvlada. Ja davala ve ctyrech letech do detske skupiny, pak do predskolaku. Nektere ve trech zvladne, nektere bohuzel ne.
Přesně. Také záleží na dítěti, jeho celkové vyspělosti a na tom, zda je extrovert, který je rád s jinými dětmi i dospělými nebo introvert. Ten se v kolektivu cizích dětí cítit dobře nebude nikdy a raději by byl doma s maminkou a hrál si sám. Introvertům se ve školce nelíbí, ale čím jsou starší, tím to víc chápou, že tam chodit musí, že tam chodí i ostatní děti. Ve třech letech to ale ještě většinou nechápou, proč je maminka opouští a nechává je někde mezi kupou cizích dětí. Proto ty pláče, stresy, náhlé počůrávání, noční děsy, apod. Tak se dětem zadělává na neurózy v pozdějším věku.
https://www.babyweb.cz/…ite-do-jesli
Je to jen babyweb, ale urcite by se daly dohledat nazory ruznych psychologu. Myslim, ze zadny nebude tvrdit, ze jesle jsou pro deti super.
@Lenca27 ne. Odlišná reakce na to, že dneska tam po spaní nebudu, zítra budu. To se mi nelíbí, nechci, chci, dobre…a táta tu bude? Tak jo. Bude ve školce teta Klára? Ne? Tak to ne hci. Bude? Tak to je dobrý.
Jinak Matějíček zrovna říkal, že je fajn hrát s malyma detma na na takové to schovávají, máma není, kuk, je… protože z toho pochopí, že když není máma teď, není to na vždy.