Domácí úkoly v 1. třídě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4190
25.2.17 09:45

Taky mi to přijde moc. Jen to děti otráví. Ano procvičovat se musí…ale tohle mi přijde fakt hodně. A co vím, tak je to opravdu škola od školy a kolikrát i učitelka od učitelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.2.17 09:45

Bud stranka pisanky to ano nebo v matice treba jeden ukol to treba byva maly odstavec cisel.
Vetsinou i loni i ted miva ukol do jednoho predmetu denne a na vikend treba i matiku i Cestinu nebo jen jedno.
Cteni kousek denne nebereme za ukol, ale automaticky si neco precte, to si pujcuje v knihovne.
Ale tu A4 prikladu ji chystam na pocitani ja :lol: nema s tim problem, jede jak pila, obvykle ji do domaciho cvicneho sesitu opisu tu posledni stranu nebo co v tom tydnu delali v prac. sesitu a doma si to spocita znovu. Par minut si pocita a pak uz nema co delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
25.2.17 09:51

Já tady ještě nemám prvňáka, ale myslím si, že právě tyto dovednosti se naučím pouze procvičováním. Takže si myslím, že je jedno, jestli cvičím v rámci DÚ nebo dobrovolně. Prvňáci by stejně meli číst každý den, ne? A to samé si myslím o psaní. Pokud se nenaučí snažit a budou se vymlouvat na velkou náročnost, tak to daleko nedotáhnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.2.17 10:05

A ukoly skolni nebo i tu matematiku co ji chystam, tak si vetsinou dela v nedeli dopoledne, ze to si myslim je odpocata od patku. A pritom si to pripomene, ze v pondeli budou urcite psat petiminutovku, diktat (ten pisou od prosince v prvni tride, kdy zacli slabiky, pak jednoduche slova a pak presli na vety) nebo kdyz jeste meli pisanku, opis podle tabule nebo proste neco. Vetsinou hned v pondeli to maji na znamky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
25.2.17 10:09

@VitHan problém je, že dítko jako mám já má problémů dost samo se sebou…v běžném fungování…opravdu to není o mojí lenosti a vylmluvách, ale o jejím vyčerpání. V tuto chvíli příliš neřeším kam to dotáhne…nebo nedotáhne za xy let. Řeším jestli je běžné mít tolik úkolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.2.17 10:12

Já měla každý den kromě středy, ale už je to 6 let a záleží na učitelce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574

U nás každý den včetně víkendů čtení 1-2 stránky, k tomu většinou matika 1 úkol+ často si bere ještě dobrovolný. A někdy písanka.

Myslím, že procvičování je prostě nutné, hlavně u dětí s nějakou speciální potřebou.
Ale na tvém místě bych to rozdělila do dvou bloků, zkusila udělat více hrou. Nedrtit to vše najednou, to neděláme většinou ani my doma.

S učitelkou můžeš zkusit promluvit, ale to, že je ve třídě 9 žáků, neznamená, že má na ně víc času, s jejich individuálními potřebami může růst i potřeba víc se tomu věnovat doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422

@Jeva Učím v první třídě a musím říct, že bych si tolik úkolů dát dětem nedovolila. Přijde mi to hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
25.2.17 10:17
@VitHan píše:
Já tady ještě nemám prvňáka, ale myslím si, že právě tyto dovednosti se naučím pouze procvičováním. Takže si myslím, že je jedno, jestli cvičím v rámci DÚ nebo dobrovolně. Prvňáci by stejně meli číst každý den, ne? A to samé si myslím o psaní. Pokud se nenaučí snažit a budou se vymlouvat na velkou náročnost, tak to daleko nedotáhnou.

Jenže vždycky je to otázka přiměřenosti. Příliš mnoho presu a tlaku na výkon dítě spíš znechutí. Moje děti každý den jako prvňáci rozhodně nečtou/nečetli a číst umí, to samé s psaním. Někdy přidáváme vlastní úkoly, ale je to na nás a zadáváme úkoly podle toho, jak se nám zdá, co by děti potřebovaly a podle možností a času.

jako jo, pokud rodič chce dítě dotlačit na Harvard, tak ho asi musí vést k tvrdé práci od mala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
25.2.17 10:29

Také mi to přijde moc, mám nyní dcerky v první třídě - denně nosí 2 úkoly a jednou za dva dny k tomu čtení. Tradičně matika, psaní + to čtení. Ohledně matematiky je to tak maximálně 20 příkladů, případně nějaké jiné úlohy v menším množství (vždy maximálně půlstránka). Psaní většinou pár řádků (3-5), podle množství slov. A co se čtení týče, tak to je cca stránka ve slabikáři.

Někdy je to složitější, někdy lehčí, takže doba zpracování úkolů se pohybuje od 5 do 25 minut, hodinu nikdy.

Ale pro tvé uklidnění, u mé starší dcery, když byla v první třídě, tak jsme v klidu trávili u úkolů hodinu, hodinu a půl. Je taky dys (ale třeba na matematiku velmi chytrá, ale to psaní, to bylo utrpení), navíc si nesedla s paní učitelkou, takže ta ji ještě více demotivovala. Takže denně jsme se nervovaly s úkoly, bylo to strašné, mít ubrečené, zoufalé dítě, ještě demotivované, no, pak do třetí třídy nastoupila jinam a konečně byla spokojená :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
25.2.17 10:40

Mám zkušenosti s dětmi, které mají ve škole různé problémy a myslím, že tady je skutečně cílem hodně procvičovat doma a tímhle počtem úkolů k tomu rodiče dokopat, protože někdy je s rodiči těžká řeč. Souhlasím s tím, že tolik úkolů by se nemělo dělat naráz! Prostě přijde dítě ze školy - odpočinek - psaní - odpočinek - počítání - odpočinek - čtení. Skutečně není dobré vzít dítě vyčerpané ze školy a hned si s ním dřepnout na úkol, aby to mělo hned z krku. To je kontraproduktivní i z hlediska toho, co si dítě zapamatuje na další den. (vlastní zkušenost podpořena 11 lety praxe)

Jinak bych to asi řešila přímo s učitelkou. Zeptala bych se, proč dává tolik úkolů, že moje dítě má ten a ten problém z toho. Jinak počet úkolů závisí učitelka od učitelky - neříkala něco o tom na třídních schůzkách?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
25.2.17 10:42

@Gituš my bojujem hlavně se čtením a psaní taky nic moc. Chodíme ještě k soukromé spec. pedagožce. Právě ta mě upozornila na to, že je dcera přetížená. Měla by dělat ještě navíc trénink na analyzu-syntézu kvůli tomu čtení a to už na to fakt neni denně síla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
25.2.17 10:46

@dalmati my to neděláme v kuse. Má přestávky. Ale ona už po 18. hodině nefunguje. Takže ty úkoly musíme stihnout ideálně 16-18. hodina. Což je s přestávkama jen tak tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
25.2.17 10:57

@Jeva v tom případě zajít co nejdřív za učitelkou, aby si školu úplně nezhnusila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.2.17 11:13
@Jeva píše:
@Gituš my bojujem hlavně se čtením a psaní taky nic moc. Chodíme ještě k soukromé spec. pedagožce. Právě ta mě upozornila na to, že je dcera přetížená. Měla by dělat ještě navíc trénink na analyzu-syntézu kvůli tomu čtení a to už na to fakt neni denně síla.

Zajdi za uc. a promluv si s ni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati