Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Alkata píše:
Naopak uhýbání do levého pruhu a pouštění vozidla co se napojuje je zakázáno. Lidi používejte cele připojovací pruhy, zrychlete a když vám to nejede a za zadkem mate auto uhnete ke krajnici. Rozjetí řidiči za vámi to velice ocení.
Rozpor mezi tímto předpisem a snahou o plynulost dopravy jsme kdysi řešili s kolegy v zaměstnání.
Pokud jedete v pomalém pruhu, uvidíte ve zrychlovacím pruhu vozidlo, se kterým byste se pravděpodobně střetli na konci zrychlovacího pruhu, nikoho kolem Vás neohrozíte ani neomezíte, máte stoprocentní přehled o dopravní situaci a chcete druhému řidiči prokázat laskavost, dáte znamení o změně směru jízdy, plynule přejedete do rychlého jízdního pruhu, předjedete najíždějící vozidlo, dáte znamení o změně směru jízdy a zařadíte se zpět do pomalého pruhu, porušili jste sice předpis, Vaše jednání však nelze kvalifikovat jako přestupek, neboť :,,Správní orgán je však při rozhodování o tom, zda určité jednání je přestupkem, či nikoliv povinen zkoumat i stránku materiální, tj. zdali zaviněné jednání porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti.[1] V našem případě se jedná o zájem společnosti na bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na pozemních komunikacích. Z rozhodovací praxe Nejvyššího správního soudu[2] je navíc zřejmé, že materiální aspekt přestupku je jedním ze základních atributů definice přestupku a musí se vždy prokazovat a nikdy presumovat.,,
A pokud by o několik stovek metrů dál číhal,,Omámit a Zranit,, s připraveným pokutovým blokem, nemusíte mu citovat příslušné judikáty Nejvyššího soudu, postačí jedna krátká věta:
Cítil jsem se ohrožen.
@jege píše:
Ale vždyť to tak je! Může omezit, nemůže ohrozit a v rozporu s pravidly je to jenom mimo obec, obci tím nic neporušuješ, ale naopak přispíváš k větší plynulosti provozu. Ovšem pokud někdo neumí rychle a plynule dle potřeby změnit jízdní pruh a raději jede X kilometrů v levém pruhu, protože na 3. křižovatce bude odbočovat vlevo, tak si raději vymyslí omluvu, proč to dělat nemůže.![]()
Ze tech dalnic v obci teda ale je…
@j.a.n.i1 píše:
Ze tech dalnic v obci teda ale je…
V Praze celá hromada a ani to nemusí být dálnice, stačí mimourovňové křížení! ![]()
@skorotehotna Umírám
Kdyby každé auto jedoucí stovkou na nájezdu čekalo (jde o Prahu a omezení rychlosti na 100) než přejede auto v tu chvíli 100m v dálce
Tak… Bože. Já nevím jestli některé zde neví jaká je to vzdálenost a že jsem v tu chvíli jela max rychlosti… No, tak pro úroveň MŠ… Já nestála… Pokud bych stála, ano, 100 m je chvilka.
@Anonymní píše:
@skorotehotna Umírám![]()
![]()
![]()
Kdyby každé auto jedoucí stovkou na nájezdu čekalo (jde o Prahu a omezení rychlosti na 100) než přejede auto v tu chvíli 100m v dálce
![]()
![]()
Tak… Bože. Já nevím jestli některé zde neví jaká je to vzdálenost a že jsem v tu chvíli jela max rychlosti… No, tak pro úroveň MŠ… Já nestála… Pokud bych stála, ano, 100 m je chvilka.
Vůbec nechápu tu reakci, vyjadřujes se skutečně jak v mateřské škole. Jen se poduvuju nad tím, jak muzes vůbec spekulovat se zastavením. A 100m i tak není nějaká extra vzdálenost, protože kdo vi jaká byla ve skutečnosti, když hadas podle zpětných zrcátek, pravidel moc neznáš a ještě se vztekat jak děcko, když ti to tady lidi osvětluje ![]()
Příklad, kdy z Řidiče Majícího Přednost může být…pan Obviněný:
Judikatorní příklady,,K vysvětlení podstaty principu omezené důvěry lze uvést příklad z judikatury. V rozhodnutí ze dne 28. 8. 2014, sp. zn. 6 Tdo 953/2014 [7], které se týkalo situace, kdy řidič vozidla jedoucí po vedlejší silnici nebyl reálně schopný dát přednost v jízdě, jelikož v době vjíždění na hlavní silnici v zorném poli vůbec neregistroval rychle jedoucí vozidlo, Nejvyšší soud uvedl, že „[…] obviněný věděl, že pozbyl řidičské oprávnění […] Přesto poté řídil v obci po silnici označené jako hlavní, v úseku s maximální povolenou rychlostí jízdy 50 km/h osobní motorové vozidlo Audi A8, které v důsledku prošlé technické kontroly nesplňovalo technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích, a v důsledku rychlosti jízdy nejméně 95 km/h v křižovatce s vedlejší pozemní komunikací zezadu narazil do osobního motorového vozidla Ford Mondeo v provedení taxi, jehož řidič vjel z vedlejší silnice do křižovatky proti příkazu dopravní značky P4 ««Dej přednost v jízdě!»» […] Obviněný si počínal v příkrém rozporu s právními předpisy, mimo výše uvedená správní rozhodnutí dále překročil rychlost v místě povolenou o více než 80 %, což v konečném důsledku vedlo k závěru, že řidiči osobního automobilu taxi, vjíždějícímu z vedlejší ulice na hlavní komunikaci, nelze přičítat zavinění či spoluzavinění na vzniku dopravní nehody ani na způsobeném smrtelném následku.“,, ![]()
@Anonymní píše:
Nemůžeme se s mužem shodnout. Najizdela jsem v Praze na dálnici, max povolená rychlost 100, tři proudy. Najizdim, jedu 100, vidím cca 100 m za mnou auto. Jinde nikde nikdo. Najedu do třetího pruhu a to auto za mnou zrychluje, dupe na plyn, odhaduji rychlost k 200/h a vypadá, že do mě chce cíleně narazit. Po pár vteřinách, kdy už je fakt u mě, strhávám auto zpátky, najezdný pruh končí, hned se zas vracím a celá se klepu…byla bych viník nehody? Buď mě neviděl nebo magor, fetak apd…
Pokud byla situace tak, jak ji popisuješ, tak viníkem případné nehody, by byl on. Nebudu tu spekulovat, jako mnozí, o tom, že jsi neodhadla jeho rychlost a podobné nesmysly. Pokud Tě někdo nabourá zezadu, tak je na něm, aby prokázal, že jsi ho ohrozila a že srážce nedokázal zabránit.
@spetrs @takymanžel Děkuju vám za info. Ano, jsem přesvědčená, že jsem nepochybila. Jen jsem si říkala jak bych to dokazovala, jestli by na policii a u soudu výpověď nepochybňovali jako tady ženské. Naštěstí je to jen kdyby…
Dopravní situaci jste vyřešila správně, v takovýchto případech je rozumné držet se přísloví,,moudřejší ustoupí,,.
Jezdím už přes 40 let jak na motocyklu, tak i autem. Řidič jsem pouze průměrný, o to víc si ale dávám pozor na ostatní účastníky silničního provozu. Zatím se mně to vždy vyplatilo.
Naposledy asi před dvěma lety-křižovatka T blízko našeho bydliště, jedeme s manželkou na motocyklu po hlavní silnici vedoucí rovně, zprava přijíždí Octavia po vedlejší silnici, vše řádně označeno zdaleka viditelnými dopravními značkami. Octavia jede ke křižovatce nezvykle rychle-asi nějaký rozdováděný mladík-blesklo mně hlavou a ubírám plyn, přece zabrzdí-nebrzdí a brzdím já tak, že poslední metry jedeme se zadním kolem ve vzduchu. Míjí moje přední kolo elegantním obloučkem ve vzdálenosti asi 30 centimetrů a já řvu KRÁVO! protože je to dáma a já hrubián.
Takže,,Vždy ve střehu,, ![]()
@Anonymní píše:
@spetrs @takymanžel Děkuju vám za info. Ano, jsem přesvědčená, že jsem nepochybila. Jen jsem si říkala jak bych to dokazovala, jestli by na policii a u soudu výpověď nepochybňovali jako tady ženské. Naštěstí je to jen kdyby…
To je místní ženská solidarita. ![]()
@Anonymní píše:
Při nárazu zezadu, je důkazní břemeno na tom, co má nabořený čumák. Ne nadarmo se říká, že co neubrzdíš, to neukecáš. Proto mám v autě kameru. už jsem v Praze potkal spoustu umělců, co mi to poslali přímo před auto třeba v padesátce tam, kde se jezdí osmdesát.
@Uslava píše:?
To je místní ženská solidarita.
Obnovuji diskuzi. Na krizovatce ve tvaru T jsem stala na STOPce, chtela jsem odbocit doprava. Po hlavni rovne silnici jezdila auta. Po asi 15. autu, ktere jelo rovne, zacalo jedno blikat doprava, tj. melo odbocit do ulice, kde jsem cekala na STOPce. Chystala jsem se rozjet, ale auto projelo rovne, asi blikalo omylem. Kdybych se rozjela a doslo ke srazce, nejspis bych byla vinikem ja, ze? Ze jsem se neujistila, ze skutecne odbocuje.
Příspěvek upraven 26.09.22 v 12:51
Pokud blikalo a neodbocilo tak by asi vinikem bylo ono, ale dokaz to ![]()
@veria píše:
Pokud blikalo a neodbocilo tak by asi vinikem bylo ono, ale dokaz to
Nemáš pravdu. Jednak to asi fakt těžko dokážeš a jednak se řidič musí ujistit, že má opravdu volný prostor na manévr.
@Janča6 píše:
Obnovuji diskuzi. Na krizovatce ve tvaru T jsem stala na STOPce, chtela jsem odbocit doprava. Po hlavni rovne silnici jezdila auta. Po asi 15. autu, ktere jelo rovne, zacalo jedno blikat doprava, tj. melo odbocit do ulice, kde jsem cekala na STOPce. Chystala jsem se rozjet, ale auto projelo rovne, asi blikalo omylem. Kdybych se rozjela a doslo ke srazce, nejspis bych byla vinikem ja, ze? Ze jsem se neujistila, ze skutecne odbocuje.
Takto bourala kamarádka na hlavním tahu Příbram-Strakonice, kde se jezdí kilo i víc. Paní na hlavní blikala, ale jela rovně. Ona dvě děti v sedačkách. Je až k nevíře, že nikdo neměl vážnější zranění. Viník byla kamarádka. I přesto, že řidič v autě za ní vypověděl, že paní na hlavní měla blinkr doleva.
Jinak už se mi také stalo (najela jsem tam a o fous mi to auto minulo kufr) a od té doby nikdy nespoléhám na samotný blinkr. Zvlášť v křižovatkách, kde to auta fakt valej, najedu až v okamžiku, kdy je jasný, že blikající auto opravdu brzdí a zahajuje odbočení. Je to ošemetný, občas nějaký neurotik za mnou lehne na klakson, jako že kráva nejede, když ten zleva přeci odbočí. Myslím si něco o blbcích a o tom, že asi nemá zkušenosti. Nejlepší je nevěřit a počkat, dokud je jistota, že to není „zapomenutý blinkr“.