Dopravní situace, kdo by byl viník?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4164
26.9.22 14:58
@takymanžel píše:
Pokud byla situace tak, jak ji popisuješ, tak viníkem případné nehody, by byl on. Nebudu tu spekulovat, jako mnozí, o tom, že jsi neodhadla jeho rychlost a podobné nesmysly. Pokud Tě někdo nabourá zezadu, tak je na něm, aby prokázal, že jsi ho ohrozila a že srážce nedokázal zabránit.

Já jsem také za to, že vina, nebo větší část viny by byla na něm. Přípojný pruh se má využít celý, pokud je potřeba na zrychlení, ale pokud auto v přípojném pruhu už jede maximální povolenou rychlostí, není důvod využívat celý přípojný pruh pro zrychlení.
Od toho se odvíjí i to, že paní už tam nějakou dobu jela sice pár sekund, ale pokud se člověk věnuje řízení, tak to bohatě stačí na vyhodnocení situace a předvídavosti. Aspoň to do mě bušili v autoškole, že nejdůležitější při řízení je snažit se předvídat, co se může stát.
Pak jestli jsem pochopil, byla prázdná dálnice, dalo se tedy bezpečně a plynule udělat místo. Tedy nešlo o ohrožení, ale maximálně lehké omezení a za mě ani to ne. Omezení, pokud se pamatuji vyžaduje snížení rychlosti, zde stačilo lehce pohnout volantem spolu s aktivací blinkrů.
Pokud tedy paní jela maximální povolenou rychlostí a on by do ní vrazil zezadu, bude pravděpodobně viníkem on. (rychlá jízda, nevěnování se řízení) Ale nechám tam prostor pro svou chybu a zároveň šikovné právníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2713
26.9.22 20:58

@gabrriel Je ton sice dva roky staré, ale když už jsi to připomněl, tak jsem skopčil jednu pasáž z pravidel: „(7) Je-li pro zařazování do průběžného jízdního pruhu zřízen připojovací pruh, je řidič povinen před zařazením do průběžného pruhu užít připojovacího pruhu. Při zařazování z připojovacího pruhu do průběžného pruhu řidič nesmí ohrozit řidiče jedoucí v průběžném pruhu.
Bez jakýchkoli debat, cca stometrová vzdálenost není ohrožení i když vezmeme v úvahu, že řidič za ní mohl jet rychleji. Někdo tu zmínil, že 100m ujede auto za tři vteřiny. :think: To je jistě pravda, ale to by zakladatelka musela stát. Myslím, že všichni co tu připisovali vinu zakladatelce, by si měli zopáknout předpisy, včetně pana manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2713
26.9.22 21:19
@jege píše:
Nemáš pravdu. Jednak to asi fakt těžko dokážeš a jednak se řidič musí ujistit, že má opravdu volný prostor na manévr.

Přesně tak, brácha na to taky jednou dojel. A to dokonce auto začalo odbočovat a na poslední chvíli si to rozmyslel a strhnul to zpět. Vina na bratrovi, jel z vedlejší a zasahoval v okamžiku střetu do hlavní silnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí