Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Aha ted jsem dočetla, a není možné, že trpí nějakou depresí ze smrti otce a ted se to takhle projevuje?
@74paja právě že ne pokud je nezaměstnaný (nemyslím tento případ) může mu být třeba 40 let
Nooo
ono je to těžký. Snadno se řekne „sbalit trenky a vyšoupnout ho“ copak si kluk nemůže někde pobrat nesmyslný půjčky nesplácet je a nakonec tím chudáka matku dostat na totální dno? Copak to jde aby každá matka které takhle blbnou děcka šla nahlásit potomka na obecní úřad k trvalému pobytu? ![]()
Já bych z toho měla strach, klukovi je to jedno, nabere si půjčky protože love jaksi nebudou že..splácet není z čeho, takže kam půjde vymahač? k mámě. Jako fakt nevím, máme tu v okolí podobného exparta, je mu tuším 21.Učňák nedodělal, skončil druhákem kde byl 3×. Pracovat nechce, začne, chodí týden pak zaspí jednou..podruhé…a pak nepřijde vůbec. Ani jeho vlastní strejda který to s ním zkoušel ve své firmě ho tam nechce ani vidět.
Nikdo neví co s ním..jen stejně jako píše zakladatelka, do nocí paří hry, šmejdí po zábavách a tak..Rodiče to s ním zkoušeli po dobrém i po zlém, zákazy, domluvy - NIC ![]()
@74paja píše:
@lpetra Jo, věřím, že takovýhle týpci dokážou být neuvěřitelní vychcánci. Ale vzhledem k tomu, že on nemá snahu se vzdělávat ani hledat práci, myslím, že i kdyby šel na ten soud, tak má smolíka. Vyživovací povinost má rodič tuším do 25 let a to ještě jen při studiu. Aspoň myslím, jistá si nejsem.
nevím jistě, ale myslím, že vyživovací povinnosti je do 26 maximálně, a to pouze v případě, že se studium připravuje na budoucí povolání, jinak do 18, respektive do ukončení třeba učení nebo střední školy, pokud ale nesežene zaměstnání, tak tuším, že něco rodiče musí platit dokud není dítě schopno postarat se o sebe samo, to ale nezahrnuje, pokud schválne není na ÚP, a vyhýbá se práci úmyslně.
@romype není to tak i rodič může vyžadovat finanční podporu od svých dětí. Bohužel je to tak ale myslím si že jsou tam dost přísné podmínky ale jak to do detailu je taky nevím
@romype mas pravdu, ze se to snaz radi cizimu, u svych deti si clovek nepripousti, ze by to mohlo nastat… rozhodne to neni snadny krok… Ale jestli ji uz ted nadava, nevim nevim, jak by zkousl, ze mu mamka nekam zahodi PC nebo mu bude ja nevim vypinat svetlo - to si snadno umim predstavit, ze se zhyckany chlapec nervne tak, ze matku zbije.. mozna kdyby mohl pomoct nekdo z rodiny - treba ten deda toho kluka by si ho mohl vzit trochu do parady, nekdo, kdo se dokaze te mamky zastat ale taky ji i brzdit v tom, ze mu uhyba, omlouva ho a tak… jestli ho nebyla schopna lepe pritahnout jako mladsiho, tezko bude raznejsi kroky delat ted a pokud ma chlapec trochu sklony k agresivite, by to mohlo dopadnout i zle
@jitkabokule cituji z jedné poradny
Dobrý den, exekutor může zabavovat pouze majetek povinného, a to jak jeho výlučný majetek, tak majetek ve společném jmění manželů. Zabavovat majetek dětí povinného nebo rodičů povinného nelze. JUDr. Romana Lužná
Exekuce
Tento případ mám ve své rodině. Jen mu není 25, ale 18. Třikrát dělal prvák, pak už mu to ve škole nedovolili, takže nedělá nic. Pořád lítá po venku s pochybnými kamarády, hulí trávu, nikdo z nich nemaká, některým už bude zanedlouho 30, mají mamahotely a změna k lepšímu se nekoná. Ten zmíněný rodinný příslušník ale nemá mírné rodiče, kteří na sobě nechají dříví štípat, jak už tu několik z vás psalo. Jeho rodiče jsou hodně pracovně vytížení a když nepracují, tráví čas jinde, než doma. Kafíčka, chata, hospoda (nejsou alkoholici!!!), koníčky,… Na děti nikdy neměli moc času a když už náhodou si hráli na rodiče, tak uměli akorát dát facku za dvojku z chování a pětky ve škole.. Jenže toto si oni nejspíš vůbec neuvědomují. Jsou to skvělí lidi, ale výchova dětí je jejich nejslabší stránka a životní prohra. Starala se o ně hlavně babička, která má srdce ze zlata a teď tím vším trpí asi nejvíc, když se dívá, co z jejího vnuka je. Vyhodit na ulici? Klidně, ale ten kluk si nenamele hubu a neprozře. On má totiž minimálně 3 kamarády, kteří by mu poskytli azyl na dobu neurčitou a kdoví, jak by se na tom klukovi podepsala taková věc jako vyhazov z domova. Se svými kamarády by nejspíš jen přitvrdil ve své uraženosti a naštvanosti na celý svět. Když ho mají doma, aspoň ví, v jakém stavu se nachází, kde spí a že žije.
Je to hrozné, ale když už jsem sama rodič, chápu, že je těžké říct dítěti, ať jde třeba pod most, že mě to nezajímá, když nemaká
Těžko soudit. Doufám, že v této situaci nikdy nebudu.
Všechny tady spekulujete o tom výživném… Je to tak, že v tomto případě na žádné výživné nárok mít nebude, protože se soustavně nepřipravuje na budoucí povolání a jen se fláká doma. Jestli je mu 25 nebo 27 nebo 19 nebo třeba 50 nehraje roli.
Klidně ho matka vyrazit může.
@jitkabokule píše:
Nooo![]()
![]()
ono je to těžký. Snadno se řekne „sbalit trenky a vyšoupnout ho“ copak si kluk nemůže někde pobrat nesmyslný půjčky nesplácet je a nakonec tím chudáka matku dostat na totální dno? Copak to jde aby každá matka které takhle blbnou děcka šla nahlásit potomka na obecní úřad k trvalému pobytu?
Já bych z toho měla strach, klukovi je to jedno, nabere si půjčky protože love jaksi nebudou že..splácet není z čeho, takže kam půjde vymahač? k mámě. Jako fakt nevím, máme tu v okolí podobného exparta, je mu tuším 21.Učňák nedodělal, skončil druhákem kde byl 3×. Pracovat nechce, začne, chodí týden pak zaspí jednou..podruhé…a pak nepřijde vůbec. Ani jeho vlastní strejda který to s ním zkoušel ve své firmě ho tam nechce ani vidět.Nikdo neví co s ním..jen stejně jako píše zakladatelka, do nocí paří hry, šmejdí po zábavách a tak..Rodiče to s ním zkoušeli po dobrém i po zlém, zákazy, domluvy - NIC
No ale jak to chceš řešit? Je potřeba takovýho povaleče „odstřihnout od zdroje“ se vším všudy. I s vyhozenám z domu. Myslím, že by mu to vyšupnutí z domova a servisu jenom prospělo a třeba by se probral.
Co se týká půjček - opravdu mu bydliště nahlásit na úřad, jinak matku strhne ke dnu. A to, že mu měli dát přes hubu už před x-lety je zbytečný dodávat.
@katkatel píše:
@romype mas pravdu, ze se to snaz radi cizimu, u svych deti si clovek nepripousti, ze by to mohlo nastat… rozhodne to neni snadny krok… Ale jestli ji uz ted nadava, nevim nevim, jak by zkousl, ze mu mamka nekam zahodi PC nebo mu bude ja nevim vypinat svetlo - to si snadno umim predstavit, ze se zhyckany chlapec nervne tak, ze matku zbije.. mozna kdyby mohl pomoct nekdo z rodiny - treba ten deda toho kluka by si ho mohl vzit trochu do parady, nekdo, kdo se dokaze te mamky zastat ale taky ji i brzdit v tom, ze mu uhyba, omlouva ho a tak… jestli ho nebyla schopna lepe pritahnout jako mladsiho, tezko bude raznejsi kroky delat ted a pokud ma chlapec trochu sklony k agresivite, by to mohlo dopadnout i zle
to je fakt, je to těžký, já jsem od rány, takže mně kdyby tohle syn vyved a nedejbože mě napadl, tak ho zmydlím tak, že by se mě už nedotkl. Zase skutečně nevíme, jestli byl takový lempl odjakživa, nebo může mít na to vliv práve úmrtí otce.
Tehle typ lidí nesnáším. Zhulenej feťák, co se válí doma, nic nedělá a jen vyžírá rodinu!!!
Co si maminka vychovala, to ať si teď živí ![]()
@karfice píše:
Pokud je toho matka schopná!
Ano, velice dobrý postřeh. Dnes lidi rostou a žijí v tom, že pracovat se prostě nemusí. To je velký průšvih.
@74paja píše:
@jitkabokule cituji z jedné poradny
Dobrý den, exekutor může zabavovat pouze majetek povinného, a to jak jeho výlučný majetek, tak majetek ve společném jmění manželů. Zabavovat majetek dětí povinného nebo rodičů povinného nelze. JUDr. Romana Lužná
Exekuce
to zní krásně, ale FUNGUJE TO TAK I V PRAXI??Jak prokáže matka že jsou to její věci a ne synovy? at mi nikdo neříká že každý má od všeho co koupí doklady se jménem ![]()
Je to hrozné. Lehce se radí cizímu, aby své dítě vypakoval z domu, to není jen tak. Kluk v 25 letech už si nenechá moc poroučet. Asi bych se šla zeptat do nějaké poradny, jak na něj. Potom bych mu řekla jasná pravidla a pokud by je nechtěl dodržovat, možná bych mu tu tašku sbalila - pro jeho i své dobro. Doufám, že v takové situaci nikdy nebudu.